Portal:Videospill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Videospillportalen
Gamepad.svg

Videospill eller dataspill er spill der deltakeren bruker elektronisk utstyr og en bildeskjerm. Slike spill innebærer interaksjon med et brukergrensesnitt for å generere en visuell tilbakemelding på en grafisk elektronisk enhet.

«Video» i ordet «videospill» refererer vanligvis til en rasterskjerm. De elektroniske systemene som brukes for å spille kalles plattformer. Dette kan være personlige datamaskiner eller rene spillkonsoller. De rangerer fra store datamaskiner til håndholdte enheter, slik som mobiltelefoner og PDAer. Spesialiserte videospill, slik som arkadespill var tidligere vanlige, men har med tiden blitt mindre populære.

Styremekanismen er kalt en spillkontroller og den varierer etter plattform. En konsollkontroller kan for eksempel bare bestå av en knapp og en joystick eller et dusin knapper og flere joysticker. Mange tidlige dataspill brukte maskinens tastatur som brukergrensesnitt og noen behøvde også en joystick med minst en knapp. De fleste moderne dataspill lar spilleren bruke tastatur og mus samtidig.

Bortsett fra visuell tilbakemelding bruker videospill også andre systemer for å tilby interaksjon og informasjon til spilleren. Et par eksempler er lyd og vibrering i spillkontrolleren.

arkiv   Utvalgt artikkel
Counter-Strike Global Offensive.svg

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) er et nettorientert førstepersonsskytespill utviklet av Hidden Path Entertainment og Valve Corporation. Det er det fjerde spillet i Counter-Strike-serien. Counter-Strike: Global Offensive ble sluppet ut 21. august 2012 for Microsoft Windows og OS XSteam, Xbox 360, og en PlayStation 3-versjon ble lagd, men er bare tilgjengelig i Nord-Amerika. Linux-versjonen ble sluppet ut i september 2014.

Spillet har baner fra de tidligere Counter-Strike-spillene, og noen nye baner og spillmoduser. Det var planlagt å kunne spille med spillere på tvers av plattformer, men dette ble begrenset slik at kun Steam-versjonene av spillet ble kunne gjøre dette, på grunn av forskjellene mellom oppdateringshastighetene mellom systemene PlayStation 3-versjonen har tre muligheter for kontroller man kan spille med, enten den vanlige Playstation-kontrolleren, DualShock 3-kontrolleren, PlayStation Move eller mus og tastatur.


Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Shigeru Miyamoto cropped.jpg

Shigeru Miyamoto (宮本 茂 Miyamoto Shigeru) (født 16. november 1952) er en japansk spilldesigner og er skaperen av spillseriene Donkey Kong, Mario, Pikmin og The Legend of Zelda for Nintendo. Han er en av verdens mest kjente spilldesignere og kalles faren av moderne videospill.

Han begynte å jobbe for Nintendo (som var leke/kortspill-firma) i 1980 hvor han fikk oppdraget å designe et av deres første arkadespill. Resultatet ble Donkey Kong som var en stor suksess og spillets hovedfigur, Jumpman, som senere fikk navnet Mario, ble Nintendos «maskot». Miyamoto ble raskt Nintendos stjerneprodusent og lagde mange store titler for firmaet.

Les mer

  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Visste du at...
Tennis For Two on a DuMont Lab Oscilloscope Type 304-A.jpg
  • ... Tennis for Two (bildet) er et tennisspill fra 1958 som vises på et oscilloskop?
  • ... Wolfenstein 3D var det første førstepersonsskytespillet?
  • ... Nintendo startet opp med å lage spillkort i 1889?
  • ... 0x10c skulle vært satt i året 281 474 976 712 644?
  • ... Thatgamecompany er et spillstudio?
  rediger Hvordan man kan bidra
Oppgaver
  rediger Kategorier