Portal:Storbritannia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland
Flag of the United Kingdom.svg
Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland, som regel forkortet til Storbritannia, uformelt også referert til som England, er et konstitusjonelt monarki som omfatter England, Skottland, Wales og Nord-Irland. Storbritannia utgjør mesteparten av øygruppen De britiske øyer beliggende utenfor den nordvestre kysten av det europeiske kontinentet.
Utvalgt artikkel
The Fabs.JPG
The Beatles var et engelsk rockeband fra Liverpool som ble dannet i 1959/1960. Bandet bestod av Paul McCartney, John Lennon, George Harrison og Ringo Starr. Det store gjennombruddet i Storbritannia kom i 1963 med gruppens andre singel, «Please Please Me», som gikk til topps på de engelske hitlistene.

De påvirket etterkrigstidens babyboom-generasjon i Storbritannia, De forente stater og mange andre land i 1960-årene. De er utvilsomt den mest populære gruppen i rockehistorien, med over 1 milliard solgte plater verden over. Gruppen forble en av de fremste populærmusikkgruppene gjennom hele 1960-tallet, frem til den ble offisielt oppløst i 1970. De hadde da dominert hitlistene og musikkbransjen på begge sider av Atlanteren gjennom hele karrieren.

Les mer

Utvalgt bilde
FalkirkWheelSide 2004 SeanMcClean.jpg
Falkirk Wheel er en båtheis som forbinder Forth og Clyde-kanalen og Unionkanalen i det sentrale Skottland.
Visste du…?
England
Flag of England.svg

England er den største, mest folkerike og tettest befolkede av de fire nasjonene som utgjør Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. England opptar den sørøstre delen av Storbritannia, og grenser direkte mot Wales og Skottland.

Wales
Flag of Wales (1959).svg

Wales (walisisk Cymru) er en halvøy i det sør-vestlige Storbritannia. Wales har et areal på ca. 20 768 km² og en befolkning på ca. 2 903 085 (2001). Hovedstaden heter Cardiff. Den britiske tronarvingen er kjent som Prince of Wales, men han har ingen politisk rolle i Wales.

Skottland
Flag of Scotland.svg

Skottland er et tidligere uavhengig kongedømme i Nordvest-Europa og en av de fire nasjonene som utgjør Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Skottland grenser i sør mot England og omfatter Shetland, Orknøyene og Hebridene.

Nord-Irland
Northern Ireland in the UK and Europe.svg

Nord-Irland er en del av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Belfast er Nord-Irlands hovedstad. Det bor omtrent 1,6 millioner i landet. Omkring 59 % er unionister og støtter unionen med Storbritannia, mens 22 % støtter et forent Irland (2004). Nord-Irland ble til etter delingen av øya Irland, da den britiske regjeringen holdt de seks nordligste grevskapene utenfor Den irske fristaten.

Utmerkede og anbefalte artikler
Kategorier