Portal:Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger J a p a n p o r t a l e n
Satellite View of Japan 1999.jpg
Japan (Nippon eller Nihon: 日 (sol) 本 (opphav), bokstavelig «solens opphav») er et land i øst-Asia som befinner seg ved Stillehavet, øst for den koreanske halvøy. Japan består av en kjede av øyer. De største av dem er, fra sør til nord: Kyushu (九州), Shikoku (四国), Honshu (本州, den største øya) og Hokkaido (北海道).
Flag of Japan (bordered).svg

Navnet, ofte oversatt som «Soloppgangens land», kommer fra Kina, og refererer til Japans østlige posisjon forhold det asiatiske kontinentet. Før Japan hadde relasjoner med Kina var det kjent som Yamato (大和). Wa (倭) var et navn tidlige Kina brukte for å referere til Japan, rundt «de tre kongerikers periode».

De japanske navnene på Japan er Nippon og Nihon, som begge blir skrevet likt på japansk. Det japanske navnet Nippon blir brukt i de fleste offisielle henseender, for eksempel penger, frimerker og internasjonale sportsarrangementer. Nihon er et mer dagligdags navn brukt i Japan. For eksempel kaller japanere seg Nihon-jin og språket sitt Nihongo; bokstavelig oversatt «Japan-mennesker» og «Japan-språk». Det norske navnet for Japan kom til Vesten via tidlige handelsruter. Det tidlige kinesiske ordet for Japan som ble skrevet ned av Marco Polo var Cipangu. Imidlertid er det kantonesiske navnet for Japan, som ordet Japan antagelig kommer fra, Jatbun.

På Malaysia ble det Kantonesiske ordet til Japan, og det antas at det slik ble brakt videre til Europa av portugisiske handelsmenn i Malakka i det 16. århundre. Det ble først sett på engelsk i 1577, stavet Giapan. På norsk og de fleste andre europeiske språk blir landet simpelthen kalt «Japan». Det offisielle japanske navnet er Nihonkoku (日本国), bokstavelig oversatt «solopphavsland».

  rediger Utvalgt artikkel
Silkeveien(e) til lands og til vanns.
Silkeveien (kinesisk: 丝绸之路 Sizhou zhi lu) var en serie med sammenkoblede ruter gjennom Sentral-Asia og Sør-Asia ved hjelp av karavaner og sjøgående skip som koblet sammen Cháng'ān, Kina, med Antiokia, Syria i tillegg til andre steder. Dens innflytelse gikk videre til Korea og endte til slutt i Japan. Silkeveien er en oversettelse fra det tyske Seidenstraße. Begrepet ble første gang brukt av den tyske geografen Ferdinand von Richthofen i det 19. århundret.

Den kontinentale silkeveien deler seg i en nordlig og en sørlig rute etter at det strakte seg fra de kommersielle sentrene i Nord-Kina. Den nordlige ruten gikk gjennom den bulgarsk-kypcharske sonen til Øst-Europa og Krim, videre over Svartehavet, Marmarahavet og Balkan til Venezia. Den sørlige ruten passerer gjennom Turkestan-Khorasan, gjennom Iran, inn i Mesopotamia og Anatolia til Antiokia i sørlige Anatolia. Her gikk den videre via Middelhavet eller gjennom Levanten inn i Egypt og Nord-Afrika.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Shinjuku.
Tokyo i januar 2009

Bildearkiv

  rediger Visste du at…
Sushi.
...Sushi er Japans nasjonalrett og består av ris blandet med eddik, sammen med diverse toppinger (for eksempel fisk eller grønnsaker?
  rediger Relaterte portaler

Asia · Korea

  rediger Utvalgt biografi
Ichirou Mizuki
Ichirou Mizuki (水木一郎, Mizuki Ichirou), født Toshio Hayakawa (早川俊夫, Hayakawa Toshio) 7. januar, 1948 i Tokyo, Japan, er en japansk anison sanger, komponist, seiyū og skuespiller. Han er signert til Yellow Bird og Columbia Music Entertainment. I 1968, han debut fra Nippon Columbia som J-pop sanger med hans første singel «Kimi ni sasageru Boku no Uta». I 1972 kom den soundtrack album «Mazinger Z» slo alle rekorder og solgte over 700.000 eksemplar. Ichirou Mizuki er produsert av det populære japanske rockebandet JAM Project fra 2000 til 2002.


Biografiarkiv

  rediger Kategorier
  rediger Kart over Japan
Topografisk kart over Japan.