Portal:Videospill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Videospillportalen
Gamepad.svg

Videospill eller dataspill er spill der deltakeren bruker elektronisk utstyr og en bildeskjerm. Slike spill innebærer interaksjon med et brukergrensesnitt for å generere en visuell tilbakemelding på en grafisk elektronisk enhet.

«Video» i ordet «videospill» refererer vanligvis til en rasterskjerm. De elektroniske systemene som brukes for å spille kalles plattformer. Dette kan være personlige datamaskiner eller rene spillkonsoller. De rangerer fra store datamaskiner til håndholdte enheter, slik som mobiltelefoner og PDAer. Spesialiserte videospill, slik som arkadespill var tidligere vanlige, men har med tiden blitt mindre populære.

Styremekanismen er kalt en spillkontroller og den varierer etter plattform. En konsollkontroller kan for eksempel bare bestå av en knapp og en joystick eller et dusin knapper og flere joysticker. Mange tidlige dataspill brukte maskinens tastatur som brukergrensesnitt og noen behøvde også en joystick med minst en knapp. De fleste moderne dataspill lar spilleren bruke tastatur og mus samtidig.

Bortsett fra visuell tilbakemelding bruker videospill også andre systemer for å tilby interaksjon og informasjon til spilleren. Et par eksempler er lyd og vibrering i spillkontrolleren.

arkiv   Utvalgt artikkel


Command & Conquer: Red Alert 2, som oftest omtalt som Red Alert 2 eller RA2, er et 2,5D sanntidstrategispill utviklet av Westwood Pacific og sluppet ut for Microsoft Windows 23. oktober 2000, og etterfølgeren til Command & Conquer: Red Alert. Red Alert 2 fortsetter der Red Alert avsluttet. Spillet fikk en utvidelsespakke, Command & Conquer: Yuri's Revenge.

Command and Conquer: Red Alert 2 har to spillbare grupper, sovjetene og de allierte, begge disse var også med i det forrige spillet i serien. Red Alert 2 viste seg å være en suksess, med både gode salg og god kritikk. Spillet fikk 86% fra GameRankings.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
C418 – Daniel Rosenfeld (6120719990).jpg

Daniel Rosenfeld (født 9. mai 1989) er en tysk musiker best kjent som komponisten bak musikken og lydene i videospillet Minecraft. Musikken hans er som oftest gitt ut under aliaset C418.

Han ble født og vokste opp i Øst-Tyskland etter gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland. Han har sagt at han lærte seg lydkomponering i en ung alder med datamaskiner og enkle programmer som Ableton Live. Senere begynte han å jobbe sammen med Markus «Notch» Persson med lydmotoren i Minecraft.

Siden han jobbet som freelancemusiker, var han ikke fast ansatt hos Mojang, bedriften bak Minecraft, som ble solgt til Microsoft i 2014. Rosenfeld sier han fortsatt har alle rettighetene til musikken i spillet, og har gitt ut to album med sanger fra spillets lydspor. Det første lydsporet, Minecraft – Volume Alpha, ble sluppet ut 4. mars 2011. Videospillbloggen Kotaku valgte ut musikken i Minecraft som et av de beste videospilllydsporene i 2011. Rosenfeld ga ut det andre lydsporet 9. november 2013 med tittelen Minecraft – Volume Beta, og har musikk som har blitt lagt til i spillet senere. Minecraft - Volume Alpha har også blitt sluppet ut i et fysisk format.

Les mer

  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Visste du at...
Tennis For Two on a DuMont Lab Oscilloscope Type 304-A.jpg
  • ... Tennis for Two (bildet) er et tennisspill fra 1958 som vises på et oscilloskop?
  • ... Wolfenstein 3D var det første førstepersonsskytespillet?
  • ... Nintendo startet opp med å lage spillkort i 1889?
  • ... 0x10c skulle vært satt i året 281 474 976 712 644?
  • ... Thatgamecompany er et spillstudio?
  rediger Hvordan man kan bidra
Oppgaver
  rediger Kategorier