Portal:Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger J a p a n p o r t a l e n
Satellite View of Japan 1999.jpg
Japan (Nippon eller Nihon: 日 (sol) 本 (opphav), bokstavelig «solens opphav») er et land i øst-Asia som befinner seg ved Stillehavet, øst for den koreanske halvøy. Japan består av en kjede av øyer. De største av dem er, fra sør til nord: Kyushu (九州), Shikoku (四国), Honshu (本州, den største øya) og Hokkaido (北海道).
Flag of Japan (bordered).svg

Navnet, ofte oversatt som «Soloppgangens land», kommer fra Kina, og refererer til Japans østlige posisjon forhold det asiatiske kontinentet. Før Japan hadde relasjoner med Kina var det kjent som Yamato (大和). Wa (倭) var et navn tidlige Kina brukte for å referere til Japan, rundt «de tre kongerikers periode».

De japanske navnene på Japan er Nippon og Nihon, som begge blir skrevet likt på japansk. Det japanske navnet Nippon blir brukt i de fleste offisielle henseender, for eksempel penger, frimerker og internasjonale sportsarrangementer. Nihon er et mer dagligdags navn brukt i Japan. For eksempel kaller japanere seg Nihon-jin og språket sitt Nihongo; bokstavelig oversatt «Japan-mennesker» og «Japan-språk». Det norske navnet for Japan kom til Vesten via tidlige handelsruter. Det tidlige kinesiske ordet for Japan som ble skrevet ned av Marco Polo var Cipangu. Imidlertid er det kantonesiske navnet for Japan, som ordet Japan antagelig kommer fra, Jatbun.

På Malaysia ble det Kantonesiske ordet til Japan, og det antas at det slik ble brakt videre til Europa av portugisiske handelsmenn i Malakka i det 16. århundre. Det ble først sett på engelsk i 1577, stavet Giapan. På norsk og de fleste andre europeiske språk blir landet simpelthen kalt «Japan». Det offisielle japanske navnet er Nihonkoku (日本国), bokstavelig oversatt «solopphavsland».

  rediger Utvalgt artikkel
Kvinner kledd som maiko (geisha-elever) i Kyoto, Japan
Geisha (japansk 芸者 «kunstnerisk person») er tradisjonelle japanske kunstnere og underholdere. Geisha var vanlige i det 18. og 19. århundre, og de finnes fortsatt, men i et stadig mindre antall. En geisha prostituerer ikke, som mange i den venstilge verdenen tror.

Geishatradisjonen utviklet seg fra taikomochi eller hōkan, tilsvarende til en hoffnarr. De første geisha var utelukkende menn. Etterhvert som kvinner begynte å overta rollen, ble de kjent som onna geisha (女芸者), eller kvinnelige geisha. Geisha i dag er utelukkende kvinner. I Kyoto har de holdt fast på navnet "geiko", den første delen "gei" av ordet betyr kunst, mens "ko" er det kvinnelige etterhenget.

I 1920-årene var det ca. 80 000 geisha i Japan, men idag er antallet falt til omkring 10 000 på grunn av vestens innflytelse på den japanske kulturen, og antallet er stadig synkende.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Tokyos undergrunnsbane
Tokyo T-bane

Bildearkiv

  rediger Visste du at…
De tre vise apene.
...De tre vise aper (Japansk: 三|猿}}, san'en eller sanzaru, eller 三|匹|の|猿, sanbiki no saru) er de tre som som ikke vil se noe ondt, ikke høre noe ondt, ikke si noe ondt.
  rediger Relaterte portaler

Asia · Korea

  rediger Utvalgt biografi
Vindgud
Ogata Kōrin (尾形 光琳, født ca. 1657 i Kyoto, Japan - død 2. juni 1716) var en japansk tegner og maler. Han er også kjent for intarsia- og lakkarbeider, der han utvidet den tradisjonelle kunsten ved å ta i bruk nye materialer. Han vokste opp som sønn av en rik kjøpmann som var kunstinteressert, og i følge historien, var den som lærte ham grunntrekkene i kunsten. Korin studerte også under mesteren Soken Yamamoto, som soknet til Kanōskolen, Tsunenobu og Gukei Sumiyoshi. Han var også opptatt av sine forgjengere Hon'ami Kōetsu and Tawaraya Sōtatsu.


Biografiarkiv

  rediger Kategorier
  rediger Kart over Japan
Topografisk kart over Japan.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Historie: Angrepet på Pearl Harbor
Kunst og kultur: Shogi


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:
Geografi: Japan