Portal:Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japan (japansk 日本; romaji: Nihon lytt eller Nippon lytt), offisielt Japan (japansk 日本国; romaji: Nihonkoku eller Nipponkoku), er et land i Øst-Asia. Det er en øystat som ligger øst for Japanhavet og vest for Stillehavet og har sjøgrenser til Russland nord ved La Pérouse-stredet, Sør-Korea øst ved Koreastredet og Kina i sør og sør-øst ved Øst-Kina-havet. Japan er en kjede av øyer bestående av hovedøyene, fra nord til sør: Hokkaido (北海度), Honshu (本州), Shikoku (四国) og Kyushu (九州), samt en 6 848 mindre øyer som til sammen utgjør 377 972 km2 og strekker seg over 3 000 km fra nord til sør. Med en populasjon på 126 millioner innbyggere er Japan verdens tiende mest befolkede land.

Japans hovedstad er Tokyo (東京), som ligger ved sørøstkysten av Japan i Kantōregionen, på øyen Honshu og er Japans største by. Honshu er Japans største øy og verdens nest mest befolkede øy etter Java. Japan er delt opp i 8 regioner, og de fleste mindre øyene tilhører enten Kantōregionen eller Kyushuregionen.

Øygruppen er plassert mellom de tre tektonisk plater: eurasiaplaten, den nordamerikanske platen og den filippinske platen. Denne plassering har gitt Japan mange fjell, 160 vulkaner og cirka 3 000 varme kilder. Det gjør Japan også hyppig utsatt for jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier. Dette forsaker også større naturkatastrofer som jordskjelvet ved Tōhoku den 11. mars 2011, som forårsaket store ødeleggelser i Tōhoku-regionen.

Japan er et parlamentarisk demokrati og konstitusjonelt keiserdømme, hvor Naruhito av Japan, er keiser og statsoverhode, og Yoshihide Suga (LDP) siden 16. september 2020 er statsminister. Japan er en enhetsstat med to administrative nivåer under staten, 47 prefekturer og 1 719 kommuner. Japan er medlem av G7, APEC, Verdens handelsorganisasjon og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Etter Japan tapte andre verdenskrig var Japan okkupert av USA fra 1945 til 1952, og under amerikansk lederskap laget Japan en ny grunnlov i 1947 for å demokratisere landet. Etter okkupasjonen endte opplevde Japan en stor økonomisk vekst, som gjorde Japan blant en av de økonomiske supermakter. Men, etter 1990-tallet hadde Japan hatt deflasjon og synkende vekstrate. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Kamidana - et shinto-alter i hjemmet
Shintoismen er den tradisjonelle religionen i Japan og har rundt 100 millioner tilhengere. Shinto betyr «gudenes vei» eller «åndenes vei».

Shintoismen har samtidig mange elementer som er kommet til etter påvirkning fra andre asiatiske religioner og filosofier. Det er også en stilart i arkitekturen.

Kamier er forfedreånder, men kan også være dyreånder og en slags guddommer. For en kami er et opphøyd vesen som spenner fra gudefigurer til vesener med attraktive verdier og egenskaper.

Kamiene tilbes som mi-tama, dvs. ånder som holder til i altrene, som er sentrale for religionen. Det finnes mange spesielle typer av kami, f.eks. Ujigami, slektsånder, eller Kunidama som er en provins eller et områdes ånd.

Kamier kan inndeles i to hovedgrupper: Naturånder og opphøyde vesener (primært mennesker), som igjen kan inndeles i tre klasser: De som representerer et enkelt objekt, de som representerer en gruppe objekter og de som representerer et abstrakt begrep.

De japanske keiserne ble alle ansett som kamier, og på denne måten har religionen bidratt til å legitimere keiserdømmet. Solguden er dermed en kami samtidig som reven også er kami, fordi den fremstår som et intelligent dyr. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt bilde
Nohmaske.
Nohmaske.
arkiv  rediger Visste du at…
...Tosa er en stor og sterk kamphund som kommer fra Japan, som nå er forbudt i Norge?
  rediger Kort om Japan
  rediger Dagen i dag
arkiv  rediger Utvalgt biografi
Hironobu Sakaguchi.
Hironobu Sakaguchi.
Hironobu Sakaguchi (坂口 博信, født 25. november 1962) er en japansk spilldesigner, -regissør og -produsent. Han er mest kjent som skaperen av Final Fantasy-serien. Sakaguchi gjorde spranget fra spill til film med spillefilmen Final Fantasy: The Spirits Within. Filmen tapte over $120 millioner og førte til nedleggelsen av Square Pictures. Les mer
  rediger Kategorier
  rediger Kart over Japan
Topografisk kart over Japan.
Topografisk kart over Japan.
  rediger Relaterte portaler

Asia · Korea