Portal:Russland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portal:Russland ПОРТАЛ:РОССИЯ
Drapeau Russie délégationUNESCO Paris.jpg
Coat of Arms of the Russian Federation.svg

Russland (russisk Россия, Rossija uttale), offisielt Den russiske føderasjon (russisk Российская Федерация, Rossijskaja Federatsija uttale), er et land i det nordlige Eurasia. Russland er med sine drøye 17 000 000 km² verdens største land og dekker en åttendedel av verdens landmasse, mens landets 142 millioner innbyggere gjør det til verdens niende mest befolkede. Russland grenser mot Norge, Finland, Estland, Latvia, Hviterussland, Ukraina, Georgia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Folkerepublikken Kina, Mongolia og Nord-Korea samt Litauen og Polen via Kaliningrad-eksklaven.

Russlands hovedstad er Moskva, som ligger i den europeiske delen av landet. De vestlige delene av Russland dominerer både befolkningsmessig og økonomisk, mens områdene øst for Uralfjellene er langt tynnere befolket og preget av stepper og skogområder. Fra øst til vest strekker landet seg over 11 250 km og dermed elleve tidssoner. Les mer…

Utvalgt artikkel

{{{2}}}

Eremitasjen er et statlig museum i St. Petersburg, Russland. Det er et av de største og eldste muséer for kunst- og kulturhistorie i verden. Den enorme eremitasjesamlingen strekker seg over seks bygninger, hvorav Vinterpalasset er den mest kjente.

Kunstsamlingen inneholder blant mye annet arbeider av Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Monet, Rodin, Renoir, van Gogh, Gauguin, Picasso og Matisse. De russiske kronjuvelene har også sin plass i samlingen sammen med Fabergés berømte juvelkunst. Eremitasjen inneholder også verdens største samling av gammelt gull fra Øst-Europa og Vest-Asia.

Les mer

Utvalgt bilde