Portal:Første verdenskrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Første verdenskrigsportalen

Australian infantry small box respirators Ypres 1917.jpg

Første verdenskrig var en av de blodigste krigene som noensinne er blitt utkjempet i Europa. Den varte fra 28. juli 1914 til 11. november 1918 og medførte vesentlige endringer av verdenskartet. Nye stater oppsto etter nasjonalstatprinsippet, Østerrike-Ungarn forsvant og ble erstattet av en mengde mindre sentraleuropeiske stater, og Tyskland ble omformet fra monarki til republikk. Første verdenskrig anses også som en av de utløsende faktorer til den russiske revolusjon. Krigen markerte slutten på en periode med opprustning og krigen medførte en rivene utvikling av flere nye oppfinnelser som var funnet opp enten under krigen eller i årene før krigen, slik som militærfly, ubåter, stridsvogner og moderne krigsskip. Krigen er kjent i store deler av Europa som «den store krigen» eller «krigen som skulle ende alle kriger».

Les mer

Utvalgt hendelse  
NLS Haig - Howitzer in the act of firing.jpg

Slaget om Messines var et britisk 17 dager langt artilleribombardement av tyske posisjoner ved vestfronten under første verdenskrig. Etter bombardementet fulgte et storskala angrep. Slaget begynte den 21. mai 1917 ved Mesen (fransk: Messines) i vestre Flandern (på mange eldre kart kalles Mesen for det franske Messines). Slaget inntraff rett før det tredje slaget ved Ypres. Les mer

Utvalgt artikkel  
Ross1910b.JPG

Rossriflen var en sylinderlåsrifle i .303 British-kaliber produsert i Canada fra 1903 til midten av første verdenskrig. Riflen fungerte dårlig i skyttergravene under første verdenskrig og hadde flere problemer som gjorde at den ble skiftet ut med Lee-Enfieldrifler. Imidlertid var den populær blant skarpskyttere.

Den første kontingenten av Canadian Expeditionary Force var utstyrt med Rossriflen da de ankom Frankrike i februar 1915. Problemene med riflen ble for alvor vist under det andre slaget om Ypres i April 1915. Rossriflen viste seg dårlig egnet til felt og låste seg lett. I tillegg kunne riflen taes fra hverandre og settes sammen igjen på en slik måte at riflen kunne avfyre uten at sluttstykket var lukket. Dette kunne medføre store skader eller dødsfall for de som avfyrte dem. Det var også problemer med bajonettfestet som gjorde at bajonetten kunne falle av når riflen ble avfyrt. Flere canadiske soldater tok Lee Enfieldrifler fra britiske sårede eller døde soldater for å erstatte Rossriflene.

Les mer

Utvalgt biografi  
Wellington Koo 1945.jpg

Vi Kyuin Wellington Koo (født 29. januar 1887 i Shanghai, død 14. november 1985 i New York City) var en kinesisk diplomat og deltager ved Versailleskonferansen i 1919.

Overfor de vestlige makter og Japan forlangte han at Japan skulle gi hele Shandong tilbake til Kina. Han forlangte også av de vestlige land at de skulle stoppe alle imperialistiske institusjoner som blant annet tariffkontroll og forpaktelser. De vestlige makter avslo hans krav, og derfor ble den kinesiske delegasjon den eneste ved fredskonferansen som ikke underskrev Versaillesfreden.

Les mer

Utvalgt bilde  
MessageDog10thManchestersCuinchy26Jan1918.jpg
En budbringer-hund sammen med soldater fra det britiske Manchester Regiment i 1918.
 
  26. november

I dag er det:
107 år og 121 dager siden krigsutbruddet
103 år og 15 dager siden våpenhvilen

  Tidslinje
1914
Skuddene i Sarajevo · Julikrisen · Grensene · Cer · Marne · Tannenberg · Galicia · Masurias innsjøer · Kolubara · Sarıkamış · Kappløpet mot havet · Ypres (1.)
1915
Ypres (2.) · Gallipoli · Isonzo · Gorlice-Tarnow/Den store retretten · Serbia · Kut
1916
Erzerum · Verdun · Naroch · Asiago · Jylland · Somme · Brusilov · Monastir · Romania
1917
Bagdad · Arras · Kerenskij · Passchendaele/Ypres (3.) · Caporetto · Cambrai
1918
Salonika · Freden i Brest-Litovsk · Våroffensiven · Hundre dagers offensiven · Meuse-Argonne · Baku · Megiddo · Vittorio Veneto · Våpenhvilen
  Sentrale artikler

Bakgrunnen · Skuddene i Sarajevo · Teknologisk utvikling · Giftgass · Fly · Stridsvogner · Sjøkrigen · Ubåter · Vestfronten · Skyttergravskrig · Total krig · Wilsons 14 punkter · Versaillestraktaten · Ettervirkningene av første verdenskrig

  Deltakere
Flag of Bulgaria.svg

Bulgaria ble med i krigensentralmaktenes side 15. oktober 1915. Bulgarske styrker tok del i krigen på Balkanfronten samt mot Serbia og Romania. Neuilly-sur-Seine-traktaten var fredsoppgjøret med Bulgaria, der Bulgaria tapte landområder til Jugoslavia og Hellas.

Totalt omkom 187 500 bulgarere (87 500 militære og 100 000 sivile, 3,41% av befolkningen) under første verdenskrig.

Les mer

  Gode artikler

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Georg V av Storbritannia, Vestfronten, Skyttergravskrig, Slaget om Gallipoli

  Kategorier

(en) World War I – kategori av bilder, video eller lyd på Commons

  Teknisk

Oppfrisk portalen