Portal:Undergrunnsbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Velkommen til Wikipedias undergrunnsbaneportal. Dette er en inngangsportal til det vi har å tilby rundt undergrunnsbane. Her finner du oversikter over undergrunnsbaneartikler, hjelp og rettesnorer for hvordan lage undergrunnsbaneartikler, kategoristrukturen og interessante fakta.

En tunnelbane, også kalt T-bane, undergrunn eller metro, er en jernbane, hovedsakelig i befolkede områder, med høy kapasitet og servicefrekvens som er adskilt fra annen trafikk.

162 byer har tunnelbaner med totalt mer enn 8000 km med bane og 7000 stasjoner.

Som navnet antyder, har tunnelbaner strekninger under jorden, men det er svært vanlig at deler av T-banesporene er ute i dagen. Ofte går traseen i tunnel gjennom de tettest befolkede delene av en by, mens sporene går over bakken utenfor bykjernen. De fleste slike nett har imidlertid lukkede systemer uavhengig av annen trafikk, i motsetning til for eksempel trikk. Les mer …

Underground (no text).svg Utvalgt bane

Oversikt over tunnelbanenettet.

Stockholms tunnelbane (sv. tunnelbana) i Storstockholm er Sveriges eneste undergrunnsbane.

Tunnelbanen eies av selskapet AB Storstockholms Lokaltrafik (SL), det landstingseide trafikkselskapet i Stockholms län. Trafikken er satt ut på anbud, og drives av Connex Sverige AB.

Stockholms tunnelbane har i dag nøyaktig 100 stasjoner, av disse er 47 underjordiske stasjoner. De underjordiske stasjonene deles inn i to hovedtyper:

  • fjellstasjoner: stasjoner som er sprengt ut i fjell
  • betongstasjoner: stasjoner som er støpt i betong
Les mer

Underground (no text).svg Utvalgt stasjon

Línea A, andén a Plaza de Mayo de la estación Plaza Miserere 02 (Buenos Aires, diciembre 2008).jpg

Plaza Miserere (offisielt Plaza de Miserere; tidligere Plaza Once) er en stasjon på linje ABuenos Airesundergrunnsbane. Den ligger mellom stasjonene Alberti/Pasco og Loria, og har tilknytning til Once undergrunnsstasjonlinje H.

Stasjonen ligger under krysset mellom Avenida Rivadavia og Avenida Pueyrredón under Plaza Miserere, i bydelen Balvanera. Området stasjonen ligger i er et populært handleområde, og i nærheten av stasjonen ligger blant annet Hospital Francés og stasjonen Once på jernbanen Ferrocarril Domingo Faustino Sarmiento.

Les mer
Prosjekt for undergrunnsbane Undergrunnsbaneprosjektet – for deg som vil være med og lage flere t-bane- og undergrunnsartikler