Portal:Arendal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Arendalsportalen
NO 0906 Arendal.svg
Arendal komm.svg

Arendal er en by og en kommune i Aust-Agder fylke, og den er også fylkets administrasjonssenter. Kommunen Arendal omtales gjerne som storkommune etter at fem kommuner, Arendal, Hisøy, Tromøy, Moland og Øyestad, ble slått sammen 1. januar 1992. Antall innbyggere i kommunen er 44 645 per 1. januar 2018. Arendal nevnes første gang som en viktig havn i et tollregnskap fra 1528. I 1610 forteller Peder Claussøn Friis at Arendal var et ladested. Mye tyder på at Arendal er den eldste byen på Agder. Fulle kjøpstadsrettigheter fikk Arendal i 1723. Les mer...

... Arendals ....
  rediger Utvalgt artikkel
AAks nybygg 2013 (2).jpg

KUBEN i Arendal er en del av den konsoliderte museumsenheten Aust-Agder museum og arkiv (forkortet AAma), etablert i 2015 som fylkesmuseum i Aust-Agder. KUBEN har en historie fra den første etablering av museum i Arendal i 1832 under navnet Arendal skoles offentlige Bibliotech og Musæum, forkortet til Arendals Museum. Institusjonens hovedoppgaver er å være å ledende faginstans innen museum og arkiv i Aust-Agder fylke. Arkivavdelingen tar vare på arkivmateriale fra kommunene i Aust-Agder, private bedrifter, foreninger og personer. Museumsavdelingen, det tidligere Aust-Agder-Museet, har ansvar for store gjenstandssamlinger og antikvariske bygninger, bl.a. Langsæ gård, Merdøgaard museum. .. Les mer.....

  rediger Utvalgt bilde
P
Under Arendalsuka møtes alle politiske partier og interesseorganisasjoner av alle slag i Arendal

Bildearkiv

  rediger Tettsteder i Arendal
Tettsteder i Arendal kommune. Kart fra SSB.
  rediger Visste du at…

Visste du

  • at Arendalskrakket i 1886 førte byen ut i en langvarig krise. Du kan utforske dette krakket i Kubens utstilling på Langsæ.
  • at et av verdens største rafinerier for silisiumkarbid ligger i Arendal?
  • at kommunesammenslåingen i 1902, da kommunene Arendal og Barbu ble slått sammen, ble vedtatt i Stortinget etter initiativ fra Barbu kommune og mot ønsket til borgerne i Arendal.
  • at kommunesammenslåingen i 1992 skjedde imot ønsket fra befolkningen i Arendals fire nabokommuner.
  • at kjøpmannsgårdeneTyholmen i Arendal ble reddet fra riving i Arendal bystyre i 1971 med en stemmes overvekt. Et forslag om å bygge nytt kjøpesenter på Tyholmen ble da avvist.
  rediger Arendalsnyheter
  • E18 åpnes 2.juli 2019 som firefelts motorvei fra Harebakken i Arendal til Tvedestrand. Veien går i tunnel gjennom Hesthagfjell og Træfjell og før veiarbeidet startet ga arkeologiske utgravinger i traseen ny spennende kunnskap om steinalderen i Aust-Agder og Norge. Dette skjedde bl.a. på Sagene i Austre Moland.
  • I 2023 er det 300 år siden Arendal fikk status som kjøpstad. Et trebinds bokverk om Arendalsregionens historie er under arbeid. Første bind er i handelen og heter "Arendal før kjøpstaden".
  • Arendalsuka arrangeres midt i august hvert år og avsluttes med partilederdebatt.
  • Ny firefelts motorvei fra Harebakken i Arendal til Grimstad er under planlegging.
  rediger Utvalgt biografi
A. Andersen.jpg

Anders Andersen (født 22. oktober 1846Jevnaker, død 1. september 1931 i Røyken) var en norsk politiker og den første leder av Det norske Arbeiderparti.

Anders Andersen ble født og vokste opp på Jevnaker. Thranitterbevegelsen som var meget sterk i dette område, satte nok sitt preg på han, men han var for ung til å kunne ha deltatt. I 1868, 22 år gammel, forlot han Jevnaker og dro via Christiania til Arendal, der han fikk arbeid ved et av byens nye dampdrevne sagbruk.

Som sagbruksarbeider var Anders Andersen med på å stifte Det norske Arbeiderparti i Barbu ved Arendal 21. august 1887. På stiftelsesmøtet ble han valgt til partiets første formann. Anders Andersen arbeidet da ved Strømsbu sag i Barbu. Han var en av de mange innflyttere til Arendal i byens gullalder før Arendalskrakket.

Han flyttet til Asker i 1898 og jobbet ved Heggedal Trevarefabrikk, men da den gikk konkurs, flyttet han til Røyken i Buskerud

Les mer ....

  rediger Kultur i Arendal
  rediger Museer i Arendal
  rediger Kirker i Arendal
  rediger Relaterte portaler