Portal:Sør-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Sør-Amerikaportalen
South America (orthographic projection).svg

Sør-Amerika er et av verdens sju kontinent, og befinner seg stort sett på den sørlige halvkule. Det strekker seg fra grensen til Panama og de sørligste øyene i Karibia i nordvest og nesten helt til Antarktis i sør. Sør-Amerika grenser til Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst. Det finnes i alt 12 selvstendige stater i Sør-Amerika.

Som en del av Amerika, er Sør-Amerika oppkalt etter Amerigo Vespucci som var den første europeeren til å antyde at Amerika ikke var østindia, men en ny verden ukjent for europeerene.

Sør-Amerika har et areal på 17 840 000 km², eller nesten 3,5 % av jordklodens overflate. Befolkningstallet er anslått til å være mer enn 371 millioner  (2005). Sør-Amerika ligger arealmessig på en fjerdeplass etter Asia, Afrika og Nord-Amerika. Befolkningsmessig ligger den på en femteplass etter Asia, Afrika, Europa og Nord-Amerika.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Nasjonalforsamlingen i Brasilia

Brasília er hovedstaden i Brasil og er en del av Distrito Federal. Allerede i den første grunnloven fra 1891 var det bestemt at byen skulle ligge i hjertet av Brasil i delstaten Goias – et savanneområde med få innbyggere.

Byggingen av Brasilia ble igangsatt i 1956 av president Juscelino Kubitschek. Byggingen ble gjennomført på 41 måneder og byen ble innviet den 21. april 1960. Byen er en planlagt by (i likhet med f.eks. Dodoma i Tanzania og Islamabad i Pakistan), og har form som et fly med en kropp og vinger. Hovedplanleggeren var Lúcio Costa, arkitekt for de fleste offentlige bygninger var Oscar Niemeyer mens Roberto Burle Marx hadde ansvaret for landskapsplanleggingen. Den overordnede plan er basert på le Corbusiers ideer.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi

Leopoldo Fortunato Galtieri Castelli (født 15. juli 1926, død 2003) var øverstkommanderende for de argentinske styrkene i Falklandskrigen mot Storbritannia i 1982. Han ble senere på 80-tallet stilt for krigsrett, dømt og fengslet for inkompetanse i krigen.

Han ble født i Buenos Aires. Foreldrene hans var fra arbeiderklassen, og de var etterkommere etter fattige italienske immigranter. Som 17-åring gikk han på det argentinske militærakademiet og studerte til å bli sivilingeniør, og noen år senere ble han offiser for et kompani med militæringeniører.

I 1975, etter 25 år som offiser, ble han komandant for ingeniørkorpset. I 1976 ble han generalmajor, og i 1978 fikk han kontroll over hele hæren. Leopoldo Galtieri tok over styringen i Argentina etter at Carlos Lacoste døde. Leopoldos soldater henrettet, torturerte og myrdet motstandere, og mange forsvant sporløst. Leopoldo Galtieri mente Argentinas åpne og blødene sår var at de ikke hadde kontroll over Falklandsøyene, Sør-Sandwichøyene og Sør-Georgia, og siden han ville ha tilbake sin popularitet angrep han Falklandsøyene, i det som er kjent som Falklandskrigen.
Biografiarkiv


  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt bilde

Amazon origin at Mismi.jpg
Amazonas fjerneste kilde er ved et enkelt trekors ved Apachetaklippen, ved fjellet Nevado Mismi i Arequipa i Peru.
Bildearkiv

  rediger Kategorier
  rediger Land i Sør-Amerika
Flag of Argentina.svg Argentina Flag of Bolivia.svg Bolivia Flag of Brazil.svg Brasil Flag of Chile.svg Chile Flag of Colombia.svg Colombia Flag of Ecuador.svg Ecuador Flag of France.svg Fransk Guyana Flag of Guyana.svg Guyana Flag of Paraguay.svg Paraguay Flag of Peru.svg Peru Flag of Suriname.svg Surinam Flag of Uruguay.svg Uruguay Flag of Venezuela.svg Venezuela
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:   Utmerkede lister Utmerkede lister:

·