Portal:Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Japan Portal.svg
Satellite image of Japan in May 2003.jpg
Flag of Japan.svg
Japan (japansk 日本; romaji: Nihon lytt eller Nippon lytt), offisielt Japan (japansk 日本国; romaji: Nihonkoku eller Nipponkoku), er et land i Øst-Asia. Det er en øystat som ligger øst for Japanhavet og vest for Stillehavet og har sjøgrenser til Russland nord ved La Pérouse-stredet, Sør-Korea øst ved Koreastredet og Kina i sør og sør-øst ved Øst-Kina-havet. Japan er en kjede av øyer bestående av hovedøyene, fra nord til sør: Hokkaido (北海度), Honshu (本州), Shikoku (四国) og Kyushu (九州), samt en 6 848 mindre øyer som til sammen utgjør 377 972 km2 og strekker seg over 3 000 km fra nord til sør. Med en populasjon på 126 millioner innbyggere er Japan verdens tiende mest befolkede land.

Japans hovedstad er Tokyo (東京), som ligger ved sørøstkysten av Japan i Kantōregionen, på øyen Honshu og er Japans største by. Honshu er Japans største øy og verdens nest mest befolkede øy etter Java. Japan er delt opp i 8 regioner, og de fleste mindre øyene tilhører enten Kantōregionen eller Kyushuregionen.

Øygruppen er plassert mellom de tre tektonisk plater: eurasiaplaten, den nordamerikanske platen og den filippinske platen. Denne plassering har gitt Japan mange fjell, 160 vulkaner og cirka 3 000 varme kilder. Det gjør Japan også hyppig utsatt for jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier. Dette forsaker også større naturkatastrofer som jordskjelvet ved Tōhoku den 11. mars 2011, som forårsaket store ødeleggelser i Tōhoku-regionen.

Japan er et parlamentarisk demokrati og konstitusjonelt keiserdømme, hvor Naruhito av Japan, er keiser og statsoverhode, og Yoshihide Suga (LDP) siden 16. september 2020 er statsminister. Japan er en enhetsstat med to administrative nivåer under staten, 47 prefekturer og 1 719 kommuner. Japan er medlem av G7, APEC, Verdens handelsorganisasjon og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Etter Japan tapte andre verdenskrig var Japan okkupert av USA fra 1945 til 1952, og under amerikansk lederskap laget Japan en ny grunnlov i 1947 for å demokratisere landet. Etter okkupasjonen endte opplevde Japan en stor økonomisk vekst, som gjorde Japan blant en av de økonomiske supermakter. Men, etter 1990-tallet hadde Japan hatt deflasjon og synkende vekstrate. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Kart over Nagasaki i 1801.
Nagasaki (長崎市;) er en viktig havneby i Japan med ca. 447.500 innbyggere (2004). Den ligger på sørvestkysten av øya Kyushu. Under andre verdenskrig ble Nagasaki bombet av amerikanerne med en atombombe.

Nagasaki ved en lang bukt som danner Kyushus klart beste naturlige havn. Byens forretningssentrum og den viktigste boligbebyggelsen er på en liten slette ved slutten av bukten. To elver atskilt av en fjellrygg danner de to dalene som byen ligger i. Det mest tettbebygde område er innesluttet på et nokså lite område.

Komponisten Giacomo Puccini bidro til å styrke Nagasaki i europeisk bevissthet med sin operetten Madama Butterfly fra 1904. Handlingen er lagt til Nagasaki. Fortellingen har sine røtter via en amerikansk roman til den franske forfatter Pierre Lotis noe selvbiografiske roman Madame Chrysanthème (1887) om en fransk offiser og en japansk geisha i Nagasaki. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt bilde
Juksemat.
Juksemat er big business
arkiv  rediger Visste du at…
Genbaku Dome, Hiroshima
...Atombombekuppelen eller «Genbaku Domu» er et minnesmerke i Hiroshima, Japan. Bygningen står på UNESCOs verdensarvliste, og var den eneste bygningen nær nullpunktet som ikke ble jevnet med jorden av atombomben 6. august 1945.
  rediger Kort om Japan
Naruhito 2019.jpg
  rediger Dagen i dag
arkiv  rediger Utvalgt biografi
Hideki Tojo
Hideki Tojo (født 30. desember 1884 – død 23. desember 1948) var en japansk general, en nasjonalistisk strateg og den 40. statsminister i Japan. Han var statsminister i Japan for det meste av andre verdenskrig, fra 18. oktober 1941 til 22. juli 1944. Han ble henrettet den 23. desember 1948 etter å ha blitt dømt til døden for krigsforbrytelser. Les mer
  rediger Kategorier
  rediger Kart over Japan
Topografisk kart over Japan.
  rediger Relaterte portaler

Asia · Korea