Portal:Videospill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Videospillportalen
Gamepad.svg

Videospill eller dataspill er spill der deltakeren bruker elektronisk utstyr og en bildeskjerm. Slike spill innebærer interaksjon med et brukergrensesnitt for å generere en visuell tilbakemelding på en grafisk elektronisk enhet.

«Video» i ordet «videospill» refererer vanligvis til en rasterskjerm. De elektroniske systemene som brukes for å spille kalles plattformer. Dette kan være personlige datamaskiner eller rene spillkonsoller. De rangerer fra store datamaskiner til håndholdte enheter, slik som mobiltelefoner og PDAer. Spesialiserte videospill, slik som arkadespill var tidligere vanlige, men har med tiden blitt mindre populære.

Styremekanismen er kalt en spillkontroller og den varierer etter plattform. En konsollkontroller kan for eksempel bare bestå av en knapp og en joystick eller et dusin knapper og flere joysticker. Mange tidlige dataspill brukte maskinens tastatur som brukergrensesnitt og noen behøvde også en joystick med minst en knapp. De fleste moderne dataspill lar spilleren bruke tastatur og mus samtidig.

Bortsett fra visuell tilbakemelding bruker videospill også andre systemer for å tilby interaksjon og informasjon til spilleren. Et par eksempler er lyd og vibrering i spillkontrolleren.

arkiv   Utvalgt artikkel
Metroid-Fusion-Logo.png

Metroid Fusion (メトロイドフュージョン Metoroid Fyūjon?) er et action-eventyrvideospill publisert av Nintendo for den håndholdte spillkonsollen Game Boy Advance. Spillet ble sluppet ut iNord-Amerika, Europa, og Australia i november 2002, og i Japan i februar 2003. Spillet er betegnet som det fjerde spillet i Metroid-serien, og er derfor ofte omtalt som Metroid 4. Metroid Fusion ble utviklet av Nintendo Research & Development 1, det samme utviklingsteamet som lagde det forrige spillet i serien, Super Metroid. Metroid Fusion har store likheter med dette spillet.

Kronologisk er Metroid Fusion det siste spillet i Metroid-serien. Spillhistorien tar for seg dusørjegeren Samus Aran som er sent av den Galaktiske Føderasjonen til det Biologiske Romstasjonslaberatoriet for å undersøke en eksplosjon. Der lærer hun at romstasjonen svermer av organismer infisert av X-parasitter, viruser som kan gjenskape vertens fysiske utseende og minner. Noe som deretter resulterer i vertens død. Samus forstår etterhvert at den Galaktiske Føderasjonen planlegger å fange X-Parasitten for eksperimentering, forstår hun at hun må ødelegge romstasjonen for å beskytte Føderasjonen fra den undervurderte styrken til X-Parasitten.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Shigeru Miyamoto cropped.jpg

Shigeru Miyamoto (宮本 茂 Miyamoto Shigeru) (født 16. november 1952) er en japansk spilldesigner og er skaperen av spillseriene Donkey Kong, Mario, Pikmin og The Legend of Zelda for Nintendo. Han er en av verdens mest kjente spilldesignere og kalles faren av moderne videospill.

Han begynte å jobbe for Nintendo (som var leke/kortspill-firma) i 1980 hvor han fikk oppdraget å designe et av deres første arkadespill. Resultatet ble Donkey Kong som var en stor suksess og spillets hovedfigur, Jumpman, som senere fikk navnet Mario, ble Nintendos «maskot». Miyamoto ble raskt Nintendos stjerneprodusent og lagde mange store titler for firmaet.

Les mer

  rediger Kategorier
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
arkiv   Visste du at ...
Tennis For Two on a DuMont Lab Oscilloscope Type 304-A.jpg
  • ... Tennis for Two (bildet) er et tennisspill fra 1958 som vises på et oscilloskop?
  • ... Wolfenstein 3D var det første førstepersonsskytespillet?
  • ... Nintendo startet opp med å lage spillkort i 1889?
  • ... 0x10c skulle vært satt i året 281 474 976 712 644?
  • ... Thatgamecompany er et spillstudio?
  rediger Februars videospillhistorie

Utvalgte hendelser fra februar gjennom årene:

Joystiq-E3-2006.jpg


  rediger Ønsker du å bidra?
Oppgaver

Se Videospillunderprosjektet for å se hva man kan bidra med!