Portal:Alternativ behandling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Alternativ behandling
Brama Livs Elixir.png

Alternativ behandling er en samlebetegnelse på medisinske behandlingsformer som ikke er etablert på et vitenskapelig grunnlag.

Som motsetning til alternativ behandling brukes gjerne betegnelsene konvensjonell behandling, evidensbasert medisin eller skolemedisin. Når alternativ behandling benyttes som supplement til konvensjonell behandling brukes ofte benevnelsen komplimentær behandling.

De fleste alternative behandlingsformer praktiseres utenfor det etablerte helsevesen, men i noen land er enkelte av disse tatt inn i det regulære helsetilbudet. Dette gjelder f.eks. kiropraktikk i Norge eller homøopati i Storbritannia.

Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel
The cow pock.jpg

Vaksineskepsis er skepsis, eller motstand, mot forebygging av smittsomme sykdommer ved kunstig immunisering av mennesker og dyr.

Generelt er det blant alternative behandlere sterke motforestillinger mot legemiddelindustrien, og vaksiner rammes også av denne skepsisen. For noen behandlingsmetoder er vaksinasjon i konflikt med det alternative synet på helse, og for enkelte retninger er vaksineskepsisen nedarvet fra behandlingsmetodens grunnlegger.

Les mer...

  rediger Visste du at…
Nuvola apps filetypes.svg
  rediger Eksterne ressurser
  rediger Hvordan bidra?
Ambox warning green construction.svg

Det er mange artikler om alternativ behandling som trenger betydelige forbedringer. Noen artikler mangler referanser, noen konsentrerer seg mest om norske forhold, noen er dårlig formaterte, og noen kan ha en belærende eller skjønnmalende ordlyd. Det er også et stort underskudd av bilder i artiklene, om du ønsker å bidra med dine egne bilder kan du laste dem opp via Wikipedia Commons. Om du ønsker å opprette nye artikler kan kategoritreet på den engelske utgaven være et sted å starte.

I 2013 ble det opprettet et underprosjekt om alternativ behandling, her finner du oversikt over artikler som mangler eller som trenger utbedring.

  rediger Utvalgt biografi
Joralf Gjerstad.jpg

Joralf Gjerstad er kjent som angivelig synsk og helbreder med «varme hender». Gjerstad er fra Snåsa i Nord-Trøndelag, og er kjent som «Snåsamannen», eller som «Snåsakallen» («Snåsakaill’n»). Gjerstads påståtte evner er ikke påvist utover anekdoter om helbredelser og spådommer. Han har til nå avslått å la seg teste av «vitenskapsfolk eller annen ekspertise».

Les mer...

  rediger Kategorier
PICOL-category.svg
Alternativ behandling(11 kategorier, 107 sider)
Alternative diagnoser(8 sider)
Folkemedisin(1 kategori, 9 sider)
Kosttilskudd(10 sider)
Naturlegemidler(6 sider)
NLP(6 sider)
Personer innen alternativ behandling(2 kategorier, 68 sider)
Yoga(7 sider)
  rediger Aktuell medieomtale