Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


  rediger Oseaniaportalen

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
arkiv   Utvalgt artikkel
Australsk dingo

Dingo (Canis lupus dingo) er et fellesnavn for flere urgamle semi-ville hunder, som kanskje mer korrekt kan kalles urhunder. Denne typen hunder kalles også ofte pariahunder (omstreifende hunder), men ikke alle pariahhunder kan derfor klassifiseres som ekte dingoer, i henhold til den vitenskapelige betegnelsen Canis lupus dingo.

Navnet dingo stammer fra de australske urinvånernes, aboriginernes navn på denne hunden, som kanskje mer korrekt bør kalles en urhund, siden typen ikke opprinnelig stammer fra Australia, men fra Asia. Grensen mellom hva som kan klassifiseres som en ekte dingo og når den må kalles en hund er fin.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Edmund Hilllary i 2004.

Edmund Percival Hillary (født 20. juli 1919, død 11. januar 2008) var en newzealandsk fjellklatrer og oppdager. Han er mest berømt for å være den første til å bestige Mount Everest (8850 moh). Han klatret Everest 29. mai 1953 sammen med sherpaen Tenzing Norgay.

Hillary var den første levende newzealenderen som har blitt avbildet på en seddel.

Hillary besteg i alt ti forskjellige topper i Himalaya på senere reiser i 1956, 196061 og 196365. Han var også med på Det britiske samveldets ekspedisjon til Sydpolen.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område

Australia er et land i Oseania beliggende sør for Indonesia og Papua Ny-Guinea. Det er verdens sjette største land regnet etter flateinnhold, og opptar mesteparten av det kontinent det er del av. På den østlige siden av landet ligger Stillehavet, på den vestlige Det indiske hav. Det bor i overkant av 21,3 millioner mennesker i Australia. Navnet «Australia» er avledet fra det latinske ordet Australis, som betyr «sydlig» eller «sørlandsk».

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... Wellington, hovedstaden på New Zealand, ble navngitt til ære for Arthur Wellesley?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Operahuset i Sydney
Operahuset i Sydney

Kart over Påskeøya med Rano Kau helt sørvest på øya.

  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler