Quentin Tarantino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino by Gage Skidmore.jpg
FødtQuentin Jerome Tarantino
27. mars 1963 (55 år)
Knoxville
Partner(e) Mira Sorvino, Didem Erol
Far Tony Tarantino
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Skuespiller, manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, filmskuespiller, skribent, filmklipper, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser
18 oppføringer
Ridder av Æreslegionen (2004), Oscar for beste originalmanus (1994), Oscar for beste originalmanus (2012), Edgar-prisene (1995), kommandør av Ordre des Arts et des Lettres (2013), Prix Lumière du Festival de Lyon (2013), BAFTA Award for Best Original Screenplay (2013), Gullpalmen (1994), Golden Globe Award for Best Screenplay (1994), Ungarns fortjenstorden, Ordre des Arts et des Lettres, 67th Academy Awards, Den 85. Oscar-utdelingen, 52nd Golden Globe Awards, Den 70. Golden Globe-utdelingen, 48th British Academy Film Awards, 66th British Academy Film Awards, 36th César Awards
Aktive år1983
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Quentin Jerome Tarantino (født 27. mars 1963 i Knoxville i Tennessee) er en amerikansk regissør, skuespiller, produsent og manusforfatter. Han vant Oscar for manuset til Pulp Fiction, som også ble nominert til beste film. På filmfestivalen i Cannes samme år vant han Palme d'Or for filmen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Tarantino ble født i Knoxville i Tennessee. Faren Tony Tarantino er en italiensk-amerikansk skuespiller og musiker. Mora hans, Connie McHugh, arbeidet som lege. Like etter Quentins fødsel, giftet mora seg med musikeren Curt Zastoupil, som Quentin utviklet et sterkt forhold til. Han startet i barnehage i 1968. Tre år senere flyttet familien til El Segundo i Los Angeles, hvor Tarantino gikk på Hawthorne Christian School. 14 år gammel skrev han sitt første filmmanus, The Amazing Adventures of Mr. Lee. Som 16-åring mislyktes han i å fullføre utdannelsen ved Narbonne High School i Harbor City, California, og begynte på skuespillerskolen James Best Theatre Company i stedet.

I 1984 begynte Tarantino å arbeide på en videobutikk. Han ble en god venn av filmskaperen Roger Avary, som han senere arbeidet sammen med. Samtidig som han studerte skuespillerkunst ved Allen Garfield's Actors' Shelter i Beverly Hills, begynte han å konsentrere seg om manusskriving.

De hensynsløse[rediger | rediger kilde]

Etter at Tarantino møtte filmprodusenten Lawrence Bender på en Hollywood-fest, ble han oppfordret til å skrive et manus. Resultatet ble gangsterthrilleren De hensynsløse (1992) som hadde urpremiereSundance filmfestival, hvor den ble nominert til juryprisen. Det er en dialogpreget ransfilm. Skuespilleren Harvey Keitel fikk lese manuset og bidro økonomisk, co-produserte filmen og spilte en av hovedrollene.

Natural Born Killers[rediger | rediger kilde]

Det andre manuskriptet til Tarantino var Natural Born Killers. Regien gikk til Oliver Stone, som foretok flere forandringer i manuset.

Pulp Fiction[rediger | rediger kilde]

Som følge av suksessen med De hensynsløse ble Tarantino tilbudt en rekke prosjekter, inkludert Speed og Men in Black, men han dro i stedet til Amsterdam for å arbeide med manuset til Pulp Fiction, som gav han både Gullpalmen og Oscar for beste originalmanus i 1994.

Four Rooms og From Dusk Till Dawn[rediger | rediger kilde]

Etter Pulp Fiction bestemte Taranino seg for å regissere et segment i episodefilmen Four Rooms (1996). Segmentet han sto bak var «The Man from Hollywood», som er en hyllest til TV-serien Alfred Hitchcock presenterer. Denne episodefilmen fikk lunken mottakelse av både publikum og kritikerkorpset.

Tarantino var både manusforfatter og skuespiller i Robert Rodriguezs From Dusk Till Dawn (1996), som møtte blandet kritikk og førte til to oppfølgere, hvor Tarantino og Rodriguez bare opptrådte som eksekutiv-produsenter.

Jackie Brown[rediger | rediger kilde]

Tarantino regisserte sin tredje film i 1997. Jackie Brown bygger på Elmore Leonards roman Rum Punch. Filmen er en hyllest til blaxploitationfilmer, og hadde Pam Gier i hovedrollen, som spilte i en rekke filmer innen den nevnte sjangeren på 70-tallet. Etter dette gikk Tarantino på Brodway-scenen i Wait Until Dark av Frederick Knott.[klargjør]

Kill Bill-trilogien[rediger | rediger kilde]

Tarantino hadde planer om å lage krigsfilmen Inglourious Basterds, men prioriterte trilogien Kill Bill (lansert i henholdsvis 2003 og 2004) i stedet. Disse to filmene er hevnfilmer med sterke assosiasjoner til Wuxia (kinesisk kampkunst), den japanske filmretningen Jidaigeki, spaghettiwestern og italienske grøssere (giallo). Den todelte filmserien er basert på figuren «The Bride» og et susjett som Tarantino og Kill Bill-skuespillerinne Uma Thurman utviklet under innspillingen av Pulp Fiction. I 2004 returnerte Tarantino til Cannes filmfestival for å bidra som jurypresident. Kill Bill kunne dermed ikke delta i konkurransen, men ble vist i sideprogrammet som en tre timer lang versjon bestående av begge filmene i serien. Gullpalmen gikk dette året til Michael Moores kontroversielle dokumentar Fahrenheit 9/11.

Sin City og Grindhouse[rediger | rediger kilde]

Tarantino ble kreditert som gjesteregissør i neo noir-filmen Sin City (2005), regissert av Frank Miller og Robert Rodriguez.

Sistnevnte arbeidet sammen med Tarantino i filmen Grindhouse (2007), som består av to separate filmer i én. Rodriguez regisserte filmen Planet Terror, mens Tarantino sto for Death Proof. Disse to filmene ble satt sammen til en dobbelfilm som fulgte etter hverandre på kinoene. I Norge og andre ikke-engelskspråklige land ble Grindhouse lansert som to filmer, der Planet Terror og Death Proof fikk hver sine visninger.

Inglourious Basterds[rediger | rediger kilde]

I 2009 fullførte Tarantino filmen Inglourious Basterds etter at han hadde arbeidet med manuset i nærmere ti år. Filmen hadde premiere ved Cannes-festivalen. En noe omarbeidet utgave fikk senere vanlig kinopremiere i september 2009.

Django Unchained (2012)[rediger | rediger kilde]

Våren 2011 ble det kjent at Tarantinos neste film ville bli en spaghettiwestern, med navn Django Unchained. Christoph Waltz i Inglourious Basterds spilte en av hovedrollene i filmen. Den hadde premiere i slutten av 2012 i USA (Norge: 18. januar 2013), to år før Kill Bill: Vol. 3, som lenge var antatt å bli hans neste filmproduksjon. Tarantino fullførte manuset 26. april 2011.

The Hateful Eight (2015)[rediger | rediger kilde]

I 2015 kom den nyeste filmen til Quentin Tarantino som heter The Hateful Eight Denne filmen tar plass etter borgerkrigen i USA (Rundt år 1870) med flere skuespillere fra tidligere Tarantino-filmer som blant annet Samuel L. Jackson og Tim Roth.

Framtid[rediger | rediger kilde]

Det har også gått rykter om at Tarantino planlegger oppfølgere til Kill Bill-trilogien, samt en film hvor to figurer fra De hensynsløse (Vic Vega) og Pulp Fiction (Vincent Vega) møtes i samme film. Tarantino har tidligere uttalt at disse figurene egentlig er brødre – selv om de altså per dags dato har operert i to forskjellige filmer.

Annen virksomhet[rediger | rediger kilde]

Selv om Tarantino først og fremst er regissør og produsent, har han også bidratt foran kamera. Spesielt blant filmer han har regissert selv, har Tarantino bidratt med små og store roller. I sin debutfilm De hensynsløse spiller han en av de seks bankranerne i rollen som Mr. Brown. I Pulp Fiction spiller Tarantino rollen som Jimmy, en gammel venn av Jules. En langt mindre rolle hadde Tarantino i Jackie Brown, der han har stemmen på en telefonsvarer.

Tarantino har også vært produsent, manusforfatter og medregissør i en rekke andre filmer.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Bare produsent: Killing Zoe (1994), Curdled (1996) og God Said, 'Ha!' (1998).

Bare skuespiller: Sleep With Me (1994), Destiny Turns On The Radio (1995), Desperado (1996), Girl 6 (1996), Little Nicky (2000) og TV-serien Alias (2001).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]