Portal:Videospill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
  rediger Videospillportalen
Gamepad.svg

Videospill eller dataspill er spill der deltakeren bruker elektronisk utstyr og en bildeskjerm. Slike spill innebærer interaksjon med et brukergrensesnitt for å generere en visuell tilbakemelding på en grafisk elektronisk enhet.

«Video» i ordet «videospill» refererer vanligvis til en rasterskjerm. De elektroniske systemene som brukes for å spille kalles plattformer. Dette kan være personlige datamaskiner eller rene spillkonsoller. De rangerer fra store datamaskiner til håndholdte enheter, slik som mobiltelefoner og PDAer. Spesialiserte videospill, slik som arkadespill var tidligere vanlige, men har med tiden blitt mindre populære.

Styremekanismen er kalt en spillkontroller og den varierer etter plattform. En konsollkontroller kan for eksempel bare bestå av en knapp og en joystick eller et dusin knapper og flere joysticker. Mange tidlige dataspill brukte maskinens tastatur som brukergrensesnitt og noen behøvde også en joystick med minst en knapp. De fleste moderne dataspill lar spilleren bruke tastatur og mus samtidig.

Bortsett fra visuell tilbakemelding bruker videospill også andre systemer for å tilby interaksjon og informasjon til spilleren. Et par eksempler er lyd og vibrering i spillkontrolleren.

arkiv   Utvalgt artikkel
Ico-logo.jpg

Ico (イコ Iko, /ˈiːkoʊ/) er et puzzle-plattform- og action-eventyrvideospill utviklet av Team Ico. Det ble utgitt av Sony Computer Entertainment for PlayStation 2, først i Nord-Amerika og Japan i 2001, og i Europa i 2002. Det ble designet og regissert av Fumito Ueda; han ønsket å skape et minimalistisk spill om «en gutt som møter en jente». Spillet ble opprinnelig planlagt for PlayStation. Da spillet tok fire år å utvikle og den originale PlayStation-konsollen viste seg å ikke være kraftig nok, ble det istedenfor utviklet og gitt ut for den kraftigere PlayStation 2-konsollen. Utviklerne brukte et gjennomgående minimalistisk design ved å redusere antall spillelementer til et minimum, slik at spillerens innlevelse ikke skulle bli forstyrret.

Hovedpersonen i spillet er Ico, en ung gutt født med horn, noe innbyggerne i landsbyen han kommer fra mener er en forbannelse. Derfor stenger flere krigere han inn i et slott. Ico klarer å komme seg ut av sarkofagen han ble låst inne i av krigerne, og mens han utforsker slottet møter han Yorda (ヨルダ Yoruda), datteren til slottets dronning. Det viser seg at dronningen planlegger å bruke Yordas kropp for å forlenge sitt eget liv. Etter Ico finner ut av dette, rømmer han fra slottet sammen med Yorda, og blir nødt til å forsvare henne mot skyggeskapninger sendt av dronningen, som prøver å føre Yorda tilbake til slottet. Gjennom hele spillet kontrollerer spilleren Ico mens han utforsker slottet, løser gåter og hjelper Yorda over hindringer.

Ico brukte flere design- og teknikkelementer som har påvirket og inspirert senere videospill, blant annet å formidle handling gjennom minimal dialog, bloom-belysningseffekter og keyframe-animasjon. Selv om spillet ikke ble en kommersiell suksess, ble det rost av kritikere for det visuelle og hvordan handlingen formidles. Spillet har mottatt flere priser og på flere generelle lister over de beste videospillene gjennom tidene, i tillegg til at det ofte ansees som et kunstverk.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Jenova Chen - 2007.jpg

Xinghan Chen (forenklet kinesisk: 陈星汉;tradisjonell kinesisk: 陳星漢; pinyin: Chén Xīnghàn; født 8. oktober 1981), bedre kjent som Jenova Chen, er en kinesisk videospill-designer. Han er designeren for flere prisvinnende spill, blant annet Cloud, Flow, Flower og Journey. Han er også medgrunnlegger av Thatgamecompany. Chen er fra Shanghai, hvor han fikk en bachelor grad i informatikk. Så han flyttet så til USA, hvor han fikk en mastergrad fra University of Southern Californias Interactive Media Division. Mens han var der lagde han spillene Cloud og Flow, og møtte Kellee Santiago. Etter en kort periode hvor han jobbet for Maxis med Spore, grunnla han Thatgamecompany med Santiago. Selskapet signerte en kontrakt med Sony Computer Entertainment for å lage tre spill for dem. Disse spillene ble Flow, Flower, og Journey. Alle disse spillene ble solgt gjennom PlayStation Network.

Siden Chen ble født i en kultur og lever i en annen, prøver han å lage videospill som appellerer til alle uavhengig av kultur eller andre ting. Målet hans er hjelpe videospill å bli et modent medium, og lage spill som for spillere til å oppleve sterke følelser fra spillet, siden han mener at de fleste spill ikke gjør noe slikt.

Les mer

  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Visste du at...
Tennis For Two on a DuMont Lab Oscilloscope Type 304-A.jpg
  • ... Tennis for Two (bildet) er et tennisspill fra 1958 som vises på et oscilloskop?
  • ... Wolfenstein 3D var det første førstepersonsskytespillet?
  • ... Nintendo startet opp med å lage spillkort i 1889?
  • ... 0x10c skulle vært satt i året 281 474 976 712 644?
  • ... Thatgamecompany er et spillstudio?
  rediger Hvordan man kan bidra
Oppgaver
  rediger Kategorier