Portal:Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


   Bergenportalen
NO 1201 Bergen.svg
Bergen komm.svg

Bergen er en by og en kommune i Hordaland fylke, og regnes ofte som landsdelen Vestlandets hovedstad.

Bergen er den nest største byen i Norge med 256 600 innbyggere (2010). Bergen og omland har til sammen 373 530 innbyggere (2008), som utgjør 30% av befolkningen på Vestlandet. Byen ligger ved kysten og er omgitt av «De syv fjell». I byvåpenet, som regnes som Norges eldste, fremstår de syv fjell stilistisk som byens fundament.

Bergen ble grunnlagt i 1070 av kong Olav Kyrre. Byens opprinnelige navn var Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Bergen var Norgesveldets hovedstad frem til år 1314, Nordens største by omkring år 1600, og Norges største by frem til 1830-årene. Bryggen i Bergen er en UNESCO-listet del av verdens kulturarv, og minner om byens historiske tilknytning til Hansaforbundet.

Bergen er administrasjonsby for blant annet Hordaland fylke, Gulating lagdømme og Bjørgvin bispedømme i Den norske kirke.

Bergens bysang heter «Udsigter fra Ulrikken».

Les mer...

arkiv   Utvalgt artikkel
Bybanen i Bergen første dag med passasjerer
Bybanen i Bergen er et kollektivt skinnebundet transportmiddel i Bergen. Den ble vedtatt bygget i 2000,er og første delstrekning, fra sentrum til Nesttun, ble åpnet for passasjertrafikk 22. juni 2010 av Dronning Sonja. Utbyggingen startet i januar 2008. En bybane har egen trasé, mens en trikk deler trasé med andre. Bybanen i Bergen vil i all hovedsak ha egen trasé, noe som muliggjør hurtigkjørende og store sporvogner. Togsettene til Bybanen i Bergen er 32 meter lange og har plass til 212 personer.

Les mer

arkiv   Utvalgt bilde
Bergen
Bergen en gang mellom 1890 og 1905

Bildearkiv

arkiv   Visste du at…

...Ludvig Holberg ble født i Bergen i 1684 i det som i dag heter Holbergsalmenningen?

   Relaterte portaler

Norge · Arendal · Bodø · Oslo · Stavanger · Tromsø · Trondheim

arkiv   Utvalgt biografi
Dorothe Engelbretsdotter
Dorothe Engelbretsdotter (født 16. januar 1634 i Bergen, død 19. februar 1716 i Bergen) var den første kjente kvinnelige forfatteren i Norge. Hun skrev salmer, leilighetsdikt og rimbrev. I 1647 reiste Engelbretsdotter til København, der hun skal ha oppholdt seg i tre år. Her var det et aktivt litterært miljø. I København giftet hun seg atten år gammel med sin fars kapellan, Ambrosius Hardenbeck (f. 1621), som var sønn av en tysk organist i Bergen. Mange i København tvilte på at en kvinne kunne skrive så bra som hun gjorde, så de hevdet at det var hennes mann som hadde skrevet verkene. Dorothe Engelbretsdotter regnes som den første norske forfatter som klarte å leve av diktningen sin. Det hjalp at hun i 1682 fikk kongelig privilegium på ti år for å utgi sin egen diktning, forlenget med nye ti år fra 1692. I tillegg hadde kongen innvilget henne livsvarig skattefritak da hun ble enke i 1684.

Biografiarkiv

   Kategorier
   Utmerkede og anbefalte artikler