Portal:Asia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Asiaportalen
Asia (orthographic projection).svg
Obelisken «Center of Asia» i Kyzyl, Tyva, Russland.

Asia er en verdensdel som består av den østlige delen av kontinentet Eurasia. Vestgrensen dannes av Uralfjellene ned til Svartehavet, kystlinjen rundt Tyrkia og sørover til Suez-kanalen. Rødehavet og Det indiske hav utgjør sørgrensen, mens Stillehavet er grensen mot øst. Asia utgjør med sine 44,4 millioner km² ca. 29,4 prosent av jordens landområde og er dermed den største verdensdelen. Med over 60 prosent av jordens befolking, over 4 milliarder mennesker, er den også den mest folkerike. Verdensdelen har 54 land.

Asia er rikt på naturressurser som olje og jern. Det er høy produktivitet innen jordbruk, spesielt dyrking av ris, noe som muliggjør en høy befolkningstetthet i de varme og fuktige delene av kontinentet. 90 % av all ris produseres i Asia. Andre viktige jordbruksprodukter er hvete og kylling. Skogbruk er en stor næring i mesteparten av Asia bortsett fra de sørvestre og sentrale delene. Fisk er en viktig matvareressurs, spesielt i Japan.

Alle de store verdsreligionene kommer fra Asia. Hinduismen og buddhismen utviklet seg i India, mens jødedommen, kristendommen og Islam ble til i Midtøsten. Religionsmangfoldet i verdsdelen er stort. Det finnes mange sjamanistiske tradisjoner og også mindre religioner som sikhisme og jainisme.

Nuvola filesystems www.png Mer om Asia...
  rediger Verdensdelportaler
  rediger Utvalgt artikkel
Macabebe-speidere (1900)
Macabebe-speiderne (engelsk Macabebe Scouts) var en avdeling på omkring 5 000 mann alliert med den amerikanske hær under den filippinsk-amerikanske krig (18991913). Da de tok den filippinske general Emilio Aguinaldo til fange i 1901 var krigen i det alt vesentligste over, selv om det var spredt geriljavirksomhet i over ti år til. I 1901 ble de organisert som en avdeling i selve den amerikanske hær, og ble fra da kalt Philippine Scouts. De kjempet tappert under den annen verdenskrig.

Macabebene beskrives av og til som en filippinsk «stamme». Det som er korrekt, er at de var, og er, en gruppe kapampangantalende filippinere (såkalte «pampangeños», i motsetning til f.eks. tagalogene) med sine geografiske røtter i den delen av dagens provins Pampanga som ligger ved kommunen og småstedet Macabebe, som var deres gamle hovedstad.

Selv om historien om Macabebe-speiderne i strikt forstand kunne avgrenses til første fase av den filippinsk-amerikanske krig, gir det mer mening å gå gjennom denne gruppens og i videre forstand pampangeñoenes militære historie helt fra begynnelsen av den spanske erobring av Filippinene.

Selv om macabebene var er en distinkt undergruppe av pampangeñoene, er det i noen perioder av historien slik at macabebene må leses som synonymt med alle pampangeñoer. Da de ble kalt «Macabebe-speidere», var de aller fleste av dem fra kommunen Macabebe, hvis befolkning i 1910 ble oppgitt til ca 21 000.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Natt i Seoul

Bildearkiv

  rediger Utvalgt biografi
Viswanathan Anand 08 14 2005.jpg
Viswanathan Anand (født 11. desember 1969) er en indisk stormester og regjerende verdensmester i sjakk. Han troner øverst på FIDEs ratingliste per april 2008 med en rating på 2803. Anand har vært en av de sterkeste ikke-sovjetiske spillerne siden Bobby Fischer, sammen med ungareren Peter Leko og bulgareren Veselin Topalov. «Vishy», som han ofte kalles, nådde for alvor internasjonalt toppnivå først på 1990-tallet ved å vinne turneringer som Reggio Emilia 1991 (foran Garri Kasparov og Anatolij Karpov).


Biografiarkiv

  rediger Relaterte portaler

Israel  · Japan  · Korea

  rediger Visste du at…

...Rub al Khali betyr den tomme fjerdedel og er en 650 000 km² stor sandørken som omfatter store deler av den sørligste delen av den Arabiske halvøy?

  rediger Kart over Asia
Politisk kart over Asia.
  rediger Kategorier
  rediger Asias land

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Geografi: Afghanistan · Bhutan · Hongkong · Israel
Historie: Angrepet på Pearl Harbor · Bohols historie · Den filippinske revolusjon · Macabebe-speiderne · Jordskjelvet i Indiahavet 2004 · Kinesisk kirkehistorie til år 1500‎ ·Kinesisk kirkehistorie fra 1500 til 1644 · Kulturrevolusjonen · Mao Zedong · Matteo Ricci · Jose Rizal · Ritestriden i Kina · Shang-dynastiet
Kunst og kultur: Shogi · Thai-skrift


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Geografi: Beijing · Ho Chi Minh-byen · Japan · Kirgisistan · Kina · Mesopotamia · Nepals geografi · Vladivostok
Historie: Afghanistans historie · Yasir Arafat · Elam · Frans Xavier · Iran–Irak-krigen · Irans historie · Den iranske revolusjon · Kangxi-keiseren · Ming-dynastiet · Det osmanske rike · Partia · Perserriket · Qing-dynastiet · Safavidene · Sasanide-dynastiet · Silkeveien · Song-dynastiet · Yuan-dynastiet · Zhou-dynastiet
Kunst og kultur: Det store palasset i Istanbul · Sanskrit · Vietnamesisk