Portal:Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Japan Portal.svg
Satellite image of Japan in May 2003.jpg
Flag of Japan.svg
Japan (japansk 日本; romaji: Nihon lytt eller Nippon lytt), offisielt Japan (japansk 日本国; romaji: Nihonkoku eller Nipponkoku), er et land i Øst-Asia. Det er en øystat som ligger øst for Japanhavet og vest for Stillehavet og har sjøgrenser til Russland nord ved La Pérouse-stredet, Sør-Korea øst ved Koreastredet og Kina i sør og sør-øst ved Øst-Kina-havet. Japan er en kjede av øyer bestående av hovedøyene, fra nord til sør: Hokkaido (北海度), Honshu (本州), Shikoku (四国) og Kyushu (九州), samt en 6 848 mindre øyer som til sammen utgjør 377 972 km2 og strekker seg over 3 000 km fra nord til sør. Med en populasjon på 126 millioner innbyggere er Japan verdens tiende mest befolkede land.

Japans hovedstad er Tokyo (東京), som ligger ved sørøstkysten av Japan i Kantōregionen, på øyen Honshu og er Japans største by. Honshu er Japans største øy og verdens nest mest befolkede øy etter Java. Japan er delt opp i 8 regioner, og de fleste mindre øyene tilhører enten Kantōregionen eller Kyushuregionen.

Øygruppen er plassert mellom de tre tektonisk plater: eurasiaplaten, den nordamerikanske platen og den filippinske platen. Denne plassering har gitt Japan mange fjell, 160 vulkaner og cirka 3 000 varme kilder. Det gjør Japan også hyppig utsatt for jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier. Dette forsaker også større naturkatastrofer som jordskjelvet ved Tōhoku den 11. mars 2011, som forårsaket store ødeleggelser i Tōhoku-regionen.

Japan er et parlamentarisk demokrati og konstitusjonelt keiserdømme, hvor Naruhito av Japan, er keiser og statsoverhode, og Yoshihide Suga (LDP) siden 16. september 2020 er statsminister. Japan er en enhetsstat med to administrative nivåer under staten, 47 prefekturer og 1 719 kommuner. Japan er medlem av G7, APEC, Verdens handelsorganisasjon og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Etter Japan tapte andre verdenskrig var Japan okkupert av USA fra 1945 til 1952, og under amerikansk lederskap laget Japan en ny grunnlov i 1947 for å demokratisere landet. Etter okkupasjonen endte opplevde Japan en stor økonomisk vekst, som gjorde Japan blant en av de økonomiske supermakter. Men, etter 1990-tallet hadde Japan hatt deflasjon og synkende vekstrate. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Kartskisse over tunellen
Seikantunnelen (青函トンネル Seikan Tonneru eller 青函隧道 Seikan Zuidō) i Japan er verdens lengste jernbane-tunnel. Den er 53,85 km lang, og vil være lengst i verden fram til Gotthard basetunnel i Sveits på 57 km åpner ca. 2015. Seikantunnelen går under Tsugarustredet, og forbinder de japanske øyene Honshu og Hokkaido. 23,35 km av tunnelen går under havet. Det dypeste punktet i tunnelen er 240 meter under havoverflaten. Jernbanen i tunnelen er den dypest liggende jernbanen i verden.

En tyfon senket i 1954 fem ferger i Tsugaru-stredet, og 1430 mennesker omkom. Ulykkene førte til krav om en sikrere forbindelse over stredet, og den japanske regjeringen utredet planer for en fergefri forbindelse. Det ble ansett at ei bru ville bli for usikker i det brede, værharde stredet, og det ble bestemt å bygge en jernbanetunnel mellom øyene. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt bilde
arkiv  rediger Visste du at…
Japans nasjonalflagg
...Japans flagg er hvitt med en rund rød skive som symboliserer soloppgangen. På japansk heter flagget 日の丸 (uttales Hinomaru og betyr 'solskiven'). I følge legenden stammer flagget fra 1200-tallet da mongolene invaderte Japan.
  rediger Kort om Japan
Naruhito 2019.jpg
  rediger Dagen i dag
arkiv  rediger Utvalgt biografi
Yoko Ono kommer med blomster til John Lennons minnelund, i anledning 25 års markeringen for drapet. Strawberry Fields, Central Park NYC, 8. desember 2005.
Yoko Ono (født 18. februar 1933 i Tokyo) er en japansk-amerikansk multimedia-kunstner, bosatt i New York. Ono har siden begynnelsen av 1960-tallet gjort seg bemerket gjennom musikk, billedkunst, film og teaterprosjekter. Utenfor kunstmiljøet er Yoko Ono kanskje mest kjent som enken etter John Lennon. Sammen med Lennon har hun sønnen Sean Lennon. Les mer
  rediger Kategorier
  rediger Kart over Japan
Topografisk kart over Japan.
  rediger Relaterte portaler

Asia · Korea