Portal:Første verdenskrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Første verdenskrigsportalen

Australian infantry small box respirators Ypres 1917.jpg

Første verdenskrig var en av de blodigste krigene som noensinne er blitt utkjempet i Europa. Den varte fra 28. juli 1914 til 11. november 1918 og medførte vesentlige endringer av verdenskartet. Nye stater oppsto etter nasjonalstatprinsippet, Østerrike-Ungarn forsvant og ble erstattet av en mengde mindre sentraleuropeiske stater, og Tyskland ble omformet fra monarki til republikk. Første verdenskrig anses også som en av de utløsende faktorer til den russiske revolusjon. Krigen markerte slutten på en periode med opprustning og krigen medførte en rivene utvikling av flere nye oppfinnelser som var funnet opp enten under krigen eller i årene før krigen, slik som militærfly, ubåter, stridsvogner og moderne krigsskip. Krigen er kjent i store deler av Europa som «den store krigen» eller «krigen som skulle ende alle kriger».

Les mer

Utvalgt hendelse  
British Mark I male tank Somme 25 September 1916.jpg

Slaget ved Somme sto ved elva Somme i Nord-Frankrike fra 1. juli til 18. november 1916 mellom Frankrike og det britiske imperiet på den ene siden og Tyskland på den andre. Slaget var planlagt som en britisk offensiv for å lette presset på Russland og binde opp tyske styrker som kunne ved satt inn ved Verdun. Slaget var også første gang stridsvogner ble brukt i strid.

I løpet av slaget omkom nesten 1 million mann, kombinert med propagandafilmen Battle of the Somme ble Slaget ved Somme del av den britiske bevistheten i lang tid fremover.

Les mer

Utvalgt artikkel  
HMS Dreadnought 1906 H61017.jpg

HMS «Dreadnought» var et britisk slagskip. Det var verdens mest avanserte krigsskip i sin tid og var verdens første større krigsskip drevet av dampturbiner. I tillegg hadde man forlatt den til da gjeldende filosofien med blandet bestykning på slagskip [m.a.o kanoner av forskjellig kaliber. «Dreadnough» var verdens første slagskip med kun stort skyts (all big gunned battleship). Byggingen av «Dreadnought» var en viktig årsak til flåtekappløpet i forkant av første verdenskrig, og skipet ble så dominerende at ordet Dreadnought ble et synonym for et moderne slagskip eller slagkrysser. Tilsvarende ble eldre, foreldede enheter av samtiden gjerne kalt pre-dreadnoughts.

HMS «Dreadnought» avfyrte aldri et skudd mot fiendtlige skip, men hun ga likevel sitt navn til en hel generasjon av slagskip og slagkryssere.

Les mer

Utvalgt biografi  
Manfred von Richthofen.jpeg

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen (født 2. mai 1892 i Kleinburg, nær Breslau, død 21. april 1918 i Vaux-sur-Somme) var et tysk flyveress med over 80 bekreftede nedskytninger under første verdenskrig, best kjent som «den røde baron» på grunn av sine delvis rødmalte fly. Han ble skutt ned i april 1918 over Nord-Frankrike og fikk full militær begravelse av de allierte. Richthofen ble en legende allerede under den første verdenskrig. Hans selvbiografi, «Der rote Kampfflieger», ble en bestselger i England da den ble utgitt der i 1919.

Les mer

Utvalgt bilde  
Bundesarchiv Bild 104-0232, Feldbäckerei, Verladen von Brot.jpg
Tysk feltbakeri i 1915.
 
  6. februar

I dag er det:
108 år og 193 dager siden krigsutbruddet
104 år og 87 dager siden våpenhvilen

  Tidslinje
1914
Skuddene i Sarajevo · Julikrisen · Grensene · Cer · Marne · Tannenberg · Galicia · Masurias innsjøer · Kolubara · Sarıkamış · Kappløpet mot havet · Ypres (1.)
1915
Ypres (2.) · Gallipoli · Isonzo · Gorlice-Tarnow/Den store retretten · Serbia · Kut
1916
Erzerum · Verdun · Naroch · Asiago · Jylland · Somme · Brusilov · Monastir · Romania
1917
Bagdad · Arras · Kerenskij · Passchendaele/Ypres (3.) · Caporetto · Cambrai
1918
Salonika · Freden i Brest-Litovsk · Våroffensiven · Hundre dagers offensiven · Meuse-Argonne · Baku · Megiddo · Vittorio Veneto · Våpenhvilen
  Sentrale artikler

Bakgrunnen · Skuddene i Sarajevo · Teknologisk utvikling · Giftgass · Fly · Stridsvogner · Sjøkrigen · Ubåter · Vestfronten · Skyttergravskrig · Total krig · Wilsons 14 punkter · Versaillestraktaten · Ettervirkningene av første verdenskrig

  Deltakere
Flag of Australia.svg

Australierne kjempet ved Gallipoli, Sinai og Palestina og på Vestfronten. Slaget ved Gallipoli har brent seg inn i den australske og newzealandske nasjonalpsyken og blir minnet under ANZAC Day (25. april) hvert år.

Totalt mistet Australia 61 966 menn (1,38% av befolkningen).

Les mer

  Gode artikler

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Georg V av Storbritannia, Vestfronten, Skyttergravskrig, Slaget om Gallipoli

  Kategorier

(en) World War I – kategori av bilder, video eller lyd på Commons

  Teknisk

Oppfrisk portalen