Haugar (Tønsberg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Da Tønsberg sjømannsskole ble bygd på Haugar/Møllebakken i 1921, ble det reist en minnebauta over haugatinget på stedet. Inskripsjonen på steinen er «Her blev haugatinget holdt i vikingetid og middelalder. Det var fylkesting for Vestfold og kongehyldningsting.» Bygningen huser siden 1995 Haugar Vestfold Kunstmuseum.
Bykart over Tønsberg 1868 viser «Möllebakken»(Haugar) som høyden midt på kartet, med vindmølle og byens sykehus fra 1841.

Haugar er et av de eldste landemerkene i Tønsberg i Vestfold. Haugar utgjør en høyde midt i byen, med gravhauger fra vikingtida. Her ble Haugarting avholdt på 12- og 1300-tallet.

Vestfold Haugar kunstmuseum holder til i en markant bygning på Haugar. Bygningen er oppført for Tønsberg Sjømannskole mellom 1918 og 1921 (egentlig Tønsberg Navigasjonsskole). På Haugar ligger også Villa Møllebakken, en stor villa i sveitserstil, som lenge rommet Tønsberg bibliotek.

Haugar ligger øst i byen, ikke langt fra Vestfold fylkeskommunes kontorer og Svend Foyns arbeiderboliger. Haugar utgjør et slags skille mellom den nordlige og sørlige delen av Tønsberg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]