Portal:Videospill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Videospillportalen
Gamepad.svg

Videospill eller dataspill er spill der deltakeren bruker elektronisk utstyr og en bildeskjerm. Slike spill innebærer interaksjon med et brukergrensesnitt for å generere en visuell tilbakemelding på en grafisk elektronisk enhet.

«Video» i ordet «videospill» refererer vanligvis til en rasterskjerm. De elektroniske systemene som brukes for å spille kalles plattformer. Dette kan være personlige datamaskiner eller rene spillkonsoller. De rangerer fra store datamaskiner til håndholdte enheter, slik som mobiltelefoner og PDAer. Spesialiserte videospill, slik som arkadespill var tidligere vanlige, men har med tiden blitt mindre populære.

Styremekanismen er kalt en spillkontroller og den varierer etter plattform. En konsollkontroller kan for eksempel bare bestå av en knapp og en joystick eller et dusin knapper og flere joysticker. Mange tidlige dataspill brukte maskinens tastatur som brukergrensesnitt og noen behøvde også en joystick med minst en knapp. De fleste moderne dataspill lar spilleren bruke tastatur og mus samtidig.

Bortsett fra visuell tilbakemelding bruker videospill også andre systemer for å tilby interaksjon og informasjon til spilleren. Et par eksempler er lyd og vibrering i spillkontrolleren.

arkiv   Utvalgt artikkel
Final Fantasy VII wordmark.svg

Final Fantasy VII (ファイナルファンタジーVII Fainaru Fantajī Sebun) er et konsollrollespill utviklet og utgitt av Square (nå Square Enix) i 1997. Det er det sjuende spillet i Final Fantasy-serien, og er det første spillet i serien som ble gitt ut til Sonys spillkonsoll PlayStation og Microsofts Windows-baserte datamaskiner. Det er også det første Final Fantasy-spillet med 3D-grafikk. Figurene ble tegnet i 3D i sanntid, mens bakgrunnene er statiske bilder.

Spillet foregår på planeten Gaia, hvor en gjeng opprørere kjemper mot Shinra, et mektig selskap som dreper planeten ved å bruke planetens livsstrøm som energikilde. I løpet av historien vokser konflikten, og verdens sikkerhet blir satt på spill.

Final Fantasy VII ble en suksess. Det blir omtalt som kanskje det mest populære spillet i serien,og blir ofte regnet som det spillet som gjorde konsollrollespill populært utenfor Japan. Tittelens popularitet førte til at Square Enix produserte en rekke relaterte produkter som foregår i det samme universet med samletittelen Compilation of Final Fantasy VII. Det har blitt solgt over 9,5 millioner eksemplarer av Final Fantasy VII på verdensbasis og det er det bestselgende spillet i serien.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
C418 – Daniel Rosenfeld (6120719990).jpg

Daniel Rosenfeld (født 9. mai 1989) er en tysk musiker best kjent som komponisten bak musikken og lydene i videospillet Minecraft. Musikken hans er som oftest gitt ut under aliaset C418.

Han ble født og vokste opp i Øst-Tyskland etter gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland. Han har sagt at han lærte seg lydkomponering i en ung alder med datamaskiner og enkle programmer som Ableton Live. Senere begynte han å jobbe sammen med Markus «Notch» Persson med lydmotoren i Minecraft.

Siden han jobbet som freelancemusiker, var han ikke fast ansatt hos Mojang, bedriften bak Minecraft, som ble solgt til Microsoft i 2014. Rosenfeld sier han fortsatt har alle rettighetene til musikken i spillet, og har gitt ut to album med sanger fra spillets lydspor. Det første lydsporet, Minecraft – Volume Alpha, ble sluppet ut 4. mars 2011. Videospillbloggen Kotaku valgte ut musikken i Minecraft som et av de beste videospilllydsporene i 2011. Rosenfeld ga ut det andre lydsporet 9. november 2013 med tittelen Minecraft – Volume Beta, og har musikk som har blitt lagt til i spillet senere. Minecraft - Volume Alpha har også blitt sluppet ut i et fysisk format.

Les mer

  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Visste du at...
Tennis For Two on a DuMont Lab Oscilloscope Type 304-A.jpg
  • ... Tennis for Two (bildet) er et tennisspill fra 1958 som vises på et oscilloskop?
  • ... Wolfenstein 3D var det første førstepersonsskytespillet?
  • ... Nintendo startet opp med å lage spillkort i 1889?
  • ... 0x10c skulle vært satt i året 281 474 976 712 644?
  • ... Thatgamecompany er et spillstudio?
  rediger Hvordan man kan bidra
Oppgaver
  rediger Kategorier