Portal:Nord-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Nord-Amerikaportalen
Location North America.svg

Nord-Amerika er et av verdens sju kontinent, og avgrenses av Nordishavet i nord, Atlanterhavet i øst, det Karibiske hav i sør, og Stillehavet i vest. Kontinentet er det tredje største i areal, og det fjerde største i innbyggertall.

Nord-Amerika okkuperer den nordlige delen av landmassen som er vanligvis referert til som «den nye verden» – den vestre hemisfære. Nord-Amerikas eneste landskobling er til Sør-Amerika.

Det nordamerikanske kontinentet blir ofte delt opp i følgende subkontinenter: Antillene, Nord-Amerika og Sentral-Amerika.

Nord-Amerika har et areal på 24 709 000 km², mens befolkningstallet er anslått til å være mer enn 528 millioner  (2008).

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
NEXTEL Cup-førere øver til løpet Daytona 500 i 2004

National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) er den største motorsportarrangøren i USA. De tre største seriene som organiseres av NASCAR er Sprint Cup, Nationwide Series og Craftsman Truck Series. I tillegg styrer organisasjonen NASCAR Regional Racing og Dodge Weekly Series. NASCAR organiserer mer enn 1 500 løp på over 100 baner i 38 stater, i tillegg til i Canada og Mexico. I 1996, 1997 og 1998 kjørte NASCAR oppvisningsløp i Japan, og NASCAR arrangerte også et oppvisningsløp i Australia i 1988.

Motorsporten startet som lokal underholdning i Sørøst-USA, og har i dag vokst til å bli landets nest mest populære sport målt i TV-seertall, kun bak NFL. NASCAR-løp sendes på TV i mer enn 150 land. Av de 20 amerikanske sportsarrangementer med flest tilskuere er 17 arrangert av NASCAR. De største NASCAR-banene har plass til over 170 000 tilskuere, noe som er mye mer enn noen annen idrettsarenaer i USA. NASCAR har 75 millioner fans som handler lisensierte produkter for mer enn to milliarder dollar i året.

NASCARs hovedkvarter ligger i Daytona Beach, Florida, men organisasjonen har også kontorer i fire byer i Nord-Carolina, nemlig Charlotte, Mooresville, Concord og Conover, samt i New York, Los Angeles, Arkansas i tillegg til internasjonale kontorer i Mexico by og Toronto. NASCAR har også åpnet en skole, NASCAR Technical Institute, i samarbeid med Universal Technical Institute (UTI), hvor studentene lærer å bli NASCAR-mekanikere.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Tiger Woods.

Eldrick Tont Woods (født 30. desember 1975), best kjent som Tiger Woods, er en amerikansk profesjonell golfspiller. Han lå som nummer én på verdensrankingen i golf fra 15. august 1999 til 29. august 2004, det vil si 264 uker i strekk, og han ligger øverst på rankingen per dags dato.

Woods anses for å være en av de beste golfspillerne gjennom tidene, og har vunnet 14 major-turneringer. Han er en av bare fem spillere som har vunnet alle major-turneringene – dog aldri i samme sesong – og han er en av to spillere som har vunnet alle major-turneringene flere ganger. Woods er verdens best betalte idrettsutøver, og blir etter all sannsynlighet den første idrettsstjernen som når ti milliarder kroner i samlet inntjening.

Woods har en multikulturell familiebakgrunn. Hans far, Earl Woods, var en krigsveteran fra Vietnamkrigen og var av afrikansk-amerikansk, hvit og indiansk opprinnelse. Han var styreformann for sin sønns veldedighetsorganisasjon Tiger Woods Foundation frem til han døde av kreft 3. mai 2006. Woods' mor, Kultida Woods, er av asiatisk-amerikansk opprinnelse, og hennes foreldre var innvandrere fra Thailand.

Woods' egentlige fornavn er Eldrick. Han ble kalt «Tiger» av en vietnamesisk krigskamerat av sin far og ble senere kjent under dette navnet. I golfens verden har han alltid blitt kalt Tiger Woods.
Biografiarkiv

  rediger Relaterte portaler

USA  · Mexico

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Kategorier
  rediger Land i Nord-Amerika
Flag of Antigua and Barbuda.svg Antigua og Barbuda Flag of the Bahamas.svg Bahamas Flag of Barbados.svg Barbados Flag of Belize.svg Belize Flag of Costa Rica.svg Costa Rica
Flag of Dominica.svg Dominica Flag of the Dominican Republic.svg Den dominikanske republikk Flag of El Salvador.svg El Salvador Flag of Grenada.svg Grenada Flag of Guatemala.svg Guatemala
Flag of Haiti.svg Haiti Flag of Honduras (2008 Olympics).svg Honduras Flag of Jamaica.svg Jamaica Flag of Canada.svg Canada Flag of Cuba.svg Cuba
Flag of Mexico.svg Mexico Flag of Nicaragua.svg Nicaragua Flag of Panama.svg Panama Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Saint Kitts og Nevis Flag of Saint Lucia.svg Saint Lucia
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Saint Vincent og Grenadinene Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad og Tobago Flag of the United States.svg USA
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

·

  Utmerkede lister Utmerkede lister:

·