Hopp til innhold

Filmindustri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Filmindustri en industri som produserer og distribuerer film.

Filmindustri i Norge[rediger | rediger kilde]

Se utdypende artikkel om Norsk film

Norsk film er en industri som stadig utvikler seg. Siden 1985 har det i snitt vært ca. 19 norskproduserte premierefilmer, og i 2022 var antallet 30 stk. Antall produserte filmer varierer fra år til år.[1] Kvaliteten på norske filmer blir stadig bedre. Enkelte av disse filmene får mye oppmerksomhet i utlandet. Et eksempel på dette, er den prisvinnende, norske filmen "Verdens verste menneske" fra 2021.

Et klassisk eksempel på et norsk produksjonsselskap, er blant annet Nordisk Film.

Filmindustri i USA og Bollywood[rediger | rediger kilde]

I land hvor det produseres virkelig mye film er det viktig med et systematisk produsksjonsapparat som utfører klart deffinerte oppgaver. Dette gjør produksjonen så effektiv som mulig.

Filmindustriens historie[rediger | rediger kilde]

Etterhvert som filmproduksjonen ble standardisert laget man måter å gjennomføre ting raskt gjennom et utviklet produksjonsapparat. Rundt 1910 hadde man i Frankrike laget dette.

Gjennom andre verdenskrig ble de europeiske filminstitusjonene bombet, men man gjennom hele krigen hadde produsert store mengder propaganda film i USA. Dette gjorde at USA fortsatte som en stor filmprodusent med sine oppbygde studioer.

I 1960-årene nådde den klassiske studiofilmen sin topp.

Rundt 1970 måtte Hollywood reorganiseres for å konkurrere med TV-en. Filmstudioene ble omorganisert til fordel for filmproduksjoner utenfor studiorer. Filmstudioene og produksjonsselskapene startet da å fungere som direkte fianansieringinstitusjoner for regissører.

I dag har dette trenden fortsatt. Mange store filmer finansieres uavhengig av Hollywood, men direkte fra avkastningsavhengige investorer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Premierefilmer fordelt på produksjonsland». medienorge (norsk). Besøkt 10. mai 2023.