Portal:Asia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Asiaportalen
Asia (orthographic projection).svg
Obelisken «Center of Asia» i Kyzyl, Tyva, Russland.

Asia er en verdensdel som består av den østlige delen av kontinentet Eurasia. Vestgrensen dannes av Uralfjellene ned til Svartehavet, kystlinjen rundt Tyrkia og sørover til Suez-kanalen. Rødehavet og Det indiske hav utgjør sørgrensen, mens Stillehavet er grensen mot øst. Asia utgjør med sine 44,4 millioner km² ca. 29,4 prosent av jordens landområde og er dermed den største verdensdelen. Med over 60 prosent av jordens befolking, over 4 milliarder mennesker, er den også den mest folkerike. Verdensdelen har 54 land.

Asia er rikt på naturressurser som olje og jern. Det er høy produktivitet innen jordbruk, spesielt dyrking av ris, noe som muliggjør en høy befolkningstetthet i de varme og fuktige delene av kontinentet. 90 % av all ris produseres i Asia. Andre viktige jordbruksprodukter er hvete og kylling. Skogbruk er en stor næring i mesteparten av Asia bortsett fra de sørvestre og sentrale delene. Fisk er en viktig matvareressurs, spesielt i Japan.

Alle de store verdsreligionene kommer fra Asia. Hinduismen og buddhismen utviklet seg i India, mens jødedommen, kristendommen og Islam ble til i Midtøsten. Religionsmangfoldet i verdsdelen er stort. Det finnes mange sjamanistiske tradisjoner og også mindre religioner som sikhisme og jainisme.

Nuvola filesystems www.png Mer om Asia...

  rediger Verdensdelportaler
  rediger Utvalgt artikkel
Kulturrevolusjonen medførte en voldsom persondyrking av partiformannen Mao Zedong. Hans vesle sitatsamling, «Maos lille røde», ble rødegardistenes ideologiske bibel.
Den store proletære kulturrevolusjon (无产阶级文化大革命; pinyin: Wúchǎn Jiējí Wénhuà Dà Gémìng), ofte forkortet til Den store kulturrevolusjon (文化大革命; Wénhuà Dà Gémìng), eller enda enklere til Kulturrevolusjonen (文革: Wéngé), var en serie gjennomgripende politiske kampanjer i det kommunistiske Kina med den hensikt å forandre samfunnet fra bunnen av.

Kulturrevolusjonen regnes som regel for å ha vart fra 1966 til 1976, selv om denne periodiseringen ikke er allment godtatt. Mao Zedong stod bak, og et fremtredende motiv for ham var å bevare og styrke sin egen maktposisjon. Under de år det hele pågikk, var det store utrenskninger og ødeleggelser. Antall ofre regnes i millioner og økonomien led. Mellommenneskelige relasjoner ble ødelagt, og grunnfestede samfunnsverdier ble skadet. Religioner, minoriteter, folk med suspekt sosial bakgrunn eller akademisk bakgrunn ble nådeløst forfulgt og vesentlige deler av kinesisk kulturarv gikk tapt. Selv om Kulturrevolusjonen ble drevet gjennom av det kinesiske kommunistpartis ledelse, rammet den også kommunister i Kina, både ved utrenskninger og drap. I ettertid har kulturrevolusjonen gitt det kinesiske kommunistpartiet et vesentlig troverdighetsproblem.

Den offisielle vurderingen av Kulturrevolusjonen fra Det kinesiske kommunistpartis side har i ettertid sunket trinnvis, fra først å bli stille tilsidesatt og dempet kritisert, til mer uttrykt kritikk, og til en uforblommet karakteristikk under dengismens markedssosialistiske Kina som en ti år lang katastrofe.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Utvalgt biografi
Mikio Oda.jpg
Mikio Oda (jap. 織田 幹雄, Oda Mikio, født 30. mars 1905 i Hiroshima; død 2. desember 1998 i Kamakura) var en japansk friidrettsutøver. Han var den første asiatiske OL-vinneren i friidrett. Odas første olympiske deltakelse skjedde under OL 1924 i Paris. Han ble utslått før finalen i både høyde (1,80 m) og lengde (6,83 m, men kom på sjette plass i tresteg med 14,35 som resultat. Under OL 1928 vant han gull med 15,21 m, fire centimeter foran sølvvinneren Levi Casey fra USA.


Biografiarkiv

  rediger Relaterte portaler

Israel  · Japan  · Korea

  rediger Visste du at…

...21 prosent av alle sørkoreanere har Kim som etternavn?

  rediger Kart over Asia
Politisk kart over Asia.
  rediger Kategorier
  rediger Asias land

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Geografi: Afghanistan · Bhutan · Hongkong · Israel
Historie: Angrepet på Pearl Harbor · Bohols historie · Den filippinske revolusjon · Macabebe-speiderne · Jordskjelvet i Indiahavet 2004 · Kinesisk kirkehistorie til år 1500‎ ·Kinesisk kirkehistorie fra 1500 til 1644 · Kulturrevolusjonen · Mao Zedong · Matteo Ricci · Jose Rizal · Ritestriden i Kina · Shang-dynastiet
Kunst og kultur: Shogi · Thai-skrift


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Geografi: Beijing · Ho Chi Minh-byen · Japan · Kirgisistan · Kina · Mesopotamia · Nepals geografi · Vladivostok
Historie: Afghanistans historie · Yasir Arafat · Elam · Frans Xavier · Iran–Irak-krigen · Irans historie · Den iranske revolusjon · Kangxi-keiseren · Ming-dynastiet · Det osmanske rike · Partia · Perserriket · Qing-dynastiet · Safavidene · Sasanide-dynastiet · Silkeveien · Song-dynastiet · Yuan-dynastiet · Zhou-dynastiet
Kunst og kultur: Det store palasset i Istanbul · Sanskrit · Vietnamesisk