Portal:Sør-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger Sør-Amerikaportalen
South America (orthographic projection).svg

Sør-Amerika er et av verdens sju kontinent, og befinner seg stort sett på den sørlige halvkule. Det strekker seg fra grensen til Panama og de sørligste øyene i Karibia i nordvest og nesten helt til Antarktis i sør. Sør-Amerika grenser til Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst. Det finnes i alt 12 selvstendige stater i Sør-Amerika.

Som en del av Amerika, er Sør-Amerika oppkalt etter Amerigo Vespucci som var den første europeeren til å antyde at Amerika ikke var østindia, men en ny verden ukjent for europeerene.

Sør-Amerika har et areal på 17 840 000 km², eller nesten 3,5 % av jordklodens overflate. Befolkningstallet er anslått til å være mer enn 371 millioner  (2005). Sør-Amerika ligger arealmessig på en fjerdeplass etter Asia, Afrika og Nord-Amerika. Befolkningsmessig ligger den på en femteplass etter Asia, Afrika, Europa og Nord-Amerika.

Les mer…
  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Deceptionøya.

Deceptionøya (engelsk: Deception Island, «skuffelsens øy») er en aktiv vulkanøy i øygruppen Sør-Shetlandsøyene. Deceptionøya har en av de sikreste havnene i Antarktis og var en viktig base for hvalfangst fra 1906 til 1931. Vulkanutbrudd i 1967 og 1969 forårsaket store skader på øyas forskningsstasjoner, og det er nå bare Argentina og Spania som har baser der.

Deceptionøya er utpekt som et spesielt forvaltningsområde i Antarktis for å ivareta hensyn til natur, forskning, turisme og kulturvern. På grunn av den vulkanske aktiviteten har øya en flora som er unik i antarktisk sammenheng. Den er samtidig blant de mest besøkte stedene i Antarktis.

Det er uvisst hvem som observerte Deceptionøya først, men Sør-Shetlandsøyene ble oppdaget av William Smith den 19. februar 1819. Deceptionøya inngår i Storbritannias, Argentinas og Chiles krav i Antarktis.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Simón Bolívar

Simón José Antonio Bolívar (født 24. juli 1783 i Caracas (nåværende Venezuela), død 17. desember 1830) var en søramerikansk general og nasjonalist. Simón Bolívar befridde store deler av visekongedømmet i Ny-Granada (Det som i dag er Venezuela og Colombia) og visekongedømmet i Peru fra det spanske veldet, og sammen med sin general Antonio José de Sucre deler han æren for å ha befridd Ecuador. Bolivar er fremdeles en sterkt symbolpreget figur med heltestatus i Latin-Amerika.

Simon Bolívar ble født i San Mateo, i staten Aragua (i det som den gang var en del av provinsen Caracas og ikke byen Caracas). Han var sønn av don Juan Vicente Bolívar y Ponte og doña María de la Concepción Palacios y Blanco, som var en aristokratisk slekt.

I 1799 drog han til Spania for å fullføre sin utdannelse. I Spania ble han kjent med María Teresa Rodríguez del Toro y Alayza, som han giftet seg med i 1802. Hun døde året etter, da de hadde reist til Amerika. Han giftet seg aldri igjen.

Frem til 1820 var han med på en rekke selvstendighetskriger for Venezuela. Han led mange nederlag, men kjempet iherdig og søkte blant annet støtte fra Haiti, hvor har en tid oppholdt seg.
Biografiarkiv


  rediger Relaterte portaler

Brasil

  rediger Utvalgt bilde

CapeHorn.jpg
Kapp Horn er Sør-Amerikas sørligste punkt.
Bildearkiv

  rediger Kategorier
  rediger Land i Sør-Amerika
Flag of Argentina.svg Argentina Flag of Bolivia.svg Bolivia Flag of Brazil.svg Brasil Flag of Chile.svg Chile Flag of Colombia.svg Colombia Flag of Ecuador.svg Ecuador Flag of France.svg Fransk Guyana Flag of Guyana.svg Guyana Flag of Paraguay.svg Paraguay Flag of Peru.svg Peru Flag of Suriname.svg Surinam Flag of Uruguay.svg Uruguay Flag of Venezuela (Variant).svg Venezuela
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:   Utmerkede lister Utmerkede lister:

·