Portal:Asia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Asiaportalen
Asia (orthographic projection).svg
Obelisken «Center of Asia» i Kyzyl, Tyva, Russland.

Asia er en verdensdel som består av den østlige delen av kontinentet Eurasia. Vestgrensen dannes av Uralfjellene ned til Svartehavet, kystlinjen rundt Tyrkia og sørover til Suez-kanalen. Rødehavet og Det indiske hav utgjør sørgrensen, mens Stillehavet er grensen mot øst. Asia utgjør med sine 44,4 millioner km² ca. 29,4 prosent av jordens landområde og er dermed den største verdensdelen. Med over 60 prosent av jordens befolking, over 4 milliarder mennesker, er den også den mest folkerike. Verdensdelen har 54 land.

Asia er rikt på naturressurser som olje og jern. Det er høy produktivitet innen jordbruk, spesielt dyrking av ris, noe som muliggjør en høy befolkningstetthet i de varme og fuktige delene av kontinentet. 90 % av all ris produseres i Asia. Andre viktige jordbruksprodukter er hvete og kylling. Skogbruk er en stor næring i mesteparten av Asia bortsett fra de sørvestre og sentrale delene. Fisk er en viktig matvareressurs, spesielt i Japan.

Alle de store verdsreligionene kommer fra Asia. Hinduismen og buddhismen utviklet seg i India, mens jødedommen, kristendommen og Islam ble til i Midtøsten. Religionsmangfoldet i verdsdelen er stort. Det finnes mange sjamanistiske tradisjoner og også mindre religioner som sikhisme og jainisme.

Nuvola filesystems www.png Mer om Asia...

  rediger Verdensdelportaler
  rediger Utvalgt artikkel
Bohol in Philippines.svg
Bohols historie følger på mange måter den filippinske nasjons allmenne historie, men har egne særtrekk som ikke bare er av sedvanlig lokalhistorisk karakter. Det mest karakteristiske avvik er de antispanske opprør på øya på 1600- og 1700-tallet, og den lange perioden – hele 85 år – da denne øya, som ligger omtrent midt i den filippinske øygruppen, var selvstyrt og uavhengig av Spania.

Øya Bohol ligger midt i Filippinenes midtre landsdel Visayas, sør for Cebu med den viktige metropolen Cebu City, og nord for Mindanao. Øya er omgitt av et stort antall øyer, de aller fleste svært små. Den største, Panglao, ligger rett utenfor provinshovedstaden Tagbilaran City vest på Bohol.

Intet vites om Bohols befolkning før det 13. århundre. Det antas at en gruppe kalt «lutaoene» ankom Bohol fra det nordlige Mindanao omkring år 1200. De bygde en bosetning på pæler i stredet mellom øyene Bohol og Panglao. Denne landsbyen ble et blomstrende lokalt maktsentrum, og er blitt kalt «kongedømmet Dapitan».

Lutaoene tilhørte en folkegruppe som spanjolene kalte «pintados.

Magellan-ekspedisjonen seilte tett forbi Bohols østkyst på vei mot øyene Cebu og Mactan, og ekspedisjonens kronikør Pigafetta skriver at ekspedisjonen etter Magellans død ved Mactan var innom øya Panglao, som ligger kloss inntil Bohols vestkyst. Nær stranden brente de skipet Concepcion (etter slaget ved Mactan den 27. april 1521 hadde de ikke nok mannskap til alle tre skip). Deretter seilte skipet La Victoria, nå kommandert av Sebastian de Elcano, til stredet mellom Panglao og hovedøya for å proviantere. Øyboerne ledet dem tretti meter inn fra stranden til et naturlig ferskvannsoppkomme (på cebuano: «boho»). Stedet var sannsynligvis det som nå heter Bo-ol, og nå er en seksjon (barangay) i Tagbilaran City. Derav navnet Bohol.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Utvalgt biografi
Gandhi student.jpg
Mahatma Gandhi het egentlig Mohandas Karamchand Gandhi (मोहनदास करमचन्द गांधी) og ble født den 2. oktober 1869 i Porbandar, Gujarat, India, og døde av skadene han ble påført av et pistolskudd etter sin morgenbønn 30. januar 1948, 78 år gammel. Gandhi huskes først og fremst for sin bruk av ikke-voldelige metoder som sivil ulydighet for å frigjøre India fra det britiske koloniveldet. Den moderne pasifismen bygger i stor grad på Gandhis ikkevoldsfilosofi. Gandhi regnes som den indiske nasjons far, og hans fødselsdag, 2. oktober, er nasjonal helligdag over hele India.


Biografiarkiv

  rediger Relaterte portaler

Israel  · Japan  · Korea

  rediger Visste du at…

...det bare er tilbake mellom 1.200–1.800 indokinatigere?

  rediger Kart over Asia
Politisk kart over Asia.
  rediger Kategorier
  rediger Asias land

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Geografi: Afghanistan · Bhutan · Hongkong · Israel
Historie: Angrepet på Pearl Harbor · Bohols historie · Den filippinske revolusjon · Macabebe-speiderne · Jordskjelvet i Indiahavet 2004 · Kinesisk kirkehistorie til år 1500‎ ·Kinesisk kirkehistorie fra 1500 til 1644 · Kulturrevolusjonen · Mao Zedong · Matteo Ricci · Jose Rizal · Ritestriden i Kina · Shang-dynastiet
Kunst og kultur: Shogi · Thai-skrift


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Geografi: Beijing · Ho Chi Minh-byen · Japan · Kirgisistan · Kina · Mesopotamia · Nepals geografi · Vladivostok
Historie: Afghanistans historie · Yasir Arafat · Elam · Frans Xavier · Iran–Irak-krigen · Irans historie · Den iranske revolusjon · Kangxi-keiseren · Ming-dynastiet · Det osmanske rike · Partia · Perserriket · Qing-dynastiet · Safavidene · Sasanide-dynastiet · Silkeveien · Song-dynastiet · Yuan-dynastiet · Zhou-dynastiet
Kunst og kultur: Det store palasset i Istanbul · Sanskrit · Vietnamesisk