Portal:Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger J a p a n p o r t a l e n
Satellite View of Japan 1999.jpg
Japan (Nippon eller Nihon: 日 (sol) 本 (opphav), bokstavelig «solens opphav») er et land i øst-Asia som befinner seg ved Stillehavet, øst for den koreanske halvøy. Japan består av en kjede av øyer. De største av dem er, fra sør til nord: Kyushu (九州), Shikoku (四国), Honshu (本州, den største øya) og Hokkaido (北海道).
Flag of Japan (bordered).svg

Navnet, ofte oversatt som «Soloppgangens land», kommer fra Kina, og refererer til Japans østlige posisjon forhold det asiatiske kontinentet. Før Japan hadde relasjoner med Kina var det kjent som Yamato (大和). Wa (倭) var et navn tidlige Kina brukte for å referere til Japan, rundt «de tre kongerikers periode».

De japanske navnene på Japan er Nippon og Nihon, som begge blir skrevet likt på japansk. Det japanske navnet Nippon blir brukt i de fleste offisielle henseender, for eksempel penger, frimerker og internasjonale sportsarrangementer. Nihon er et mer dagligdags navn brukt i Japan. For eksempel kaller japanere seg Nihon-jin og språket sitt Nihongo; bokstavelig oversatt «Japan-mennesker» og «Japan-språk». Det norske navnet for Japan kom til Vesten via tidlige handelsruter. Det tidlige kinesiske ordet for Japan som ble skrevet ned av Marco Polo var Cipangu. Imidlertid er det kantonesiske navnet for Japan, som ordet Japan antagelig kommer fra, Jatbun.

På Malaysia ble det Kantonesiske ordet til Japan, og det antas at det slik ble brakt videre til Europa av portugisiske handelsmenn i Malakka i det 16. århundre. Det ble først sett på engelsk i 1577, stavet Giapan. På norsk og de fleste andre europeiske språk blir landet simpelthen kalt «Japan». Det offisielle japanske navnet er Nihonkoku (日本国), bokstavelig oversatt «solopphavsland».

  rediger Utvalgt artikkel
Kamidana - et shinto-alter i hjemmet
Shintoismen er den tradisjonelle religionen i Japan og har rundt 100 millioner tilhengere. Shinto betyr «gudenes vei» eller «åndenes vei».

Shintoismen har samtidig mange elementer som er kommet til etter påvirkning fra andre asiatiske religioner og filosofier. Det er også en stilart i arkitekturen.

Kamier er forfedreånder, men kan også være dyreånder og en slags guddommer. For en kami er et opphøyd vesen som spenner fra gudefigurer til vesener med attraktive verdier og egenskaper.

Kamiene tilbes som mi-tama, dvs. ånder som holder til i altrene, som er sentrale for religionen. Det finnes mange spesielle typer av kami, f.eks. Ujigami, slektsånder, eller Kunidama som er en provins eller et områdes ånd.

Kamier kan inndeles i to hovedgrupper: Naturånder og opphøyde vesener (primært mennesker), som igjen kan inndeles i tre klasser: De som representerer et enkelt objekt, de som representerer en gruppe objekter og de som representerer et abstrakt begrep.

De japanske keiserne ble alle ansett som kamier, og på denne måten har religionen bidratt til å legitimere keiserdømmet. Solguden er dermed en kami samtidig som reven også er kami, fordi den fremstår som et intelligent dyr.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Nohmaske.
Nohmaske

Bildearkiv

  rediger Visste du at…

...japansk ikke er det offisielle språket i Japan? Men det tales likevel av 130 millioner mennesker.

  rediger Relaterte portaler

Asia · Korea

  rediger Utvalgt biografi
Keiser Akihito
Akihito er Japans 125. keiser. Han er født 23. desember 1933, som er Japans nasjonaldag. Keiserens bursdag er landets nasjonaldag, så dagen vil endre seg når en ny keiser overtar. Han er den eneste regjerende keiser i verden. I Japan betegnes keiseren aldri med fornavn, men blir kalt tennō heika (天皇陛下, «Hans Majestet Keiseren»). Keiser Akihitos regjeringsperiode bærer navnet Heisei (平成), og etter hans død vil han derfor få navnet Keiser Heisei. Som barn var keiseren kjent som prins Tsugu (継宮, Tsugu-no-miya).


Biografiarkiv

  rediger Kategorier
  rediger Kart over Japan
Topografisk kart over Japan.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Historie: Angrepet på Pearl Harbor
Kunst og kultur: Shogi


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Geografi: Japan