Portal:Asia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Asiaportalen
Asia (orthographic projection).svg
Obelisken «Center of Asia» i Kyzyl, Tyva, Russland.

Asia er en verdensdel som består av den østlige delen av kontinentet Eurasia. Vestgrensen dannes av Uralfjellene ned til Svartehavet, kystlinjen rundt Tyrkia og sørover til Suez-kanalen. Rødehavet og Det indiske hav utgjør sørgrensen, mens Stillehavet er grensen mot øst. Asia utgjør med sine 44,4 millioner km² ca. 29,4 prosent av jordens landområde og er dermed den største verdensdelen. Med over 60 prosent av jordens befolking, over 4 milliarder mennesker, er den også den mest folkerike. Verdensdelen har 54 land.

Asia er rikt på naturressurser som olje og jern. Det er høy produktivitet innen jordbruk, spesielt dyrking av ris, noe som muliggjør en høy befolkningstetthet i de varme og fuktige delene av kontinentet. 90 % av all ris produseres i Asia. Andre viktige jordbruksprodukter er hvete og kylling. Skogbruk er en stor næring i mesteparten av Asia bortsett fra de sørvestre og sentrale delene. Fisk er en viktig matvareressurs, spesielt i Japan.

Alle de store verdsreligionene kommer fra Asia. Hinduismen og buddhismen utviklet seg i India, mens jødedommen, kristendommen og Islam ble til i Midtøsten. Religionsmangfoldet i verdsdelen er stort. Det finnes mange sjamanistiske tradisjoner og også mindre religioner som sikhisme og jainisme.

Nuvola filesystems www.png Mer om Asia...
  rediger Verdensdelportaler
  rediger Utvalgt artikkel
Jose Rizal
Den filippinske revolusjon (18961898) førte til at Filippinene utropte seg uavhengig av Spania. Uavhengigheten ble kortvarig, for Spania hadde solgt Filippinene til USA i slutten av 1898, og amerikanerne respekterte ikke uavhengigheten. Uttrykket brukes også om kampen Filippinenes Kommunistiske Parti leder.

På Filippinene var det mot slutten av 1800-tallet økende uroligheter og flere mindre oppstander mot de spanske koloniherrene. Fra de fremstående filippinernes rekker (illustrados) oppstod det en gruppe som dannet propagandabevegelsen. De kjempet ikke for uavhengighet fra Spania, men for likeverd og politiske rettigheter. De tok til orde mot urett begått av kolonistyret, og særlig av de spanske katolske munkeordenene i landet. Blant propagandistene var José Rizal, Marcelo H. del Pilar og Graciano Lopez Jaena. Rizal benyttet Jesu ord Noli me tangere («rør meg ikke», Joh 20,17) i en bok som fremmet det nasjonale anliggende.

Det spanske styret hadde ført til oppstander helt siden 1600-tallet. 1872-opprøret i provinsen Cavite var viktig fordi det gjorde særlig stort inntrykk i hele landet. Spanjolene klarte å få slutt på det ved å henrette tre filippinske prester: Burgos, Gómez og Zamora, som gruppe kalt «Gomburza». Historikere mener at disse henrettelsene markerer begynnelsen på den filippinske revolusjonstid.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Utvalgt biografi
BoA in 2006.jpg
BoA (borgerlig navn; Kwon Boa, født 5. november 1986 i Guri i Gyeonggi, Sør-Korea) er en sørkoreansk sanger/ikon som er bedre kjent for hennes artistiske navn BoA* (Beat of Angel). Hun har utgitt album i både Sør-Korea og Japan. Hennes koreanske plateselskap, SM Entertainment, har hjulpet henne til å bli et tverrkulturelt ikon for alle i Asia.

Hun har utgitt 10 album, tre mini-album, to oppsamlingsalbum, to remix-album og over tretti singler i Sør-Korea og Japan.
Biografiarkiv

  rediger Asias land

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Geografi: Afghanistan · Bhutan · Hongkong · Israel
Historie: Angrepet på Pearl Harbor · Bohols historie · Den filippinske revolusjon · Macabebe-speiderne · Jordskjelvet i Indiahavet 2004 · Kinesisk kirkehistorie til år 1500‎ ·Kinesisk kirkehistorie fra 1500 til 1644 · Kulturrevolusjonen · Mao Zedong · Matteo Ricci · Jose Rizal · Ritestriden i Kina · Shang-dynastiet
Kunst og kultur: Shogi · Thai-skrift


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Geografi: Beijing · Ho Chi Minh-byen · Japan · Kirgisistan · Kina · Mesopotamia · Nepals geografi · Vladivostok
Historie: Afghanistans historie · Yasir Arafat · Elam · Frans Xavier · Iran–Irak-krigen · Irans historie · Den iranske revolusjon · Kangxi-keiseren · Ming-dynastiet · Det osmanske rike · Partia · Perserriket · Qing-dynastiet · Safavidene · Sasanide-dynastiet · Silkeveien · Song-dynastiet · Yuan-dynastiet · Zhou-dynastiet
Kunst og kultur: Det store palasset i Istanbul · Sanskrit · Vietnamesisk