Portal:Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
  rediger Trondheimportalen
NO 1601 Trondheim.svg
Trondheim komm.png

Trondheim er en bykommune i Sør-Trøndelag, og den tredje mest folkerike kommunen i Norge med sine 187 353 innbyggere (per 1. januar 2016). Byen ligger ved utløpet av Nidelva ved Trondheimsfjorden og grenser i øst mot Malvik og i sør mot Selbu, Klæbu og Melhus. Trondheim er administrasjonssentrum for Sør-Trøndelag fylke.

Byen ble ifølge historien grunnlagt av Olav Tryggvason i 997, men mye tyder på at det på det tidspunktet var et betydelig tettsted der allerede. Byen var Norges hovedstad 1030–1217. Byen er blitt hjemsøkt av bybranner utallige ganger; den mest kjente brannen var Hornemansbrannen 19. april 1681.

Opprinnelig utgjorde Trondheim by bare selve byhalvøya, mens områdene rundt tilhørte Strinda herred. Trondheim ble utvidet en rekke ganger, og fikk sine nåværende grenser 1. januar 1964 da kommunene Strinda, Byneset, Leinstrand og Tiller ble innlemmet i byen. Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel
Adresseavisens gamle lokaler i Nordre gate i Trondheim sentrum er en publikumsekspedisjon
Adresseavisen, ofte bare kalt Adressa, er Norges eldste dagsavis som fremdeles utkommer. Avisen utgis i Trondheim og ble utgitt første gang 3. juli 1767 under navnet Trondhiems Adresse-Contoirs Efterretninger, basert på et kongelig privilegium og enerett som gjaldt for Trøndelag og Nord-Norge. Avisens nåværende dekningsområde er primært Trondheim og Trøndelag; dessuten også tilgrensende deler av Nordmøre og Nord-Østerdalen.

Avisen har hatt sitt nåværende navn siden 1927.

Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Gråkallbanen.
En av Gråkallbanens trikker på holdeplassen i St. Olavs gate

Bildearkiv

  rediger Visste du at…

...Ringve Museum er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter med samlinger fra hele verden?

  rediger Relaterte portaler

Norge
Andre byer:
Arendal · Bergen · Bodø · Oslo · Stavanger · Tromsø
Lokalt:
Sør-Trøndelag · Hitra · Frøya

  rediger Utvalgt biografi
Roar Strand
Roar Strand (født 2. februar 1970) er en norsk fotballspiller som spiller for Rosenborg Ballklub. Han hadde ved begynnelsen av 2006-sesongen scoret 75 mål på 347 kamper i Tippeligaen, noe som gjør ham til den med flest kamper i den øverste divisjonen i Norge. Han har også spilt 42 A-landskamper for Norge, og 67 kamper i Champions League med totalt 11 mål. Inntil 2006 har Strand etter debuten mot KV Mechelen i 1989 spilt 107 europacupkamper og scoret 19 mål, inkludert kvalifiseringskamper og UEFA-cupkamper. 25. juli 2010 spilte han sin 430. kamp i Tippeligaen.

Biografiarkiv

  rediger Kategorier
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Gløshaugen, Kristiansten festning, Nidarosdomen, Restaureringen av Nidarosdomen, Vestfronten på NidarosdomenAnbefalte artikler Anbefalte artikler:
Vår Frue kirke