Portal:Alternativ behandling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Alternativ behandling
Brama Livs Elixir.png

Alternativ behandling er en samlebetegnelse på medisinske behandlingsformer som ikke er etablert på et vitenskapelig grunnlag.

Som motsetning til alternativ behandling brukes gjerne betegnelsene konvensjonell behandling, evidensbasert medisin eller skolemedisin. Når alternativ behandling benyttes som supplement til konvensjonell behandling brukes ofte benevnelsen komplimentær behandling.

De fleste alternative behandlingsformer praktiseres utenfor det etablerte helsevesen, men i noen land er enkelte av disse tatt inn i det regulære helsetilbudet. Dette gjelder f.eks. kiropraktikk i Norge eller homøopati i Storbritannia.

Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel
USDA Mineral Quartz Crystal 93c3951.jpg

Krystallhealing med ulike steiner og krystaller er en praksis innenfor new ageinspirert alternativ medisin som kan karakteriseres som en «magisk tankegang». Utøveren plasserer krystaller på pasientens kropp, ofte i samsvar med chakraene, eller legger krystaller rundt pasienten i et forsøk på å danne et energinett som angivelig skal omgi pasienten med helbredende energi. Prosessen skal angivelig fjerne sperringene i auraen eller kroppens elektromagnetiske felter.

Les mer...

  rediger Visste du at…
Nuvola apps filetypes.svg
  rediger Eksterne ressurser
  rediger Utvalgt biografi
RANDI.jpg

James Randi er en kanadiskfødt amerikansk illusjonist, forfatter og skeptiker. Han ble først kjent som tryllekunstner og illusjonist under scenenavnet «The Amazing Randi». Senere har han markert seg mest som skeptiker, blant annet for den berømte One Million Dollar Paranormal Challenge: i 1964 utlovte han 1000 dollar til den som kunne bevise å besitte paranormale evner, for eksempel ved å finne gull ved hjelp av en ønskekvist. Siden den gang har potten økt til en million dollar, men ingen av de drøyt tusen personene som har meldt seg, har kunnet innkassere premien.

Les mer...

  rediger Kategorier
PICOL-category.svg
Alternativ behandling(11 kategorier, 113 sider)
Alternative diagnoser(9 sider)
Folkemedisin(1 kategori, 9 sider)
Kosttilskudd(12 sider)
Naturlegemidler(6 sider)
NLP(6 sider)
Personer innen alternativ behandling(2 kategorier, 96 sider)
Yoga(8 sider)
  rediger Du kan bidra på Wikipedia
Ambox warning green construction.svg

Det er mange artikler om alternativ behandling som trenger betydelige forbedringer. Noen artikler mangler referanser, noen konsentrerer seg mest om norske forhold, noen er dårlig formaterte, og noen kan ha en belærende eller skjønnmalende ordlyd. Det er også et stort underskudd av bilder i artiklene, om du ønsker å bidra med dine egne bilder kan du laste dem opp via Wikipedia Commons. Om du ønsker å opprette nye artikler kan kategoritreet på den engelske utgaven være et sted å starte.

I 2013 ble det opprettet et underprosjekt om alternativ behandling, her finner du oversikt over artikler som mangler eller som trenger utbedring.