Portal:Nord-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Nord-Amerikaportalen
Location North America.svg

Nord-Amerika er et av verdens sju kontinent, og avgrenses av Nordishavet i nord, Atlanterhavet i øst, det Karibiske hav i sør, og Stillehavet i vest. Kontinentet er det tredje største i areal, og det fjerde største i innbyggertall.

Nord-Amerika okkuperer den nordlige delen av landmassen som er vanligvis referert til som «den nye verden» – den vestre hemisfære. Nord-Amerikas eneste landskobling er til Sør-Amerika.

Det nordamerikanske kontinentet blir ofte delt opp i følgende subkontinenter: Antillene, Nord-Amerika og Sentral-Amerika.

Nord-Amerika har et areal på 24 709 000 km², mens befolkningstallet er anslått til å være mer enn 528 millioner  (2008).

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Odden i Lower Town sett fra Maryland-siden, med Shenandoah til venstre og Potomac fra høyre. Ved brohodet til den venstre, eldste broen står John Brown Fort for seg selv. Bildet viser byen slik noen av Stonewall Jacksons styrker så ned på den i 1862.

Harpers Ferry er en historisk småby i Jefferson County i delstaten West Virginia, USA. Harpers Ferry ligger på odden der elvene Potomac og Shenandoah renner sammen på grensen mot Virginia og Maryland. Byen ligger 149 meter over havet, og er omgitt av fjellene Blue Ridge Mountains på alle kanter. Turistveien Appalachian Trail går gjennom byen og har et informasjonskontor her.

Harpers Ferry har 307 innbyggere (2000), og er eget juridisk distrikt (Magisterial District) og postdistrikt. Fylkeshovedstaden (County seat) er derimot byen Charles Town litt lenger sørvest langs Shenandoah.

Harpers Ferry var et tidlig senter for moderne amerikansk våpenproduksjon, og var åsted for både John Browns slaveopprør i 1859 og senere Slaget ved Harpers Ferry under borgerkrigen. Harpers Ferry er et formelt slagsted og vernet historisk sted (National Historic Park).
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Et portrett av Alexander Hamilton av John Trumbull.

Alexander Hamilton (født 11. januar 1755 eller 1757Nevis i Karibia, død 12. juli 1804 i New York var en amerikansk politiker, skribent, jurist og soldat. Som en av den unge republikkens mest briljante jurister var han en innflytelsesrik delegat til den amerikanske konstitusjonelle kongress og den ledende forfatter av «The Federalist Papers» som bidro til å påvirke skeptiske ny-yorkere til å ratifisere den amerikanske konstitusjonen. Som den første og mest innflytelsesrike av USAs finansministre la han også grunnlaget for en sunn amerikansk økonomi. Han opprettet USAs første bank, innførte offentlig kreditt, og la grunnlaget for amerikansk kapitalisme ved å etablere børs og råvaremarkeder. For å forsvare sine tiltak mot kritikk fra Thomas Jefferson og James Madison etablerte Hamilton USAs første politiske parti; Føderalistpartiet, som han dominerte inntil sin død etter en duell med sin politiske motstander Aaron Burr.

Alexander Hamilton blir ofte sett som en av USAs grunnleggere. Han forfektet prinsippene om en sterk sentralisert føderal regjering og den vide tolkning av konstitusjonen som skulle kjennetegne republikkens tidlige fase. Dette var knyttet til hans støtte til et sterkt forsvar, sterke institusjoner for næringslivet, regulert kapitalisme og det som senere skulle bli kjent som «det amerikanske system». Det innebar en satsning på økonomisk vekst gjennom proteksjonstoll, subsidier til industrien og andre tiltak, som han tilrådde i sin Report on Manufactures til USAs kongress. I dette sto han mot laissez faire-kapitalisme, svak sentralregjering og frihandel som det Demokratisk-Republikanske partiet grunnlagt av Thomas Jefferson forfektet.
Biografiarkiv

  rediger Relaterte portaler

USA  · Mexico

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Kategorier
  rediger Land i Nord-Amerika
Flag of Antigua and Barbuda.svg Antigua og Barbuda Flag of the Bahamas.svg Bahamas Flag of Barbados.svg Barbados Flag of Belize.svg Belize Flag of Costa Rica.svg Costa Rica
Flag of Dominica.svg Dominica Flag of the Dominican Republic.svg Den dominikanske republikk Flag of El Salvador.svg El Salvador Flag of Grenada.svg Grenada Flag of Guatemala.svg Guatemala
Flag of Haiti.svg Haiti Honduras Flag of Jamaica.svg Jamaica Flag of Canada.svg Canada Flag of Cuba.svg Cuba
Flag of Mexico.svg Mexico Flag of Nicaragua.svg Nicaragua Flag of Panama.svg Panama Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Saint Kitts og Nevis Flag of Saint Lucia.svg Saint Lucia
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Saint Vincent og Grenadinene Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad og Tobago Flag of the United States.svg USA
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

·

  Utmerkede lister Utmerkede lister:

·