Portal:Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


   Bergenportalen
NO 1201 Bergen.svg
Bergen komm.svg

Bergen er en by og en kommune i Hordaland fylke, og regnes ofte som landsdelen Vestlandets hovedstad.

Bergen er den nest største byen i Norge med 256 600 innbyggere (2010). Bergen og omland har til sammen 373 530 innbyggere (2008), som utgjør 30% av befolkningen på Vestlandet. Byen ligger ved kysten og er omgitt av «De syv fjell». I byvåpenet, som regnes som Norges eldste, fremstår de syv fjell stilistisk som byens fundament.

Bergen ble grunnlagt i 1070 av kong Olav Kyrre. Byens opprinnelige navn var Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Bergen var Norgesveldets hovedstad frem til år 1314, Nordens største by omkring år 1600, og Norges største by frem til 1830-årene. Bryggen i Bergen er en UNESCO-listet del av verdens kulturarv, og minner om byens historiske tilknytning til Hansaforbundet.

Bergen er administrasjonsby for blant annet Hordaland fylke, Gulating lagdømme og Bjørgvin bispedømme i Den norske kirke.

Bergens bysang heter «Udsigter fra Ulrikken».

Les mer...

arkiv   Utvalgt artikkel
Den Nationale Scene i kveldsbelysning
Den Nationale Scene er en teaterinstitusjon i Bergen som ble startet i 1876 i det samme Komediehuset på Engen hvor Ole Bull sin tid hadde drevet Det norske Theater. Av økonomiske grunner ligger det et brudd i Bergens faste teatervirksomhet på mer enn 12 år, men det skulle på nytt vise seg at det ble utdannet skuespillere i Bergen som senere skulle få nasjonal stjernestatus. Blant disse var Fredrikke Nielsen, Fredrik Garmann og Johanne Dybwad, som trolig er den som rager høyest av dem alle i anseelse.

I 1909 flyttet Den Nationale Scene inn i ny teaterbygning på Engen. Den nåværende teaterbygningen er tegnet av Einar Oscar Schou, og åpnet 19. februar 1909 med forestillingen Erasmus Montanus av Ludvig Holberg. Les mer

arkiv   Utvalgt bilde
Troldhaugen
Troldhaugen var Edvard og Nina Griegs hjem på Hop i Bergen

Bildearkiv

arkiv   Visste du at…

...Bergen ble et eget amt i 1831 og fylke fra 1919 (til 1972)?

   Relaterte portaler

Norge · Arendal · Bodø · Oslo · Stavanger · Tromsø · Trondheim

arkiv   Utvalgt biografi
Edvard Grieg
Edvard Hagerup Grieg (født 15. juni 1843 i Bergen, død 4. september 1907 i Bergen) var en norsk nasjonalromantisk komponist. Han er den norske komponisten som har fått størst internasjonalt gjennomslag, og i likhet med Bjørnstjerne Bjørnson og andre kunstnere fra siste del av 1800-tallet, fikk han stor betydning for den kulturelle nasjonsbyggingen i tiden fram mot unionsoppløsningen i 1905. Griegs mest kjente verk er trolig Konsert for klaver og orkester i a-moll op. 16.

Biografiarkiv

   Kategorier
   Utmerkede og anbefalte artikler