Portal:Første verdenskrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Første verdenskrigsportalen

Første verdenskrig var en av de blodigste krigene som noensinne er blitt utkjempet i Europa. Den varte fra 28. juli 1914 til 11. november 1918 og medførte vesentlige endringer av verdenskartet. Nye stater oppsto etter nasjonalstatprinsippet, Østerrike-Ungarn forsvant og ble erstattet av en mengde mindre sentraleuropeiske stater, og Tyskland ble omformet fra monarki til republikk. Første verdenskrig anses også som en av de utløsende faktorer til den russiske revolusjon. Krigen markerte slutten på en periode med opprustning og krigen medførte en rivene utvikling av flere nye oppfinnelser som var funnet opp enten under krigen eller i årene før krigen, slik som militærfly, ubåter, stridsvogner og moderne krigsskip. Krigen er kjent i store deler av Europa som «den store krigen» eller «krigen som skulle ende alle kriger».

Les mer

Utvalgt hendelse  

Slaget om Gallipoli var en større operasjon under den første verdenskrig som fant sted på den tyrkiske halvøya Gallipoli fra april 1915 til januar 1916. En kombinert britisk-fransk ekspedisjon ble etablert for å erobre det osmanske rikets hovedstad Konstantinopel (dagens Istanbul). Angrepet mislyktes og begge sider hadde store tap. På britisk side var marineminister Winston Churchill en av forkjemperne for operasjonen og da den mislyktes ble han tvunget til å gå av.

Gallipolis strategiske betydning ligger i at halvøya utgjør vestsiden av stredet Dardanellene, som sammen med Marmarahavet og Bosporosstredet danner forbindelsen mellom Egeerhavet og Svartehavet.

Les mer

Utvalgt artikkel  

Renault FT-17 (Automitrailleuse à chenilles Renault FT modèle 1917) var en fransk lett stridsvogn fra første verdenskrig. FT-17 var den første stridsvognen med roterende tårn og konfigurasjonen ble etterliknet av de fleste stridsvogner frem til vår tid.

FT-17 ble satt i produksjon i løpet av 1917. Det ble produsert rundt 4 000 eksemplarer, fordelt på den franske hæren og den amerikanske hæren. I tillegg ble den lisensprodusert i USA.

Den var også med i flere konflikter i mellomkrigstiden. Da andre verdenskrig brøt ut var den fremdeles i bruk blant annet i den franske, den finske og den polske hæren.

Les mer

Utvalgt biografi  

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen (født 2. mai 1892 i Kleinburg, nær Breslau, død 21. april 1918 i Vaux-sur-Somme) var et tysk flyveress med over 80 bekreftede nedskytninger under første verdenskrig, best kjent som «den røde baron» på grunn av sine delvis rødmalte fly. Han ble skutt ned i april 1918 over Nord-Frankrike og fikk full militær begravelse av de allierte. Richthofen ble en legende allerede under den første verdenskrig. Hans selvbiografi, «Der rote Kampfflieger», ble en bestselger i England da den ble utgitt der i 1919.

Les mer

Utvalgt bilde  
Canadiske tropper rykker frem sammen med en stridsvogn under Slaget om Vimy Ridge
 
  25. februar

I dag er det:
109 år og 212 dager siden krigsutbruddet
105 år og 106 dager siden våpenhvilen

  Tidslinje
1914
Skuddene i Sarajevo · Julikrisen · Grensene · Cer · Marne · Tannenberg · Galicia · Masurias innsjøer · Kolubara · Sarıkamış · Kappløpet mot havet · Ypres (1.)
1915
Ypres (2.) · Gallipoli · Isonzo · Gorlice-Tarnow/Den store retretten · Serbia · Kut
1916
Erzerum · Verdun · Naroch · Asiago · Jylland · Somme · Brusilov · Monastir · Romania
1917
Bagdad · Arras · Kerenskij · Passchendaele/Ypres (3.) · Caporetto · Cambrai
1918
Salonika · Freden i Brest-Litovsk · Våroffensiven · Hundre dagers offensiven · Meuse-Argonne · Baku · Megiddo · Vittorio Veneto · Våpenhvilen
  Sentrale artikler

Bakgrunnen · Skuddene i Sarajevo · Teknologisk utvikling · Giftgass · Fly · Stridsvogner · Sjøkrigen · Ubåter · Vestfronten · Skyttergravskrig · Total krig · Wilsons 14 punkter · Versaillestraktaten · Ettervirkningene av første verdenskrig

  Deltakere

Portugal var nøytral frem til 1916. Portugisiske styrker deltok på vestfronten og mot de tyske styrkene i Afrika under Paul Emil von Lettow-Vorbeck.

I løpet av krigen mistet Portugal 8145 mann.

Les mer

  Gode artikler

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Georg V av Storbritannia, Vestfronten, Skyttergravskrig, Slaget om Gallipoli

  Kategorier

(en) World War I – kategori av bilder, video eller lyd på Commons

  Teknisk

Oppfrisk portalen