Portal:Videospill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Videospillportalen
Gamepad.svg

Videospill eller dataspill er spill der deltakeren bruker elektronisk utstyr og en bildeskjerm. Slike spill innebærer interaksjon med et brukergrensesnitt for å generere en visuell tilbakemelding på en grafisk elektronisk enhet.

«Video» i ordet «videospill» refererer vanligvis til en rasterskjerm. De elektroniske systemene som brukes for å spille kalles plattformer. Dette kan være personlige datamaskiner eller rene spillkonsoller. De rangerer fra store datamaskiner til håndholdte enheter, slik som mobiltelefoner og PDAer. Spesialiserte videospill, slik som arkadespill var tidligere vanlige, men har med tiden blitt mindre populære.

Styremekanismen er kalt en spillkontroller og den varierer etter plattform. En konsollkontroller kan for eksempel bare bestå av en knapp og en joystick eller et dusin knapper og flere joysticker. Mange tidlige dataspill brukte maskinens tastatur som brukergrensesnitt og noen behøvde også en joystick med minst en knapp. De fleste moderne dataspill lar spilleren bruke tastatur og mus samtidig.

Bortsett fra visuell tilbakemelding bruker videospill også andre systemer for å tilby interaksjon og informasjon til spilleren. Et par eksempler er lyd og vibrering i spillkontrolleren.

arkiv   Utvalgt artikkel
Cloud.svg

Cloud er et puzzlevideospill utviklet av en gruppe studenter fra University of Southern Californias Interactive Media-program. Utviklingsteamet begynte å utvikle Cloud i januar 2005 med 20 000 amerikanske dollar i støtte fra universitetet. Spillet ble gitt ut for gratis nedlastning i oktober samme år. I løpet av juli 2006 hadde nedlastningssiden hatt seks millioner besøkende, og spillet hadde blitt lastet ned 600 000 ganger.

Spillet handler om en gutt som drømmer at han flyr mens han egentlig sover i en seng på sykehuset. Konseptet var delvis hentet fra sjefsdesigneren Jenova Chens barndom, siden han ofte var innlagt på sykehus på grunn av astma, og dagdrømte mens han lå alene på rommet sitt. I spillet tar man på seg rollen som denne gutten på sykehuset, og man vil fly gjennom en drømmeverden mens man omformer og flytter på skyer for å løse oppgaver i spillet.

Cloud vant prisen for «Best Student Philosophy» ved Slamdance Guerrilla Games Competition i 2006, og en studentpris ved Independent Games Festival i 2006. Spillet ble godt mottatt av anmeldere, som roste spillet for grafikken, musikken og den beroligende atmosfæren i spillet. Chen og Kellee Santiago, som også deltok under utviklingen av Cloud, gikk videre og startet videospillstudioet Thatgamecompany, som siden har vurdert å lage en ny, kommersiell versjon av spillet.


Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Jenova Chen - 2007.jpg

Xinghan Chen (forenklet kinesisk: 陈星汉;tradisjonell kinesisk: 陳星漢; pinyin: Chén Xīnghàn; født 8. oktober 1981), bedre kjent som Jenova Chen, er en kinesisk videospill-designer. Han er designeren for flere prisvinnende spill, blant annet Cloud, Flow, Flower og Journey. Han er også medgrunnlegger av Thatgamecompany. Chen er fra Shanghai, hvor han fikk en bachelor grad i informatikk. Så han flyttet så til USA, hvor han fikk en mastergrad fra University of Southern Californias Interactive Media Division. Mens han var der lagde han spillene Cloud og Flow, og møtte Kellee Santiago. Etter en kort periode hvor han jobbet for Maxis med Spore, grunnla han Thatgamecompany med Santiago. Selskapet signerte en kontrakt med Sony Computer Entertainment for å lage tre spill for dem. Disse spillene ble Flow, Flower, og Journey. Alle disse spillene ble solgt gjennom PlayStation Network.

Siden Chen ble født i en kultur og lever i en annen, prøver han å lage videospill som appellerer til alle uavhengig av kultur eller andre ting. Målet hans er hjelpe videospill å bli et modent medium, og lage spill som for spillere til å oppleve sterke følelser fra spillet, siden han mener at de fleste spill ikke gjør noe slikt.

Les mer

  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Visste du at...
Tennis For Two on a DuMont Lab Oscilloscope Type 304-A.jpg
  • ... Tennis for Two (bildet) er et tennisspill fra 1958 som vises på et oscilloskop?
  • ... Wolfenstein 3D var det første førstepersonsskytespillet?
  • ... Nintendo startet opp med å lage spillkort i 1889?
  • ... 0x10c skulle vært satt i året 281 474 976 712 644?
  • ... Thatgamecompany er et spillstudio?
  rediger Hvordan man kan bidra
Oppgaver
  rediger Kategorier