Portal:Arendal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Arendalsportalen
NO 0906 Arendal.svg
Arendal komm.svg

Arendal er en by og en kommune i Aust-Agder fylke, og den er også fylkets administrasjonssenter. Kommunen Arendal omtales gjerne som storkommune etter at fem kommuner, Arendal, Hisøy, Tromøy, Moland og Øyestad, ble slått sammen 1. januar 1992. Antall innbyggere i kommunen er 44 645 per 1. januar 2018. Arendal nevnes første gang som en viktig havn i et tollregnskap fra 1528. I 1610 forteller Peder Claussøn Friis at Arendal var et ladested. Mye tyder på at Arendal er den eldste byen på Agder. Fulle kjøpstadsrettigheter fikk Arendal i 1723. Les mer...

... Arendals ....
  rediger Utvalgt artikkel
Lillespornes (4).jpg

Raet nasjonalpark er en nasjonalpark i kommunene Arendal, Tvedestrand og Grimstad i Aust-Agder. Parken ble opprettet 16.desember 2016 for å verne et stort naturområde i sjø og på land. Området består av et variert kystlandskap og interessante økosystemer med stort artsmangfold samt godt bevarte kvartærgeologiske lokaliteter med stor naturhistorisk verdi. Området har stor betydning for friluftslivet. Landskapet er preget av menneskers bruk gjennom tidene. .. Les mer.....

  rediger Utvalgt bilde
P
Thommesengården

Bildearkiv

  rediger Tettsteder i Arendal
Tettsteder i Arendal kommune. Kart fra SSB.
  rediger Visste du at…

Visste du

  • at Arendalskrakket i 1886 førte byen ut i en langvarig krise. Du kan utforske dette krakket i Kubens utstilling på Langsæ.
  • at et av verdens største rafinerier for silisiumkarbid ligger i Arendal?
  • at kommunesammenslåingen i 1902, da kommunene Arendal og Barbu ble slått sammen, ble vedtatt i Stortinget etter initiativ fra Barbu kommune og mot ønsket til borgerne i Arendal.
  • at kommunesammenslåingen i 1992 skjedde imot ønsket fra befolkningen i Arendals fire nabokommuner.
  • at kjøpmannsgårdeneTyholmen i Arendal ble reddet fra riving i Arendal bystyre i 1971 med en stemmes overvekt. Et forslag om å bygge nytt kjøpesenter på Tyholmen ble da avvist.
  rediger Arendalsnyheter
  • Arendalsuka arrangeres midt i august hvert år og avsluttes med partilederdebatt.
  • I 2023 er det 300 år siden Arendal fikk status som kjøpstad. Et trebinds bokverk om Arendalsregionens historie er under arbeid.
  • E18 bygges som firefelts motorvei fra Stølen i Arendal til Tvedestrand og åpnes i 2019.
  • Planlegging av firefelts motorvei fra Harebakken i Arendal til Grimstad starter i 2018.
  • Arkeologiske utgravinger i E18-traseen har ført til ny spennende kunnskap om steinalderen i Aust-Agder og Norge.
  rediger Utvalgt biografi
Ute de Lange Nilsen og Solungen (2013).JPG

Ute de Lange Nilsen (født 2. august 1931 i Gablonz i Tsjekkia) er en tsjekkisk/norsk smykkekunstner og dukkemaker, bosatt i Arendal. Hun kom til Norge som nyutdannet gullsmed i 1953/54. Hun arbeidet ett år ved Holthe smykkefabrikk i Arendal, før hun reiste tilbake til Tyskland for å ta mesterbrev i 1956. Senere vendte hun tilbake til Arendal, og har siden bodd i byen. Hun har hatt eget gullsmedverksted og utsalg flere steder i byen. Ute de Lange Nilsen er også kjent for sin dukketeatervirksomhet, og har vært aktiv i Arendal figur- og dukketeater og i Arendal Dramatiske Selskab. Hun har holdt flere kurs i dukkemaking og arrangert dukketeaterkurs for barn og unge. I 2010 var hun primus motor for forestillingen Nattens hemmeligheter, med kjente figurer som Pierrot og månen, Columbine og Harlequin. Forestillingen Den magiske kosten i februar 2013 skulle være hennes 19. og siste forestilling siden etableringen på slutten av 1960-tallet. Per 2018 er hun likevel fortsatt engasjert i Arendal figur- og dukketeater, og har blant annet laget «Prinsessen» som har hovedrollen i stykket Prinsessen og gleden. Dette stykket ble fremført blant annet under Arendal Vinterfestival i januar 2018.

Les mer ....

  rediger Kultur i Arendal
  rediger Museer i Arendal
  rediger Kirker i Arendal
  rediger Relaterte portaler