Portal:Star Wars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Star Wars-portalen

Velkommen til Star Wars-portalen!
Her skal du kunne finne spennende Star Wars-relaterte sider,
og bidra ytterligere med artiklene våre om den mye omtalte stjernekrigen.

   Star Wars

Star Wars (SW) omfatter, utover seks filmer, også dataspill, romaner, tegneserier, fanfiksjon, m.m. Selve Star Wars-sagaen og -miljøet er grunnlagt av filmskaperen George Lucas, men fenomenet er så utbredt at mange fans og forfattere på egen hånd har utvidet dette i form av noveller, hjemmelagde filmklipp m.m. Det er til og med opprettet en wiki, Wookieepedia, for å dekke alt dette stoffet.

George Lucas planla ni filmer, og i 2015 kom den syvende filmen (The Force Awakens), produsert av Disney. De kjøpte opp rettighetene for Star Wars-filmene for 23 milliarder norske kroner. Det finnes også en animasjonsserie, Star Wars: Clone Wars, som handler om begivenhetene mellom episodene 2 og 3. Star Wars: The Clone Wars er både tittelen på filmen og den følgende TV-serien, begge utgitt 2008.

I tillegg til filmer har det blitt laget utallige leker, bøker, tegneserier, brettspill og dataspill om Star Wars. Forbes Magazine har estimert totalinntektene fra alle Star Wars-relaterte produkter til nesten 20 milliarder amerikanske dollar, dette gjør det til den mest lønnsomme filmfranchisen noen sinne.

   Utvalgt artikkel

Darth Vader (født Anakin Skywalker) er en fiktiv person i George Lucas' Star Wars-univers. Han er sønn av Shmi Skywalker, men har ingen biologisk far. Han ble derimot født av Shmi ved Kraftens vilje. Anakin er sanskrit og betyr «kriger» og Vader er nederlandsk og betyr «far».

Darth Vader er hovedantagonisten i den originale trilogien og i Star Wars Episode III. I trilogien ble han spilt av David Prowse, mens James Earl Jones sørget for stemmen. Darth Vader er en av de mest populære antagonister i filmhistorien, og ble rangert som nummer tre på American Film Institutes tidenes topp 50 filmskurker.

I Episode IV og Episode V blir Vader beskrevet som ondskapens inkarnasjon. Han er den brutale håndheveren over den galaktiske republikken. Som en mørk sith tjenestegjør Vader som keiser Palpatines høyre hånd, og bruker den mørke siden av Kraften til å nådeløst jage jediene og opprørerne til galaksens ende. I den nye trilogien forteller historien om den heroiske Anakin Skywalker. I den siste filmen av disse tre, går Anakin over til den mørke siden og blir transformert til den ikoniske cyborgen Darth Vader.

Les mer