Hopp til innhold

Quentin Tarantino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Quentin Tarantino
FødtQuentin Jerome Tarantino
27. mars 1963[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (61 år)
Knoxville
BeskjeftigelseSkuespiller, manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, filmskuespiller, skribent, filmklipper, fjernsynsskuespiller, regissør Rediger på Wikidata
Embete
 • Jurypresident ved Filmfestivalen i Cannes (2004–2004) Rediger på Wikidata
Utdannet vedNarbonne High School
EktefelleDaniella Pick (2018–)[5][6][7]
Partner(e)Mira Sorvino (19951998)[8]
Didem Erol (20072011)
FarTony Tarantino
NasjonalitetUSA[9]
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser
26 oppføringer
Oscar for beste originalmanus (1995) (for: Pulp Fiction)[10]
Oscar for beste originalmanus (2012) (for: Django Unchained)
Edgar-prisene (1995)
Ungarns fortjenstorden
Kommandør av Ordre des Arts et des Lettres (2013)
Prix Lumière du Festival de Lyon (2013)
BAFTA-prisen for beste originale manuskript (2013) (for: Django Unchained)
Medlem av American Academy of Arts and Sciences Fellow
National Board of Review Award for beste film
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
American Choreography Awards
Sitgesfestivalens pris for beste regissør (1992) (for: De hensynsløse)
Gullpalmen (1994) (for: Pulp Fiction)
Golden Globe Award for beste filmmanus (1994) (for: Pulp Fiction)
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director (1994) (for: Pulp Fiction)
Premio Máquina del Tiempo (1996)
Golden Globe Award for beste filmmanus (2013) (for: Django Unchained)
Golden Globe Award for beste filmmanus (2020) (for: Once Upon a Time in Hollywood)
Golden Globe Award for beste film – musikal eller komedie (2020) (for: Once Upon a Time in Hollywood)
Ordre des Arts et des Lettres
Golden Globe (1995)
Oscar (1995)
David di Donatello (1995)
Independent Spirit Awards (1995)
Æres-César (2011)
Saturn Award (2013)
Aktive år1983
IMDbIMDb
Signatur
Quentin Tarantinos signatur

Quentin Jerome Tarantino (født 1963) er en amerikansk regissør, skuespiller, produsent, forfatter og manusforfatter. Han vant Oscar for manuset til Pulp Fiction (1994), som også ble nominert til beste film. På filmfestivalen i Cannes samme år vant han Gullpalmen for filmen.[11]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tarantino ble født i Knoxville i Tennessee av Tony Tarantino, en italiensk-amerikansk skuespiller og musiker, og Connie McHugh, en lege. Like etter Quentins fødsel giftet mora seg med musikeren Curt Zastoupil, som Quentin utviklet et sterkt forhold til. 14 år gammel skrev han sitt første filmmanus, The Amazing Adventures of Mr. Lee. Som 16-åring mislyktes han i å fullføre utdannelsen ved Narbonne High School i Harbor City, California, og begynte på skuespillerskolen James Best Theatre Company i stedet.

I 1984 begynte Tarantino å arbeide på en videobutikk. Han ble en god venn av filmskaperen Roger Avary, som han senere arbeidet sammen med. Samtidig som han studerte skuespillerkunst ved Allen Garfield's Actors' Shelter i Beverly Hills, begynte han å konsentrere seg om manusskriving.

Han er siden november 2018 gift med Daniella Pick.[12]

Filmer[rediger | rediger kilde]

De hensynsløse (1992)[rediger | rediger kilde]

Etter at Tarantino møtte filmprodusenten Lawrence Bender på en Hollywood-fest, ble han oppfordret til å skrive et manus. Resultatet ble gangsterthrilleren De hensynsløse som hadde urpremiereSundance filmfestival, hvor den ble nominert til juryprisen. Det er en dialogpreget ransfilm. Skuespilleren Harvey Keitel fikk lese manuset og bidro økonomisk, co-produserte filmen og spilte en av hovedrollene.

Natural Born Killers (1994)[rediger | rediger kilde]

Det andre manuskriptet til Tarantino var Natural Born Killers. Tarantino ønsket å regissere filmen selv, men endte opp med å selge manuset. Regien gikk til Oliver Stone, som foretok flere forandringer i manuset. Tarantino prøvde å få navnet sitt fjernet fra rulleteksten, da han ikke var enig i endringene Stone gjorde.

Pulp Fiction (1994)[rediger | rediger kilde]

Som følge av suksessen med De hensynsløse, ble Tarantino tilbudt en rekke prosjekter, inkludert Speed og Men in Black, men han dro i stedet til Amsterdam for å arbeide med manuset til Pulp Fiction, som gav ham både Gullpalmen og Oscar for beste originalmanus i 1994.

Four Rooms og From Dusk Till Dawn (1996)[rediger | rediger kilde]

Etter Pulp Fiction bestemte Tarantino seg for å regissere et segment i episodefilmen Four Rooms (1996). Segmentet han sto bak var «The Man from Hollywood», som er en hyllest til TV-serien Alfred Hitchcock presenterer. Denne episodefilmen fikk lunken mottakelse av både publikum og kritikerkorpset.

Tarantino var både manusforfatter og skuespiller i Robert Rodriguez' From Dusk Till Dawn (1996), som møtte blandet kritikk og førte til to oppfølgere, hvor Tarantino og Rodriguez bare opptrådte som eksekutiv-produsenter.

Jackie Brown (1997)[rediger | rediger kilde]

Tarantino regisserte sin tredje film i 1997. Jackie Brown bygger på Elmore Leonards roman Rum Punch. Filmen er en hyllest til blaxploitationfilmer og hadde Pam Grier i hovedrollen. Hun spilte i en rekke filmer innen den nevnte sjangeren på 70-tallet. Etter dette gikk Tarantino på Broadway-scenen i Wait Until Dark av Frederick Knott.[klargjør]

Kill Bill Vol. 1 & 2 (2003/04)[rediger | rediger kilde]

Tarantino hadde planer om å lage krigsfilmen Inglourious Basterds, men prioriterte Kill Bill filmene i stedet. De skulle originalt være én film, men studioet syntes det ble for langt, så den ble sluppet i to deler. Disse to filmene er hevnfilmer med sterke assosiasjoner til Wuxia (kinesisk kampkunst), den japanske filmretningen Jidaigeki, spaghettiwestern og italienske grøssere (giallo). Den todelte filmserien er basert på figuren «The Bride» og et sujett som Tarantino og Kill Bill-skuespillerinne Uma Thurman utviklet under innspillingen av Pulp Fiction. I 2004 returnerte Tarantino til Cannes filmfestival for å bidra som jurypresident. Kill Bill kunne dermed ikke delta i konkurransen, men ble vist i sideprogrammet som en tre timer lang versjon bestående av begge filmene i serien.

Det har vært planer om flere filmer, men det har ikke materialisert seg.[13]

Sin City og Grindhouse (2005/07)[rediger | rediger kilde]

Tarantino ble kreditert som gjesteregissør i neo noir-filmen Sin City (2005), regissert av Frank Miller og Robert Rodriguez.

Sistnevnte arbeidet sammen med Tarantino i filmen Grindhouse (2007), som består av to separate filmer i én. Rodriguez regisserte filmen Planet Terror, mens Tarantino sto for Death Proof. Disse to filmene ble satt sammen til en dobbelfilm som fulgte etter hverandre på kinoene. I Norge og andre ikke-engelskspråklige land ble Grindhouse lansert som to filmer, der Planet Terror og Death Proof fikk hver sine visninger.

Inglourious Basterds (2009)[rediger | rediger kilde]

I 2009 fullførte Tarantino filmen Inglourious Basterds etter at han hadde arbeidet med manuset i nærmere ti år. Filmen hadde premiere ved Cannes-festivalen. En noe omarbeidet utgave fikk senere vanlig kinopremiere i september 2009.

Cristoph Waltz vant Oscar for beste mannlige birolle.

Django Unchained (2012)[rediger | rediger kilde]

Våren 2011 ble det kjent at Tarantinos neste film ville bli en spaghettiwestern, med navn Django Unchained. Christoph Waltz, som også spilte i Inglourious Basterds, spilte en av hovedrollene i filmen. Den hadde premiere i slutten av 2012 i USA, med norsk premiere 18. januar året etter.

Christoph Waltz vant igjen Oscar for beste mannlige birolle, mens Tarantino vant for beste originalmanus.

The Hateful Eight (2015)[rediger | rediger kilde]

The Hateful Eight fra 2015 finner sted og tid etter borgerkrigen i USA (rundt år 1870) med flere skuespillere fra tidligere Tarantino-filmer som blant annet Samuel L. Jackson og Tim Roth.

Once Upon a Time... in Hollywood (2019)[rediger | rediger kilde]

Handlingen i Once Upon a Time... in Hollywood er lagt til Hollywood i 1969 og utforsker forholdet mellom tv-skuespilleren Rick Dalton og hans faste stuntmann Cliff Booth som opplever endringer i måten industrien opererer.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Once Upon a Time in Hollywood: A Novel (2021)[rediger | rediger kilde]

Once Upon a Time in Hollywood: A Novel bygger på filmen med samme navn, som ble utgitt i 2019.

Annen virksomhet[rediger | rediger kilde]

Selv om Tarantino først og fremst er regissør og produsent, har han også bidratt foran kamera. Spesielt blant filmer han har regissert selv, har Tarantino bidratt med små og store roller. I sin debutfilm De hensynsløse spiller han en av de seks bankranerne i rollen som Mr. Brown. I Pulp Fiction spiller Tarantino rollen som Jimmy, en gammel venn av Jules.

En langt mindre rolle hadde Tarantino i Jackie Brown, der han har stemmen på en telefonsvarer.

Tarantino har også vært produsent, manusforfatter og medregissør i en rekke andre filmer.

Tarantino har også en rolle i Django Unchained.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Bare produsent: Killing Zoe (1994), Curdled (1996) og God Said, 'Ha!' (1998).

Bare skuespiller: Sleep with Me (1994), Destiny Turns on the Radio (1995), Desperado (1996), Girl 6 (1996), Little Nicky (2000) og TV-serien Alias (2001).

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, brockhaus.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000021408, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID tarantinoqu[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Quentin_Tarantino[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ edition.cnn.com, utgitt 29. november 2018, besøkt 3. desember 2018, «The director married his fiancée, Israeli singer and model Daniella Pick, Wednesday in Los Angeles»[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ www.news.com.au, utgitt 30. november 2018, besøkt 3. desember 2018, «Quentin Tarantino has married singer Daniella Pick»[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Pnai Plus, pplus.ynet.co.il, utgitt 29. november 2018, besøkt 20. mai 2019[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ people.com, besøkt 22. mai 2020[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ Museum of Modern Arts online samling, MoMA kunstner-ID 32378, besøkt 4. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ www.imdb.com, besøkt 8. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ A. A. Dowd (21. august 2014): Pulp Fiction brought guns, gimps, and glory to the Cannes Film Festival. The AV Club
 12. ^ «Tarantino giftet seg med modellkjæresten Daniella Pick» (norsk). Besøkt 29. november 2018. 
 13. ^ Nicholson, Max (12. desember 2012). «No Kill Bill 3 for Tarantino». IGN (engelsk). Besøkt 22. mai 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Quentin Tarantino – sitater