Portal:Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


   Bergenportalen

Bergen er en by og en kommune i Hordaland fylke, og regnes ofte som landsdelen Vestlandets hovedstad.

Bergen er den nest største byen i Norge med 256 600 innbyggere (2010). Bergen og omland har til sammen 373 530 innbyggere (2008), som utgjør 30% av befolkningen på Vestlandet. Byen ligger ved kysten og er omgitt av «De syv fjell». I byvåpenet, som regnes som Norges eldste, fremstår de syv fjell stilistisk som byens fundament.

Bergen ble grunnlagt i 1070 av kong Olav Kyrre. Byens opprinnelige navn var Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Bergen var Norgesveldets hovedstad frem til år 1314, Nordens største by omkring år 1600, og Norges største by frem til 1830-årene. Bryggen i Bergen er en UNESCO-listet del av verdens kulturarv, og minner om byens historiske tilknytning til Hansaforbundet.

Bergen er administrasjonsby for blant annet Hordaland fylke, Gulating lagdømme og Bjørgvin bispedømme i Den norske kirke.

Bergens bysang heter «Udsigter fra Ulrikken».

Les mer...

arkiv   Utvalgt artikkel
Gamlehaugen i Bergen
Gamlehaugen er den offisielle kongeboligen i Bergen. Det staselige bygget ligger i et parkanlegg mellom Fjøsanger og Hop, ved Nordåsvannet i Fana bydel. Den slottsaktige villaen ble oppført for Christian Michelsen i årene 19001902 etter tegninger av arkitekten Jens Zetlitz Monrad Kielland, og overført til staten etter Michelsens død. Parken er åpen for besøkende, bortsett fra når kongefamilien er i Bergen.

Les mer

arkiv   Utvalgt bilde
Bergen.
Bergen.
Bryggen i Bergen

Bildearkiv

arkiv   Visste du at…

... Haukeland Universitetssykehus er Norges største sykehus målt i antall pasienter?

   Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt biografi
En ung Amalie Skram
Amalie Skram (født 22. august 1846 Alversund, Hordaland, som Berthe Amalie Alver, død 15. mars 1905 i København) var en norsk forfatter. Hun vakte stor forargelse med sitt forfatterskap, men etterhvert, og ikke minst etter sin død, fikk hun anerkjennelse som en stor naturalistisk forfatter. Hun er blant annet kjent for slektsromanene om Hellemyrsfolket.

Biografiarkiv

   Kategorier
   Utmerkede og anbefalte artikler