Portal:Nord-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Nord-Amerikaportalen
Location North America.svg

Nord-Amerika er et av verdens sju kontinent, og avgrenses av Nordishavet i nord, Atlanterhavet i øst, det Karibiske hav i sør, og Stillehavet i vest. Kontinentet er det tredje største i areal, og det fjerde største i innbyggertall.

Nord-Amerika okkuperer den nordlige delen av landmassen som er vanligvis referert til som «den nye verden» – den vestre hemisfære. Nord-Amerikas eneste landskobling er til Sør-Amerika.

Det nordamerikanske kontinentet blir ofte delt opp i følgende subkontinenter: Antillene, Nord-Amerika og Sentral-Amerika.

Nord-Amerika har et areal på 24 709 000 km², mens befolkningstallet er anslått til å være mer enn 528 millioner  (2008).

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Oklahoma var en del av det området som USA kjøpte av Frankrike i 1803. Kjøpet blir kalt Louisiana-kjøpet.

Oklahoma er en delstat som ligger i den sørlig-sentrale regionen i USA. Oklahoma City er delstatens hovedstad og største by. Med ca. 3,5 millioner innbyggere er Oklahoma den 28. mest folkerike delstaten i USA. Delstaten ble opprettet i det som var Indianerterritoriet den 16. november 1907, og ble den 46. delstaten som ble med i unionen.

Med sine små fjellrekker, prærier og østlige skoger ligger mesteparten av Oklahoma i regionene Great Plains og Ozark Highlands. Sistnevnte er spesielt utsatt for tordenvær. Mange av dagens innbyggere har tyske, irske og innfødt amerikanske stamfedre. Det tales mer enn 25 indianerspråk i delstaten, et antall som overgår alle andre delstater. I dag finnes det flere hovedkvarter for indianerstammer i denne delstaten enn i noen annen. Oklahoma ligger i et område der tre kulturelle regioner møtes, og delstaten har historisk vært tilholdssted for kvegfarmere, nybyggere i sør og et offisielt stadfestet indianerterritorium.

Religiøst er delstaten en del av «bibelbeltet», et område hvor den konservative evangeliske kristendommen dominerer. Delstaten er altså kjent for å være konservativ, men allikevel har det mer liberale demokratiske partiet flere registrerte velgere enn det konservative republikanske.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Andrew Jackson.

Andrew Jackson (født 15. mars 1767, død 8. juni 1845) var USAs sjuende president. Han satt som president i to perioder, fra 4. mars 1829 til 4. mars 1837. Jackson er regnet som en av de mest betydningsfulle presidentene. Arkansas og Michigan ble tatt opp som stater i Jacksons presidentperiode. Han var den første presidenten fra Demokratene.

Jackson ble født i Waxhaw i North Carolina. Han var den yngste sønnen i familien og fikk kun sporadisk utdannelse. Både North Carolina og South Carolina har gjort krav på ham som «deres sønn», men selv sa han at han var fra South Carolina. Kun 13 år gammel ble han med i den amerikanske revolusjonshæren som kurér. Han ble tatt til fange av britene under den amerikanske uavhengighetskrigen, og er til nå den eneste president som har sittet som krigsfange. Han var den siste amerikanske presidenten som deltok i krigen.
Biografiarkiv

  rediger Relaterte portaler

USA  · Mexico

  rediger Utvalgt bilde

El Castillo Stitch 2008 Edit 1.jpg
Pyramiden El Castillo ved ruinbyen Chichen Itza nord i den meksikanske delstaten Yucatán.
Bildearkiv

  rediger Kategorier
  rediger Land i Nord-Amerika
Flag of Antigua and Barbuda.svg Antigua og Barbuda Flag of the Bahamas.svg Bahamas Flag of Barbados.svg Barbados Flag of Belize.svg Belize Flag of Costa Rica.svg Costa Rica
Flag of Dominica.svg Dominica Flag of the Dominican Republic.svg Den dominikanske republikk Flag of El Salvador.svg El Salvador Flag of Grenada.svg Grenada Flag of Guatemala.svg Guatemala
Flag of Haiti.svg Haiti Flag of Honduras.svg Honduras Flag of Jamaica.svg Jamaica Flag of Canada.svg Canada Flag of Cuba.svg Cuba
Flag of Mexico.svg Mexico Flag of Nicaragua.svg Nicaragua Flag of Panama.svg Panama Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Saint Kitts og Nevis Flag of Saint Lucia.svg Saint Lucia
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Saint Vincent og Grenadinene Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad og Tobago Flag of the United States.svg USA
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

·

  Utmerkede lister Utmerkede lister:

·