Portal:Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Trondheimportalen
NO 1601 Trondheim.svg
Trondheim komm.png

Trondheim er en bykommune i Sør-Trøndelag, og den tredje mest folkerike kommunen i Norge med sine 205 163 innbyggere (per 1. januar 2020). Byen ligger ved utløpet av Nidelva ved Trondheimsfjorden og grenser i øst mot Malvik og i sør mot Selbu, Klæbu og Melhus. Trondheim er administrasjonssentrum for Sør-Trøndelag fylke.

Byen ble ifølge historien grunnlagt av Olav Tryggvason i 997, men mye tyder på at det på det tidspunktet var et betydelig tettsted der allerede. Byen var Norges hovedstad 1030–1217. Byen er blitt hjemsøkt av bybranner utallige ganger; den mest kjente brannen var Hornemansbrannen 19. april 1681.

Opprinnelig utgjorde Trondheim by bare selve byhalvøya, mens områdene rundt tilhørte Strinda herred. Trondheim ble utvidet en rekke ganger, og fikk sine nåværende grenser 1. januar 1964 da kommunene Strinda, Byneset, Leinstrand og Tiller ble innlemmet i byen. Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel

Neu-Drontheim var planleggingsnavnet på en ny storby som de tyske okkupantene planla å anlegge på Øysand utenfor Trondheim under andre verdenskrig.

Det antas at man i Berlin allerede høsten 1940 begynte å planlegge en gigantisk tysk marinehavn i Trondheimsfjorden. De tyske luftangrepene mot Storbritannia i 1941 ble aldri vellykkede, og Hitler forsto at det endelige slaget om øyriket måtte stå til havs. Derfor ble Norge og Trondheim oppgradert til strategisk viktige steder i planene om å ta kontroll over hele Europa.

Wolfgang Wegener, ekspert på krigføring til sjøs, var den første som påpekte fordelene Tyskland ville få med baser på norskekysten. Spesielt Trondheimsområdet pekte seg positivt ut i denne sammenhengen. I tillegg til å være en viktig havn under harde kamper mot britene, ville Trøndelag være gunstig når det gjaldt aktiviteter lenger ute i Atlanterhavet. Fra Midt-Norge kunne store tyske fartøy dra på tokt for å forstyrre, eller aller helst tilintetgjøre, handelsforbindelsene til de allierte.

Hitler antydet tidlig at «den store marinehavnen nødvendiggjorde snarlig anlegging av en by i umiddelbar nærhet»: Neu-Drontheim - Nye Trondheim. Og den nye byen skulle ikke være noe lite tettsted; den nye trønderske byen skulle fra første dag av ha 250-300 000 innbyggere.

Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Trondheim sentrum.
Trondheim sentrum med Nidelva i forgrunnen, mars 2008

Bildearkiv

  rediger Visste du at…

...Trondheim bare har fire bydeler?

  rediger Relaterte portaler

Norge
Andre byer:
Arendal · Bergen · Bodø · Oslo · Stavanger · Tromsø
Lokalt:
Sør-Trøndelag · Hitra · Frøya

  rediger Utvalgt biografi

Øystein Dolmen (født 19. februar 1947 i Trondheim) er en norsk artist og komiker som er best kjent som Knutsen i duoen Knutsen & Ludvigsen (19701986). Sammen med Gustav Lorentzen, som var den andre halvdelen av duoen, har han blant annet fått 2 Spellemannpriser, Sør-Trøndelag fylkes kulturpris (1984), Kardemommestipendiet (1989) og Gammleng-prisen (2006).

Biografiarkiv

  rediger Kategorier