Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Satellittbilde av Great Barrier Reef
Det store barriererevet (Great Barrier Reef) er verdens største korallrev.

Revet ligger i Korallhavet utenfor nordkysten av Queensland i Australia. Det er over 2 000 kilometer langt, det dekker et område på 345 400 km² og kan sees fra verdensrommet. The Great Barrier Reef er verdens største enkeltstruktur laget av levende organismer. Dette reves struktur består av milliarder av bittesmå organismer, kjent som koralldyr. The Great Barrier Reef støtter et bredt mangfold av liv, og har blitt ærklært som en del av verdensarven av UNESCO i 1981. CNN har merket det som 1 av de 7 naturlige underverk i verden. Queensland National Trust har kalt den et statelig ikon av Queensland. En stor del av revet er beskyttet av Great Barrier Reef Marine Park. Den første europeiske oppdageren som fant revet var James Cook, som oppdaget det da han gikk på grunn 11. juni 1770.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Xanana Gusmão.
Kay Rala Xanana Gusmão (født José Alexandre Gusmão, 20. juni 1946 i Manaututo, Portugisisk Timor) er en politiker fra Øst-Timor. Han gikk på Jesuittisk skole, hadde førstegangstjeneste i den portugisiske hær (1968-1971), deltok i ikke-voldelig frigjøringsarbeid (1971-1974) før kortvarig arrest i 1975. Under Indonesisk styre var Gusmao sentral i arbeidet med å synliggjøre overgrepene mot det timoresiske folk og fikk for dette Sakharovprisen (1999) og Sydneys Fredspris (2000).

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Flag of Vanuatu.svg

Vanuatu er et land i den sørvestlige delen av Stillehavet. Vanuatu består av en rekke mindre øyer som ligger ca. 1750 km øst for Australia, 500 km nordøst for Ny-Caledonia, vest for Fiji og sør for Salomonøyene.

Vanuatu består av 83 øyer. De fleste av øyene er fjellaktige og vulkanske av opprinnelse, og har et tropisk eller subtropisk klima. Vanuatu ligger som de andre vestlige Stillehavsøyene på grensen av en jordplate, og er følgelig også plaget av jordskjelv.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... hestekappløp, surfing, australsk fotball, rugby, cricket og svømming er Australias mest populære sporter?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde


Kveld i Auckland. Sky Tower tårnet kan sees i bakgrunnen
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler