Portal:Nord-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Nord-Amerikaportalen
Location North America.svg

Nord-Amerika er et av verdens sju kontinent, og avgrenses av Nordishavet i nord, Atlanterhavet i øst, det Karibiske hav i sør, og Stillehavet i vest. Kontinentet er det tredje største i areal, og det fjerde største i innbyggertall.

Nord-Amerika okkuperer den nordlige delen av landmassen som er vanligvis referert til som «den nye verden» – den vestre hemisfære. Nord-Amerikas eneste landskobling er til Sør-Amerika.

Det nordamerikanske kontinentet blir ofte delt opp i følgende subkontinenter: Antillene, Nord-Amerika og Sentral-Amerika.

Nord-Amerika har et areal på 24 709 000 km², mens befolkningstallet er anslått til å være mer enn 528 millioner  (2008).

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Enrons tidligere hovedkvarter i Houston, Texas

Enron-skandalen var en finansskandale i USA, avdekket sent i 2001, som involverte energiselskapet Enron og revisjonsfirmaet Arthur Andersen. Etter en rekke avsløringer som rapporterte om uvanlige regnskapsprosedyrer på grensen til bedrageri, som hadde foregått på hele 90-tallet, stod Enron i fare for å gjennomgå historiens største konkurs ved midten av november 2001. Et redningsforsøk av en «hvit ridder», det mindre men lignende energiselskapet Dynegy, var ikke gjennomførbart. Enron gikk konkurs den 2. desember 2001.

Da skandalen ble avslørt, falt Enron-aksjen fra over 90 dollar til bare få cent. Dette kom som et stort sjokk på finansverdenen, med tanke på at Enrons aksjer hadde blitt ansett som «blue chip». Enrons fall skjedde etter at det ble avslørt at store deler av fortjenesten og utbyttet var et resultat av forhandlinger med spesialforetak (selskaper som de kontrollerte). Disse transaksjonene gjorde det mulig for Enron å utelate store gjeldsforpliktelser og faktiske tap fra regnskapet.

I tillegg førte skandalen til oppløsningen av Arthur Andersen, som på det tidspunktet var et av verdens fem største revisjonsselskaper.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Jerry Alan West.

Jerry Alan West (født 28. mai 1938) var en profesjonell basketballspiller for Los Angeles Lakers i NBA. West spilte som small forward i starten av sin karriere, han utmerket seg hos East Bank High School, tilsvarende hos West Virginia University. Etter det hadde han en 14 år lang karriere for Los Angeles Lakers og var en av to lagledere for USA i sommer-OL 1960.

Etter Wests spillerkarriere var han trener for Los Angeles Lakers i tillegg til at han jobbet som talentspeider i tre år, før han fikk jobben som hovedtrener for den samme klubben. I 2002 ble West hovedtrener for Memphis Grizzlies, og vant West-prisen som årets leder i NBA to ganger for sin innsats.
Biografiarkiv

  rediger Relaterte portaler

USA  · Mexico

  rediger Utvalgt bilde

New York Midtown Skyline at night - Jan 2006 edit1.jpg
Manhatten i januar 2006.
Bildearkiv

  rediger Kategorier
  rediger Land i Nord-Amerika
Flag of Antigua and Barbuda.svg Antigua og Barbuda Flag of the Bahamas.svg Bahamas Flag of Barbados.svg Barbados Flag of Belize.svg Belize Flag of Costa Rica.svg Costa Rica
Flag of Dominica.svg Dominica Flag of the Dominican Republic.svg Den dominikanske republikk Flag of El Salvador.svg El Salvador Flag of Grenada.svg Grenada Flag of Guatemala.svg Guatemala
Flag of Haiti.svg Haiti Honduras Flag of Jamaica.svg Jamaica Flag of Canada.svg Canada Flag of Cuba.svg Cuba
Flag of Mexico.svg Mexico Flag of Nicaragua.svg Nicaragua Flag of Panama.svg Panama Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Saint Kitts og Nevis Flag of Saint Lucia.svg Saint Lucia
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Saint Vincent og Grenadinene Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad og Tobago Flag of the United States.svg USA
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

·

  Utmerkede lister Utmerkede lister:

·