Portal:Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


   Bergenportalen
NO 1201 Bergen.svg
Bergen komm.svg

Bergen er en by og en kommune i Hordaland fylke, og regnes ofte som landsdelen Vestlandets hovedstad.

Bergen er den nest største byen i Norge med 256 600 innbyggere (2010). Bergen og omland har til sammen 373 530 innbyggere (2008), som utgjør 30% av befolkningen på Vestlandet. Byen ligger ved kysten og er omgitt av «De syv fjell». I byvåpenet, som regnes som Norges eldste, fremstår de syv fjell stilistisk som byens fundament.

Bergen ble grunnlagt i 1070 av kong Olav Kyrre. Byens opprinnelige navn var Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Bergen var Norgesveldets hovedstad frem til år 1314, Nordens største by omkring år 1600, og Norges største by frem til 1830-årene. Bryggen i Bergen er en UNESCO-listet del av verdens kulturarv, og minner om byens historiske tilknytning til Hansaforbundet.

Bergen er administrasjonsby for blant annet Hordaland fylke, Gulating lagdømme og Bjørgvin bispedømme i Den norske kirke.

Bergens bysang heter «Udsigter fra Ulrikken».

Les mer...

arkiv   Utvalgt artikkel
Fløien sett fra Strandkaien
Fløyen (310 moh.) er endestasjonen på Fløibanen og et utsiktspunkt over Bergen. Navnet kan komme av fløystangen, en vindfløy eller værhane som ble reist for å gi signal om vindretningen når skip skulle legge ut fra Vågen. Fløibanen er en 850 meter lang elektrisk kabelbane som trekker to vogner mellom Fløyen og stasjonen på Vetrlidsallmenningen i Bergen sentrum. Den har også tre mellomstasjoner i Promsgate, Fjellveien og på Skansemyren, og ble åpnet i 1918.

Les mer

arkiv   Utvalgt bilde
arkiv   Visste du at…

...Bergen ble grunnlagt av Olav Kyrre som Bjørgvin i 1070?

   Relaterte portaler

Norge · Arendal · Bodø · Oslo · Stavanger · Tromsø · Trondheim

arkiv   Utvalgt biografi
Sjølportrett Johan Sebastian Welhaven ca. 1825.
Johan Sebastian Welhaven (født 22. desember 1807 i Bergen, død 21. oktober 1873 i Christiania) var en norsk lyriker og litteraturkritiker. I ettertid er han mest kjent som Henrik Wergelands poetiske og kulturpolitiske motpol, men Welhaven har en betydelig posisjon i kraft av eget virke. Welhaven regnes som en av de sentrale dikterne i norsk litteratur under første halvdel av 1800-tallet.

Biografiarkiv

   Kategorier
   Utmerkede og anbefalte artikler