Portal:Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


   Bergenportalen
NO 1201 Bergen.svg
Bergen komm.svg

Bergen er en by og en kommune i Hordaland fylke, og regnes ofte som landsdelen Vestlandets hovedstad.

Bergen er den nest største byen i Norge med 256 600 innbyggere (2010). Bergen og omland har til sammen 373 530 innbyggere (2008), som utgjør 30% av befolkningen på Vestlandet. Byen ligger ved kysten og er omgitt av «De syv fjell». I byvåpenet, som regnes som Norges eldste, fremstår de syv fjell stilistisk som byens fundament.

Bergen ble grunnlagt i 1070 av kong Olav Kyrre. Byens opprinnelige navn var Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Bergen var Norgesveldets hovedstad frem til år 1314, Nordens største by omkring år 1600, og Norges største by frem til 1830-årene. Bryggen i Bergen er en UNESCO-listet del av verdens kulturarv, og minner om byens historiske tilknytning til Hansaforbundet.

Bergen er administrasjonsby for blant annet Hordaland fylke, Gulating lagdømme og Bjørgvin bispedømme i Den norske kirke.

Bergens bysang heter «Udsigter fra Ulrikken».

Les mer...

arkiv   Utvalgt artikkel
Bryggen i Bergen
Bryggen i Bergen, også kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, omfatter den gamle hanseatiske trebebyggelsen i det sentrale Bergen. Den består av 61 fredede bygninger, og befinner seg på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Bryggen ble anlagt rundt 1070 og var fra 1360 til 1754 sete for Det tyske kontor i byen og det sentrale knutepunktet for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge.

Les mer

arkiv   Utvalgt bilde
arkiv   Visste du at…

... Bergens bysang heter «Udsigter fra Ulriken», som kanskje er mest kjent for sin første strofe som lyder: «Jeg tog min nystemte Cithar i Hænde...»?

   Relaterte portaler

Norge · Arendal · Bodø · Oslo · Stavanger · Tromsø · Trondheim

arkiv   Utvalgt biografi
Tryggve Gran i Antarktis 1911.
Jens Tryggve Herman Gran (født 20. januar 1889 i Bergen, død 8. januar 1980 i Grimstad) var flyger, polarforsker og forfatter. Tryggve Gran deltok 1910-13 i Scotts sydpolsekspedisjon som ski-instruktør og var med i den patruljen som ble sendt ut for å lete etter Scott og hans kamerater som de fant døde og ihjelfrosne.

Den 30. juli 1914 fløy Gran som den første over Nordsjøen, på 4 timer og 10 minutter fra Cruden Bay i Skottland til Revtangen på Jæren med et Blériot-fly. Flyvningen var en bragd, på linje med Bleriots flyvning over Den engelske kanal fire år tidligere. Hendelsen skjedde imidlertid samtidig med utbruddet av første verdenskrig, noe som førte til at Grans Nordsjø-flyvning fikk liten oppmerksomhet. Biografiarkiv

   Kategorier
   Utmerkede og anbefalte artikler