Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


  rediger Oseaniaportalen

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
arkiv   Utvalgt artikkel
Panorama over Wellington med taubanevogn.
Wellington (Te Whanganui-a-Tara eller Poneke) er hovedstaden i New Zealand og landets nest største urbane område. Wellington ligger på sørspissen av Nordøya i det geografiske sentrum av landet.

New Zealands største finansielle institusjoner er delt mellom Wellington og Auckland og noen organisasjoner har kontorer i begge byene. Wellington omtales ofte som New Zealands kulturelle senter. Spesielt kjent er byen for sin film- og teaterindustri. I tillegg har Wellington nasjonalmuseet (Te Papa - Museum of New Zealand), symfoniorkesteret (New Zealand Symphony Orchestra) og den kongelige new zealandske ballett (Royal New Zealand Ballet).

Byens kompakte kjerne rommer alt ifra kunst og kaféliv til et formidabelt natteliv tatt i betraktning byens størrelse.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Kylie Minogue (født 28. mai 1968 i Melbourne, Victoria i Australia) er en australsk artist, sangerinne og skuespiller.

Kylie slo igjennom som musiker i 1988 med Stock Aitken Waterman-låten I Should Be So Lucky, og regjerte på hitlistene på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område

Tuvalu ligger i Stillehavet, midtveis mellom Hawaii og Australia. Navnet betyr Åtte som står sammentuvalsk. Med unntak av den lille Vatikanstaten er Tuvalu den uavhengige staten som har færrest innbyggere. Øyene ligger svært lavt (høyeste punkt er 5 moh.), og er dermed sterkt truet av en eventuell fremtidig stigning i havnivået.

Tuvalu er et konstitusjonelt monarki innen Samveldet av nasjoner, med dronning Elizabeth II som statsoverhode. Dronningen er representert i Tuvalu av en generalguvernør, utnevnt av dronning etter anbefaling fra Tuvalus statsminister.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... den australske regjeringen belønnet komponist Peter Dodds McCormick med £100 for komposisjonen av Australias nasjonalsang?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Operahuset i Sydney
Operahuset i Sydney

Operahuset i Sydney (Sydney Opera House) ligger i Sydney, New South Wales i Australia, og er en av de mest særpregede og berømte bygninger fra 1900-tallet, og et av de mest berømte arenaer for kunstnerlige oppførelser i verden.

  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler