Portal:Sør-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Sør-Amerikaportalen
South America (orthographic projection).svg

Sør-Amerika er et av verdens sju kontinent, og befinner seg stort sett på den sørlige halvkule. Det strekker seg fra grensen til Panama og de sørligste øyene i Karibia i nordvest og nesten helt til Antarktis i sør. Sør-Amerika grenser til Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst. Det finnes i alt 12 selvstendige stater i Sør-Amerika.

Som en del av Amerika, er Sør-Amerika oppkalt etter Amerigo Vespucci som var den første europeeren til å antyde at Amerika ikke var østindia, men en ny verden ukjent for europeerene.

Sør-Amerika har et areal på 17 840 000 km², eller nesten 3,5 % av jordklodens overflate. Befolkningstallet er anslått til å være mer enn 371 millioner  (2005). Sør-Amerika ligger arealmessig på en fjerdeplass etter Asia, Afrika og Nord-Amerika. Befolkningsmessig ligger den på en femteplass etter Asia, Afrika, Europa og Nord-Amerika.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Andesfjellene sett fra satellitt.

Andes eller Andesfjellene, på spansk: Cordilleras de los Andes, er en uavbrutt fjellkjede langs kontinentets vestkyst fra Karibiske hav i nord til Kapp Horn i sør, nær vestkysten av Sør-Amerika. Fjellkjeden er over 9 000 km lang, det vil si Sør-Amerikas lengste (også verdens lengste) og høyeste fjellkjede, med en gjennomsnittshøyde på ca 4 000 meter. Største bredden er ved vannskillet mellom Madeira og Pilcomayo, 19° sørlig bredde, og er på 920 km; den minste bredden er i Chile, 47° sørlig bredde, og den er 170 km. Middelbredden er 500 km. Andesfjellene dekker et areal på over 1,8 mill. km². Andes er Sør-Amerikas hovedvannskille med losiden på østsiden av Andes der vi finner Amazonas, og lesiden, eller regnskyggen, på vestsiden av fjellkjeden. Det høyeste fjellet i Andes er Aconcagua, som er 6 962 moh. (denne ble tidligere målt til 6 959 moh.), og som ligger i Argentina.

Geologisk henger Andesfjellene sammen med fjellsystemet i de vestlige delene av Nord-Amerika og er på samme måten som disse foldet i nyere geologisk tid. Andesfjellene kan deles i tre hoveddeler: de nordlige Andesfjellene, de midterste Andesfjellene og de sørlige Andesfjellene.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Bill Clinton og Pelé

Edison Arantes do Nascimento (født 23. oktober 1940), mer kjent som Pelé, er en tidligere brasiliansk fotballspiller. Mange regner ham for verdens beste fotballspiller gjennom historien. Av FIFA ble Pelé kåret til verdens beste fotballspiller i det 20. århundre.

I 1956 begynte han å spille for Santos, 15 år gammel. Ti måneder senere spilte han sin første landskamp. Under VM i Sverige i 1958 ble han verdensmester for Brasil. Han var bare 17 år gammel, den yngste verdensmesteren noensinne. Han ble verdensmester med Brasil to ganger til, i 1962 og 1970.

Bare etter Muhammad Ali er Pelé regnet for å være verdens mest kjente idrettspersonlighet, og sammen med sin legendariske landsmann Garrincha, dannet han fotballverdenens kanskje mest suksessrike spillerpar.

Pelé har et kaffemerke oppkalt etter seg; Café Pelé, som selges i mer enn 50 land, også i Skandinavia.
Biografiarkiv


  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt bilde

Galapagos-satellite-2002.jpg
Satellittbilde av Galápagosøyene.
Bildearkiv

  rediger Kategorier
  rediger Land i Sør-Amerika
Flag of Argentina.svg Argentina Flag of Bolivia.svg Bolivia Flag of Brazil.svg Brasil Flag of Chile.svg Chile Flag of Colombia.svg Colombia Flag of Ecuador.svg Ecuador Flag of France.svg Fransk Guyana Flag of Guyana.svg Guyana Flag of Paraguay.svg Paraguay Flag of Peru.svg Peru Flag of Suriname.svg Surinam Flag of Uruguay.svg Uruguay Flag of Venezuela.svg Venezuela
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:   Utmerkede lister Utmerkede lister:

·