Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Samtidig illustrasjon av mytteriet: Skipssjef, løytnant Bligh og atten lojale mannskapsmedlemmer ble satt i en lettbåt på åpent hav. Av Robert Dodd, 1790.

Mytteriet på Bounty var et mytteri ombord på skipet HMAV «Bounty», om lag 30 nautiske mil av øya Tofua i Stillehavet, den 28. april 1789. Mytteriet ble ledet av Fletcher Christian mot skipets kaptein, William Bligh. Etter at mytteristene hadde overtatt skipet lot de kapteinen og de 18 som var lojale mot han drive avgårde i en 23 fots (ca 7 meter) lettbåt. Bligh og mesteparten av mannskapet overlevde en svært lang seilas fra mytteristedet til Australia (en strekning på 3 600 nautiske mil) i den lille båten, og fikk en heltemottagelse i Storbritannia.

Mytteristene seilte avgårde med «Bounty», og endte tilsist på Pitcairnøyene hvor de bosatte seg og brant skipet. Etterkommere etter mytteristene lever fremdeles på øya.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Julian Assange.
Julian Paul Assange (født 1971 i Townsville i Queensland) er en australsk journalist, dataprogrammerer, internettaktivist mest kjent som talsmann for nettstedet Wikileaks.

Julian Assange har studert fysikk på Universitet i Melbourne, siden da har han levd og arbeidet i Kina, Iran, Australia, USA og i Storbritannia. Fra 1994 bodde Assange i Melbourne og arbeidet som programmerer og utvikler av fri programvare. Assange er medlem av styret for Wikileaks og en framstående talsmann i media for organisasjonen. Trolig er han også redaktør for Wikileaks, i den forstand at han avgjør om et dokument skal bli offentliggjort på nettstedet.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Flag of Samoa.svg

Samoa er et et land bestående av en øygruppe i den sørlige delen av Stillehavet. Staten består av de to øyene Savai'i og Upolu og mange småøyer. Hovedstaden er Apia. Staten het opprinnelig Vest-Samoa, men endret i 1997 navnet til Samoa (formelt Den uavhengige staten Samoa).

Samoa består totalt av ni øyer som alle ligger sør for ekvator. De to største øyene i Samoa, Sawai'i og Upolu, er dannet fra vulkansk aktivitet, og begge relativt høye. Det høyeste punktet på Samoa er Silisili (1857 moh) på øya Savai'i. To av de andre øyene er store korallrev som så vidt stikker opp fra havet. Resten av øyene er småøyer mellom Savaii og Upolu. Vegetasjonen på øyene er frodig og tropisk.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... Canberra ble valgt som Australias hovedstad i 1908 som et kompromiss mellom Sydney og Melbourne?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Pitcairn.
Pitcairns kjente siluett
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler