Portal:Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
  rediger Trondheimportalen
NO 1601 Trondheim.svg
Trondheim komm.png

Trondheim er en bykommune i Sør-Trøndelag, og den tredje mest folkerike kommunen i Norge med sine 190 464 innbyggere (per 1. januar 2017). Byen ligger ved utløpet av Nidelva ved Trondheimsfjorden og grenser i øst mot Malvik og i sør mot Selbu, Klæbu og Melhus. Trondheim er administrasjonssentrum for Sør-Trøndelag fylke.

Byen ble ifølge historien grunnlagt av Olav Tryggvason i 997, men mye tyder på at det på det tidspunktet var et betydelig tettsted der allerede. Byen var Norges hovedstad 1030–1217. Byen er blitt hjemsøkt av bybranner utallige ganger; den mest kjente brannen var Hornemansbrannen 19. april 1681.

Opprinnelig utgjorde Trondheim by bare selve byhalvøya, mens områdene rundt tilhørte Strinda herred. Trondheim ble utvidet en rekke ganger, og fikk sine nåværende grenser 1. januar 1964 da kommunene Strinda, Byneset, Leinstrand og Tiller ble innlemmet i byen. Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel
Trampe går opp på høyresiden av bakken
Trampe er en sykkelheis installert i Brubakken i Trondheim. Ved åpning i august 1993 var dette den første og eneste sykkelheisen i verden. Trampe frakter årlig 20–30 000 syklister opp bakken, og inntil fem personer kan ta heisen samtidig. En ny og forbedret utgave av heisen ble installert i 2013, med åpningstider fra kl. 07.00-20.00 hver dag. Trampe har blitt en større turistattraksjon i Trondheim på grunn av sin sjeldenhet.

Ved bruk settes høyre fot på startpunktet (venstre fot forblir på sykkelpedalen), og startknappen trykkes inn. Heisen har to hastigheter; én for nybegynnere og én for erfarne brukere. Etter få sekunder dyttes brukeren forover på en fotplate som kommer frem. En vanlig feil blant turister og førstegangsbrukere har vært at de ikke holder høyre ben utstrakt og bøyer seg forover. Dette gjør det vanskelig å holde balansen og kan føre til at de faller av. Dersom noen faller av, vil den fjærbelastede fotplaten forsvinne under bakken.

Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Trøndelag Folkemuseum.
Trøndelag Folkemuseum

Bildearkiv

  rediger Visste du at…

...Johan Caspar de Cicignon ble bedt om å lage en ny byplan etter Hornemansbrannen 19. april 1681?

  rediger Relaterte portaler

Norge
Andre byer:
Arendal · Bergen · Bodø · Oslo · Stavanger · Tromsø
Lokalt:
Sør-Trøndelag · Hitra · Frøya

  rediger Utvalgt biografi

Erich Christian Dahl (født 12. februar 1814, død 22. oktober 1882) var en fargerik forretningsmann og generalkonsul fra Trondheim. Han startet bryggeriet som har vært med på å gjøre forbokstavene i fornavnet hans til kanskje Norges best kjente initialer.

Erich Dahl fra Tydal og Christine Dahl (f. Lycke) fra Kristiansund drev et vellykket forretnigsforetak da de i 1814 fødte en sønn som fikk navnet Erich Christian. Bare sju år etter dette døde Erich, men kona hans drev kjøpmannshuset videre i 40 år, da under firmanavnet Erich Dahls Enke. Erich Christian skulle også begynne å jobbe i dette selskapet etter å ha gått noen år på handelsskolen Green Row Academy i England. Han hadde god forretningsteft og tjente gode penger for firmaet. Blant annet ble import av korn og eksport av sild særdeles inntektsbringende.

Biografiarkiv

  rediger Kategorier