Portal:Undergrunnsbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Velkommen til Wikipedias undergrunnsbaneportal. Dette er en inngangsportal til det vi har å tilby rundt undergrunnsbane. Her finner du oversikter over undergrunnsbaneartikler, hjelp og rettesnorer for hvordan lage undergrunnsbaneartikler, kategoristrukturen og interessante fakta.

En tunnelbane, også kalt T-bane, undergrunn eller metro, er en jernbane, hovedsakelig i befolkede områder, med høy kapasitet og servicefrekvens som er adskilt fra annen trafikk.

162 byer har tunnelbaner med totalt mer enn 8000 km med bane og 7000 stasjoner.

Som navnet antyder, har tunnelbaner strekninger under jorden, men det er svært vanlig at deler av T-banesporene er ute i dagen. Ofte går traseen i tunnel gjennom de tettest befolkede delene av en by, mens sporene går over bakken utenfor bykjernen. De fleste slike nett har imidlertid lukkede systemer uavhengig av annen trafikk, i motsetning til for eksempel trikk. Les mer …

Underground no-text.svg Utvalgt bane

T-banestasjonen Eschenheimer Tor

Frankfurts undergrunnsbane utgjør sammen med S-Bahnen og trikken hovednettverket av kollektivtrafikk i Frankfurt. Den har daglig ca. 300.000 reisende.

Nettet har siden 1968 tatt i bruk stadig flere strekninger og nye linjer. Det finnes tre U-Bahn-tunneler i bykjernen, mens det utenfor stort sett går i hevet bane. De overjordiske avsnittene har ulike utbygningsstandarder fra planseparert og hevet til gatebundet og senket. Nettet tilsvarer dermed et bybanesystem.

Frankfurt U-Bahn har syv linjer, som benytter seg av tre stammstrekninger gjennom sentrum og betjener 27 tunnelstasjoner og 58 overjordiske stasjoner. På den 61 kilometer lange linjenettet ble det i år 2008 fraktet 112 millioner Passasjerer. Siden 1996 drives bybanen av Verkehrsgesellschaft Frankfurt am Main mbH (VGF), et selskap som tilhører byen Frankfurt. Det meste av banens materiell og infrastruktur eies av dette selskapet. Banen er medlem av Rhein-Main-Verkehrsverbund (RMV), et tariffsystem som dekker hele det sydlige Hessen.

Les mer

Underground no-text.svg Utvalgt stasjon

U-Bahnhof Ziegelstein O 1.jpg

Ziegelstein er den 38. t-banestasjonen til Nürnbergs undergrunnsbane og ble åpnet den 27. november 1999. Den ligger 945 meter fra Herrnhütte stasjon og 2388 meter fra Flughafen.

Stasjonen ligger i Nürnberg-bydelen Ziegelstein og strekker seg under Fritz-Munkert-Platz fra nord til syd, mellom Bierweg og Otto-Lilienthal-Straße. Den sydlige inngangen, samt heisen fører til Fritz-Munkert-Platz, mens den nordliggende til den vestlige delen av Ziegelsteinstraße.

Stasjonsbyggningen er i seg selv 140 m langt, 15 m bredt og 9 m dypt. Byggearbeidene for stasjonen begynte den 23. september 1996, og ble utført i såkalt «Berliner Weise».

Les mer

Image-x-generic.svg Utvalgt bilde

Stadtbahn
Utendørs bybanestasjon ved Kaiserwerther Straße i Düsseldorf
Velg nytt bilde
Prosjekt for undergrunnsbane Undergrunnsbaneprosjektet – for deg som vil være med og lage flere t-bane- og undergrunnsartikler