Portal:Første verdenskrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Første verdenskrigsportalen

Australian infantry small box respirators Ypres 1917.jpg

Første verdenskrig var en av de blodigste krigene som noensinne er blitt utkjempet i Europa. Den varte fra 28. juli 1914 til 11. november 1918 og medførte vesentlige endringer av verdenskartet. Nye stater oppsto etter nasjonalstatprinsippet, Østerrike-Ungarn forsvant og ble erstattet av en mengde mindre sentraleuropeiske stater, og Tyskland ble omformet fra monarki til republikk. Første verdenskrig anses også som en av de utløsende faktorer til den russiske revolusjon. Krigen markerte slutten på en periode med opprustning og krigen medførte en rivene utvikling av flere nye oppfinnelser som var funnet opp enten under krigen eller i årene før krigen, slik som militærfly, ubåter, stridsvogner og moderne krigsskip. Krigen er kjent i store deler av Europa som «den store krigen» eller «krigen som skulle ende alle kriger».

Les mer

Utvalgt hendelse  
TankIronDukeArras10April1917.jpg

Slaget om Arras var en offensiv innledet av Det britiske imperiet under første verdenskrig mellom 9. april og 16. mai 1917. Britiske, kanadiske og australske tropper angrep tyske skyttergraver nær den franske byen Arras. Målet med offensiven var å dra bort styrker fra elva Aisne, der Det andre slaget ved Aisne startet den 16. april. Slaget var en framrykning sett som en avledningsmanøver ettersom tyskerne ble tvunget til å sende forsterkninger til området rundt Arras.

Da slaget offisielt sluttet den 16. mai hadde britene gjort store framskritt, men de hadde ikke klart å oppnå noe gjennombrudd. Fronten gikk tilbake til den stillstanden som karakteriserte største delen av krigen.

Les mer

Utvalgt artikkel  
Schlieffen Plan.jpg

Schlieffenplanen er betegnelsen for den tyske strategien ved begynnelsen av første verdenskrig for angrepet i vest. Den er oppkalt etter generaloberst og leder for generalstaben Alfred von Schlieffen.

Planen skulle sørge for en rask seier over Frankrike ved en gigantisk knipetangsmanøver og dermed eliminere vestfronten før Russland fikk tid til å mobilisere. Deretter skulle hæren sendes mot Østfronten og kjempe mot Russland.

Les mer

Utvalgt biografi  
Winston Churchill verl sst das Geb ude der Admiralt t (1912).jpg

Winston Leonard Spencer Churchill (født 30. november 1874, død 24. januar 1965) var en engelsk politiker, offiser og forfatter, mest kjent som statsminister i Storbritannia under andre verdenskrig.

Under første verdenskrig var Churchill marineminister og engasjerte seg i ivrig i utvikling og reform; blant annet bruk av fly, utvikling av stridsvogner og overgang fra bruk av kull som drivstoff til olje.

I 1915 var Churchill en av pådriverne for den katastrofale landgangen ved Dardanellene og Slaget ved Gallipoli. Churchill måtte ta mye av kritikken for fiaskoen måtte senere gå av som marineminister. Han gikk tilbake til hæren og tjenestegjorde i flere måneder på vestfronten som sjef for infanteribataljonen «6th Batallion Royal Scots Fusiliers».

Les mer

Utvalgt bilde  
NLS Haig - Portuguese officers at bayonet practice.jpg
Portugisiske soldater som driver bajonett-trening.
 
  22. september

I dag er det:
108 år og 56 dager siden krigsutbruddet
103 år og 315 dager siden våpenhvilen

  Tidslinje
1914
Skuddene i Sarajevo · Julikrisen · Grensene · Cer · Marne · Tannenberg · Galicia · Masurias innsjøer · Kolubara · Sarıkamış · Kappløpet mot havet · Ypres (1.)
1915
Ypres (2.) · Gallipoli · Isonzo · Gorlice-Tarnow/Den store retretten · Serbia · Kut
1916
Erzerum · Verdun · Naroch · Asiago · Jylland · Somme · Brusilov · Monastir · Romania
1917
Bagdad · Arras · Kerenskij · Passchendaele/Ypres (3.) · Caporetto · Cambrai
1918
Salonika · Freden i Brest-Litovsk · Våroffensiven · Hundre dagers offensiven · Meuse-Argonne · Baku · Megiddo · Vittorio Veneto · Våpenhvilen
  Sentrale artikler

Bakgrunnen · Skuddene i Sarajevo · Teknologisk utvikling · Giftgass · Fly · Stridsvogner · Sjøkrigen · Ubåter · Vestfronten · Skyttergravskrig · Total krig · Wilsons 14 punkter · Versaillestraktaten · Ettervirkningene av første verdenskrig

  Deltakere
Dominion of Newfoundland Red Ensign.svg

Newfoundland var en dominion i det britiske imperiet ved krigsutbruddet og opprettet et infanteriregiment for tjeneste i den britiske hæren. Regimentet kjempet ved Gallipoli og på vestfronten. Det ble nesten utslettet under angrepet på Beaumont Hamel (del av Slaget ved Somme) 1. juli 1916.

Totalt mistet Newfoundland 1204 mann (0,6% av befolkningen)

Les mer

  Gode artikler

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Georg V av Storbritannia, Vestfronten, Skyttergravskrig, Slaget om Gallipoli

  Kategorier

(en) World War I – kategori av bilder, video eller lyd på Commons

  Teknisk

Oppfrisk portalen