Portal:Norge i 1814

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Eidsvollsbygninen.jpg

Eidsvollsbygningen er en historisk bygning på Eidsvoll Verk i Akershus som har en sentral plass i Norges historie. Riksforsamlingen disponerte bygningen i 1814 og forfattet Norges Grunnlov her og det var i Eidsvollsbygningen prins Christian Frederik ble valgt til Norges konge.

Eidsvollsbygningen var tidligere hovedbygningen på Eidsvoll Verk. Sammen med Wergelands Hus, Nordre Paviljong, Søndre Paviljong, Vognremissen, Konservatorboligen og parken som omkranser eiendommen utgjør Eidsvollsbygningen med inventaret det nasjonale minnesmerket over Riksforsamlingen i 1814. Bygningen forvaltes av stiftelsen Eidsvoll 1814 som utgjør en avdeling av Norsk Folkemuseum.

Bygningen ble oppført ca. 1770. I 1794 kjøpte Carsten Anker Eidsvoll Jernverk og satte i gang en omfattende ombygging og modernisering i årene rundt 1800. Han bosatte seg på Eidvoll sammen med familien i 1811. Da bygningen sto ferdig, var den en av de største og mest moderne private boliger i landet. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt bilde


arkiv  rediger Utvalgt biografi
Christian Magnus Falsen EM.01457 crop.jpg

Christian Magnus Falsen (17821830) var en norsk politiker, historiker, jurist og embetsmann. Han har fått hedersnavnet «Grunnlovens far» for sin innsats under RiksforsamlingenEidsvoll i 1814 og blir ansett som den norske grunnlovens hovedforfatter.

Sammen med Johan Gunder Adler utarbeidet Christian Magnus Falsen det mest fullstendige utkastet til det som skulle bli den endelige grunnloven. Fra 12. april 1814 var han formann for konstitusjonskomiteen på Eidsvoll, og satt som riksforsamlingens president en tid. Falsen ledet selvstendighetspartiet sammen med Georg Sverdrup, og lå dermed i harde forhandlinger med grev Herman Wedel-Jarlsberg. Les mer

arkiv  rediger Visste du at…
rediger Lenker og kategorier

(en) 1814 in Norway – kategori av bilder, video eller lyd på Commons