Portal:Sør-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Sør-Amerikaportalen
South America (orthographic projection).svg

Sør-Amerika er et av verdens sju kontinent, og befinner seg stort sett på den sørlige halvkule. Det strekker seg fra grensen til Panama og de sørligste øyene i Karibia i nordvest og nesten helt til Antarktis i sør. Sør-Amerika grenser til Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst. Det finnes i alt 12 selvstendige stater i Sør-Amerika.

Som en del av Amerika, er Sør-Amerika oppkalt etter Amerigo Vespucci som var den første europeeren til å antyde at Amerika ikke var østindia, men en ny verden ukjent for europeerene.

Sør-Amerika har et areal på 17 840 000 km², eller nesten 3,5 % av jordklodens overflate. Befolkningstallet er anslått til å være mer enn 371 millioner  (2005). Sør-Amerika ligger arealmessig på en fjerdeplass etter Asia, Afrika og Nord-Amerika. Befolkningsmessig ligger den på en femteplass etter Asia, Afrika, Europa og Nord-Amerika.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Olmekiske kjempehoder, nå i museum i Xalapa.

Mexico var åstedet for oppblomstringen av flere høykulturer gjennom 3000 år før den spanske erobringen fra 1519 av. I 300 år var Mexico en av Spanias viktigste kolonier i den nye verden, før landet fra 1821 av har vært et selvstendig land. Mens 1800-tallet var preget av omfattende politisk ustabilitet, var perioden etter den meksikanske revolusjonen 1910-20 preget av partiet PRIs maktdominans. Denne vedvarte fram til presidentvalget i år 2000.

Menneskene nådde Mexico fra nord for kanskje 18 000 år siden. På dette tidspunktet var klimaet fuktigere i det sentrale høylandet, og tilgangen på mat var bedre enn i dag, blant annet jaktet man på mammut, hester og andre dyr som senere døde ut. En gradvis opptørking fant sted som følge av issmeltingen lenger nord på kontinentet. De første eksperimenteringene med jordbruk fant sted ca. 9000 f.Kr., mens maisdyrkingen begynte ca. 5000 år før Kristus i Tehuacán-dalen i Puebla. Etterhvert utviklet det seg en bofast kultur i de sentrale og sørlige delene av landet, og dyrking av kulturplanter som chili, tomat, grønn tomat og avocado var karakteristisk for jordbruksproduksjonen, i tillegg til mais.

En rekke høykulturer utviklet seg fra 1200 f.Kr og framover. Vår kunnskap om disse kulturene bygger på arkeologiske funn, og vi kjenner ikke deres språk eller etniske opphav.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi

Diego Armando Maradona (født 30. oktober 1960) er en tidligere argentinsk fotballspiller. Han regnes av mange som den største gjennom alle tider, og fikk sammen med Pelé prisen for århundrets spiller. Maradona spilte for klubbene Argentino Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla og til slutt Newell's Old Boys. I italienske Napoli ledet han laget til to gull i Serie A, og han i deltok i VM for Argentina i 1982, 1986, 1990 og 1994. I VM i 1994 endte hans landslagskarriere da det ble funnet spor av efedrin i dopingkontroll.

Diego Maradona er faren til den italienske sandfotballspilleren Diego Singra.
Biografiarkiv


  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt bilde

Sunset across Machu Picchu.jpg
Huayna Picchu tårner over ruinene av Machu Picchu.
Bildearkiv

  rediger Kategorier
  rediger Land i Sør-Amerika
Flag of Argentina.svg Argentina Flag of Bolivia.svg Bolivia Flag of Brazil.svg Brasil Flag of Chile.svg Chile Flag of Colombia.svg Colombia Flag of Ecuador.svg Ecuador Flag of France.svg Fransk Guyana Flag of Guyana.svg Guyana Flag of Paraguay.svg Paraguay Flag of Peru.svg Peru Flag of Suriname.svg Surinam Flag of Uruguay.svg Uruguay Flag of Venezuela.svg Venezuela
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:   Utmerkede lister Utmerkede lister:

·