Portal:Afrika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
   Afrikaportalen
Africa (orthographic projection).svg

Afrika er det nest største kontinentet i verden med sine 30,3 mill km² landareal. Det har flere stater enn noe annet kontinent med sine 49 kontinentale stater og seks øystater. Klimaet er tropisk, subtropisk lengst i nord og syd.

Africa var opprinnelig navnet på en romersk provins som omfattet kontinentets nordlige middelshavskyst. Etterhvert er det blitt navnet på hele kontinentet, inkludert de områdene europeerne kalte det «svarteste Afrika», som først ble fullt utforsket fra 1800-tallet.

   Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Kapp Verdes flagg
Kapp Verde (portugisisk: Cabo Verde) er en stat og øygruppe i Atlanterhavet, 500 km vest for det afrikanske fastlandet. Øygruppen består av ti større og fem små øyer. Den var ubebodd da den ble oppdaget og kolonisert av portugiserne på 1400-tallet. Øygruppen ble et knutepunkt for handel med afrikanske slaver. De fleste innbyggerne stammer fra begge gruppene, portugisere og slaver. Kapp Verde ble selvstendig i 1975 som følge av en lang frigjøringskrig og nellikrevolusjonen i Portugal.


Artikkelarkiv

arkiv   Utvalgt biografi
Nelson Mandela
Nelson Rolihlahla Mandela (født 18. juli 1918 i landsbyen Mvezo) var Sør-Afrikas første svarte president (19941999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de førende anti-apartheid-aktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.

Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk.
Biografiarkiv

   Afrikas land
   Relaterte portaler
arkiv   Visste du at...

... Ellen Johnson-Sirleaf er den første kvinnelige presidenten i Afrika?

arkiv   Utvalgt bilde
Steinformasjon.
Steinformasjon i Little Karoo, Sør-Afrika

Bildearkiv

   Kategorier
   Afrika i andre Wikimedia-prosjekter
Commons
Wikimedia Commons har multimedia relatert til Afrika.

Wikiquote
Wikiquote har en samling med sitater om Afrika.

Wikinytt
Wikinytt har nyheter relatert til Afrika.
   Ting du kan gjøre
   Utmerkede og anbefalte artikler