Portal:Afrika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
   Afrikaportalen

Afrika er det nest største kontinentet i verden med sine 30,3 mill km² landareal. Det har flere stater enn noe annet kontinent med sine 49 kontinentale stater og seks øystater. Klimaet er tropisk, subtropisk lengst i nord og syd.

Africa var opprinnelig navnet på en romersk provins som omfattet kontinentets nordlige middelshavskyst. Etterhvert er det blitt navnet på hele kontinentet, inkludert de områdene europeerne kalte det «svarteste Afrika», som først ble fullt utforsket fra 1800-tallet.

   Verdensdelportaler
arkiv   Utvalgt artikkel
Vest-Saharas flagg.
Vest-Sahara eller Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk (SADR) er et landområde som ligger mellom Marokko i nord, Algerie i nordøst, Mauritania i sør og øst, og Atlanterhavet i vest. Vest-Sahara er en tidligere spansk koloni, som både Marokko og frigjøringsbevegelsen Polisario krever råderett over.

Etter krigen mellom Marokko og SADR fra 1975 til 1991 er i dag tre firedeler av territoriet okkupert av Marokko(kysten og de vestlige områdene), mens en firedel er kontrollert av SADR (ørkenområdene i øst). Territoriets juridiske status er at det behandles av FN som en koloni der Spania fremdeles er administrasjonsmakt, siden de som koloniherre ikke har fullført sitt ansvar med å gi territoriet selvbestemmelse. Marokko er de facto administrasjonsmakt.
Artikkelarkiv

arkiv   Utvalgt biografi
Gamal Nasser (i midten) med Nikita Khrusjtsjov til høyre

Gamal Abdel Nasser (født 15. januar 1918, død 28. september 1970) var en egyptisk statsleder og offiser. Han var president i Egypt fra 1956 og til sin død i 1970.

Nasser ble uoffisiell leder av Egypt etter at kong Farouk I ble styrtet i 1952. I juni 1953 ble han visestatsminister, februar 1954 statsminister og november samme år også statssjef (militærguvernør). I 1956 ble han valgt til president og nasjonaliserte samtidig Suez-kanalen. Dette skulle samme år lede til den såkalte Suezkrisen.
Biografiarkiv

   Afrikas land
   Relaterte portaler
arkiv   Visste du at...

... hos de muslimske tuaregene så er det mennene som bærer ansiktsslør?

arkiv   Utvalgt bilde
Namibørkenen.
Namibørkenen.

Bildearkiv

   Kategorier
   Afrika i andre Wikimedia-prosjekter
Commons
Commons
Wikimedia Commons har multimedia relatert til Afrika.

Wikiquote
Wikiquote
Wikiquote har en samling med sitater om Afrika.

Wikinytt
Wikinytt
Wikinytt har nyheter relatert til Afrika.
   Ting du kan gjøre
   Utmerkede og anbefalte artikler