Barbra Streisand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Barbra Streisand
Barbara Joan Streisand
Barbra Streisand My Name is Barbra television special 1965.JPG
Et promobilde fra 1965, tatt i forbindelse med TV-spesialen My Name is Barbra.
Født 24. april 1942 (73 år)
Brooklyn, New York City, New York, USA USA
Ektefelle
Barn Jason Gould
Yrke Sangerinne, skuespillerinne, filmprodusent, regissør
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser offiser av Æreslegionen, Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, National Medal of Arts, Primetime Emmy Award, Grammy Lifetime Achievement Award, Grammy Legend Award, MusiCares Person of the Year, Daytime Emmy Award
Alma mater Erasmus Hall High School
Sjanger Pop, adult contemporary, Broadway
Aktive år 1955–
Plateselskap Columbia Records
Nettsted www.barbrastreisand.com

Barbra Joan Streisand (født 24. april 1942 i Brooklyn i New York City) er en amerikansk jødisk skuespiller, filmregissør, komponist og sangartist. I løpet av karrieren på seks tiår, har hun etablert seg som et ikon i flere medium. Hun vant en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Fanny Brice i musikalfilmen Funny Girl (1968). Hun har også vunnet Oscar for beste sang for låten «Evergreen (Love Theme from A Star Is Born)» fra filmen En stjerne blir født (1976). Streisand har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame, og har gitt navn til Streisand-effekten. Hun har i tillegg vunnet ti Grammy Awards, deriblant to hederpriser, fire Emmy-priser, en hederspris fra Tony-akademiet og 11 Golden Globe-priser. Hun er en av få personer som har vunnet de fire store bransjeprisene i USA (Oscar, Tony, Emmy og Grammy).

Streisand er en av de mestselgende artistene i verden, og har solgt til sammen 245 millioner album på verdensbasis. Hun har spilt inn 50 studioalbum, nesten alle med plateselskapet Columbia Records. The Barbra Streisand Album (1963) var debutalbumet hennes, og albumet vant en Grammy for årets plate. Etter denne spilte hun inn platene The Second Barbra Streisand Album (1963), The Third Album (1964) og My Name Is Barbra (1965), som alle anses som klassiske gjenskapelser av kabaret- og teatermusikk.

Hun begynte med moderne musikk mot slutten av 1960-tallet, men syntes ikke rock var noe for henne. På 1970-tallet fikk hun flere hitsingler, f. eks. «The Way We Were» (1973) og «No More Tears (Enough Is Enough)» (1979, med Donna Summer). Etter hvert gikk hun tilbake til teatermusikken med The Broadway Album (1985), og hun begynte med turneer og konserter. Det siste albumet hennes til dags dato er Partners (2014), med duetter med andre artister, blant annet Michael Bublé, Lionel Richie, Josh Groban og Elvis Presley.

Streisand var i noen år gift med skuespilleren Elliott Gould, som er far til hennes eneste barn, sønnen Jason. Både Streisand og Gould er av jødisk opprinnelse.

I september 2014 ble Streisand den aller første musikeren som har toppet Billboard 200 med et eller flere av sine album i alle de siste seks tiårene. Den første topplasseringen kom med People den 31. oktober 1964.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Østbø, Stein (25. september 2014). «Barbra Streisand på topp i seks tiår». Verdens Gang. Besøkt 6. oktober 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til:
regissørDenne regissør-, skuespiller- og musikerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.