Portal:Undergrunnsbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Velkommen til Wikipedias undergrunnsbaneportal. Dette er en inngangsportal til det vi har å tilby rundt undergrunnsbane. Her finner du oversikter over undergrunnsbaneartikler, hjelp og rettesnorer for hvordan lage undergrunnsbaneartikler, kategoristrukturen og interessante fakta.

En tunnelbane, også kalt T-bane, undergrunn eller metro, er en jernbane, hovedsakelig i befolkede områder, med høy kapasitet og servicefrekvens som er adskilt fra annen trafikk.

162 byer har tunnelbaner med totalt mer enn 8000 km med bane og 7000 stasjoner.

Som navnet antyder, har tunnelbaner strekninger under jorden, men det er svært vanlig at deler av T-banesporene er ute i dagen. Ofte går traseen i tunnel gjennom de tettest befolkede delene av en by, mens sporene går over bakken utenfor bykjernen. De fleste slike nett har imidlertid lukkede systemer uavhengig av annen trafikk, i motsetning til for eksempel trikk. Les mer …

Underground (no text).svg Utvalgt bane


Tasjkents metro er t-banesystemet i Usbekistans hovedstad Tasjkent. Den er den eneste operative tunnelbanen i Sentral-Asia. Systemet åpnet i 1977 da landet var en del av Sovjetunionen, og stasjonene er derfor i typisk sovjetisk stil dekorert med intrikate ornamenter.

Systemet består av tre linjer; rød, blå og grønn. Den røde linjen er 16.7 km lang med 12 stasjoner, den blå linjen 14.8 km med 11 stasjoner, og den grønne linjen 7.6 km med seks stasjoner. Den grønne linjen er under utvidelse, og skal etter planen gå til Tasjkent internasjonale lufthavn når den står ferdig.

Det er fotoforbud på stasjonene da metroen er ansett som en militær installasjon. Det er minst én politimann på hver stasjon for å sørge for at reglene blir overholdt.

En enkeltbillett koster 350 so`m, litt under to norske kroner (2008).

Les mer

Underground (no text).svg Utvalgt stasjon

Línea A, andén a Plaza de Mayo de la estación Plaza Miserere 02 (Buenos Aires, diciembre 2008).jpg

Plaza Miserere (offisielt Plaza de Miserere; tidligere Plaza Once) er en stasjon på linje ABuenos Airesundergrunnsbane. Den ligger mellom stasjonene Alberti/Pasco og Loria, og har tilknytning til Once undergrunnsstasjonlinje H.

Stasjonen ligger under krysset mellom Avenida Rivadavia og Avenida Pueyrredón under Plaza Miserere, i bydelen Balvanera. Området stasjonen ligger i er et populært handleområde, og i nærheten av stasjonen ligger blant annet Hospital Francés og stasjonen Once på jernbanen Ferrocarril Domingo Faustino Sarmiento.

Les mer
Prosjekt for undergrunnsbane Undergrunnsbaneprosjektet – for deg som vil være med og lage flere t-bane- og undergrunnsartikler