Portal:Russland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portal:Russland ПОРТАЛ:РОССИЯ
Drapeau Russie délégationUNESCO Paris.jpg
Coat of Arms of the Russian Federation.svg

Russland (russisk Россия, Rossija uttale), offisielt Den russiske føderasjon (russisk Российская Федерация, Rossijskaja Federatsija uttale), er et land i det nordlige Eurasia. Russland er med sine drøye 17 000 000 km² verdens største land og dekker en åttendedel av verdens landmasse, mens landets 142 millioner innbyggere gjør det til verdens niende mest befolkede. Russland grenser mot Norge, Finland, Estland, Latvia, Hviterussland, Ukraina, Georgia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Folkerepublikken Kina, Mongolia og Nord-Korea samt Litauen og Polen via Kaliningrad-eksklaven.

Russlands hovedstad er Moskva, som ligger i den europeiske delen av landet. De vestlige delene av Russland dominerer både befolkningsmessig og økonomisk, mens områdene øst for Uralfjellene er langt tynnere befolket og preget av stepper og skogområder. Fra øst til vest strekker landet seg over 11 250 km og dermed elleve tidssoner. Les mer…

Utvalgt artikkel

{{{2}}}

Anton Pavlovitsj Tsjekhov (russisk: Антон Павлович Чехов; uttale ; født 17. januarjul./ 29. januar 1860greg. i Taganrog i Russland, død 2. julijul./ 15. juli 1904greg. i Badenweiler i Tyskland) regnes som en av verdenslitteraturens fremste novelleforfattere og dramatikere; ved siden av Shakespeare og Ibsen blant de mest spilte dramatikerne i verden.

Opprinnelig hadde ikke Tsjekhov ambisjoner om å bli forfatter i egentlig forstand; de tidlige fortellingene skrev han for å skaffe foreldrene og søsknene penger til livsopphold og til å finansiere studiene. Men etter hvert som de kunstneriske ambisjonene vokste, gjorde han formale innovasjoner som påvirket utviklingen av den moderne novellekunsten.

Les mer

Utvalgt bilde

Pakking av ferdige litiumingoter ved en kjemisk fabrikk i Novosibirsk (Новосибирский завод химических концентратов) i 2006.
Pakking av ferdige litiumingoter ved en kjemisk fabrikk i Novosibirsk (Новосибирский завод химических концентратов) i 2006.