Portal:Afrika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
   Afrikaportalen
Africa (orthographic projection).svg

Afrika er det nest største kontinentet i verden med sine 30,3 mill km² landareal. Det har flere stater enn noe annet kontinent med sine 49 kontinentale stater og seks øystater. Klimaet er tropisk, subtropisk lengst i nord og syd.

Africa var opprinnelig navnet på en romersk provins som omfattet kontinentets nordlige middelshavskyst. Etterhvert er det blitt navnet på hele kontinentet, inkludert de områdene europeerne kalte det «svarteste Afrika», som først ble fullt utforsket fra 1800-tallet.

   Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Libyas flagg

Libya er et land i Nord-Afrika. Det ligger med middelhavskysten i nord, og grenser mot Egypt i øst, Sudan i sørøst, Tsjad og Niger i sør, og Algerie og Tunisia i vest. Libya er med sine 1,8 millioner km² Afrikas fjerde største land målt i areal, og det 16. største i verden. Av Libyas 5,7 millioner innbyggere bor 1,7 millioner i hovedstaden Tripoli. Landet er tradisjonelt delt inn i Tripolitania, Fezzan og Kyrenaika.
Artikkelarkiv

arkiv   Utvalgt biografi
Aminatou Haidar

Aminatou Ali Ahmed Haidar (arabisk: أمنتو حيدر), født 24. juli 1967 i El Aaiún i Vest-Sahara, er en kjent sahrawisk menneskerettighetsaktivist og leder av Collectif des Défenseurs Sahraouis des Droits de l´Homme (CODESA). Hun regnes som en ledende aktivist i den pågående kampen for frigjøring av Vest-Sahara, et område som ble annektert av Marokko i 1975. På grunn av hennes ikke-voldelige metoder har hun fått kallenavnet «Saharas Gandhi». For arbeidet sitt for menneskerettigheter og selvstyre har hun mottatt en rekke priser.

I dag bor Haidar sammen med sine to barn i barndomsbyen El Aaiún, som er de jure hovedstad i Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk. Hun har en bachelorgrad i moderne litteratur.
Biografiarkiv

   Afrikas land
   Relaterte portaler
arkiv   Visste du at...

... mellom 1960-1989 ble det i Afrika gjennomført over 70 statskupp og 13 president-mord?

arkiv   Utvalgt bilde
Savanne.
Savanne i Isaloregionen i det sørlige Madagaskar

Bildearkiv

   Kategorier
   Afrika i andre Wikimedia-prosjekter
Commons
Wikimedia Commons har multimedia relatert til Afrika.

Wikiquote
Wikiquote har en samling med sitater om Afrika.

Wikinytt
Wikinytt har nyheter relatert til Afrika.
   Ting du kan gjøre
   Utmerkede og anbefalte artikler