Portal:Sør-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Sør-Amerikaportalen
South America (orthographic projection).svg

Sør-Amerika er et av verdens sju kontinent, og befinner seg stort sett på den sørlige halvkule. Det strekker seg fra grensen til Panama og de sørligste øyene i Karibia i nordvest og nesten helt til Antarktis i sør. Sør-Amerika grenser til Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst. Det finnes i alt 12 selvstendige stater i Sør-Amerika.

Som en del av Amerika, er Sør-Amerika oppkalt etter Amerigo Vespucci som var den første europeeren til å antyde at Amerika ikke var østindia, men en ny verden ukjent for europeerene.

Sør-Amerika har et areal på 17 840 000 km², eller nesten 3,5 % av jordklodens overflate. Befolkningstallet er anslått til å være mer enn 371 millioner  (2005). Sør-Amerika ligger arealmessig på en fjerdeplass etter Asia, Afrika og Nord-Amerika. Befolkningsmessig ligger den på en femteplass etter Asia, Afrika, Europa og Nord-Amerika.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Kart over Sør-Georgia.

Sør-Georgia (engelsk: South Georgia) er ei øy i Søratlanteren som tilhører det britiske oversjøiske territoriet Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene. Argentina gjør krav på Sør-Georgia og resten av de britiske territoriene i Søratlanteren. Sør-Georgia har et areal på 3 756 km² og er 170 km lang og 30 km bred. Øyas høyeste punkt er Mount Paget på 2 934 moh. I alt elleve fjelltopper er høyere enn 2 000 moh. 75 % av øya er dekket av snø og is. Det er mer enn 150 isbreer på øya, hvor Nordenskiöldbreen er den største. Øya har ingen fastboende, men har forskningspersonell knyttet til museumsdriften og forskningsstasjonene på Birdøya og King Edward Point.

Øya er en av de viktigste hekke- og yngleplassene i Antarktis. Blant annet yngler 2,5 millioner pelssel og 300 000 sydlig elefantsel på øya, og 2,7 millioner par gulltoppingviner og 400 000 par kongepingviner hekker der. Norske hvalfangere introduserte reinsdyr på øya, og Sør-Georgia er dermed det eneste stedet i verden hvor man kan se villrein sammen med pingviner.

Sør-Georgia ble oppdaget av Antoine de la Roché i april 1675, fartøyet hans var kommet ut av kurs på en seilas fra Lima i Peru til England. Øya ble sett på ny av spanjolen Gregorio Jerez i 1756. James Cook kom til Sør-Georgia 14. januar 1776 og var den første som gikk i land på øya.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Camilo Cienfuegos (til venstre) sammen med Fidel Castro i 1959

Camilo Cienfuegos Gorriarán (født 6. februar 1932 nær Santa ClaraCuba, død 28. oktober 1959 ved flystyrt på Cuba) var en cubansk revolusjonær, og regnes som en av de største revolusjonære lederne på linje med Fidel Castro og Che Guevara. Cienfuegos omkom i en flyulykke 28. oktober 1959 vel 10 måneder etter at revolusjonsstyrkene hadde vunnet makten i landet. Han ble 27 år gammel.

Camilo ble født i kommunen Calabazar de Sagua vel 5-6 mil nord for byen Santa Clara i provinsen Las Villas. Han vokste opp i en fattig, spanskættet familie som var tilhengere av anarkismen som politisk retning. På Cuba omtales faren, Ramón Cienfuegos, som en svært klassebevisst mann. Han oppdro Camilo og hans fem brødre til å være ærlige i alt de foretok seg, vise solidaritet med undertrykte medmennesker og være stolt over at de kom fra arbeiderklassen.

I motsetning til kampfellene Fidel Castro og Che Guevara som kom fra middelklassen og hadde høy utdannelse, hadde arbeidergutten Camilo bare grunnleggende kunnskaper som lesing, skriving og regning. I så måte stilte han på linje med Juan Almeida, Crescencio Perez og mange andre revolusjonære i den cubanske revolusjonen.
Biografiarkiv


  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt bilde
  rediger Kategorier
  rediger Land i Sør-Amerika
Flag of Argentina.svg Argentina Flag of Bolivia.svg Bolivia Flag of Brazil.svg Brasil Flag of Chile.svg Chile Flag of Colombia.svg Colombia Flag of Ecuador.svg Ecuador Flag of France.svg Fransk Guyana Flag of Guyana.svg Guyana Flag of Paraguay.svg Paraguay Flag of Peru.svg Peru Flag of Suriname.svg Surinam Flag of Uruguay.svg Uruguay Flag of Venezuela.svg Venezuela
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:   Utmerkede lister Utmerkede lister:

·