Hopp til innhold

Portal:Videospill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
  rediger Videospillportalen

Videospill eller dataspill er spill der deltakeren bruker elektronisk utstyr og en bildeskjerm. Slike spill innebærer interaksjon med et brukergrensesnitt for å generere en visuell tilbakemelding på en grafisk elektronisk enhet.

«Video» i ordet «videospill» refererer vanligvis til en rasterskjerm. De elektroniske systemene som brukes for å spille kalles plattformer. Dette kan være personlige datamaskiner eller rene spillkonsoller. De rangerer fra store datamaskiner til håndholdte enheter, slik som mobiltelefoner og PDAer. Spesialiserte videospill, slik som arkadespill var tidligere vanlige, men har med tiden blitt mindre populære.

Styremekanismen er kalt en spillkontroller og den varierer etter plattform. En konsollkontroller kan for eksempel bare bestå av en knapp og en joystick eller et dusin knapper og flere joysticker. Mange tidlige dataspill brukte maskinens tastatur som brukergrensesnitt og noen behøvde også en joystick med minst en knapp. De fleste moderne dataspill lar spilleren bruke tastatur og mus samtidig.

Bortsett fra visuell tilbakemelding bruker videospill også andre systemer for å tilby interaksjon og informasjon til spilleren. Et par eksempler er lyd og vibrering i spillkontrolleren.

arkiv   Utvalgt artikkel

Agar.io er et flerspiller nettspill designet av Matheus Valadares. I spillet kontrollerer spillere celler på en bane som representerer en petriskål; målet i spillet er å bli så stor som mulig ved å spise andre mindre celler uten å bli spist av celler som er større enn ens egen. Navnet kommer fra stoffet agar, som blir brukt til å dyrke bakterier.

Spillet fikk god kritikk etter at det ble sluppet ut. Mange kritikere likte spillet for dets enkelhet, konkurranseelementene, men det ble kritisert for å være repetitivt. En nedlastbar versjon av spillet ble annonsert for Steam 3. mai 2015, mens mobilversjonen for iOS og Android ble sluppet ut 8. juli 2015 av Miniclip.

Agar.io endte opp med å bli svært populært i Tyrkia etter valget det i juni 2015. Flere tyrkiske spillere viste sine meninger om politikk til andre spillere i Agar.io og samarbeidet med andre spillere med lignende meninger. Noen tyrkiske politiske partier brukte spillet på reklameplakater som et støttesymbol.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi

Xinghan Chen (forenklet kinesisk: 陈星汉;tradisjonell kinesisk: 陳星漢; pinyin: Chén Xīnghàn; født 8. oktober 1981), bedre kjent som Jenova Chen, er en kinesisk videospill-designer. Han er designeren for flere prisvinnende spill, blant annet Cloud, Flow, Flower og Journey. Han er også medgrunnlegger av Thatgamecompany. Chen er fra Shanghai, hvor han fikk en bachelor grad i informatikk. Så han flyttet så til USA, hvor han fikk en mastergrad fra University of Southern Californias Interactive Media Division. Mens han var der lagde han spillene Cloud og Flow, og møtte Kellee Santiago. Etter en kort periode hvor han jobbet for Maxis med Spore, grunnla han Thatgamecompany med Santiago. Selskapet signerte en kontrakt med Sony Computer Entertainment for å lage tre spill for dem. Disse spillene ble Flow, Flower, og Journey. Alle disse spillene ble solgt gjennom PlayStation Network.

Siden Chen ble født i en kultur og lever i en annen, prøver han å lage videospill som appellerer til alle uavhengig av kultur eller andre ting. Målet hans er hjelpe videospill å bli et modent medium, og lage spill som for spillere til å oppleve sterke følelser fra spillet, siden han mener at de fleste spill ikke gjør noe slikt.

Les mer

  rediger Kategorier
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
arkiv   Visste du at ...
  • ... Mario sitt fulle navn er Mario Mario?
  • ... Den League of Legends-inspirerte TV-serien Arcane mottok i 2022 Emmy-prisen for «enestående animasjonsserie», samt tre andre priser?
  • ... Pac-Man (bildet) egentlig skulle hete «Puckman»?
  • ... skjelettbrødrene Sans og Papyrus fra Undertale er oppkalt etter skrifttypene som blir brukt i sine dialogbokser?
  • ... videospilldesigneren Muriel Tramis ble utvnent som ridder av den franske Æreslegionen i 2018?
  rediger Junis videospillhistorie

Utvalgte hendelser fra juni gjennom årene:


  rediger Ønsker du å bidra?
Oppgaver
Oppgaver

Se Videospillunderprosjektet for å se hva man kan bidra med!