Portal:Nord-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger Nord-Amerikaportalen
Location North America.svg

Nord-Amerika er et av verdens sju kontinent, og avgrenses av Nordishavet i nord, Atlanterhavet i øst, det Karibiske hav i sør, og Stillehavet i vest. Kontinentet er det tredje største i areal, og det fjerde største i innbyggertall.

Nord-Amerika okkuperer den nordlige delen av landmassen som er vanligvis referert til som «den nye verden» – den vestre hemisfære. Nord-Amerikas eneste landskobling er til Sør-Amerika.

Det nordamerikanske kontinentet blir ofte delt opp i følgende subkontinenter: Antillene, Nord-Amerika og Sentral-Amerika.

Nord-Amerika har et areal på 24 709 000 km², mens befolkningstallet er anslått til å være mer enn 528 millioner  (2008).

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Cochinita pibil, en spesialitet av svinekjøtt fra Yucatán.

Meksikansk mat representerer et av verdens store kjøkken. Som så mye annet innen meksikansk kultur, karakteriseres meksikansk mat av møtet mellom spansk og europeisk kultur på den ene sida og de opprinnelige prekolumbianske kulturene på den andre sida. Også seinere har Mexico mottatt impulser utenfra, for eksempel den franske militære invasjonen i 1860-åra.

De grunnleggende trekkene i meksikansk kokekunst stammer fra det prekolumbianske kjøkkenet. Dette gjelder blant annet den allestedsnærværende tortillaen og den utstrakte bruken av chili som smakstilsetning, samt mange av de grunnleggende teknikkene for tilberedning. Legg også merke til at de mange kjøkkenordene som stammer fra urspråket náhuatl, slik som atole (maisdrikk), mole (saus), metate (en spesiell morter) og mange flere. Spanjolene brakte med seg en lang rekke nye råstoffer som beriket kjøkkenet, men som ikke endret det fundamentalt.

Meksikanerne snakker, tenker og drømmer konstant om mat, og finner det mer naturlig at utlendinger skal bry seg om deres mat enn omvendt. Meksikanerne er også opptatt av næringsinnholdet i maten, og har svært omfattende ideer om de enkelte næringsmidlenes virkning på ens fysiske eller psykiske tilstand. Siden mange meksikanere også ligger under for hypokondri, blir det fort mye matprat. Store måltider med familiemedlemmer i flere generasjoner, flere retter og rause porsjoner holder også familien samlet og befester mors posisjon i familien.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Jeffries vs. Sharky

James Jackson Jeffries, også kalt Jim Jeffries, (født 15. april 1875 i Ohio, død 3. mars 1953 i California) var en amerikansk bokser. Han regnes som en av historiens aller største tungvektsboksere.

Jim Jeffries har i nyere tid vært mest husket for Battle of the Century som han tapte for Jack Johnson. Johnson ble med det tidenes første fargede verdensmester i tungvektsboksing. Inntrykket mange har fått av Jeffries fra denne kampen er ikke reelt for resten av hans boksekarriere. Faktum er at Jeffries var på høyde med flere av de aller største mesterne i historien. For eksempel når det gjelder å være en dominant bokser og VM-mester i tungvektsklassen. Han var en av de mest fryktede tungvektere gjennom alle tider. Han er også en av de største, men på grunn av kampen mot Johnson (se Jack Johnson vs. James J. Jeffries) har han blitt særdeles undervurdert og mange har fått et feilaktig bilde av Jeffries' ferdigheter i ringen.
Biografiarkiv

  rediger Relaterte portaler

USA  · Mexico

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Kategorier
  rediger Land i Nord-Amerika