Portal:Storbritannia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland
Flag of the United Kingdom (3-5).svg
Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland, som regel forkortet til Storbritannia, uformelt også referert til som England, er et konstitusjonelt monarki som omfatter England, Skottland, Wales og Nord-Irland. Storbritannia utgjør mesteparten av øygruppen De britiske øyer beliggende utenfor den nordvestre kysten av det europeiske kontinentet.
Utvalgt artikkel
Magna Carta (British Library Cotton MS Augustus II.106).jpg

Magna Carta var en avtale som ble sluttet mellom den engelske kongen Johan uten land, adelen og geistligheten i 1215. Den gav adel og prester fordeler bl.a. i skattespørsmål, og tvang også kongen til å dele makten med de to øverste stendene. Slagordet «no taxation without representation» var svært essensielt, hvilket også gjorde seg gjeldende i den amerikanske frigjøringskampen. Magna Carta sees på som grunnlaget for Englands parlament, og som begynnelsen på konstitusjonelt styre.

Det viktigste i Magna Carta er bestemmelsen om at ingen frie menn skal arresteres, gjøres fredløs eller straffes på annen måte uten å bli dømt av sine likemenn i henhold til landets lover. Les mer

Utvalgt bilde
Supermarine Spitfire Mk XVI NR.jpg
Supermarine Spitfire var et berømt britisk jagerfly som ble brukt av RAF og andre allierte land under andre verdenskrig.
Visste du…?
England
Flag of England.svg

England er den største, mest folkerike og tettest befolkede av de fire nasjonene som utgjør Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. England opptar den sørøstre delen av Storbritannia, og grenser direkte mot Wales og Skottland.

Wales
Flag of Wales (1959).svg

Wales (walisisk Cymru) er en halvøy i det sør-vestlige Storbritannia. Wales har et areal på ca. 20 768 km² og en befolkning på ca. 2 903 085 (2001). Hovedstaden heter Cardiff. Den britiske tronarvingen er kjent som Prince of Wales, men han har ingen politisk rolle i Wales.

Skottland
Flag of Scotland.svg

Skottland er et tidligere uavhengig kongedømme i Nordvest-Europa og en av de fire nasjonene som utgjør Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Skottland grenser i sør mot England og omfatter Shetland, Orknøyene og Hebridene.

Nord-Irland
Northern Ireland in the UK and Europe.svg

Nord-Irland er en del av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Belfast er Nord-Irlands hovedstad. Det bor omtrent 1,6 millioner i landet. Omkring 59 % er unionister og støtter unionen med Storbritannia, mens 22 % støtter et forent Irland (2004). Nord-Irland ble til etter delingen av øya Irland, da den britiske regjeringen holdt de seks nordligste grevskapene utenfor Den irske fristaten.

Utmerkede og anbefalte artikler
Kategorier