Hopp til innhold

Reklamefilm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Reklamefilm er en reklameform med levende bilder og som oftest også lyd. I likhet med annen reklame og markedskommunikasjon har den til hensikt å formidle et standardisert, kommersielt budskap til en gitt målgruppe. Avsenderen er normalt en kommersiell aktør som bruker reklamefilm som et element i sin markedspåvirkning. En reklamefilm varer vanligvis mellom 15 sek og 60 sek – som oftest 30 sekunder.

Reklamefilm kan brukes til å formidle budskap om et produkt, en idé, en tjeneste eller en visjon. Ikke-kommersielle filmer, propagandafilmer og informasjonsfilmer kan ha mange fellestrekk med reklamefilm.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den første reklamefilm på TV ble sendt kl. 14.49 1. juli 1941 i USA da Bulova, en klokkeprodusent, betalte USD 9 for en 20 sekunders reklamefilm sendt i forkant av en baseballkamp mellom Brooklyn Dodgers og Philadelphia Phillies. Under Superbowl 2007 var prisen for å få vist en 30 sekunders reklamefilm nådd opp i rekordhøye USD 2,7 mill, i 2008 var prisen nesten USD 3 mill.

Reklamefilm på TV kom til Norge med TV3 i januar 1988, og TVNorge 5. desember 1988. TV2, som i dag er den største reklamefinansierte kanalen, startet sine sendinger i 1992.

Lover og regler[rediger | rediger kilde]

I de fleste land, også Norge, finnes det lover som regulerer bruken av reklamefilm. Mye av dette er generelle lover som gjelder for reklame i alle medier, for eksempel angående reklame rettet mot barn, reklame for tobakk, alkohol osv. Den enkelte reklamekanal, kino eller TV-stasjon kan også ha egne regler som kan påvirke utformingen av en film eller tidspunktet for når den kan sendes. Dette kan gjelde både lyd- og billedsiden.

Politisk TV-reklame er forbudt i Norge, men lovlig i en rekke land, f.eks. USA.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Idéer og konsepter til reklamefilmer blir gjerne utviklet av reklamebyråer sammen med øvrige reklametiltak for en virksomhet: radioreklame, annonser, brosjyrer, boards, osv. Selve produksjonen blir utført av et selskap som er spesialisert på produksjon av reklamefilm med en produsent som hovedansvarlig. Selskapene har i mange tilfeller kontakt med fiksjonsfilmregissører som påtar seg regi også av reklamefilm. De forberedende arbeidene er omfattende og mange forskjellige spesialister er involvert. En del er med gjennom hele produksjonen. I tillegg kreves det en full stab av produksjonsfolk under selve opptakene. Lyd, lys, kamera, manus, kulisser/dekorasjon/opptakssted, kostyme, sminke/hår, effekter, etterarbeid, musikk (komposisjon/innspilling/opptak/pålegg) er blant de vanligste. Reklamefilmer er derfor relativt kostbare å produsere, og internasjonale markedsførere produserer ofte film som kan brukes over landegrenser, f.eks pan-skandinaviske eller pan-europeiske filmer.

Distribusjon[rediger | rediger kilde]

Reklamefilmer vises på steder hvor fremvisning av levende bilder til et større publikum er mulig og gjennom kjente videodistribusjonsnett.

Konkurranser og priser[rediger | rediger kilde]

Gullblyanten er den viktigste, norske konkurransen for reklame og reklamefilm. Gullblyanten omfatter alle former for reklame samt samfunnsinformasjon, og arbeidene vurderes av fagjuryer. Konkurransen arrangeres hvert år i mars.

Gullfisken er en publikumspris for god reklamefilm vist på kommersielle TV-kanaler i Norge. Den deles ut i januar/februar etter en avstemning blant TV-seere.

De mest prestisjefylte, internasjonale prisene for gode reklamefilmer deles ut under Cannes Lions International Advertising Festival, også kalt Reklamefilmfestivalen i Cannes. Denne årlige festivalen arrangeres oftest 3. uke i juni. I 2007 ble festivalen avholdt for 54. gang.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata