Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Natalie Portman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Priser tildelt Natalie Portman
Natalie Portman Thor 2 cropped.png

Portman på premièren til Thor: The Dark World i oktober 2013.

Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Natalie Portman omfatter tildelinger av og nominasjoner til 12 amerikanske og én britisk filmpris. Natalie Portman er en amerikansk skuespiller, som hadde sin spillefilmdebut i Léon (1994) og har siden spilt i Star Wars Episode I: Den skjulte trussel (1999), Der det er hjerterom (2000), Star Wars Episode II: Klonene angriper (2002), Cold Mountain (2003), Closer (2004), Star Wars Episode III: Sithene tar hevn (2005), V for vendetta (2006), Brothers (2009), Black Swan (2010), No Strings Attached (2011), Thor (2011), Thor: The Dark World (2013) og Jackie (2016).

Portman vant flere av filmbransjens største priser i 2011 etter sin kritikerroste[trenger referanse] tolkning som ballettdanseren Nina Sayers i Darren Aronofskys psykologiske thriller Black Swan fra 2010. Hun har også medvirket i Closer, V for Vendetta og Jackie.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selv om Portman mottok sine første store nominasjoner på 2000-tallet, ble hun nominert til mindre priser som Chicago Film Critics Association Awards og YoungStar Awards på slutten av 1990-tallet for filmene Heat, Everyone Says I Love You, Star Wars Episode I: Den skjulte trussel, Mars Attacks! og Beautiful Girls.[2] Hennes første prisvinnende rolle i en populær bransjepris var imidlertid for rollen som Padmé Amidala i Star Wars Episode II: Klonene angriper, der hun vant en Teen Choice Award i kategorien Favorittfilmskuespillerinne: Drama/Actioneventyr.

Rollen som Alice i dramafilmen Closer ga Portman hennes første Oscar-, BAFTA- og Critics' Choice Movie Awards-nominasjoner, samt hennes første Golden Globe-pris. Hun delte også øvrige nominasjoner med Jude Law, Clive Owen og Julia Roberts, og vant en National Board of Review Award for beste skuespillerensemble.

I 2011 vant hun sin første Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Nina Sayers i den psykologiske thrilleren Black Swan, de andre nominerte var Annette Bening, Nicole Kidman, Jennifer Lawrence og Michelle Williams. Birger Vestmo fra Filmpolitiet mente at Portman «virkelig» fortjente Oscarprisen.[3] «Hadde ikke Natalie Portman vunnet Oscar, hadde jeg sporenstreks reist til Los Angeles for å kjølhale hele Oscar-akademiet. Hennes kraftprestasjon i Black Swan måtte bare belønnes med en Oscar!» Filmjournalisten Anne Hoff har sagt til NRK at seieren var forventet, fordi «[det] at folk forandrer seg mye for en rolle er noe Oscar-akademiet alltid har satt veldig pris på.»[4]

Hun vant for øvrig også Golden Globe, British Academy Film Awards («BAFTA»), Critics' Choice Movie Award og Screen Actors Guild Award for rollen. Portman vant en ny Critics' Choice Movie Award for rolletolkningen i Jackie, og ble også nominert til en Golden Globe, en SAG-pris og en Oscar.

Liste[rediger | rediger kilde]

Pris Seremonidato[b] Nominert arbeid Kategori Resultat
Academy Awards («Oscar»)[5][6] 27. februar 2005 Closer Beste kvinnelige birolle Nominert
27. februar 2011 Black Swan Beste kvinnelige hovedrolle Vant
26. februar 2017 Jackie Beste kvinnelige hovedrolle Nominert[7]
British Academy Film Awards («BAFTA»)[8][9][10] 12. februar 2005 Closer Beste kvinnelige birolle Nominert
13. februar 2011 Black Swan Beste kvinnelige hovedrolle Vant
12. februar 2017 Jackie Beste kvinnelige hovedrolle Nominert
Critics' Choice Movie Awards[11][12][13] 10. januar 2005 Closer Beste kvinnelige hovedrolle Nominert
Beste skuespillerensemble[c] Nominert
14. januar 2011 Black Swan Beste kvinnelige hovedrolle Vant
11. desember 2016 Jackie Beste kvinnelige hovedrolle Vant
Golden Globe[14][15][16] 23. januar 2000 Anywhere But Here Beste kvinnelige birolle i en spillefilm Nominert
16. januar 2005 Closer Beste kvinnelige birolle i en spillefilm Vant
16. januar 2011 Black Swan Beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm Vant
8. januar 2017 Jackie Beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm Nominert
Golden Raspberry Awards 25. mars 2000 Star Wars Episode I: Den skjulte trussel Verste par; sammen med Jake Lloyd Nominert
28. februar 2004 Star Wars Episode II: Klonene angriper Verste kvinnelige birolle Nominert
Verste par; sammen med Hayden Christensen Nominert
Independent Spirit Award 26. februar 2011 Black Swan Beste kvinnelige hovedrolle Vant
25. februar 2017 Jackie Beste kvinnelige hovedrolle Nominert
MTV Movie Award 4. juni 2005 Garden State Beste kvinnelige opptreden Nominert
Beste kyss; sammen med Zach Braff Nominert
5. juni 2011 Black Swan Beste kvinnelige opptreden Nominert
Beste kyss; sammen med Mila Kunis Nominert
Beste overraskende scene[d] Nominert
People's Choice Awards[17][18] 9. januar 2005 Beste utseende Nominert
11. januar 2012 No Strings Attached Beste komedieskuespillerinne Nominert
Satellite Awards 23. januar 2005 Closer Beste kvinnelige birolle i en dramafilm Nominert
Garden State Beste kvinnelige hovedrolle i en musikal eller komedie Nominert
19. desember 2010 Black Swan Beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm Nominert
19. februar 2017 Jackie Beste kvinnelige hovedrolle Nominert[19]
Saturn Awards[20] 6. juni 2000 Star Wars Episode I: Den skjulte trussel Beste opptreden av en yngre skuespiller Nominert
18. mai 2003 Star Wars Episode II: Klonene angriper Beste kvinnelige hovedrolle Nominert
2. mai 2006 Star Wars Episode III: Sithene tar hevn Beste kvinnelige hovedrolle Nominert
10. mai 2007 V for Vendetta Beste kvinnelige hovedrolle Vant
24. juni 2010 Brothers Beste kvinnelige hovedrolle Nominert
23. juni 2011 Black Swan Beste kvinnelige hovedrolle Vant
Screen Actors Guild Awards[21] 30. januar 2011 Black Swan Beste kvinnelige hovedrolle Vant
Beste skuespillerensemble[e] Nominert
29. januar 2017 Jackie Beste kvinnelige hovedrolle Nominert[22]
Teen Choice Awards[23] 6. august 2000 Der det er hjerterom Favorittfilmskuespillerinne Nominert
4. august 2002 Star Wars Episode II: Klonene angriper Favorittfilmskuespillerinne: Drama/Actioneventyr Vant
Favorittpar; sammen med Hayden Christensen Nominert
14. august 2005 Closer Favorittfilmskuespillerinne: Drama Nominert
Garden State Favorittfilmskuespillerinne: Drama Nominert
Favorittløgner Nominert
Favorittkyss Nominert
Favoritt-kjærlighetsscene Nominert
Star Wars Episode III: Sithene tar hevn Favorittfilmskuespillerinne: Action/Eventyr Nominert
20. august 2006 V for Vendetta Favorittfilmskuespillerinne: Drama/Actioneventyr Nominert
7. august 2011 Black Swan Favorittfilmskuespillerinne: Drama Vant
Favorittkyss Nominert
No Strings Attached Favorittfilmskuespillerinne: Romantisk komedie Nominert
10. august 2014 Thor: The Dark World Favorittfilmskuespillerinne: Sci-Fi/Fantasy Nominert
Young Artist Awards 19. mars 2000 Anywhere But Here Beste prestasjon av en ung skuespillerinne i en ledende rolle Nominert
1. april 2001 Der det er hjerterom Beste prestasjon av en ung skuespillerinne i en ledende rolle Nominert

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ut ifra det som regnes som de største eksisterende filmprisene.[1]
  2. ^ Lenkede datoer henviser til prisens seremoni på den angitte datoen.
  3. ^ Prisnominasjon delt med Julia Roberts, Jude Law og Clive Owen.
  4. ^ Nominert for scenen hvor Portmans figur Nina Sayers drar av skinn fra fingeren sin.
  5. ^ Prisnominasjon delt med Mila Kunis, Vincent Cassel, Winona Ryder og Barbara Hershey.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Generelt
Spesifikt
  1. ^ Film awards season's main events BBC. Besøkt 9. mars 2014.
  2. ^ Priser tildelt Natalie Portman hos Internet Movie Database
  3. ^ Kongens tale vant den gjeveste prisen! Filmpolitiet. Besøkt 30. mars 2014.
  4. ^ Storfavoritt Portman vant NRK. Besøkt 30. mars 2014.
  5. ^ «"The Aviator" Starts Strong But "Million Dollar Baby" Prevails». About.com. Besøkt 29. mars 2014. 
  6. ^ Duke, Alan. "'King's Speech' rules at the 83rd Oscars". cnn.com. 28. februar 2011. Besøkt 17. mars 2014.
  7. ^ Catherine Shoard (24. januar 2017). «La La Land equals record for most Oscar nominations». The Guardian. Besøkt 24. januar 2017. 
  8. ^ Film in 2005 BAFTA. Besøkt 29. mars 2014.
  9. ^ «2011 Film Awards Winners and Nominees». bafta.org. British Academy of Film and Television Arts. Arkivert fra originalen 10. januar 2011. Besøkt 17. mars 2014. 
  10. ^ «BAFTA Film Award Nominations: ‘La La Land’ Leads Race». Variety. 10. januar 2017. Besøkt 10. januar 2017. 
  11. ^ Broadcast Film Critics Association Awards (2005) IMDb. Besøkt 29. mars 2014.
  12. ^ 16TH ANNUAL CRITICS’ CHOICE MOVIE AWARDS (2011) – BEST PICTURE: THE SOCIAL NETWORK Critics' Choice. Besøkt 29. mars 2014.
  13. ^ «Critics’ Choice Awards: Complete list of winners and five takeaways from the show». The Washington Post. 12. desember 2016. Besøkt 12. desember 2016. 
  14. ^ Nominasjonsliste, vinnerliste. DigitalHit. Besøkt 29. mars 2014.
  15. ^ Armitage, Alex. "Natalie Portman, Clive Owen Win Globes for Supporting Roles" Arkivert 17. juli 2011 hos Wayback Machine.. bloomberg.com. January 16, 2005. Besøkt 17. mars 2014.
  16. ^ Bamigboye, Baz. "Pregnant Natalie Portman wins best actress as The Social Network scoops top honours at the Golden Globes". dailymail.co.uk. 16. januar 2011. Besøkt 17. mars 2014.
  17. ^ 2005 Peopleschoice.com. Besøkt 29. mars 2014.
  18. ^ 2012 Arkivert 9. januar 2012 hos Wayback Machine. Peopleschoice.com. Besøkt 29. mars 2014.
  19. ^ Kilday, Gregg (29. november 2016). «Satellite Awards Nominees Revealed». The Hollywood Reporter. Besøkt 7. desember 2016. 
  20. ^ «Saturn Awards 2011 – Movie Winners in full». Digital Spy. Besøkt 17. mars 2014. 
  21. ^ Germain, David. "'The King's Speech' wins at SAG Awards". The Washington Post. 31. januar 2011. Besøkt 17. mars 2014.
  22. ^ Nolfi, Joely (14. desember 2016). «SAG Awards nominations 2017: See the full list». Besøkt 5. januar 2016. 
  23. ^ "Winners From The 13th Annual Teen Choice Awards". accesshollywood.com. 8. august 2011. Besøkt 17. mars 2014.