Portal:Tromsø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Tromsøportalen
NO 1902 Tromsø.svg
Tromsø komm.svg

Tromsø (nordsamisk: Romsa, kvensk/finsk: Tromssa) er en by og en kommune i Troms fylke. Den er den største byen i Nord-Norge, og den 7. største i Norge. Byens største arbeidsplasser er Universitetet i Tromsø og Universitetssykehuset Nord-Norge. Byen har siden 1800-tallet hatt tilnavnet «Nordens Paris».

Tromsø by har rundt 65 000 innbyggere, men med tilstrømmingen av studenter bor det 75 000 mennesker i byen store deler av året. Les mer...

Panoramabilde av Tromsø sett fra fjellheisen
  rediger Utvalgt artikkel

Nord-Norgebanen er en prosjektert utvidelse mot nord av jernbanen fra Fauske til Tromsø med sidespor til Harstad. Veiavstanden Fauske-Tromsø er idag 482 km. Ideen om å binde Nord-Norge sammen med resten av landet med jernbane stammer fra slutten av 1800-tallet, og var i store deler av det 20. århundre en viktig sak i politikken og et krav fra Nord-Norge.

Ved krigsutbruddet i 1940 var jernbanen nådd nordover til Mosjøen, og Nordlandsbanen ble bygd videre nordover mot og opp på Saltfjellet ved hjelp av krigsfanger under okkupasjonen.

Den tyske krigsmakten begynte også å bygge jernbane Fauske-Narvik for smalspor, Polarbanen. En del tunneler ble bygget, og flere av disse er ombygget til veitunnel (E6), mens andre er oppgitt.

Da Nordlandsbanen til Bodø åpnet i 1962, var det et uttalt politisk mål at banen skulle videreføres nordover fra Fauske til Narvik, endestasjonen for Ofotbanen og så videre til Tromsø. Et sidespor til Harstad har også vært en hyppig gjenganger i de fleste av de tallrike offentlige utredninger om Nord-Norgebanen. Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Tromsø ca 1900.
Et lite utbygd Tromsø like før år 1900, i bakgrunnen Tromsdalen

Bildearkiv

  rediger Visste du at …
  rediger Relaterte portaler

Norge · Arendal · Bergen · Oslo · Stavanger · Trondheim

  rediger Utvalgt biografi
Byste av Richard With på Stokmarknes
Richard Bernhard With (født 18. september 1846 i Tromsø, død 9. februar 1930 i Oslo) var en norsk forretningsmann, skipsfører og stortingsmann. Han var far til journalist og redaktør Nanna With, og kjent som Hurtigrutens far. Han var sønn av Tromsø bys første skipperborger, Sivert Regnor With. Denne var fra rundt 1860 fyrforvalter på Andenes.

Biografiarkiv

  rediger Kategorier