Portal:Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger J a p a n p o r t a l e n
Satellite View of Japan 1999.jpg
Japan (Nippon eller Nihon: 日 (sol) 本 (opphav), bokstavelig «solens opphav») er et land i øst-Asia som befinner seg ved Stillehavet, øst for den koreanske halvøy. Japan består av en kjede av øyer. De største av dem er, fra sør til nord: Kyushu (九州), Shikoku (四国), Honshu (本州, den største øya) og Hokkaido (北海道).
Flag of Japan (bordered).svg

Navnet, ofte oversatt som «Soloppgangens land», kommer fra Kina, og refererer til Japans østlige posisjon forhold det asiatiske kontinentet. Før Japan hadde relasjoner med Kina var det kjent som Yamato (大和). Wa (倭) var et navn tidlige Kina brukte for å referere til Japan, rundt «de tre kongerikers periode».

De japanske navnene på Japan er Nippon og Nihon, som begge blir skrevet likt på japansk. Det japanske navnet Nippon blir brukt i de fleste offisielle henseender, for eksempel penger, frimerker og internasjonale sportsarrangementer. Nihon er et mer dagligdags navn brukt i Japan. For eksempel kaller japanere seg Nihon-jin og språket sitt Nihongo; bokstavelig oversatt «Japan-mennesker» og «Japan-språk». Det norske navnet for Japan kom til Vesten via tidlige handelsruter. Det tidlige kinesiske ordet for Japan som ble skrevet ned av Marco Polo var Cipangu. Imidlertid er det kantonesiske navnet for Japan, som ordet Japan antagelig kommer fra, Jatbun.

På Malaysia ble det Kantonesiske ordet til Japan, og det antas at det slik ble brakt videre til Europa av portugisiske handelsmenn i Malakka i det 16. århundre. Det ble først sett på engelsk i 1577, stavet Giapan. På norsk og de fleste andre europeiske språk blir landet simpelthen kalt «Japan». Det offisielle japanske navnet er Nihonkoku (日本国), bokstavelig oversatt «solopphavsland».

  rediger Utvalgt artikkel
Sushi
Sushi er Japans nasjonalrett og består av ris blandet med eddik, sammen med diverse toppinger (for eksempel fisk eller grønnsaker. (Det er en vanlig misoppfattelse blant nordmenn at all sushi inneholder eller består av rå fisk. Det er ikke direkte feil, rå fisk er ofte en viktig ingrediens, men altså ingen fellesnevner.)

Sushi gjorde sitt inntog i Skandinavia og Norge for noen år siden, da som en trend i urbane strøk. Idag er retten mye mer vanlig og akseptert, og mange nordmenn har begynt å lage sushi på egen hånd.

For sushi er selve råvaren viktig. For norsk sushi er kveite, piggvar, laks og tunfisk vanlig. Siden fisken serveres rå, er det viktig med forholdsregler. Parasittene Anisakis simplex og Pseudoterranova decipiens er vanlig i norsk fisk, og for å drepe disse må fisken fryses ned til −20 grader Celsius i minst et døgn. Norske helsemyndigheter anbefaler at fisken har vært frossen i minst fem døgn før den brukes til sushi.

Den matretten som en i dag kjenner som sushi, er egentlig gatemat fra Tokyo.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Visste du at…
Tosa inu LM546.jpg
...Tosa er en stor og sterk kamphund som kommer fra Japan, som nå er forbudt i Norge?
  rediger Relaterte portaler

Asia · Korea

  rediger Utvalgt biografi
Hironobu Sakaguchi.
Hironobu Sakaguchi (坂口 博信, født 25. november 1962) er en japansk spilldesigner, -regissør og -produsent. Han er mest kjent som skaperen av Final Fantasy-serien. Sakaguchi gjorde spranget fra spill til film med spillefilmen Final Fantasy: The Spirits Within. Filmen tapte over $120 millioner og førte til nedleggelsen av Square Pictures.


Biografiarkiv

  rediger Kategorier
  rediger Kart over Japan
Topografisk kart over Japan.