Klingon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempel på klingonskrift

Klingon (på klingon tlhIngan Hol) er et kunstig språk laget av lingvisten Marc Okrand for filmselskapet Paramount Pictures til filmen Star Trek III: The Search for Spock (1984)

Etter at filmen kom, ga Okrand ut The Klingon Dictionary (1985), som også inneholder en beskrivelse av språket. Paramount gjør krav på opphavsrett for bl.a. ordlista.

Seinere har en del trekkies forsøkt å lære seg klingon og snakke språket.

I science-fiction serien Star Trek og de tilhørende spillefilmene brukes det av klingonene, en art romvesener.

Okrand lagde språket i formen Objekt Verb Subjekt for at det skulle virke mer utenomjordisk. Han brukte lyder fra amerikanske indianerspråk som er ukjent i de fleste vestlige språk, for å få Klingon til å lyde uvanlig. I motsetning til de fleste kunstige språk som bygger på en ide om en eller annen praktisk nytte, er klingon konstruert av estetiske grunner, for å virke merkelig og kanskje brutalt.

Klingon blir noen ganger omtalt som «klingonese», men blant de som snakker klingon i den virkelig verden, brukes dette ordet helst om et annet klingonspråk som er beskrevet i John M. Fords Star Trek-romaner som klingonaase.

Klingon har ISO 639-koden tlh.

Gilgamesj-eposet og to verker av William Shakespeare, Hamlet, Prince of Denmark (Qo’noS ta’puq, *Hamlet* lotlut Hamlet, prins av Danmark) og Much ado about nothing (paghmo’ tIn mIS – Stor ståhei for ingenting) er oversatt til klingon.

Klingon er det mest kjente eksemplet på et planspråk som er laget av kunstneriske grunner, for å skape stemning og atmosfære i et fiksjonsverk. Det er nok også det fiksjons-språket som har fått flest brukere ute i den virkelige verden.

De som virkelig behersker klingon, er likevel svært få, sjøl sammenliknet med nokså ubetydelige, kunstige internasjonale hjelpespråk, og kan i høyden reknes til å være noen få titall.

Noen moderne myter om klingon, som at klingon har større utbredelse enn esperanto (som har minst noen hundre tusen aktive brukere), har ingenting med virkeligheten å gjøre. Det har nok heller ikke historiene om barn som har vokst opp med klingon som førstespråk.

En Wikipedia på klingon blei stengt av Wikipedia Foundation høsten 2005. Før stengninga kom den opp i 69 artikler.

Grunnene som blei oppgitt, var at klingon er et fiksjonsspråk og at det ikke fins noe virkelig språksamfunn som bruker klingon.

Paramounts krav til copyright på språket kan nok også ha vært et problem.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]