Portal:Harry Potter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

   Harry Potter
Magical books.jpg
Bøkene om Harry Potter en serie fantasy-romaner skrevet av den britiske forfatteren J.K. Rowling. Alle de syv planlagte bøkene er utgitt. Bøkene handler om et magikersamfunn, der hovedkarakteren er en ung magiker ved navn Harry Potter. Den første romanen, Harry Potter og de vises stein ble lansert i 1997 i engelsk versjon og i 1999 i norsk versjon, og den siste boken, Harry Potter og dødstalismanene, ble lansert i Juli 2007 i engelsk versjon, og i norsk versjon 1. desember samme år. Alle de syv bøkene er filmatisert.
   Profilert artikkel juli 2021

Harry Jakob Potter (født 31. juli 1980) er en fiktiv person fra bok- og filmserien Harry Potter, skrevet av J.K. Rowling. Han er det eneste barnet av Jakob og Lilly Potter.

Harry Potter blir spilt av Daniel Radcliffe i samtlige Harry Potter-filmer fram til i dag.

Harrys foreldre døde da Voldemort oppsøkte dem i 1981. De døde mens de forsvarte Harry fra Voldemorts angrep. Jakob døde først, og Lilly døde mens hun ofret seg selv for å redde sin sønns liv. Dette ga Harry en beskyttelse som Voldemort ikke kunne overvinne, en slags magisk formel av kjærlighet. Som en følge av denne beskyttelsen overlevde Harry avada kadavra-formelen, en formel som ingen før (eller siden) har overlevd. Formelen slo tilbake på Voldemort, og invalidiserte ham. I Harry Potter og Mysteriekammeret sier Harry at jeg vet ikke hvorfor du mistet kreftene dine den kvelden, men jeg vet hvorfor du ikke greide å ta livet av meg til Voldemort. Overvunnet og maktesløs gjemte Voldemort seg et sted ingen kunne finne ham, og Harry ble kjent i magikerverdenen som «Gutten som overlevde». Harry ble kanskje mest kjent for det lynformede arret trylleformelen etterlot på pannen hans.

   Spøkelser i Harry Potter-bøkene
   Kategorier
   Skuespillere
   Nyheter
Harry Potter VI boxes.jpg

Nyheter fra Harry Potter-verdenen:

   Visste du…?
   Artikler som trengs
   Utgivelser