Portal:Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japan (japansk 日本; romaji: Nihon lytt eller Nippon lytt), offisielt Japan (japansk 日本国; romaji: Nihonkoku eller Nipponkoku), er et land i Øst-Asia. Det er en øystat som ligger øst for Japanhavet og vest for Stillehavet og har sjøgrenser til Russland nord ved La Pérouse-stredet, Sør-Korea øst ved Koreastredet og Kina i sør og sør-øst ved Øst-Kina-havet. Japan er en kjede av øyer bestående av hovedøyene, fra nord til sør: Hokkaido (北海度), Honshu (本州), Shikoku (四国) og Kyushu (九州), samt en 6 848 mindre øyer som til sammen utgjør 377 972 km2 og strekker seg over 3 000 km fra nord til sør. Med en populasjon på 126 millioner innbyggere er Japan verdens tiende mest befolkede land.

Japans hovedstad er Tokyo (東京), som ligger ved sørøstkysten av Japan i Kantōregionen, på øyen Honshu og er Japans største by. Honshu er Japans største øy og verdens nest mest befolkede øy etter Java. Japan er delt opp i 8 regioner, og de fleste mindre øyene tilhører enten Kantōregionen eller Kyushuregionen.

Øygruppen er plassert mellom de tre tektonisk plater: eurasiaplaten, den nordamerikanske platen og den filippinske platen. Denne plassering har gitt Japan mange fjell, 160 vulkaner og cirka 3 000 varme kilder. Det gjør Japan også hyppig utsatt for jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier. Dette forsaker også større naturkatastrofer som jordskjelvet ved Tōhoku den 11. mars 2011, som forårsaket store ødeleggelser i Tōhoku-regionen.

Japan er et parlamentarisk demokrati og konstitusjonelt keiserdømme, hvor Naruhito av Japan, er keiser og statsoverhode, og Yoshihide Suga (LDP) siden 16. september 2020 er statsminister. Japan er en enhetsstat med to administrative nivåer under staten, 47 prefekturer og 1 719 kommuner. Japan er medlem av G7, APEC, Verdens handelsorganisasjon og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Etter Japan tapte andre verdenskrig var Japan okkupert av USA fra 1945 til 1952, og under amerikansk lederskap laget Japan en ny grunnlov i 1947 for å demokratisere landet. Etter okkupasjonen endte opplevde Japan en stor økonomisk vekst, som gjorde Japan blant en av de økonomiske supermakter. Men, etter 1990-tallet hadde Japan hatt deflasjon og synkende vekstrate. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Kvinner kledd som maiko (geisha-elever) i Kyoto, Japan
Geisha (japansk 芸者 «kunstnerisk person») er tradisjonelle japanske kunstnere og underholdere. Geisha var vanlige i det 18. og 19. århundre, og de finnes fortsatt, men i et stadig mindre antall. En geisha prostituerer ikke, som mange i den venstilge verdenen tror.

Geishatradisjonen utviklet seg fra taikomochi eller hōkan, tilsvarende til en hoffnarr. De første geisha var utelukkende menn. Etterhvert som kvinner begynte å overta rollen, ble de kjent som onna geisha (女芸者), eller kvinnelige geisha. Geisha i dag er utelukkende kvinner. I Kyoto har de holdt fast på navnet "geiko", den første delen "gei" av ordet betyr kunst, mens "ko" er det kvinnelige etterhenget.

I 1920-årene var det ca. 80 000 geisha i Japan, men idag er antallet falt til omkring 10 000 på grunn av vestens innflytelse på den japanske kulturen, og antallet er stadig synkende. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt bilde
Tokyos undergrunnsbane
Tokyos undergrunnsbane
arkiv  rediger Visste du at…
De tre vise apene.
...De tre vise aper (Japansk: 三|猿}}, san'en eller sanzaru, eller 三|匹|の|猿, sanbiki no saru) er de tre som som ikke vil se noe ondt, ikke høre noe ondt, ikke si noe ondt.
  rediger Kort om Japan
  rediger Dagen i dag
arkiv  rediger Utvalgt biografi
Mikio Oda (jap. 織田 幹雄, Oda Mikio, født 30. mars 1905 i Hiroshima; død 2. desember 1998 i Kamakura) var en japansk friidrettsutøver. Han var den første asiatiske OL-vinneren i friidrett. Odas første olympiske deltakelse skjedde under OL 1924 i Paris. Han ble utslått før finalen i både høyde (1,80 m) og lengde (6,83 m, men kom på sjette plass i tresteg med 14,35 som resultat. Under OL 1928 vant han gull med 15,21 m, fire centimeter foran sølvvinneren Levi Casey fra USA. Les mer
  rediger Kategorier
  rediger Kart over Japan
Topografisk kart over Japan.
Topografisk kart over Japan.
  rediger Relaterte portaler

Asia · Korea