Amandusfestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Amandusfestivalen (også kalt Amandus) er en norsk filmfestival for ungdom under 20 år. Festivalen arrangeres av Stiftelsen Amandusfestivalen, som også arrangerer den Amandus BLIKKFANG.

Festivalen ble holdt første gang i 1987 under Den norske filmfestivalen i Haugesund som en barne- og ungdomsversjon av Amandaprisene. I ettertid har arrangementet blitt et selvstendig arrangement, med en tilhørende festival og prisutdeling. Siden 1999 har festivalen blitt arrangert i Lillehammer, og legger seg som regel til uken før påske.

Amandusfestivalen ble i 2016 slått sammen med Den norske studentfilmfestivalen, og var fra 2017 til 2020 omtalt som Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival.[1] I 2021 ble arrangementene igjen delt opp; Amandusfestivalen fortsetter tradisjonen med å være en festival for unge under 20 år, mens det nye arrangementet Amandus Blikkfang er lagt til høsten og retter seg mot filmstudenter og andre unge filmskapere i alderen 20-26 år.

I 2020 og 2021 ble Amandusfestivalen arrangert som en digital festival på grunn av koronapandemien. Arrangementet ble da omtalt som Amandus ONLINE.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Amandusfestival og videokonkurranse ble startet av Statens filmsentral på midten av 1980-tallet. Festivalen fikk navnet Amandus og en løs tilknyttning til Den norske filmfestivalen i Haugesund i 1987. Dette blir regnet som fødeåret til Amandus. I 1993 fulgte Amandus med Statens filmsentral i det sammensluttede «Norsk filminstitutt».

Fra 1994 til 1998 var Amandus et samarbeidsprosjekt mellom Ringve videregående skole i Trondheim og Norsk filminstitutt. Elevene ved skolen var ansvarlige for gjennomføringen av arrangementet som en del av valgfag i mediekunnskap. Arrangementet vokste seg større med økt deltagelse og et bredere tilbud av aktiviteter.

I 1999 ønsket Norsk filminstitutt å knytte Amandus til film- og fjernsynsutdanningsmiljøet på Lillehammer. Fra dette året var festivalen et samarbeid mellom Norsk filminstitutt, Høgskolen på Lillehammer ved Filmskolen og fjernsynsutdanningen og Lillehammer kino. Lillehammer kommune og Oppland fylkeskommune bidro praktisk og økonomisk. I de senere årene har Amandus også fått verdifull støtte fra Film og Kino. En rekke private selskap har også bidratt med tjenester og verdier i form av reiser, kurs og lignende.

I 2005 ønsket Norsk filminstitutt å gi Amandus en klarere regional forankring, uten at det skulle gå utover den nasjonale profilen. Det var også vesentlig å ta vare på den etablerte nettverkskompetansen hos aktører på ulike forvaltningsnivåer. Norsk filminstitutt, Lillehammer kommune, Oppland fylkeskommune og Høgskolen i Lillehammer gikk dermed sammen om å etablere Stiftelsen Amandusfestivalen. Stiftelsen ble formelt godkjent i 2006, og en ny æra i festivalen begynte.

I 1987 deltok 30 filmer i konkurransen. På 1990-tallet steg deltagelsen jevnt og trutt til 106 filmer i 1999. Etter milleniumsskiftet og etter festivalen flyttet til Lillehammer eksploderte det virkelig. I de senere årene har 200-300 filmer og manus årlig meldt seg på konkurransene. Den sterke økningen skyldes dels etablering av medie- og kommunikasjonslinjene i videregående skoler, billigere og enklere opptaks- og redigeringsutstyr, satsing på film gjennom Den kulturelle skolesekken, TV-produksjon av prisutdelingen, og befestelsen av Amandus som et viktig arrangement for unge filmskapere over hele landet.

En rekke sentrale personer fra filmbransjen og det politiske liv har gjennom årene stilt opp på Amandus, som prisutdelere, seminarholdere og støttespillere. Da den ameriknske topprodusenten Kathleen Kennedy delte ut pris i 2000 fremhold hun blant annet at «Ingen steder i verden har en lignede festival. Amandus vil bli en modell for filmfestivaler over hele verden.» Ulrik Imtiaz Rolfsen, regissør av blant annet Izzat og Taxi og vinner av Amandusprisen i 1990, foredragsholder og prisutdeler i 2006 har sagt at «det var det som ga meg startsskuddet (for ikke å si et spark i ræva) til å begynne med film.» Det er ikke tvil om at å delta eller vinne en Amanduspris tildlig i karrieren, har satt spor i hos flere profilerte filmskapere.

Programseksjoner[rediger | rediger kilde]

Amandusfilmer[rediger | rediger kilde]

Visning av filmer laget av unge filmskapere. De nominerte filmene til konkurransene er de som tar mest plass, men festivalen har også hatt tradisjon for å vise flere filmer i en rekke sideprogrammer. Sideprogrammet Runner-ups har vist filmer som ikke nådde helt opp til å bli nominert, men som programkomiteen likevel ønsker å vise på festivalen. Et særskilt blikk (en tittel som leker med Cannes-festivalens Un Certain Regard) har vært vist tre ganger, og viser filmer som er ekstra utforskende eller utfordrende. I tillegg har mer sporadiske, årsspesifikke programbolker vært vist.

Amandus YTRING[rediger | rediger kilde]

Amandus YTRING er en programseksjon som tar for seg en tematisk innfallsvinkel, som særlig knytter seg til temaer om ytringsfrihet, medieforståelse, bærekraftighet eller lignende. Temeaer som har vært behandlet har vært likestilling i filmbransjen (etter Me too), "Fake news", miljøtiltak i filmbransjen, samt mangfold og inkludering i bransjen. Det arrangeres flere programposter på festivalen som tar for seg årets tematikk, og flere av de andre faste programpostene trekker det også inn.

Amandus ONLINE[rediger | rediger kilde]

Da den nasjonale nedstengingen 12. mars 2020 ble innført på grunn av koronapandemien, var det tre uker til festivalen skulle starte den 1. april. Ettersom det ikke var mulig å arrangere en normal versjon av festivalen, ble det besluttet å lage en digital festival. Dette ble introduksjonen til Amandus ONLINE; et digitalt alternativ til den fysiske festivalen.

I 2021 ble Amandus ONLINE planlagt som et supplement til den fysiske Amandusfestivalen, men grunnet nye restriksjoner utover våren, ble det også dette året besluttet å kun avholde den digitale festivalen.

Faglige seminarer og verksteder[rediger | rediger kilde]

Store deler av programmet til festivalen består av faglige foredrag og verksteder. Store deler av publikummet til festivalen er tilreisende skoleklasser fra videregående skoler og folkehøgskoler, som bruker Amandusfestivalen som en filmfaglig ekskursjon. Festivalen legger derfor opp til å ha mange foredrag, verksteder og forskjellige møter med profesjonelle filmskapere.

Amandus BLIKKFANG[rediger | rediger kilde]

Amandus BLIKKFANG (der «blikkfang» skrives med store bokstaver) er en filmfestival for filmstudenter og unge voksne filmskapere, som arrangeres i Lillehammer i september. Festivalen drives av Stiftelsen Amandusfestivalen, som også arrangerer Amandusfestivalen på våren.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

19. oktober 2020 ble det annonsert at Amandusfestivalen skulle arrangeres som tre arrangementer i 2021[2]: en fysisk festival for unge filmskapere under 20 år på våren, en digital festival som skulle supplere dette, og et helt nytt festivalarrangement for filmstudenter og filmskapere i alderen 20-26 år. Festivalen annonserte det nye navnet Amandus BLIKKFANG 30. juni 2021.

Bakgrunnen for å dele opp festivalen var å lage mer spissede arrangementer som treffer sin målgruppe bedre. Amandus BLIKKFANG har mange likhetstrekk med Den norske studentfilmfestivalen, som også på mange måter er festivalens forløper. Studentfilmfestivalen var fra 2011-2016 arrangert i Lillehammer som en egen uavhengig festival, før den ble sammenslått med Amandusfestivalen for å sikre en mer forutsigbar drift. Nå er det Stiftelsen Amandusfestivalen som driver begge arrangementene.

Det ble besluttet å legge festivalen til høsten for å få en naturlig avstand i tid fra vårarrangementet, samt for å bedre treffe studentfilmproduksjoner som ferdigstilles på våren.

Årganger[rediger | rediger kilde]

2021

Amandus BLIKKFANG ble for første gang arrangert 24. - 26. september 2021. Festivalen hadde hovedsete ved Fabrikken, og bygde opp et stort telt i bakgården som fungerte som kinosal og arena, med mål om å tilby en annerledes festivalstemning, med mye vekt på det sosiale. Festivalen hadde også enkelte visninger ved Lillehammer kino, eksempelvis en førpremiere av Verdens Verste Menneske.

I alt ble 34 nominerte kortfilmer vist på festivalen, laget av studenter og unge voksne filmskapere fra hele Norden.

Festivalen var også del av et internasjonalt samarbeidsprosjekt med aktører fra Polen, som sammen arrangerte Inovative Directing Academy. De polske aktørene var WAMA Film Festival, Filmforum Association og Institute KOSMOPOLIS Science, Culture and Education Foundation.

Vinnere

Juryen til hovedkonkurransen på festivalen besto av filmkritiker Aleksander Huser, filmskaper Ingrid Stenersen, filmskaper Ritums Celms og festivalprodusent Maciej Dominiak.[3]

 • Teknisk pris for produksjonsdesign: Loes Priesman og Laura Zayan for The End of Originality
 • Teknisk pris for foto: Mikkel Strøm for Honningeter
 • Beste regi: Sylvia Le Fanu for Om litt
 • Beste manus: Erik Ivar Sæther for Cam Boy
 • Beste dokumentarfilm: Fucking Adoptert, regi Nora Nivedita Tvedt
 • Beste animasjonsfilm: Baby Fingers, regi Adrian Dalen
 • Beste fiksjon: Utan er, regi Jean-luc Mwepu
 • Publikumspris: Topp Tur, regi Sophia Aronsen

Amandusprisen[rediger | rediger kilde]

Amandusprisen er samlebetegnelsen på prisene som deles ut, samt prisutdelingsshowet som avholdes som det største enkeltarrangementet på festivalen.

Prisutdelingen[rediger | rediger kilde]

Selve pri avholdes som et storslagent show, med musikk og underholdning. Fra 1999-2013 var utdelingen sendt på NRK. Studenter i flerkameraproduksjon ved Høgskolen i Lillehammer sto for produksjonen. Programledere på prisutdelingen har blant annet vært Erik Solbakken, Tormod Gjersvold, Kjersti Gullvåg, Truls Pedersen, Jon Almås, Birger Vestmo, Maria Stavang, Martin Lepperød, Jonna Støme, Hallvard Dyrnes, Dex Carrington, Thea Sofie Loch Næss, Iben Akerlie, med flere.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Etter at festivalen begynte å forholde seg til flere aldersgrupper, ble det nødvendig å dele inn konkurransene i kategorier etter alder. I tillegg til filmkonkurransene arrangeres det ofte en egen manuskonkurranse med et tematisk utgangspunkt:

 • Amandus JUNIOR Filmer laget av filmskapere i ungdomsskolealder (13-16 år)
 • Amandus UNG Filmer laget av filmskapere i videregående eller på folkehøgskoler (16-20 år)
 • Amandus STUDENT (utgått) Filmer laget i forbindelse med høyere utdanning.
 • Amandus OPEN (utgått) Filmer laget av filmskapere i alderen 20-26 år.

Konkurransene Amandus STUDENT og Amandus OPEN ble i 2021 sammenslått og flyttet til Amandus BLIKKFANG.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

2021[rediger | rediger kilde]
 • Junior - beste animasjon: Elementer
 • Junior - beste live-action: Last Night I Had the Strangest Dream Hederlig omtale: Herr Sterk
 • Ung - beste animasjon: Annoying fly
 • Ung - beste dokumentar: Kontrasten
 • Ung - beste musikkvideo: The Breadheads - Green-haired alien
 • Ung - beste fiksjon: Neste dør Hederlig omtale: Et offentlig toaletts hemmelige liv
 • Ung - fagpris (foto): Pesticide
 • Publikumsprisen: Gutta fra film
 • Manuskonkurranse: Mørke tider
2020[rediger | rediger kilde]
 • Junior - juryprisen: Bankgata ungdomsskole
 • Junior - animasjon: De tre kattene
 • Junior - live-action: Monsters
 • Ung - dokumentar: Det er bare meg Sarah
 • Ung - animasjon: Lego Swimming Pool
 • Ung - musikkvideo: What Did You Do
 • Ung - fiksjon: Ocean
 • Ung - fagpris (klipp): Stopp se og lytt etter tog
 • Open - beste film: Onanerende subjekter Hederlig omtale: En dag på kontoret
 • Student - klipp: Animals
 • Student - foto: Nadir
 • Student - lyd: Vægge af beton
 • Student - regi: Homebound
 • Student - manus: Mig og Mit Ansigt
 • Student - beste film: Kjære far ...
 • Publikumsprisen: Blåboy
 • Manus- og pitchekonkurranse: Barn som brenner Hederlig omtale: Dråpen
2019[rediger | rediger kilde]
 • Junior - Animasjon: Lego Skating Accident
 • Junior - Fiksjon: Liv og Erle
 • Ung - Fiksjon: Spillkveld
 • Ung - Musikkvideo: Levitation Room – Warmth of the Sun
 • Ung - Dokumentar: Usynlig
 • Ung - Manus: Papp og Papir
 • Ung - Foto: Limerence of a Lantern
 • Ung - Dokumentar: Usynlig
 • Student - Film: Skolstartsorg
 • Student - Regi: Skolstartsorg
 • Student - Manus: Skolstartsorg
 • Student - Foto: De hensynsløse
 • Student - Lyd: Somewhere soft
 • Student - Klipp: Liminality & Communitas
 • Open - Film: Skoldiskot
 • Manuskonkurransen: Ulv
 • Publikumsprisen: Usett mann
2018[rediger | rediger kilde]
 • Junior - Film: Husk meg
 • Ung - Fiksjon: Lakenfort
 • Ung - Musikkvideo: Pungdjeveler Kvartlivskrise
 • Ung - Dokumentar: Endelig meg selv
 • Ung - Animasjon: Lighthouse
 • Ung - Hederlig omtale: Hevn
 • Student - Film: Mere min
 • Student - Regi: Atelier
 • Student - Manus: Knut Arild The Musical
 • Student - Foto: A LIFE FROM DEATH
 • Student - Lyd: Atelier
 • Student - Klipp: Some ways to get rid of a body
 • Open - Film: Förebilder
 • Manuskonkurransen: Ulv
 • Publikumsprisen: Kalde poter
 • Beste Skuespiller: Fridtjof Tvedten
 • NUFF Prisen - Ung: Lakenfort
 • NUFF Prisen - Student: Luftspeiling
2017[rediger | rediger kilde]
 • Junior - Film: Badass
 • Ung - Fiksjon: Still Ingen Spørsmål
 • Ung - Musikkvideo: The Analog Affair Feel Your Fire
 • Ung - Dokumentar: Wenches Tacobaguette
 • Ung - Animasjon: Dette er ein Blobb
 • Ung - Kinematografi: Still Ingen Spørsmål
 • Ung - Klipp: Dette Er Året
 • Student - Fiksjon: Forfalne
 • Student - Dokumentar: Husker du meg?
 • Student - Animasjon: My Plastic Menagerie
 • Student - Regi: Neverland
 • Student - Lyd: Finite
 • Student - Klipp: To Meet in a Car
 • Student - Kinematografi: I det fri
 • Ungdommens Valg: Nebula Blues
2016[rediger | rediger kilde]
 • Dokumentar: Innertier
 • Publikumsprisen: Reality
 • Fiksjon: We Remember Moments
 • Ekstremsport: Vilt instinkt
 • Musikkvideo: Dani Møller – A tale to tell
 • Junior: Bare oss
 • Animasjon: Køyr ikkje på haugen
 • Juryens fagpris: Rollen
 • Manus: Gleden av å knuse glass
2015[rediger | rediger kilde]
 • Dokumentar: Elvisgutten
 • Dokumentar (15 min): Skogvokteren
 • Fiksjon: Nattevakten
 • Ekstremsport: Skiing is Life
 • Musikkvideo: Alfred Hall Wild at Heart
 • Junior: Skiing is Life
 • Animasjon: The Banana Peel
 • Manus: Hvit/Svart
2014[rediger | rediger kilde]
 • Manuskonkurransen: Den som er bak speilet
 • Dokumentar: Smaken av Musikk
 • Publikumsprisen: Handelen
 • Fiksjon: Pensjonert
 • Ekstremsport: Speed Addict
 • Musikkvideo: Simon Alejandro – Nothing But Love
 • Junior: Se Ned
 • Animasjon: The Mynt
 • Juryens fagpris: The Mynt
2013[rediger | rediger kilde]
 • Manuskonkurransen: Illusjonen
 • Dokumentar: Som alle andre
 • Publikumsprisen: Takk for sist
 • Fiksjon: Takk for sist
 • Ekstremsport: Urbanist
 • Musikkvideo: Kom te land
 • Junior: Flukten fra barnehjemmet
 • Animasjon: Spend it wisely
 • Juryens fagpris: Voggesangfuglen
2012[rediger | rediger kilde]
 • Manuskonkurransen: Generasjon Y – Anne Marte Stange Smedbye
 • Dokumentar: Sometimes – Filmfantomene
 • Publikumsprisen: Sometimes – Filmfantomene
 • Fiksjon: Dødsone
 • Ekstremsport: A real gangster dont wear pants
 • Musikkvideo: Curly Tankard, 20 volt
 • Junior: Snarveien
 • Animasjon: Polfareren
 • Juryens fagpris: Lyd: Polfareren - Lars Ankervold
2011[rediger | rediger kilde]
 • Publikumsprisen: Snøkulen – Christer Steffensen, Anette Høysæther, Audun Wermundsen, Tora Døskeland
 • Fiksjon: Skuggprinsen
 • Animasjon: Kjøp dem
 • Musikkvideo: Lemaitre, Come Again
 • Manus: Kontrakaos – Erik Ivar Sæther
 • Dokumentar: Livet under 1.30
 • Junior: Tempelriddernes skatt
 • Fagjuryprisen: Lemaitre, Come Again
 • Talentprisen: Vinter in Hollywood, Virus
2010[rediger | rediger kilde]
 • Dokumentar: Stiv kuling – Vår Anna Guldvåg, Jenny Tenmann, Emil Fuglerud
 • Musikkvideo: Divine, A beautiful day – Alexander Zarate Frez, Marius Hamm, Andrea Hamm Lystad
 • Junior: VarmtEdvard Granum Dillner
 • Fiksjon: Udyr – Thomas Kadim og Alexander Kadim
 • Publikumsprisen: Det kan skje den beste – Stina Strand
 • Animasjon: Snowmen – Tommy V. Flaaten og Markus V. Flaaten
 • Dvoteds Fagpris: Sykle rundt i gata – Lars Bakke Krogvig
 • Ekstremsport: Ta til gatene – Anders Stai Fougner
 • Manuskonkurransen: Håpet som aldri slukner – Ina Bjørnson
2009[rediger | rediger kilde]
 • Dvoteds fagpris: Regi: I tykt og tynt – Erika Calmeyer
 • Fiksjon: I tykt og tynt – Erika Calmeyer
 • Publikumspris: I tykt og tynt – Erika Calmeyer
 • Dokumentar: Et liv uten rytme – Marianne Braastad
 • Animasjon: Looking for a hand out – Adrian Kaxrud
 • Junior: Måneferden – Emil Halvorsen
 • Musikkvideo: Pimpadellic – Svik – Julie Lium
 • Ekstremsport: Camp Snowfilm Bjorli – Oppland Filmverksted
 • Manuskonkurransen: The father – Annette Barstad
2008[rediger | rediger kilde]
 • Animasjon: Verste fiende – Ole Andre Bech
 • Junior: Hevnen – Malin Thorsrud, Martin Julseth. Ida Tvenge, Stine Sundgot, Thorine Slette
 • Fiksjon: Robin – Eirik Sæther Stordahl, Torfinn Rønning Sanderud, Kaisa Milch, Morten Bekkevold
 • Dokumentar: Lui – Sondre Selbæk, Adrian Souyris Strumse, Niklas Shahin Nikman
 • Publikumpris: Engler i fra helvete – Yrjan Sundfør Rodrigues, Tina Cecilie Nygaard, Margit Bøhn, Jenny Kleven, Magnus Sannerus Mjørud, Caroline Hauer
 • DVoteds fagpris: Beste klipp: Lost combat - Jonas B. Ingebretsen
 • Manuskonkurransen: Tagget på nett – Matias Winge
2007[rediger | rediger kilde]
 • Dokumentar: Neste stopp:Olle – Pernille Wester, Kaia Kolssgård, Rinde Dahl og Caroline Beckmann
 • Tema: Svarte penger, hvite løgner: Dilemma – Kristoffer Klakegg, Erik Ringdal, Labinot Ljimani og Jakob Jutrem
 • Junior: Tiny ninja movie – Jan-Henrik Hansen
 • Animasjon: Bestefar – Johanne Hoffart og Ingvild Oxås Henriksen
 • Fiksjon: Hobby – Stian Halvorsen, Audun Fjellheim, Matias L`Abèe- Lund og Peder Brattrud
 • Manuskonkurransen: Den andre rasen – Eirik Sæther Stordahl
2006[rediger | rediger kilde]
 • Fiksjon: Dybdeskarphet – Mathias Eriksen, Mathias Rygh, Bård Fargstad, Ellen Samdal og Helene Offer-Ohlsen
 • Junior: Åke og eurytmien – Ida Solheim, Rebecca Korten og Matja K. Dagestad
 • Animasjon: Den lille røde sauen – Andrea Fritsvold, Hanne Fosaa Eriksen, Hans Jørgen Wærner, Marcus Janson, Tore Askildsen
 • Essayet: Ja – Silje Halstensen, Carina Busch, Lisa Pedersen, Hanne Alstad og Anniken Jeremiassen
 • KOM-prisen: En tid for valg – Sigbjørn Holte
 • Manuskonkurransen: Janne Krorgh Danielsen
2005[rediger | rediger kilde]
 • Junior: Supersau – Simon Barmann- Jensen
 • Animasjon: Makt i media og meg – Kyrill Dementjev
 • Fiksjon: Carpe Epistola – Kim Lenschow Andersen
 • Beste essayfilm: Gullfisken – Camilla Lothe
 • Beste sett av naboen-film: Svensk slakter tar pause – Kari Enger Syrstad
 • Manuskonkurransen: Maren Kateraas
2004[rediger | rediger kilde]
 • Junior: SmilKaia Linnea Dahle Nyhus
 • Animasjon: Helge –død eller levende – Morten Haslerud og Thor Ivar Amundsen
 • Åpen klasse: Glasurgenerasjonen – Kristine Marion Jaklin, Kine Moxness Sandes og Silje Charlotte Solstad
 • Beste drama: Oskar – Dag Åstein, Anders R.Stein og Aleksander Skofterød
 • Beste eksperimentfilm: Det rablet for meg – Emilio Sanhueza, Reidar Nævdal, Ingrid Spildo, Simen Storås, Atle Berge
 • Beste manus: Tema mobiltelefon: Netcom MNS – Hanne Forsberg
 • Beste film i sidekonkurranse: På fire hjul : Anna Hauge Nordnes og Ida Bjerke Gabrielsen
2003[rediger | rediger kilde]
 • Animasjon: The origin of the pøls – Linda Gjørv
 • Åpen klasse: Super Ari – Mads Mobæk
 • Junior: Snop – 6.klasse Sødorp Skole
 • Fiksjon: Kjells verden – Preben Hareide
 • Dokumentar: Vaktmesteren – Lars Åndheim
 • Manuskonkurransen: To tomater – Kine Moxness Sandnes
2002[rediger | rediger kilde]
 • Animasjon: I have a dreamSogn videregående skole ved Julian Brustad
 • Åpen klasse: Kampen om tilværelsen – Ungdom i Sandnes ved Katie Hetland
 • Junior: Fra Amandus til Camera Zizanio – Ungdom i Lillehammer ved Ole Thomas Hatlehoel
 • Fiksjon: Date – Ungdom i Spikkestad ved Ole Kristian Solbakken
 • Dokumentar: Det fargerike fellesskapSogn videregående skole ved Lasse Engeland
 • Dokumentar: 15-19 år: Glemt - Sinan Alili
 • Manuskonkurransen: Fantasivennen – Linn Kullberg Knutsen
2001[rediger | rediger kilde]
 • Beste film: Kjærlighetens Frykt – Katie Hetland
 • Beste grøsser: Zalo – Hyam El Jarroudi, Mastaneh Moradi, Annette Giske og Joachim Eikevik
 • Åpen klasse: Da-da-deep down – Renate Fossum, Pål Odden, Trine Danielsen
 • Animasjon: Tall-erken – Marte Høiby Hoff, Kristine Gumpen
 • Håp og Kjærlighet: Drømmende sexy – Kristine Drilen, Vilde Batzer, Ingvild Sjøbak
 • Dokumentar: Kyssing – Ola Braadland, Kristin Pettersen, Kai Lyche, Erlend Vangensteen
 • Juniorklassen: Tagging, fra vugge til grav – Jonas Johansen, Ole Thomas Hatlehol, Ron Andre Juul Stangvik
2000[rediger | rediger kilde]
 • Dokumentar 10-14 år: 1-2 Cha cha cha – Karoline Oppdal
 • Dokumentar 15-19 år: Pupper – Gunhild Enger
 • Animasjon 10-14 år: AnorexiaKaia Linnea Dahle Nyhus
 • Animasjon 15-19 år: Livet på kjøkkenbenken – Christian Teigen
 • Fiksjon 10-14 år: Gaute paa BjergetTorfinn Iversen og Jarle Gundersen
 • Fiksjon 15-19 år: Music:ResponseEgil Olsen
 • Manuskonkurransen: Alltid i rute – Karianne Pedersen
 • Hunderfossen Familieparks spesialpris for beste animasjonsfilm: Anorexia – Kaia Linnea Dahle Nyhus
1999[rediger | rediger kilde]
 • Animasjon 10-14 år: Romeo og JulieSandnes skole, Stokmarknes
 • Animasjon 15-19 år: Go'morgen – Ross Halsvik
 • Fiksjon 10-14 år: Miss Blondie – Medieverkstedet i Kautokeino
 • Fiksjon 15-19 år: Sjakkmatt – Karl-Magnus Forberg
 • Dokumentar 10-14 år: Kunsten å slakte en haneSimon Dahle Nyhus
 • Dokumentar 15-19 år: Storørretten – Vevelstad Gård Fritidssenter
 • Manuskonkurransen: Sminkemasken – Marie Langøren Bye og Asgeir Riseth
 • Ivo Caprinos spesialpris for beste animasjonsfilm: Meteorstrike – Sverre Mollan
1998[rediger | rediger kilde]
 • Fiksjon 10-14 år: IndianerJonasSteinerskolen Nesodden
 • Fiksjon 15-19 år: Lillebjørn – et raaskinnFagerborg videregående skole
 • Animasjon 10-14 år: Herman og epletSandnes skole, Vesterålen
 • Animasjon 15-19 år: Vænna på vidda – Elisabeth Berg
 • Dokumentar 10-14 år: Let's twist – Vevelstad Gård Fritidssenter
 • Dokumentar 15-19 år: Fra gress til melk – Raymond Lind
 • Manuskriptkonkurransen: Game Over – Ringve Media v/ Christoffer Nicholson Juryens Ærespris: Zerpentarium – Ringve Media v/ Christoffer Nicholson
1997[rediger | rediger kilde]
 • Fiksjon 10-14 år: Kontaktannonsen – Cecilie Stand, Marianne Helsvig
 • Fiksjon 15-19 år: Killerpigs – Espen Østenvik, Trygve Sørli, Guro Roisbu
 • Animasjon 10-14 år: Snille jenter dreper ikke – Runar Vollan
 • Animasjon 15-19 år: Siste stikk– Siri Beate Natvik
 • Dokumentar 10-14 år: Trondheim i dag – kvinner og forfengelighet – Tove Rimestad og Marianne Røst
 • Dokumentar 15-19 år: Prosjektuke 1997 – Erik Sunde, Bjørn Hermansen, Espen Myhr, Beate Wuttudal, Eivind Eid
1996[rediger | rediger kilde]
 • Dokumentar 10-14 år: Kval-i-tet – Jørgen Rasmussen
 • Dokumentar 15-19 år: Voldsdokumentar – Ungdomsredaksjonen Søndre Holmlia Fritidssenter
 • Fiksjon 10-14 år: Slanker'n SnorreEvje ungdomsskole ved Irene Falck Jensen
 • Fiksjon 15-19 år: Stein gal – Stein Inge Pedersen, Blackout Video
 • Animasjon 10-14 år: Musene i monsterland – Frogner Barnefilmklubb
 • Animasjon 15-19 år: Kyllingen Turik med det gode hjertetHans Jørgen Sandnes
1995[rediger | rediger kilde]
 • Animasjon 10-14 år: Bånnkall Gård – eller mannen i stubbenVestli skole
 • Animasjon 15-19 år: Legobanken – Harald Kvande
 • Fiksjon 10-14 år: Demonene i Berghalla – Tore Kristian Svendsen
 • Fiksjon 15-19 år: Uflaks – Kolbjørn Larssen
 • Dokumentar/Reportasje 10-14 år: Arbeidsuka 1994 – Tonje Robertsen og Marianne Frydelund
 • Dokumentar/reportasje 15-19 år: Kong KannibalLillestrøm videregående skole
1994[rediger | rediger kilde]
 • Beste fiksjon 10-14 år: Poltergeistet – et filmatisk mareritt – Nylund Fritidsklubb v/ Thomas Dahl
 • Beste fiksjon 15-19 år: BryllupsgjestenUlstein videregående skole v/ Dagfinn Olav Bye
 • Beste musikkvideo: Spark – Akershus Kultursenter v/ Mailie Natasha Genabel
 • Beste dokumentar/reportasje: Tae-Kwon DoRingve videregående skole
 • Beste animasjon 10-14 år: Terjes Weekend – David Monrad-Krohn
 • Beste animasjon 15-19 år: Et ketchupproblem – Mariann Vaksvik-Skjold
1993[rediger | rediger kilde]
 • Beste animasjonsfilm 10-14 år: Fiskekrigen – Loddefjord Barnefilmklubb
 • Beste fiksjonsfilm 15-18 år: 1977 – Kjartan Gjeldvold, Per Fredrik Tingastad og Christian Mona
 • Beste dokumentarfilm 15-18 år: Fremmedhat – Petter Jørgensen, Pia Almaas, Thomas Olsen
1992[rediger | rediger kilde]
 • Beste fiksjonsfilm 10-14 år: De mystiske konglene – 4. Klasse Grünerløkka skole
 • Beste fiksjonsfilm 15-18 år: Selgere uønsket – Videogruppa Uklårt
 • Beste dokumentarfilm: Øya vår – Torfinn Blokkum Flø
 • Beste animasjonsfilm: Heissommer – 10-12 åringene på animasjonsfilmsverkstedet på kortfilmfestivalen i Grimstad 1991
1991[rediger | rediger kilde]

Tema: Humor

 • Ungdommens problemer – Christoffer Johnsen, Arnfinn Mo, Rune Enoksen
 • The Match – Mikkel S. Eriksen
 • Slaget ved Kringom,1612Sel ungdomsskole
 • Smykketyvene – 3.klasse Vestli skole
1990[rediger | rediger kilde]

Tema: Den voksne verden sett med dine øyne

 • Ensom Verden – Videoverkstedet for unge flyktninger i Oslo
 • Stresskoffert – John Hilmar Holberg, Raymond Kirkenes, Kenneth Hovd
 • Mr. Metikk i FN – 6.klasse ved Norheimsund barneskule
1989[rediger | rediger kilde]

Tema: Framtid

 • Animasjon 10-13 år: En fantastisk reise i framtiden – Kristian Angell-Jacobsen
 • Animasjon 14-17 år: Endag i lille hermans liv – Benjamin Westerfjell
 • Fiksjon 14-17 år: Verdens herlighet – John Andreas Andersen
 • Fiksjon 18-20 år: Visions – Geir Rynning
1988[rediger | rediger kilde]

Tema: Fantasi

 • Under 20 år: Planten, Fiksjon – John Andreas Andersen, Geir Hartly Andreassen med flere; Kikkerten – Paal Roger Andersen med flere
 • Under 14 år: Bare en drøm, Fiksjon – Mona Johansen med flere
 • Animasjon: Isslottet – Nina Nordbø, Maria Sivland; Bilisten – Asbjørn Leirvåg
1987[rediger | rediger kilde]

Ringve videregående skole


Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Amandusfestivalen og Studentfilmfestivalen slår seg sammen». Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival. 22. september 2016. Besøkt 9. november 2017. 
 2. ^ Am, Skrevet av; m, us Festival //; Oktober, Ag 19; 2020 (19. oktober 2020). «Amandus ganger tre i 2021». Amandusfestivalen. Besøkt 13. desember 2021. 
 3. ^ Am, Skrevet av; september, us Festival // søndag 26; 2021 (26. september 2021). «Prisvinnere på Amandus BLIKKFANG 2021». Amandusfestivalen. Besøkt 13. desember 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]