Portal:Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
  rediger Trondheimportalen

Trondheim er en bykommune i Sør-Trøndelag, og den tredje mest folkerike kommunen i Norge med sine 212 660 innbyggere (per 1. januar 2023). Byen ligger ved utløpet av Nidelva ved Trondheimsfjorden og grenser i øst mot Malvik og i sør mot Selbu, Klæbu og Melhus. Trondheim er administrasjonssentrum for Sør-Trøndelag fylke.

Byen ble ifølge historien grunnlagt av Olav Tryggvason i 997, men mye tyder på at det på det tidspunktet var et betydelig tettsted der allerede. Byen var Norges hovedstad 1030–1217. Byen er blitt hjemsøkt av bybranner utallige ganger; den mest kjente brannen var Hornemansbrannen 19. april 1681.

Opprinnelig utgjorde Trondheim by bare selve byhalvøya, mens områdene rundt tilhørte Strinda herred. Trondheim ble utvidet en rekke ganger, og fikk sine nåværende grenser 1. januar 1964 da kommunene Strinda, Byneset, Leinstrand og Tiller ble innlemmet i byen. Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel
Erkebispegården sett mot nordvest.
Erkebispegården i Trondheim er et bygningskompleks reist i stein – rett sør for Nidarosdomen – som erkebiskopens religiøse og administrative sentrum i Norge inntil 1537, supplert av Erkebispegården i Bergen. Komplekset er Nordens eldste eksisterende profane steinbygning, og har en komplisert bygningshistorie.

Anlegget består i dag av en hovedfløy mot nord med erkebiskopens hall i Østhuset og hans bolig i Vesthuset. Øst for Østhuset ligger en fløy som ender i det såkalte Bakeriet. Sidefløyen mot vest inneholder Lavetthuset og Vekthuset. Østfløyen (Bispefløyen) og sørfløyen er nye museumsbygninger, oppført 1997 etter en brann 18. august 1983 med Nils Henrik Eggen som arkitekt.

Gården ble bygd som erkebiskopens residens, og kan ha vært påbegynt av erkebiskop Øystein Erlendsson fra 1161. Anlegget ble bygd ut i flere etapper gjennom middelalderen.

Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Rockheim.
Rockheim.
Rockheim (Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock) i 2010

Bildearkiv

  rediger Visste du at…
  rediger Relaterte portaler

Norge
Andre byer:
Arendal · Bergen · Oslo · Stavanger · Tromsø
Lokalt:
Hitra · Frøya

  rediger Utvalgt biografi

Elise Båtnes (født 24. juni 1971 i Trondheim) er en norsk fiolinist og 1. konsertmester for Oslo Filharmoniske Orkester. Hun begynte å spille fiolin fire år gammel ved Trondheim kommunale musikkskole, og debuterte fire år senere som solist sammen med Trondheim Symfoniorkester. Hun fikk sin første opptreden med Oslo Filharmoniske Orkester (OFO) ti år gammel i 1981, da hun fikk være solist på en barnekonsert med Mariss Jansons som dirigent. I 1982 var hun på nytt solist med OFO, under fremførelse av Vivaldis dobbeltkonsert. Hun har etter dette vært solist med alle de største norske symfoniorkestrene, og i en lang rekke andre land.

Biografiarkiv

  rediger Kategorier