Portal:Russland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portal:Russland ПОРТАЛ:РОССИЯ
Drapeau Russie délégationUNESCO Paris.jpg
Coat of Arms of the Russian Federation.svg

Russland (russisk Россия, Rossija uttale), offisielt Den russiske føderasjon (russisk Российская Федерация, Rossijskaja Federatsija uttale), er et land i det nordlige Eurasia. Russland er med sine drøye 17 000 000 km² verdens største land og dekker en åttendedel av verdens landmasse, mens landets 142 millioner innbyggere gjør det til verdens niende mest befolkede. Russland grenser mot Norge, Finland, Estland, Latvia, Hviterussland, Ukraina, Georgia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Folkerepublikken Kina, Mongolia og Nord-Korea samt Litauen og Polen via Kaliningrad-eksklaven.

Russlands hovedstad er Moskva, som ligger i den europeiske delen av landet. De vestlige delene av Russland dominerer både befolkningsmessig og økonomisk, mens områdene øst for Uralfjellene er langt tynnere befolket og preget av stepper og skogområder. Fra øst til vest strekker landet seg over 11 250 km og dermed elleve tidssoner. Les mer…

Utvalgt artikkel

Slaget om Stalingrad ble utkjempet mellom angripende tyske og samarbeidende lands styrker, og sovjetiske styrker, fra 21. august 1942 til 2. februar 1943. Slaget var et avgjørende vendepunkt i andre verdenskrig og blir ansett som historiens blodigste slag. Slaget var preget av hensynsløs brutalitet og likegyldighet overfor militære og sivile tap på begge sider. Konflikten dreide seg om den tyske beleiringen av den russiske byen Stalingrad (i dag Volgograd), kampene i byen, og den sovjetiske motoffensiven som fanget og ødela de styrkene i og rundt byen som sto under tysk kommando. Totale tap (døde, sårede og fanger) for begge sider er anslått til å være mellom 1,5 og 2 millioner mennesker.

Aksemaktene tapte store mengder utstyr og soldater under slaget, og klarte ikke senere å gjenvinne initiativet i krigen. For sovjetstyrkene, som også hadde enorme tap, markerte seieren ved Stalingrad starten på frigjøringen av Sovjetunionen og seieren over Tyskland i 1945.

Les mer

Utvalgt bilde

Kola kjernekraftverk i februar 2007.
Kola kjernekraftverk i februar 2007.