Portal:Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Trondheimportalen
NO 1601 Trondheim.svg
Trondheim komm.png

Trondheim er en bykommune i Sør-Trøndelag, og den tredje mest folkerike kommunen i Norge med sine 207 595 innbyggere (per 1. januar 2021). Byen ligger ved utløpet av Nidelva ved Trondheimsfjorden og grenser i øst mot Malvik og i sør mot Selbu, Klæbu og Melhus. Trondheim er administrasjonssentrum for Sør-Trøndelag fylke.

Byen ble ifølge historien grunnlagt av Olav Tryggvason i 997, men mye tyder på at det på det tidspunktet var et betydelig tettsted der allerede. Byen var Norges hovedstad 1030–1217. Byen er blitt hjemsøkt av bybranner utallige ganger; den mest kjente brannen var Hornemansbrannen 19. april 1681.

Opprinnelig utgjorde Trondheim by bare selve byhalvøya, mens områdene rundt tilhørte Strinda herred. Trondheim ble utvidet en rekke ganger, og fikk sine nåværende grenser 1. januar 1964 da kommunene Strinda, Byneset, Leinstrand og Tiller ble innlemmet i byen. Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel

Byåsen utgjør en stor del av Trondheim by. Den omfatter en rekke områder sørvest for byen i hellingene opp mot Gråkallen. Alle områdene som ligger på vestsiden av Nidelva og nord for Granåsen regnes til Byåsen. Byåsen er preget av forstadsbebyggelse med lite næringsvirksomhet og få butikker. De fleste som bor her jobber i andre deler av Trondheim. Trikkelinjen Gråkallbanen går gjennom Byåsen (endestasjon på Lian).

Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Visste du at…

...en person fra Trondheim kalles for trondheimer?

  rediger Relaterte portaler

Norge
Andre byer:
Arendal · Bergen · Bodø · Oslo · Stavanger · Tromsø
Lokalt:
Sør-Trøndelag · Hitra · Frøya

  rediger Utvalgt biografi
Håkon Bleken.
Håkon Bleken (født 9. januar 1929 i Trondheim) er en norsk maler. Som en av Norges fremste samtidskunstnere har han siden debuten i 1951 hatt en lang rekke separatutstillinger i landets viktigste gallerier, som blant annet Nasjonalgalleriet og Henie-Onstad Kunstsenter. Hans definitive gjennombrudd som kunstner kom i 1971 med en serie kulltegninger kalt Fragmenter av et diktatur.

Biografiarkiv

  rediger Kategorier