Portal:Antikkens Hellas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


  rediger Antikkens Hellas

Antikkens Hellas

Antikkens Hellas kan avgrenses tidsmessig og geografisk til henholdsvis en nesten tusen år periode i gresk historie frem til kristendommens gjennomslag, og til et område som utover dagens Hellas omfattet mye av Middelhavs- og Svartehavsområdene. Antikkens Hellas blir av de fleste historikere regnet som den/de viktigste grunnleggerkultur/er for den vestlige sivilisasjon. Gresk kultur hadde en stor påvirkning på Romerriket, som igjen satte sitt preg på den europeiske kulturen.
  rediger Utvalgt artikkel
Kyliks, drikkeskåltype som ble brukt i finere selskaper i antikkens Hellas, c. 500 f.Kr., fra British Museum
Kyliks, drikkeskåltype som ble brukt i finere selskaper i antikkens Hellas, c. 500 f.Kr., fra British Museum

Maten i antikkens Hellas var karakterisert av sparsommelighet, noe som reflekterte de dårlige levevilkårene på landsbygden. Kostholdet var basert på den middelhavske triaden: hvete, olivenolje og vin.


Grekerne hadde tre måltid om dagen:

  • Frokost (ἀκρατισμός / akratismós) som bestod av byggbrød dyppet i vin, ἄκρατος / ákratos, noen ganger supplert med fiken eller oliven
  • lunsj (ἄριστον / ariston)
  • middag (δεῖπνον / deĩpnon), det viktigste måltidet, vanligvis satt til kveldingen
  rediger Utvalgt bilde

Herakles kjemper mot en amasone. En attisk vase fra c. 530 f.Kr.
  rediger Visste du at…
  rediger Relaterte portaler
  rediger Antikkens Hellasnyheter
  • Historikere og arkeologer hevder å ha funnet øya Itaka, der helten Odyssevs skal ha levd. Øya det er snakk om er Paliki, og ikke dagens Itaka, slik som det tidligere har vært trodd. Geologiske forandringer har gjort at øya Paliki har forandret seg til halvøya Kefallonia
  rediger Utvalgt biografi
Byste av Alkibiades

Alkibiades Kleinou Skambonides (gresk: Ἀλκιβιάδης Κλεινίου Σκαμβωνίδης, «Alkibiades, sønn av Kleinias, fra demen Skambonidai», ca. 450404 f.Kr.) var en prominent athensk statsmann, taler og strategos. På morsiden tilhørte han den aristokratiske familien alkmaeonidaiene. Han ble det siste berømte medlemmet av denne familien, siden de mistet sin posisjon etter Peloponneskrigen. Alkibiades spilte en betydelig rolle i den andre halvdelen av konflikten som strategisk rådgiver, militær kommandant og politiker.

  rediger Kategorier
  rediger Underprosjekter
  rediger Ting du kan gjøre