Portal:Arkitektur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Reinli Stavkyrkje, Sør-Aurdal.JPG
Reinli stavkirke er en enskipet stavkirke (langkirke) som ligger i bygda Reinli.

Det har vært vanlig å datere stavkirken til siste halvdel av 1200-tallet eller på begynnelsen av 1300-tallet mens en nyere åringsdatering av deler av kirken indikerer etter 1326. Under en arkeologisk utgraving under kirkegulvet ble det i 1971/1972 funnet spor etter det som kan være to tidligere kirker. Det ble også funnet mynter fra Håkon Håkonssons regjeringstid 12501263.


Hedalen Stavkyrkje, Sør-Aurdal.jpg
Hedalen stavkirke er en korskirke, opprinnelig en enskipet stavkirke (langkirke), i bygda Hedalen.

Stilhistorisk er stavkirken datert til rundt år 1165. Senere årringdatering viser at tømmeret ble hugget vinteren 11611162. Kirken bestod opprinnelig kun av det som nå er den vestre delen av skipet.

Villa Fridheim, Krøderen, 2.jpg
Sveitserstil er en stilart som var fremherskende i nordeuropeisk trearkitektur fra ca. 1840 til ca. 1920. I Europa dateres den til perioden 18301890, i Danmark 18401900. I denne stilen ble det bygget villaer, arbeiderboliger, stasjonsbygninger, turisthoteller, landbruksbygninger og mye mer. Karakteristisk for sveitserstilen er store takutstikk, fremheving av gavler og konstruktive ledd som arkitektoniske elementer, rikt utskårne ornamenter og listverk, høye grunnmurer og maling i treimiterende farger.
Koordinater: 59°54′43″N 10°45′19″Ø
Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo
Radisson Blu Plaza Hotell, Oslo
Radisson Blu Plaza Hotell, Oslo
Beliggenhet
Navn Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo
Adresse Sonia Henies plass 3
Strøk Vaterland
Kommune Oslo
Historiske fakta
Formål Hotell
Eier Wenaasgruppen
Tidligere Radisson SAS
Arkitekt(er) White arkitekter
Påbegynt 1987
Ferdigstilt 1989
Bygningsdata
Høyde 117 meter
Etasjer 37
Rom 676
Commons-logo.svg
 Arkitektur på Commons

Oslo Plaza (formelt Radisson Blu Plaza Hotell) ligger i Oslo sentrum og er med sine 117 meter Norges nest[1] høyeste bygning. Fram til Scandic Victoria Tower åpna i Kista utenfor Stockholm i 2011 var Oslo Plaza Nordens høyeste hotell.[2] Bygningen er til dels mislikt – onde tunger har kalt den «Hotell Hoggjernet»[3]

Hotellet har 37 etasjer og 676 rom med til sammen 1500 senger, 140 forretningsrom, 20 suiter, 2 signatursuiter og Kongesuite. Bygget er oppført i betong og har rasterfasader i speilglass. De øverste etasjene er avfaset med bratt skråtak på én side mot et skarpt møne. Bygget har dessuten en utenpåliggende heis i glass som fører opp til bevertningssted på toppen. Ei lavblokk i tre etasjer inneholder inngangsparti, lobby, restauranter og konferansesaler.

Bygget sto ferdig i 1989, og er tegnet av White arkitekter. Det ble åpnet den 14. mars 1990 av kong Olav V.

Bygningen eies i dag av Wenaasgruppen, og drives av Rezidor Hotel Group, som også driver Park Inn by Radisson, Hotel Missoni, Country Inn og Regents.

Referanser

Eksterne lenker

Portal for arkitektur

Sydney Opera House Australia.jpg
Arkitektur er i utgangspunktet kunsten å planlegge, utforme og oppføre byggverk, og ordet kan betegne både prosessen fram til ferdig byggverk, det ferdige byggverket og kunnskapen om bygging. I tidens løp har begrepet utvidet seg til også å omfatte all utforming av menneskers fysiske miljø, både landskap, byer, interiører, møbler og gjenstander. Den svenske arkitekturhistorikeren Elias Cornell har definert begrepet i denne kjente kortversjonen: «arkitektur er estetisk organisering av praktisk virkelighet».


Referanser