Portal:Storbritannia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland
Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland, som regel forkortet til Storbritannia, uformelt også referert til som England, er et konstitusjonelt monarki som omfatter England, Skottland, Wales og Nord-Irland. Storbritannia utgjør mesteparten av øygruppen De britiske øyer beliggende utenfor den nordvestre kysten av det europeiske kontinentet.
Utvalgt artikkel

Den anglikanske kirke, eller Den anglikanske kommunion, er en fellesbetegnelse på en rekke kirker som har sitt utspring i Den engelske kirke (Church of England). Kirkene er protestantisk, men har samtidig sterke trekk fra katolisismen, fordi den engelske reformasjon hadde en annen form enn den som fant sted i f.eks. Tyskland og Skandinavia. Mens reformasjonen i disse landene skjedde som et fullstendig brudd med katolisismen og opprettelsen av en ny kirke, var reformasjonen i England kun en endring av kirkens lære. Den engelske kirken anser seg selv som den samme kirken som den var før reformasjonen og fastholder derfor blant annet apostolisk suksesjon - i motsetning til de fleste andre protestantiske kirkesamfunn. I USA kalles den gjerne Episcopalian, 'biskoppelig'. Les mer

Utvalgt bilde
Topografisk kart over Skottland.
Visste du…?
England

England er den største, mest folkerike og tettest befolkede av de fire nasjonene som utgjør Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. England opptar den sørøstre delen av Storbritannia, og grenser direkte mot Wales og Skottland.

Wales

Wales (walisisk Cymru) er en halvøy i det sør-vestlige Storbritannia. Wales har et areal på ca. 20 768 km² og en befolkning på ca. 2 903 085 (2001). Hovedstaden heter Cardiff. Den britiske tronarvingen er kjent som Prince of Wales, men han har ingen politisk rolle i Wales.

Skottland

Skottland er et tidligere uavhengig kongedømme i Nordvest-Europa og en av de fire nasjonene som utgjør Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Skottland grenser i sør mot England og omfatter Shetland, Orknøyene og Hebridene.

Nord-Irland

Nord-Irland er en del av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Belfast er Nord-Irlands hovedstad. Det bor omtrent 1,6 millioner i landet. Omkring 59 % er unionister og støtter unionen med Storbritannia, mens 22 % støtter et forent Irland (2004). Nord-Irland ble til etter delingen av øya Irland, da den britiske regjeringen holdt de seks nordligste grevskapene utenfor Den irske fristaten.

Utmerkede og anbefalte artikler
Kategorier

Storbritannia