Portal:Undergrunnsbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Velkommen til Wikipedias undergrunnsbaneportal. Dette er en inngangsportal til det vi har å tilby rundt undergrunnsbane. Her finner du oversikter over undergrunnsbaneartikler, hjelp og rettesnorer for hvordan lage undergrunnsbaneartikler, kategoristrukturen og interessante fakta.

En tunnelbane, også kalt T-bane, undergrunn eller metro, er en jernbane, hovedsakelig i befolkede områder, med høy kapasitet og servicefrekvens som er adskilt fra annen trafikk.

162 byer har tunnelbaner med totalt mer enn 8000 km med bane og 7000 stasjoner.

Som navnet antyder, har tunnelbaner strekninger under jorden, men det er svært vanlig at deler av T-banesporene er ute i dagen. Ofte går traseen i tunnel gjennom de tettest befolkede delene av en by, mens sporene går over bakken utenfor bykjernen. De fleste slike nett har imidlertid lukkede systemer uavhengig av annen trafikk, i motsetning til for eksempel trikk. Les mer …

Utvalgt bane

Tog type 5000 på Barcelonas metro ved stasjonen Can Boixeres
Tog type 5000 på Barcelonas metro ved stasjonen Can Boixeres

Barcelona Metro er en del av det offentlige transportsystemet i Barcelona, Catalonia, Spania. Metroen er et nettverk av elektrisk jernbane som går under det sentrale Barcelona og over bakken i utkantene av byen.

Den ble grunnlagt i 1924, da Gran Metro mellom Lesseps og Plaça de Catalunya ble bygd. I dag består Barcelona Metro av ni linjer som er drevet av to forskjellige selskaper: Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), som driver de seks linjene som hovedsakelig går under bakken; og Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), som driver de tre regionale linjene som går ut til områdene utenfor selve byen.

Siden 2007 har Barcelona Metro 151 stasjoner, og har en total lengde på 115 kilometer. 14 av stasjonene har overgangsmulighet til andre metrolinjer, 9 til RENFE og 1 til Funicular de Montjuïc. Den gjennomsnittlige avstanden mellom hver stasjon er 650 meter. Metroen er i drift fra klokka 05:00 til klokka 24:00. På lørdager, kvelder før helligdager, nyttårsaften og sankthansaften går den fram til klokka 02:00.

Les mer

Utvalgt stasjon

Bank og Monument stasjoner er to stasjoner i Londons undergrunnsbane som har blitt forbundet slik at de har blitt til en stasjon med to innganger og to forskjellige navn ved disse inngangene. Komplekset ligger i kollektivsone 1, i det sentrale London.

Bank-delen har navn etter Bank of England, som ligger rett ved. Den betjener linjene Central, Northern og Waterloo & City. På sistnevnte er den en av bare to stasjoner som utgjør hele linjen. Den er også endestasjon for Docklands Light Railway (DLR).

Monument-delen, med navn etter Monument, minnesmerket over bybrannen i London 1666, betjener linjene Circle og District.

Londons første offentlige toalett lå i Bank-delen, rett ved Royal Exchange-utgangen.

Bank of England-utgangen er bygget inn i selve banken, og er derfor fredet. Den er den eneste fredede bygning i undergrunnsnettet av grade I, den høyeste kategorien av bevaringsverdige bygninger.

Les mer
Prosjekt for undergrunnsbane Undergrunnsbaneprosjektet – for deg som vil være med og lage flere t-bane- og undergrunnsartikler