Portal:Asia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
  rediger Asiaportalen
Obelisken «Center of Asia» i Kyzyl, Tyva, Russland.

Asia er en verdensdel som består av den østlige delen av kontinentet Eurasia. Vestgrensen dannes av Uralfjellene ned til Svartehavet, kystlinjen rundt Tyrkia og sørover til Suez-kanalen. Rødehavet og Det indiske hav utgjør sørgrensen, mens Stillehavet er grensen mot øst. Asia utgjør med sine 44,4 millioner km² ca. 29,4 prosent av jordens landområde og er dermed den største verdensdelen. Med over 60 prosent av jordens befolking, over 4 milliarder mennesker, er den også den mest folkerike. Verdensdelen har 54 land.

Asia er rikt på naturressurser som olje og jern. Det er høy produktivitet innen jordbruk, spesielt dyrking av ris, noe som muliggjør en høy befolkningstetthet i de varme og fuktige delene av kontinentet. 90 % av all ris produseres i Asia. Andre viktige jordbruksprodukter er hvete og kylling. Skogbruk er en stor næring i mesteparten av Asia bortsett fra de sørvestre og sentrale delene. Fisk er en viktig matvareressurs, spesielt i Japan.

Alle de store verdsreligionene kommer fra Asia. Hinduismen og buddhismen utviklet seg i India, mens jødedommen, kristendommen og Islam ble til i Midtøsten. Religionsmangfoldet i verdsdelen er stort. Det finnes mange sjamanistiske tradisjoner og også mindre religioner som sikhisme og jainisme.

Mer om Asia...

  rediger Verdensdelportaler
  rediger Utvalgt artikkel
Silkeveien(e) til lands og til vanns.
Silkeveien (kinesisk: 丝绸之路 Sizhou zhi lu) var en serie med sammenkoblede ruter gjennom Sentral-Asia og Sør-Asia ved hjelp av karavaner og sjøgående skip som koblet sammen Cháng'ān, Kina, med Antiokia, Syria i tillegg til andre steder. Dens innflytelse gikk videre til Korea og endte til slutt i Japan. Silkeveien er en oversettelse fra det tyske Seidenstraße. Begrepet ble første gang brukt av den tyske geografen Ferdinand von Richthofen1800-tallet.

Den kontinentale silkeveien deler seg i en nordlig og en sørlig rute etter at det strakte seg fra de kommersielle sentrene i Nord-Kina. Den nordlige ruten gikk gjennom den bulgarsk-kypcharske sonen til Øst-Europa og Krim, videre over Svartehavet, Marmarahavet og Balkan til Venezia. Den sørlige ruten passerer gjennom Turkestan-Khorasan, gjennom Iran, inn i Mesopotamia og Anatolia til Antiokia i sørlige Anatolia. Her gikk den videre via Middelhavet eller gjennom Levanten inn i Egypt og Nord-Afrika.

Ettersom domestiseringen av effektive lastedyr åpnet for å frakte tyngre last over større avstander for de forhistoriske folkeslagene, økte såvel handel som kulturell utveksling raskt blant de spredte befolkningsgruppene. Dromedaren kan ha blitt domestisert så tidlig som 2500–1100 f.Kr., og nomadene i de enorme eurasiske steppeområdene domestiserte hesten rundt 4000 f.Kr. Domestiseringen av baktriakamelen fulgte senere, omkring år 2500–2000 f.Kr.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Utvalgt biografi
Jose Rizal
José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda (født 19. juni 1861 i Calamba, Laguna, Filippinene, henrettet 30. desember 1896 i Manila) er en av Filippinenes største nasjonalhelter. Han var lege, maler, skulptør, dikter, dramatiker og forfatter. Han var svært språkmektig og kunne tale arabisk, katalansk, kinesisk, engelsk, fransk, tysk, gresk, hebraisk, italiensk, japansk, latin, malay, portugisisk, russisk, sanskrit, spansk og tagalog, og noen flere filippinske språk.

José Rizal var av kinesiskmestizo bakgrunn (av blandet kinesisk og filippinsk avstamning), og var født i Calamba i Laguna av ekteparet Francisco Mercado og Teodora Alonzo. Faren kom fra Biñan i Laguna, moren fra kineserkvarteret Meisic i Santa Cruz, Manila. Hans kinesiske aner gikk langs farslinjen tilbake til Jinjiang nær Quanzhou i Fujian fem generasjoner tidligere.

Da han var tre år gammel hadde hans mor lært ham alfabetet. Da han var åtte, skrev han sitt første dikt, «Sa Aking Mga Kabata».

Rizal begynte sine studier under Justiniano Cruz i Laguna. Han dro til Manila for å studere ved Ateneo Municipal de Manila der han tok bakkalaureat i de frie kunster i 1877. Han fortsatte på samme læreanstalt for å ta utdannelse som landmåler og assessor, og studerte samtidig filosofi og litteratur ved Santo Tomás-universitetet. Da han fikk vite at moren var i ferd med å bli blind, bestemte han seg for å studere medisin ved Santo Tomás, men fullførte ikke der fordi han var av den oppfatning at filippinere ble diskriminert av dominikanerne som drev universitetet.
Biografiarkiv

  rediger Relaterte portaler

Israel  · Japan  · Korea

  rediger Visste du at…
Shilpa Shetty har spilt i over 50 Bollywood-filmer.

...Bollywood er navnet for Mumbai-baserte filmer fra India og lager ca 1000 filmer i året?
...École française d'Extrême-Orient er et fransk institutt viet til Asia-forskning?
...Israel ser på Jerusalem som sin hovedstad, selv om dette ikke er godkjent av FN?

  rediger Kart over Asia
Politisk kart over Asia.
Politisk kart over Asia.
  rediger Kategorier
  rediger Asias land

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Geografi: Afghanistan · Bhutan · Hongkong · Israel
Historie: Angrepet på Pearl Harbor · Bohols historie · Den filippinske revolusjon · Macabebe-speiderne · Jordskjelvet i Indiahavet 2004 · Kinesisk kirkehistorie til år 1500‎ ·Kinesisk kirkehistorie fra 1500 til 1644 · Kulturrevolusjonen · Mao Zedong · Matteo Ricci · Jose Rizal · Ritestriden i Kina · Shang-dynastiet
Kunst og kultur: Shogi · Thai-skrift


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Geografi: Beijing · Ho Chi Minh-byen · Japan · Kirgisistan · Kina · Mesopotamia · Nepals geografi · Vladivostok
Historie: Afghanistans historie · Yasir Arafat · Elam · Frans Xavier · Iran–Irak-krigen · Irans historie · Den iranske revolusjon · Kangxi-keiseren · Ming-dynastiet · Det osmanske rike · Partia · Perserriket · Qing-dynastiet · Safavidene · Sasanide-dynastiet · Silkeveien · Song-dynastiet · Yuan-dynastiet · Zhou-dynastiet
Kunst og kultur: Det store palasset i Istanbul · Sanskrit · Vietnamesisk