Portal:Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Japan Portal.svg
Satellite image of Japan in May 2003.jpg
Flag of Japan.svg
Japan (japansk 日本; romaji: Nihon lytt eller Nippon lytt), offisielt Japan (japansk 日本国; romaji: Nihonkoku eller Nipponkoku), er et land i Øst-Asia. Det er en øystat som ligger øst for Japanhavet og vest for Stillehavet og har sjøgrenser til Russland nord ved La Pérouse-stredet, Sør-Korea øst ved Koreastredet og Kina i sør og sør-øst ved Øst-Kina-havet. Japan er en kjede av øyer bestående av hovedøyene, fra nord til sør: Hokkaido (北海度), Honshu (本州), Shikoku (四国) og Kyushu (九州), samt en 6 848 mindre øyer som til sammen utgjør 377 972 km2 og strekker seg over 3 000 km fra nord til sør. Med en populasjon på 126 millioner innbyggere er Japan verdens tiende mest befolkede land.

Japans hovedstad er Tokyo (東京), som ligger ved sørøstkysten av Japan i Kantōregionen, på øyen Honshu og er Japans største by. Honshu er Japans største øy og verdens nest mest befolkede øy etter Java. Japan er delt opp i 8 regioner, og de fleste mindre øyene tilhører enten Kantōregionen eller Kyushuregionen.

Øygruppen er plassert mellom de tre tektonisk plater: eurasiaplaten, den nordamerikanske platen og den filippinske platen. Denne plassering har gitt Japan mange fjell, 160 vulkaner og cirka 3 000 varme kilder. Det gjør Japan også hyppig utsatt for jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier. Dette forsaker også større naturkatastrofer som jordskjelvet ved Tōhoku den 11. mars 2011, som forårsaket store ødeleggelser i Tōhoku-regionen.

Japan er et parlamentarisk demokrati og konstitusjonelt keiserdømme, hvor Naruhito av Japan, er keiser og statsoverhode, og Yoshihide Suga (LDP) siden 16. september 2020 er statsminister. Japan er en enhetsstat med to administrative nivåer under staten, 47 prefekturer og 1 719 kommuner. Japan er medlem av G7, APEC, Verdens handelsorganisasjon og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Etter Japan tapte andre verdenskrig var Japan okkupert av USA fra 1945 til 1952, og under amerikansk lederskap laget Japan en ny grunnlov i 1947 for å demokratisere landet. Etter okkupasjonen endte opplevde Japan en stor økonomisk vekst, som gjorde Japan blant en av de økonomiske supermakter. Men, etter 1990-tallet hadde Japan hatt deflasjon og synkende vekstrate. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
日本海上自衛隊士兵列隊
Japans selvforsvarsstyrker 自衛隊 (engelsk Japan Self-Defense Forces (JSDF)) er militærvesenet i Japan som ble opprettet etter landets nederlag i andre verdenskrig. Styrken har aldri mobilisert i reelle stridshandlinger, men har deltatt i noen internasjonale, fredsbevarende operasjoner.

JSDF har om lag 246 400 soldater, fordelt på 156 000 i landselvforsvaret, 44 400 i det maritime selvforsvaret og 46 000 i luftselvforsvaret. I tillegg kommer 48 400 reservister. (Tall fra 1992.) Les mer

arkiv  rediger Utvalgt bilde
Japansk barneskole.
Japansk barneskole
arkiv  rediger Visste du at…
Moderne ninja
...Ninja eller Shinobi (忍者 ordrett oversatt: “Den, som er skjult” eller “Den, som utholder”) var (er?) snikmordere, som var opplært i den japanske krigskunst ninjitsu (omtrent = ”kunsten å holde seg skjult”).
  rediger Kort om Japan
Naruhito 2019.jpg
  rediger Dagen i dag
arkiv  rediger Utvalgt biografi
Hayao Miyazaki
Hayao Miyazaki (宮崎駿, Miyazaki Hayao, født 5. januar 1941 i Tokyo) er en japansk filmregissør, animatør og tegneserieskaper. Miyazaki begynte å arbeide med animasjonsfilm allerede i 1963 og har siden vært med på et stort antall filmer. Han er i dag leder av animasjonsfilmstudioet Studio Ghibli og en av de aller fremste innen animasjonsfilm med ansvar for flere svært populære filmer i anime-sjangeren. Han har også lagd en lengre tegneserie i manga-stil, Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal, som har blitt hyllet av både kritikere og publikum. Les mer
  rediger Kategorier
  rediger Kart over Japan
Topografisk kart over Japan.
  rediger Relaterte portaler

Asia · Korea