Portal:Star Wars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Star Wars Yellow Logo.svg
Star Wars-portalen

Velkommen til Star Wars-portalen!
Her skal du kunne finne spennende Star Wars-relaterte sider,
og bidra ytterligere med artiklene våre om den mye omtalte stjernekrigen.

I II III IV V VI VII VIII IX
   Star Wars

Star Wars (SW) omfatter, utover seks filmer, også dataspill, romaner, tegneserier, fanfiksjon, m.m. Selve Star Wars-sagaen og -miljøet er grunnlagt av filmskaperen George Lucas, men fenomenet er så utbredt at mange fans og forfattere på egen hånd har utvidet dette i form av noveller, hjemmelagde filmklipp m.m. Det er til og med opprettet en wiki, Wookieepedia, for å dekke alt dette stoffet.

George Lucas planla ni filmer, og i 2015 kom den syvende filmen (The Force Awakens), produsert av Disney. De kjøpte opp rettighetene for Star Wars-filmene for 23 milliarder norske kroner. Det finnes også en animasjonsserie, Star Wars: Clone Wars, som handler om begivenhetene mellom episodene 2 og 3. Star Wars: The Clone Wars er både tittelen på filmen og den følgende TV-serien, begge utgitt 2008.

I tillegg til filmer har det blitt laget utallige leker, bøker, tegneserier, brettspill og dataspill om Star Wars. Forbes Magazine har estimert totalinntektene fra alle Star Wars-relaterte produkter til nesten 20 milliarder amerikanske dollar, dette gjør det til den mest lønnsomme filmfranchisen noen sinne.

   Utvalgt artikkel


Yoda er en av de eldste medlemmene av Jedirådet og den viseste og mektigste jedien i sin tid. Han trente opp mange av jediene i Rådet, og nesten samtlige jedier i Galaksen før det. Han skal også ha tilbrakt 100 år i ensomhet for å kunne forstå Kraften bedre. I år 32 før Slaget ved Yavin, brakte jedimesteren Qui-Gon Jinn en ung slave ved navn Anakin Skywalker for Jedirådet. Han sa at gutten var Den Utvalgte, som skulle bringe balanse i Kraften, og at han ville trene ham så snart han hadde trent opp Obi-Wan Kenobi (Jedier kan bare ha en Padawan på samme tid). Yoda og de andre medlemmene av Rådet, bestemte at gutten ikke skulle bli trent opp til en jedi. Yoda mente at alle årene som slave hadde påvirket gutten, «Hans fremtid, tåket er» konkluderte Yoda.

Les mer

   Star Wars-filmer
Trilogi År Nr. Navn
Forløpere 1999 I Den skjulte trussel
2003 II Klonene angriper
2005 III Sithene tar hevn Symbol support vote.svg
Originale 1977 IV Et nytt håp
1980 V Imperiet slår tilbake
1983 VI Jediridderen vender tilbake
Oppfølgere 2015 VII The Force Awakens Symbol support vote.svg
2017 VIII The Last Jedi
2019 IX Star Wars Episode IX
   Star Wars: The Clone Wars