Portal:Arendal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
  rediger Arendalsportalen
NO 0906 Arendal.svg
Arendal komm.svg

Arendal er en by og en kommune i Aust-Agder fylke, og den er også fylkets administrasjonssenter. Kommunen Arendal omtales gjerne som storkommune etter at fem kommuner, Arendal, Hisøy, Tromøy, Moland og Øyestad, ble slått sammen 1. januar 1992. Antall innbyggere i kommunen er 44 576 per 1. januar 2017. Arendal nevnes første gang som en viktig havn i et tollregnskap fra 1528. I 1610 forteller Peder Claussøn Friis at Arendal var et ladested. Mye tyder på at Arendal er den eldste byen på Agder. Fulle kjøpstadsrettigheter fikk Arendal i 1723. Les mer...

... Arendals ....
  rediger Utvalgt artikkel
Arendal Tromøy krk a.JPG

Tromøy kirke er en langkirke fra 1150, senere ombygd til korskirke i 1748 på øya Tromøy i Arendal kommune. Kirken er en middelaldersk steinkirke. Den er hovedkirke i Tromøy sogn i Arendal prosti, og har 290 sitteplasser. Den ligger mellom Hove og Brekka, på yttersiden av Tromøy, og var før gjengroingen på slutten av 1900-tallet synlig fra havet. .. Les mer.....

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Tettsteder i Arendal
Tettsteder i Arendal kommune. Kart fra SSB.
  rediger Visste du at…

Visste du

  • at Arendalskrakket i 1886 førte byen ut i en langvarig krise. Du kan utforske dette krakket i Kubens utstilling på Langsæ.
  • at et av verdens største rafinerier for silisiumkarbid ligger i Arendal?
  • at kommunesammenslåingen i 1902, da kommunene Arendal og Barbu ble slått sammen, var en av landets første kommunesammenslåinger, og at den ble vedtatt i Stortinget etter initiativ fra Barbu kommune og mot byen Arendals ønske.
  • at kommunesammenslåingen i 1992 skjedde imot ønsket fra befolkningen i Arendal fire nabokommuner.
  • at kjøpmannsgårdeneTyholmen i Arendal ble reddet fra riving i Arendal bystyre i 1971 med en stemmes overvekt. Et forslag om å bygge nytt kjøpesenter på Tyholmen ble da avvist.
  rediger Arendalsnyheter
  • Arendalsuka er et arrangement som er kommet for å bli.
  • Et trebinds bokverk om Arendals historie er under arbeid.
  • E18 bygges som firefelts motorvei fra Stølen i Arendal til Tvedestrand. Arkeologiske utgravinger startet opp i traseen i 2014 og har ført til ny spennende kunnskap om steinalderen i Aust-Agder - og for Norge.
  • Damfrosk er en amfibieart som i Norge hittil bare er funnet i Arendal og kommunen har et spesielt ansvar nettopp for denne arten som ledd i arbeidet med å sikre det biologiske mangfoldet.
  • Robert Nordli fra A er Arendals ordfører.
  rediger Utvalgt biografi
Leonard Rickhard.JPG

Leonard Rickhard (født 12. mai 1945 i Tvedestrand) er en norsk maler, bosatt i Arendal. Han omtales som «stillhetens maler». Gjennom mer enn 30 år har han markert seg som en av Norges ledende malere. Verket «Trett modellflybygger» (1985) er kåret til et av Morgenbladets 12 viktigste kunstverk. Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1966–67, og ved Statens kunstakademi 1967–71. Rickhard har hatt gjentatte separatutstillinger på Kunstnerforbundet siden 1974, og på Galleri Dobloug i 1979 og 1982, og ble allerede rundt 1980 regnet som en av de ledende kunstnere i sin generasjon. Les mer ....

  rediger Kultur i Arendal
  rediger Museer i Arendal
  rediger Kirker i Arendal
  rediger Relaterte portaler