Portal:Afrika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
   Afrikaportalen
Africa (orthographic projection).svg

Afrika er det nest største kontinentet i verden med sine 30,3 mill km² landareal. Det har flere stater enn noe annet kontinent med sine 49 kontinentale stater og seks øystater. Klimaet er tropisk, subtropisk lengst i nord og syd.

Africa var opprinnelig navnet på en romersk provins som omfattet kontinentets nordlige middelshavskyst. Etterhvert er det blitt navnet på hele kontinentet, inkludert de områdene europeerne kalte det «svarteste Afrika», som først ble fullt utforsket fra 1800-tallet.

   Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Satellittbilde av Réunion
Réunion (fransk: La Réunion) er ei øy i Indiahavet, 800 km øst for Madagaskar. Øya er et fransk oversjøisk departement (département d'outre-mer) og en oversjøisk region. Réunion ble oppdaget av portugiserne i 1513, men ble først kolonialisert av Frankrike i 1642 under navnet Île Bourbon, dette ble skiftet til Réunion under den franske revolusjonen. Etter at Suezkanalen ble åpnet i 1869 mistet øya sin funksjon som stoppested på sjørutene til Østasia. Øya har 763 000 innbyggere (2004) og Saint-Denis er hovedstad.


Artikkelarkiv

arkiv   Utvalgt biografi
Mohamed El Baradei
Mohamed ElBaradei, arabisk: محمدالبرادعئ, (født 17. juni 1942 i Kairo i Egypt) er en egyptisk jurist og diplomat som fra 1. desember 1997 til 30. november 2009 var generaldirektør i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Hans diplomatiske karriere tok til i 1964 da han begynte i den egyptiske utenrikstjeneste. Han var i to perioder tilknyttet Egypts representasjon ved FN-kontorene i New York og i Genève.

Fra 1984 har ElBaradei vært tilknyttet Det internasjonale atomenergibyrået. Før han i 1997 ble organisasjonens generalsekretær, var han dets juridiske rådgiver (1984-1993) og assisterende generaldirektør for eksterne relasjoner (1993-1997).
Biografiarkiv

   Afrikas land
   Relaterte portaler
arkiv   Visste du at...

... det snakkes omtrent 1800 språk i Afrika?

arkiv   Utvalgt bilde
Fisker.
En fisker ved Algeries kyst på kveldstid

Bildearkiv

   Kategorier
   Afrika i andre Wikimedia-prosjekter
Commons
Wikimedia Commons har multimedia relatert til Afrika.

Wikiquote
Wikiquote har en samling med sitater om Afrika.

Wikinytt
Wikinytt har nyheter relatert til Afrika.
   Ting du kan gjøre
   Utmerkede og anbefalte artikler