Portal:Mexico

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mexicos flagg
Mexicos flagg
Mexicos flagg
Mexicos flagg
¡Bienvenido!


Denne portalen gir deg en tematisk oversikt over Mexico-artikler på den norske Wikipedia.

Kart over Mexico
Kart over Mexico
De forente meksikanske stater eller Mexico (på spansk Estados Unidos Mexicanos eller México, også skrevet Méjico) er en nordamerikansk republikk som grenser mot USA i nord og Guatemala og Belize i sørøst. I vest ligger Stillehavet og i øst ligger Mexicogolfen og det Karibiske hav.

Mexico dekker nesten to millioner kvadratkilometer (seks ganger Norges areal) på begge sider av Krepsens vendekrets. Mot nord grenser Mexico til USA, og drøyt halvparten av grensa følger elva Río Bravo del Norte, i USA kalt Rio Grande. Den vestre grensestrekning går for det meste gjennom ørken og halvørken. Hele det nordlige Mexico er preget av ørken, selv om noen fjellstrøk er skogkledde, og det drives jordbruk i oaser.

Det sentrale høylandet rundt hovedstaden Mexico byer preget av mektige vulkaner, og fjellområdet kalles la Cordillera Neovolcánica. Bosettingen her ligger over 2000 meter over havet, delstatshovedstaden Toluca ligger eksempelvis ca. 2600 moh. I tillegg til vulkanene, som f.eks. Popocatépetl, finnes det skogkledde fjell, fruktbare daler og lommer av ørken i regnskyggen. Denne landskapstypen preger også fjellstrøk i Oaxaca og Chiapas. Dette området har en klart avgrenset regnperiode i juni-september, og er ellers forholdsvis tørt. Det gjelder også kystområdene på begge sider, som er preget av tørr skog.

Les mer…


Utvalgt bilde

Bildet viser vulkanen Popocatépetl ved soloppgang. Bildet viser vulkanen Popocatépetl ved soloppgang. Dette er en aktiv vulkan.

Visste du at…?
  • sjokolade kommer fra ordet xocolatlnahuatl som betyr «bittert vann»?
  • Tule-treet (i Oaxaca) er treet med størst diameter (rundt trestammen) i hele verden?
  • det finnes over 100 destillerier som produserer mer enn 600 merker tequila i Mexico? Over 2000 merkenavn er registrert.
  • Avenida de los Insurgentes i Mexico by er regnet som en av verdens lengste alléer? Den strekker seg over 28,8 kilometer, og går gjennom hele byen fra nord til sør.
Arbeid å utføre
  • Komme med forslag og kommentarer på diskusjonsidene.
  • Fortelle andre om portalen slik at vi får en portal med gjennomført god kvalitet.
  • Ikke være redd for å skrive artikler!
  • Utvide artiklene og lage nye artikler i blant annet i kategorier for:

meksikanske presidenter - Mexicos demografi - meksikansk kultur - meksikansk næringsliv - transport i Mexico med mer.

Mexico på andre Wikimedia-prosjekter

Commons har mer multimedia relatert til Mexico


Wiktionary har ordbokmateriale relatert til Mexico


Wikinytt har nyheter relatert til Mexico