Portal:Sør-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Sør-Amerikaportalen
South America (orthographic projection).svg

Sør-Amerika er et av verdens sju kontinent, og befinner seg stort sett på den sørlige halvkule. Det strekker seg fra grensen til Panama og de sørligste øyene i Karibia i nordvest og nesten helt til Antarktis i sør. Sør-Amerika grenser til Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst. Det finnes i alt 12 selvstendige stater i Sør-Amerika.

Som en del av Amerika, er Sør-Amerika oppkalt etter Amerigo Vespucci som var den første europeeren til å antyde at Amerika ikke var østindia, men en ny verden ukjent for europeerene.

Sør-Amerika har et areal på 17 840 000 km², eller nesten 3,5 % av jordklodens overflate. Befolkningstallet er anslått til å være mer enn 371 millioner  (2005). Sør-Amerika ligger arealmessig på en fjerdeplass etter Asia, Afrika og Nord-Amerika. Befolkningsmessig ligger den på en femteplass etter Asia, Afrika, Europa og Nord-Amerika.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Brasils flagg

Brasil daterer seg helt tilbake til urfolket som bodde i området for 25 000 år siden. I 1500 ankom en portugisisk handelsekspedisjon, og portugiserne tok etterhvert kontroll over landet.

På 1600-tallet kjempet Portugal mot Frankrike og De forente Nederlandene om kontroll over kolonien. Portugal klarte å få igjen kontrollen på området tilslutt, men i perioder hadde de andre landene herredømme over store områder.

I 1690-årene ble det funnet gull i den indre delen av landet. Dette førte til et stort gullrush og i 1730 ble det også funnet diamanter. Disse rike funnene gjorde at landet fikk sine første store bosetninger i innlandet.

I 1822 ble Brasil selvstendig under navnet Keiserdømmet Brasil, men i 1889 ble landet republikk. På 1800-tallet og 1900-tallet kom mer enn fem millioner europeiske og asiatiske immigranter til landet. Brasil tjente store penger på eksport av landbruksvarer og etterhvert ble landet industrialisert. Imidlertid førte veksten til høy inflasjon og på 1900-tallet var demokratiet avbrutt tre ganger av perioder med diktatur.

I 1985 ble landet republikk igjen, og en ny grunnlov ble laget i 1988. Inflasjonen sank, og det var sterk økonomisk fremgang under Fernando Henrique Cardosos periode som finansminister. Lula da Silva ble valgt til president i 2003 og han ble gjenvalgt i 2006.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Eva Peron

María Eva Duarte de Perón (alias María Eva Ibarguren, men best kjent som Evita (Lille Eva); født 7. mai 1919 i Los Toldos i Argentina, død 26. juli 1952 i Buenos Aires) var en argentinsk skuespiller, sanger og presidentfrue. Hun var gift med general Juan Perón. Eva Perón fikk stor betydning for den politiske utviklingen i Argentina.

Hun var datter av en fattig bonde, kom 15 år gammel til Buenos Aires, fast besluttet på å bli filmstjerne. Selv om hun hurtig ble kjent, rakk ikke hennes talent til stjernestatus før etter at hun hadde giftet seg med Perón. Da han ble utnevnt til president i 1946, fikk Eva Perón en overveldende mottagelse blant folket i landet, som så henne som en helgen. I sin kamp for de fattige ble hun landets mektigste og mest omtalte og populære kvinne. Kort tid før sin død ble hun tildelt tittelen «Spirituell leder av nasjonen Argentina». Hun døde av kreft i 1952.

Andrew Lloyd Webber har laget musikken til musikalen Evita basert på hennes livshistorie. I filmversjonen spiller Madonna tittelrollen.
Biografiarkiv


  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt bilde

Iguacu-002.jpg
De spektakulære Iguassú-fossene i Brasil står på FNs liste over verdensarven.
Bildearkiv

  rediger Kategorier
  rediger Land i Sør-Amerika
Flag of Argentina.svg Argentina Flag of Bolivia.svg Bolivia Flag of Brazil.svg Brasil Flag of Chile.svg Chile Flag of Colombia.svg Colombia Flag of Ecuador.svg Ecuador Flag of France.svg Fransk Guyana Flag of Guyana.svg Guyana Flag of Paraguay.svg Paraguay Flag of Peru.svg Peru Flag of Suriname.svg Surinam Flag of Uruguay.svg Uruguay Flag of Venezuela.svg Venezuela
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:   Utmerkede lister Utmerkede lister:

·