The Cabin in the Woods

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The Cabin in the Woods
The Cabin in the Woods
Generell informasjon
Sjanger Skrekkfilm, thriller
Nasjonalitet USA USA
Utgitt
  • 9. mars 2011 (2011-03-09) (SXSW)
  • 13. april 2011 (2011-04-13) (USA)
  • 11. mai 2012 (2012-05-11) (Norge)
Lengde 91 min.
Produksjon
Regissør Drew Goddard
Manus Joss Whedon, Drew Goddard
Produsent Joss Whedon
Musikk David Julyan
Sjeffotograf Peter Deming
Klipp Lisa Lassek
Medvirkende Kristen Connolly
Chris Hemsworth
Anna Hutchison
Fran Kranz
Jesse Williams
Richard Jenkins
Bradley Whitford
Annen informasjon
Språk Engelsk
Filmformat 2,35:1
Filmstudio Mutant Enemy Productions, Metro-Goldwyn-Mayer
Filmselskap Lionsgate
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

The Cabin in the Woods er en amerikansk skrekkfilm fra 2012. Filmen er skrevet av Joss Whedon og Drew Goddard, regissert av Goddard, og har Kristen Connolly, Chris Hemsworth og Richard Jenkins i noen av hovedrollene.

Whedon produserte også filmen, som hadde premiere 11. mai 2012 i Norge.

Handling[rediger | rediger kilde]

En vennegjeng bestående av collegestudentene Dana (Connolly), Curt (Hemsworth), Jules (Hutchison), Marty (Franz) og Holden (Williams) bestemmer seg for å dra på hyttetur, langt fra alt som heter studenthverdag. De leier ei hytte i skogen, og selv om de har en skremmende opplevelse med en handelsmann, blir det riktig så koselig i den gammeldagse hytta.

Da kjellerlemmen plutselig åpner seg, må vennegjengen selvfølgelig undersøke hva som er der nede. I kjelleren oppdager de flere forhistoriske og skremmende ting. Når merkelige og overnaturlige hendelser siden skjer, aner de at valget av feriested kanskje ikke var det riktige likevel. Fra nå av blir det en kamp om å overleve, og vennene forstår at det er noe som er mye større enn dem selv.

Seeren tror at gjengen er med i et bisart virkelighetsprogram, for alt som skjer i hytta er velregissert. Fra et kontrollrom hvor det veddes om hvem som kommer til å dø først – atleten, jomfrua, akademikeren, pysa eller hora? styres det meste. Gjennom å påvirke personene via lys, varme, røyk og ulike sinnspåvirkende gasser, blir vi med i dette sprelske infernoet av en film som blander virkelighet, action og skrekk med en god porsjon humor.

Hovedkonflikten i filmen er å forhindre at verden går under. Det kan kun skje ved å ofre til gudene gjennom å drepe de fem utvalgte ungdommene. Det er to parallellhandlinger; ungdommene i hytta og de som styrer virkelighetsprogrammet. Konflikten ligger i at de som styrer, må drepe ungdommene for å hindre verdens undergang, mens ungdommene prøver å overleve (og vil de da også hindre verdens undergang?).

Tatt til betraktning at filmen er urealistisk og fantasi, er temaet selve konflikten. Rett og slett hva skal vi gjøre når vi har skapt en grusom verden? Dana (jomfrua) står overfor dette valget; å drepe Marty (pysa) eller ikke for å redde verden. Vi er styrt av teknologi og er mindre bevisste på det som faktisk er realitet. De fleste av oss lever i vår egen lille beskytta boble, fulle av ignoranse. Sånn også i filmen. Menneskene i den andre parallellhandlingen har allerede bestemt seg for å drepe de fem ungdommene, så hva er vitsen i å stanse verden fra å bli grusom. Den er allerede grusom, for gjennom å skade andre er målet å unngå å bli drept selv.

Det at personene i virkelighetsprogrammet også har på seg hvite frakker, som personer på sykehus eller i et laboratorium, får dem til å framstå som dydige, fredelige og gode mennesker. Likevel er de ekte mennesker, og innerst inne er de like onde som de monstrene de har skapt. Det er dette som skaper kontrasten mellom det indre og det ytre.

Når du tror du har sett og opplevd alt, endrer filmen karakter ved at alle skrekkmonstre slippes løs i et ekstremt blodig inferno.

En kvinnelig Jesus-figur (The Director) er den som skal rette opp galskapen i verden, men ender selv med å bli drept av den hasjrøykende pysa – som i vår gale verden er den som blir verdens frelser. Tror han. Det er da gudene tar sin hevn, for de får ikke det offer de ønsker seg – jomfrua. Slik ender filmen som åpenbaringen i Bibelen, ved at gudene tar hevn over de ulydige menneskene – og med apokalypsen tonende ut i bakgrunnen, slutter filmen.


Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Filmet i 2009. Den ble utsatt så lenge fordi produsentene gjerne ville ha den i 3D, noe Joss Whedon og Drew Goddard var sterke motstandere av. Etterhvert gav produsentene etter, og filmen ble kun sluppet i 2D.
  • En av to filmer Chris Hemsworth var med i som ble skutt i 2009, men ikke ble sluppet før 2012. Den andre var Red Dawn. Når filmene kom ut spøkte Hemsworth med at han var som Benjamin Button - han ble yngre og yngre for hver film han spilte i.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]