Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Avatar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Priser tildelt Avatar
Cameronavatar.jpg

Regissør James Cameron ble blant annet nominert til Oscar for beste regi.

Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Avatar omfatter tildelinger av og nominasjoner til 13 filmpriser og én musikkpris.

Avatar er en amerikansk science fiction-film fra 2009, regissert av James Cameron. Sam Worthington, Zoë Saldaña, Michelle Rodríguez, Sigourney Weaver og Stephen Lang spiller hovedrollene. Filmen hadde verdenspremiere 10. desember 2009 i London og kinopremiere i Norge 18. desember.[2][3] Den ble en stor publikumssuksess med en totalomsetning på cirka 2, 7 milliarder dollar i billettinntekter.[4] Avatar er per juli 2016 historiens mest innbringende film (uten justering for inflasjon).[5] Filmen gjorde det også godt blant kritikere; dette gjenspeiles i at filmen har fått 83 % på Rotten Tomatoes.[6]

Avatar vant tre Oscar-priser for beste visuelle effekter, beste kinematografi og beste scenografi, og ble nominert i ytterligere seks kategorier: beste regi, beste film, beste filmklipp, beste originalmusikk, beste lydklipp og beste lydmiks.[7] Den vant to Golden Globe-priser for beste dramafilm og beste regi, og ble nominert til beste originalmusikk og beste sang for låten «I See You (Theme from Avatar)».[8][9] Musikken og filmlåten ble også nominert til hver sin Grammy Award.[10] Filmen ble foruten dette nominert til åtte British Academy Film Awards («BAFTA-priser»), og vant to for scenografien og effektene.[11] Den vant seks Critics' Choice Movie Awards for beste actionfilm, beste scenografi, beste kinematografi, beste filmklipp, beste lyd og beste visuelle effekter.[12]

Filmen vant hver pris den var nominert til under Saturn Award-utdelingen: beste science fiction-film, beste kvinnelige hovedrolle, beste mannlige hovedrolle, beste kvinnelige birolle, beste mannlige birolle, beste regi, beste manus, beste musikk, beste scenografi og beste spesialeffekter, samt æresprisen Visionary Award til Cameron.[13] Avatar har også vunnet publikumsprisene People's Choice Awards og Teen Choice Awards.[14][15]

Liste[rediger | rediger kilde]

Pris Seremonidato Kategori Mottakere Resultat
Academy Awards («Oscar»)[7] 2010-03-077. mars 2010
(den 82.)
Beste film James Cameron og Jon Landau Nominert
Beste regi James Cameron Nominert
Beste scenografi Rick Carter, Robert Stromberg og Kim Sinclair Vant
Beste kinematografi Mauro Fiore Vant
Beste filmklipp Stephen E. Rivkin, John Refoua og James Cameron Nominert
Beste originalmusikk James Horner Nominert
Beste lydklipp Christopher Boyes og Gwendolyn Yates Whittle Nominert
Beste lydmiks Christopher Boyes, Gary Summers, Andy Nelson og Tony Johnson Nominert
Beste visuelle effekter Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham og Andrew R. Jones Vant
British Academy Film Awards («BAFTA»)[11] 2010-02-2121. februar 2010
(den 63.)
Beste film James Cameron og Jon Landau Nominert
Beste regi James Cameron Nominert
Beste musikk James Horner Nominert
Beste kinematografi Mauro Fiore Nominert
Beste filmklipp Stephen Rivkin, John Refoua og James Cameron Nominert
Beste scenografi Rick Carter, Robert Stromberg og Kim Sinclair Vant
Beste lyd Christopher Boyes, Gary Summers, Andy Nelson, Tony Johnson og Addison Teague Nominert
Beste visuelle effekter Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham og Andrew Jones Vant
Critics' Choice Movie Awards[12] 2010-01-1515. januar 2010 Beste actionfilm James Cameron og Jon Landau Vant
Beste scenografi Rick Carter og Robert Stromberg Vant
Beste kinematografi Mauro Fiore Vant
Beste regi James Cameron Nominert
Beste filmklipp James Cameron, John Refoua og Stephen Rivkin Vant
Beste film James Cameron og Jon Landau Nominert
Beste sminke Avatar Nominert
Beste lyd Christopher Boyes, Gary Summers, Andy Nelson, Tony Johnson og Addison Teague Vant
Beste visuelle effekter Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham og Andy Jones Vant
Directors Guild of America Awards[16] 2010-01-3030. januar 2010 Beste regi for en spillefilm James Cameron Nominert
Golden Globe Awards[9] 2010-01-1717. januar 2010
(den 67.)
Beste regi James Cameron Vant
Beste dramafilm James Cameron og Jon Landau Vant
Beste originalmusikk James Horner Nominert
Beste sang James Horner, Simon Franglen og Kuk Harrell for «I See You (Theme from Avatar)» Nominert
Grammy Awards[10] 2011-02-1313. februar 2011 Beste musikk for film, fjernsyn eller annet visuelt media James Horner Nominert
Beste sang skrevet for film, fjernsyn eller annet visuelt media James Horner, Simon Franglen og Kuk Harrell for «I See You (Theme from Avatar)» Nominert
Hugo Awards[17] 2010-09-022. september 2010 Beste dramapresentasjon (langfilm) James Cameron Nominert
MTV Movie Awards[18] 2010-06-066. juni 2010 Beste film Avatar Nominert
Beste kvinnelige skuespiller Zoë Saldaña Nominert
Beste skurk Stephen Lang Nominert
Beste kamp Sam Worthington mot Stephen Lang Nominert
Beste kyss Zoë Saldaña og Sam Worthington Nominert
People's Choice Awards[14] 2010-01-066. januar 2010 Beste realfilm i 3D Avatar Vant
Beste animasjonsfilm i 3D Avatar Vant
Producers Guild of America Awards[19] 2010-01-2424. januar 2010 Beste produsent for en kinofilm James Cameron og Jon Landau Nominert
Saturn Awards[13][20] 2010-06-2424. juni 2010 Visionary Award (ærespris) James Cameron Vant
Beste science fiction-film James Cameron og Jon Landau Vant
Beste mannlige hovedrolle Sam Worthington Vant
Beste kvinnelige hovedrolle Zoë Saldaña Vant
Beste mannlige birolle Stephen Lang Vant
Beste kvinnelige birolle Sigourney Weaver Vant
Beste regi James Cameron Vant
Beste manus James Cameron Vant
Beste musikk James Horner Vant
Beste scenografi Rick Carter og Robert Stromberg Vant
Beste spesialeffekter Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham og Andrew Jones Vant
Scream Awards[21] 2010-10-1616. oktober 2010 Beste regi James Cameron Vant
Beste F/X Avatar Vant
«The Ultimate Scream» Avatar Nominert
Beste science fiction-film Avatar Nominert
Beste kvinnelige scence fiction-skuespiller Zoë Saldaña Nominert
Beste skurk Stephen Lang Nominert
Beste kvinnelige birolle Sigourney Weaver Nominert
Årets beste kampscene Na'viene mot millitæret Nominert
«3-D Top Three Award» Avatar Vant
Teen Choice Awards[15] 2010-08-088. august 2010 Beste science fiction-film Avatar Vant
Beste kvinnelige science fiction-skuespiller Zoë Saldaña Vant
Beste mannlige science fiction-skuespiller Sam Worthington Vant
Beste skurk Stephen Lang Nominert
Beste filmkamp Sam Worthington mot Stephen Lang Nominert
Beste utbrudd Giovanni Ribisi Nominert
Writers Guild of America Awards[22] 2010-02-2020. februar 2010 Beste manus James Cameron Nominert

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Ut ifra det som regnes som de største eksisterende filmprisene.[1] Musikkprisen Grammy Awards er også inkludert på listen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Film awards season's main events BBC. Besøkt 2. august 2016.
  2. ^ «Avatar International Release Dates». foxinternational.com. Arkivert fra originalen 5. oktober 2009. Besøkt 1. august 2016. 
  3. ^ «Avatar». Filmweb. Besøkt 1. august 2016. 
  4. ^ «Avatar (2009)». Box Office Mojo. Besøkt 22. februar 2010. 
  5. ^ Pettersen, Jonas (26. januar 2010). ««Avatar» er tidenes største kassasuksess». Verdens Gang. Besøkt 1. august 2016. 
  6. ^ «Avatar (2009)». Rotten Tomatoes. Flixster. Besøkt 2. august 2016. 
  7. ^ a b «The 82nd Academy Awards (2010) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Arkivert fra originalen 29. september 2012. Besøkt 30. oktober 2016. 
  8. ^ «The Golden Globe Awards 2010 Nominees». NBC. Arkivert fra originalen 9. juli 2010. Besøkt 30. oktober 2016. 
  9. ^ a b «The Golden Globe Awards 2010». Golden Globe. Besøkt 2. august 2016. 
  10. ^ a b «53rd Grammy Awards: Nominees og Winners». National Academy of Recording Arts og Sciences. Arkivert fra originalen 12. mai 2011. Besøkt 2. august 2016. 
  11. ^ a b «Film Awards Winners». British Academy of Film og Television Arts. Besøkt 2. august 2016. 
  12. ^ a b «'Avatar' tops Critics' Choice awards». Chicago Tribune. 16. januar 2010. Besøkt 30. oktober 2016. 
  13. ^ a b Cohen, David S. (24. juni 2010). «Saturn Awards open Pandora's box». Variety. Besøkt 2. august 2016. 
  14. ^ a b «‘Avatar,’ ‘Up,’ Katzenberg Top New 3D Society’s Awards». The Wrap. 24. februar 2010. Besøkt 30. oktober 2016. 
  15. ^ a b «2010 Teen Choice Awards Winner announced». Entertainment Weekly. 9. august 2010. Besøkt 2. august 2016. 
  16. ^ «Meet the Nominees: Feature Film Symposium». Directors Guild of America. 1. februar 2010. Besøkt 2. august 2016. 
  17. ^ «2010 Hugo Award Nominees – Details». World Science Fiction Society. 4. april 2010. Besøkt 9. november 2016. 
  18. ^ «2010 MTV Movie Awards». MTV.com. Arkivert fra originalen 28. november 2013. Besøkt 2. august 2016. 
  19. ^ «Producers Guild Awards 2010 Winners». Producers Guild of America. Arkivert fra originalen 3. august 2010. Besøkt 2. august 2016. 
  20. ^ Reich, Ashley (22. april 2010). «Saturn kudos for 'Avatar'». Variety. Besøkt 2. august 2016. 
  21. ^ «Live Blogging the Scream 2010 Awards Tonight!». CraveOnline. 16. oktober 2010. Besøkt 2. august 2016. 
  22. ^ King, Susan (20. februar 2010). «'The Hurt Locker' og 'Up in the Air' win Writers Guild of America Awards». Los Angeles Times. Besøkt 2. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]