Portal:Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger J a p a n p o r t a l e n
Satellite View of Japan 1999.jpg
Japan (Nippon eller Nihon: 日 (sol) 本 (opphav), bokstavelig «solens opphav») er et land i øst-Asia som befinner seg ved Stillehavet, øst for den koreanske halvøy. Japan består av en kjede av øyer. De største av dem er, fra sør til nord: Kyushu (九州), Shikoku (四国), Honshu (本州, den største øya) og Hokkaido (北海道).
Flag of Japan (bordered).svg

Navnet, ofte oversatt som «Soloppgangens land», kommer fra Kina, og refererer til Japans østlige posisjon forhold det asiatiske kontinentet. Før Japan hadde relasjoner med Kina var det kjent som Yamato (大和). Wa (倭) var et navn tidlige Kina brukte for å referere til Japan, rundt «de tre kongerikers periode».

De japanske navnene på Japan er Nippon og Nihon, som begge blir skrevet likt på japansk. Det japanske navnet Nippon blir brukt i de fleste offisielle henseender, for eksempel penger, frimerker og internasjonale sportsarrangementer. Nihon er et mer dagligdags navn brukt i Japan. For eksempel kaller japanere seg Nihon-jin og språket sitt Nihongo; bokstavelig oversatt «Japan-mennesker» og «Japan-språk». Det norske navnet for Japan kom til Vesten via tidlige handelsruter. Det tidlige kinesiske ordet for Japan som ble skrevet ned av Marco Polo var Cipangu. Imidlertid er det kantonesiske navnet for Japan, som ordet Japan antagelig kommer fra, Jatbun.

På Malaysia ble det Kantonesiske ordet til Japan, og det antas at det slik ble brakt videre til Europa av portugisiske handelsmenn i Malakka i det 16. århundre. Det ble først sett på engelsk i 1577, stavet Giapan. På norsk og de fleste andre europeiske språk blir landet simpelthen kalt «Japan». Det offisielle japanske navnet er Nihonkoku (日本国), bokstavelig oversatt «solopphavsland».

  rediger Utvalgt artikkel
Kartskisse over tunellen
Seikantunnelen (青函トンネル Seikan Tonneru eller 青函隧道 Seikan Zuidō) i Japan er verdens lengste jernbane-tunnel. Den er 53,85 km lang, og vil være lengst i verden fram til Gotthard basetunnel i Sveits på 57 km åpner ca. 2015. Seikantunnelen går under Tsugarustredet, og forbinder de japanske øyene Honshu og Hokkaido. 23,35 km av tunnelen går under havet. Det dypeste punktet i tunnelen er 240 meter under havoverflaten. Jernbanen i tunnelen er den dypest liggende jernbanen i verden.

En tyfon senket i 1954 fem ferger i Tsugaru-stredet, og 1430 mennesker omkom. Ulykkene førte til krav om en sikrere forbindelse over stredet, og den japanske regjeringen utredet planer for en fergefri forbindelse. Det ble ansett at ei bru ville bli for usikker i det brede, værharde stredet, og det ble bestemt å bygge en jernbanetunnel mellom øyene.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Visste du at…
Japans nasjonalflagg
...Japans flagg er hvitt med en rund rød skive som symboliserer soloppgangen. På japansk heter flagget 日の丸 (uttales Hinomaru og betyr 'solskiven'). I følge legenden stammer flagget fra 1200-tallet da mongolene invaderte Japan.
  rediger Relaterte portaler

Asia · Korea

  rediger Utvalgt biografi
Fil:Akira Kurosawa.jpg
Akira Kurosawa
Akira Kurosawa (黒澤 明 Kurosawa Akira, også 黒沢 明; født 23. mars 1910, død 6. september 1998) var en japansk filmregissør, produsent og manusforfatter. Akira Kurosawa regnes som en av tidenes viktigste og beste regisører. Han er mest kjent for sine samurai filmer og er ofte knyttet til action filmens fødsel. Blant de som ble inspirert av Kurosawa finner vi George Lucas som sier at The Hidden Fortress var hovedinspirasjonen bak Star Wars.


Biografiarkiv

  rediger Kategorier
  rediger Kart over Japan
Topografisk kart over Japan.