Portal:Afrika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
   Afrikaportalen
Africa (orthographic projection).svg

Afrika er det nest største kontinentet i verden med sine 30,3 mill km² landareal. Det har flere stater enn noe annet kontinent med sine 49 kontinentale stater og seks øystater. Klimaet er tropisk, subtropisk lengst i nord og syd.

Africa var opprinnelig navnet på en romersk provins som omfattet kontinentets nordlige middelshavskyst. Etterhvert er det blitt navnet på hele kontinentet, inkludert de områdene europeerne kalte det «svarteste Afrika», som først ble fullt utforsket fra 1800-tallet.

   Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Flyktningeleir
Darfur-konflikten er en pågående væpnet konflikt i Darfur-regionen i det vestlige Sudan, som begynte den 26. februar 2003. Det er hovedsakelig en konflikt mellom militsgruppen Janjaweed, som er rekruttert fra lokale arabiske stammer, og de ikke-arabiske folkene i regionen. Sudans regjering har støttet Janjaweed med både våpen og bistand, og har deltatt i felles angrep sammen med militsen.

Majoriteten av flyktningene er ikke-arabiske afrikanere på flukt fra angripende arabiske Janjaweed-grupper. Der er imidlertid også arabiske ofre og ikke-arabiske overgripere. Skillet mellom «arabere» og «afrikanere» i vestlige media er også blitt kritisert som misvisende merkelapper. Konflikten er ikke rasistisk begrunnet, men bunner i en langvarig kamp mellom bønder og kvegdrivende nomader om knappe ressurser
Artikkelarkiv

arkiv   Utvalgt biografi
LylImage:Albert Lutuli
Albert Lutuli (født 1898, død 1967) var en sørafrikansk lærer, prest og politiker. Luthuli var leder for ANC mellom 1950 og 1958, da organisasjonen ble forbudt i Sør-Afrika. Innen ANC i eksil ble han imidlertid regnet som leder frem til han døde i 1967. Før apartheidmyndighetene tok fra ham embedet var han også tradisjonell høvding for en zulu-stamme; derfor omtales han ofte under navnet Chief Lutuli.

Lutuli var den første afrikaneren som er nominert til og som fikk Nobels Fredspris. Denne fikk han i 1960 for sin ikkevoldelige kamp mot apartheidregimet.
Biografiarkiv

   Afrikas land
   Relaterte portaler
arkiv   Visste du at...

... Sør-Sudan er verdens nyeste land?

arkiv   Utvalgt bilde
   Kategorier
   Afrika i andre Wikimedia-prosjekter
Commons
Wikimedia Commons har multimedia relatert til Afrika.

Wikiquote
Wikiquote har en samling med sitater om Afrika.

Wikinytt
Wikinytt har nyheter relatert til Afrika.
   Ting du kan gjøre
   Utmerkede og anbefalte artikler