Portal:Undergrunnsbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Velkommen til Wikipedias undergrunnsbaneportal. Dette er en inngangsportal til det vi har å tilby rundt undergrunnsbane. Her finner du oversikter over undergrunnsbaneartikler, hjelp og rettesnorer for hvordan lage undergrunnsbaneartikler, kategoristrukturen og interessante fakta.

En tunnelbane, også kalt T-bane, undergrunn eller metro, er en jernbane, hovedsakelig i befolkede områder, med høy kapasitet og servicefrekvens som er adskilt fra annen trafikk.

162 byer har tunnelbaner med totalt mer enn 8000 km med bane og 7000 stasjoner.

Som navnet antyder, har tunnelbaner strekninger under jorden, men det er svært vanlig at deler av T-banesporene er ute i dagen. Ofte går traseen i tunnel gjennom de tettest befolkede delene av en by, mens sporene går over bakken utenfor bykjernen. De fleste slike nett har imidlertid lukkede systemer uavhengig av annen trafikk, i motsetning til for eksempel trikk. Les mer …

Underground no-text.svg Utvalgt bane

Et t-banetog som krysser Vuosaari-bryggen mellom de to stasjonene Rastila og Puotila.

Helsingfors metro (finsk: Helsingin metro) er det eneste t-banesystemet i Finland. Det er også det nordligste t-banesystemet i verden. Metroen ble åpnet 8. august 1982 etter 27 år med planlegging. Den drives av Helsingfors stads trafikverk og har årlig 50 millioner passasjerer. Den betjener hovedsakelig de østlige forstedene av Helsingfors, samt sentrum. Västmetron utvidelsen (som vil være ferdig mellom 2015 og 2020) kommer til å dekke også de vestlige forstedene samt nabokommunen Esbo. Metroen består av en Y-delt linje med 17 stasjoner over 21,1 kilometer. Det benyttes to forskjellige tog M100 som ble bygget av Strömberg i løpet av 1980-årene og M200 bygget av Bombardier som har blitt faset inn etter 2001.

Les mer

Underground no-text.svg Utvalgt stasjon

Munich subway GBR.jpg

Georg-Brauchle-Ring er en undergrunnsstasjon på Münchens undergrunnsbanenettverk. Stasjoner ligger under Georg-Brauchle-Ring, som er del av ringveisystemet rundt München. Stasjonen ligger på linjen U1. Georg-Brauchle-Ring åpnet 18. oktober 2003. Artisten Franz Ackermann står bak utsmykningen som består av 400 paneler.

Les mer

Image-x-generic.svg Utvalgt bilde

skilt
T-baneskilt ved nedgang til en stasjon tilhørende Wiens undergrunnsbane
Velg nytt bilde
Prosjekt for undergrunnsbane Undergrunnsbaneprosjektet – for deg som vil være med og lage flere t-bane- og undergrunnsartikler