Valgkrets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En valgkrets i politisk sammenheng er et geografisk område som stemmer på et antall mandater til valgte politiske organer. Størrelsen på valgkretsene og antall kandidater de får velge avhenger av valgsystemet som brukes. Med flertallsvalg, som brukes i blant annet USA og Storbritannia, velger hver valgkrets én kandidat. Disse landene har da like mange valgkretser som representanter. Valgordningen som brukes i de fleste europeiske land, forholdstallsvalg, har valgkretser som velger flere representanter, og størrelsen på disse varierer. Ved Stortingsvalg i Norge er hvert fylke en valgkrets hvis antall representanter varierer i henhold til ulike kriterier, men med folketallet i bunn, mens i for eksempel Nederland utgjør hele landet én enkelt valgkrets ved parlamentsvalg.

Stemmekretser kan bli omtalt som valgkretser, og i Norge bruker man offisielt betegnelsen valgdistrikt i stedet for valgkrets for å klargjøre forskjellen. Ett valgdistrikt har normalt flere stemmekretser. Ved kommunevalg er en stemmekrets et område som hører til et og samme stemmelokale. Det er viktig at alle adresser er koblet til riktig stemmekrets slik at manntallslistene og utskriving av valgkort blir riktig.

Norge[rediger | rediger kilde]

Norge er delt inn i 19 valgdistrikt, ett for hvert fylke. [1] Til stortingsvalg velges det 150 representanter fordelt på disse, samt ett utjevningsmandat fra hvert valgdistrikt.

Antallet mandater som velges til Stortinget fra hver valgkrets bestemmes hvert åttende år basert på folketallet samt antall kvadratkilometer multiplisert med 1,8. Deretter brukes St. Laguës (umodifiserte) metode for å fordele mandatene mellom valgdistriktene.

Ved kommunevalg er kommunen valgkrets, med eget valgstyre, og representanter velges ved listevalg med åpen liste.

Se også[rediger | rediger kilde]

Storbritannia[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Valgkrets (Storbritannia)

En valgkrets eller bare krets (engelsk ward) er i Storbritannia et geografisk område som er representert av en eller flere personer i politiske organer på lokalt nivå. I tillegg til å være den primære geografiske enheten for valgordningen kan en krets også fungere som et administrativt område. I EUs system for statistikk er kretsene på nivå 2.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Valgloven §11


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.