Hopp til innhold

Portal:Vest-Sahara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


  rediger Vest-Saharaportalen - بـوابـة الـصـحـراء الـغـربـيـة
Marokkos forsvarsmur gjennom Vest-Sahara, farget rødt på kartet.

Vest-Sahara eller Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR) er et landområde i Nordvest-Arika, som ligger mellom Marokko i nord, Algerie i nordøst, Mauritania i sør og øst, og Atlanterhavet i vest. Vest-Sahara er en tidligere spansk koloni, som både Marokko og frigjøringsbevegelsen Polisario krever råderett over.

Etter krigen mellom Marokko og SADR fra 1975 til 1991 er i dag tre firedeler av territoriet okkupert av Marokko (kysten og de vestlige områdene), mens en firedel er kontrollert av SADR (ørkenområdene i øst). Territoriets juridiske status er at det behandles av FN som en koloni der Spania fremdeles er administrasjonsmakt, siden de som koloniherre ikke har fullført sitt ansvar med å gi territoriet selvbestemmelse. Marokko er de facto administrasjonsmakt.

Majoriteten av den saharawiske befolkningen flyktet i 1975/76 til de saharawiske flyktningeleirene i Tindouf, helt sørvest i Algerie. Det kommer den dag i dag fortsatt flyktninger fra okkuperte Vest-Sahara til flyktningeleirene. Til tross for at det er minimalt i forhold til hvordan det var under krigen.

Territoriet er delt av en 2700 km lang forsvarsmur som marokkanerne har bygget gjennom hele landet. Muren er nesten fire ganger lengre enn muren i Palestina og er beskyttet av noen av verdens største minefelt. Mellom hver femte til hver tiende kilometer er det en marokkansk militærbase som beskytter muren.

Vest-Sahara er i dag folkerettslig omstridt. Både Marokko og Polisario gjør krav på området. Ettersom området aldri ble selvstendig etter spansk koloniherredømme, behandles Vest-Sahara i dag i FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Den saharawiske arabiske demokratiske republikk er anerkjent av et 70-talls stater, og er medlem av Den afrikanske union.

  rediger Utvalgt artikkel

Polisario, Polisario Front, eller Frente Polisario (grunnlagt 10. mai 1973) er en frigjøringsbevegelse i Nord-Afrika som kjemper for å frigjøre Vest-Sahara fra Marokko. Navnet er et akronym for Frente Popular de Liberación de Saguía el Hamra y o de Oro, som er spansk for «Folkefronten for frigjøringen av Saguia el-Hamra og Río de Oro», som er henholdsvis den nordlige og sørlige delen av Vest-Sahara.

Den 26. februar 1976 trakk Spania seg offisielt ut av Vest-Sahara og Polisario utropte dagen etter en egen republikk – Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk – i Bir Lehlou.

I de påfølgende år kom det til harde kamper mellom Polisario og den marokkanske hæren, kamper som i varierende grad fortsatte fram til en våpenhvile ble inngått i 1991.

  rediger Utvalgt bilde
Vest-Sahara.
Vest-Sahara.
Grønt; ambassade eller diplomatiske forbindelser, gult; diplomatiske forbindelser midlertidig avbrutt, rødt; tidligere diplomatiske forbindelser, blått; Marokko og Vest-Sahara, inkludert område krevd av Vest-Sahara, lys blå; område kontrollert av Vest-Sahara
  rediger Visste du at…
Vest-Saharas flagg.
...Den afrikanske union anerkjenner Vest-Sahara som medlem?

...Vest-Saharas herrelandslag i fotball ikke kan være med i Fotball VM eller Afrikamesterskapet i fotball?
...Marokkos barriere i Vest-Sahara er en 2 700 km lang og 3 meter høy forsvarsmur som deler Vest-Sahara i to?
...Vest-Saharas flagg ble tatt i bruk som et offisielt flagg 27. februar 1976, da Vest-Sahara ble erklært som en selvstendig republikk?
....eh er et nasjonalt toppnivådomene (ccTLD) for Internett som er reservert for Vest-Sahara?
...Støttekomiteen for Vest-Sahara ble opprettet 1. oktober 1993 og arbeider for å fremme saharawienes rett til selvbestemmelse og et fritt Vest-Sahara?
...De saharawiske flyktningeleirene i Tindouf i Algerie er blant verdens største flyktningeleire?
...Vest-Saharas hovedstad, El Aaiún, er okkupert, og at den midlertidige hovedstaden er Bir Lehlou?

  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt biografi
Aminatou Haidar

Aminatou Ali Ahmed Haidar (arabisk: أمنتو حيدر), født 24. juli 1967 i El Aaiún i Vest-Sahara, er en kjent sahrawisk menneskerettighetsaktivist og leder av Collectif des Défenseurs Sahraouis des Droits de l´Homme (CODESA). Hun regnes som en ledende aktivist i den pågående kampen for frigjøring av Vest-Sahara, et område som ble annektert av Marokko i 1975. På grunn av hennes ikke-voldelige metoder har hun fått kallenavnet «Saharas Gandhi». For arbeidet sitt for menneskerettigheter og selvstyre har hun mottatt en rekke priser.

I dag bor Haidar sammen med sine to barn i barndomsbyen El Aaiún, som er de jure hovedstad i Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk. Hun har en bachelorgrad i moderne litteratur.

  rediger Kategorier
  rediger Vest-Saharalenker