Portal:Russland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Portal:Russland ПОРТАЛ:РОССИЯ

Russland (russisk Россия, Rossija uttale), offisielt Den russiske føderasjon (russisk Российская Федерация, Rossijskaja Federatsija uttale), er et land i det nordlige Eurasia. Russland er med sine drøye 17 000 000 km² verdens største land og dekker en åttendedel av verdens landmasse, mens landets 142 millioner innbyggere gjør det til verdens niende mest befolkede. Russland grenser mot Norge, Finland, Estland, Latvia, Hviterussland, Ukraina, Georgia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Folkerepublikken Kina, Mongolia og Nord-Korea samt Litauen og Polen via Kaliningrad-eksklaven.

Russlands hovedstad er Moskva, som ligger i den europeiske delen av landet. De vestlige delene av Russland dominerer både befolkningsmessig og økonomisk, mens områdene øst for Uralfjellene er langt tynnere befolket og preget av stepper og skogområder. Fra øst til vest strekker landet seg over 11 250 km og dermed elleve tidssoner. Les mer…

Utvalgt artikkel

{{{2}}}
{{{2}}}

GLONASS (russisk: ГЛОНАСС; IPA: [ɡlɐˈnas]), akronym for Globalnaja Navigatsionnaja Sputnikovaja Sistema, «Globalt navigasjonssatellittsystem») er et russisk satellittnavigasjonssystem. Systemet var fullstendig operativt med global dekning i 1995, ett år etter amerikanske NAVSTAR GPS, men på slutten av 1990-tallet manglet det penger til å erstatte satelitter som måtte pensjoneres og systemet ble kraftig redusert. Først i 2011 var systemet igjen fullstendig operativt, og da med mer moderne satelitter og høyere presisjon. GLONASS-satellittene brukes såvel til alminnelig terreng-posisjonering som til nøyaktig landmålingsposisjonering.

Les mer

Utvalgt bilde

Undergrunnsstasjonen Obvodnyj kanal på St. Petersburgs metro.
Undergrunnsstasjonen Obvodnyj kanalSt. Petersburgs metro.
Undergrunnsstasjonen Obvodnyj kanalSt. Petersburgs metro.