Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel

Dingo (Canis lupus dingo) er et fellesnavn for flere urgamle semi-ville hunder, som kanskje mer korrekt kan kalles urhunder. Denne typen hunder kalles også ofte pariahunder (omstreifende hunder), men ikke alle pariahhunder kan derfor klassifiseres som ekte dingoer, i henhold til den vitenskapelige betegnelsen Canis lupus dingo.

Navnet dingo stammer fra de australske urinvånernes, aboriginernes navn på denne hunden, som kanskje mer korrekt bør kalles en urhund, siden typen ikke opprinnelig stammer fra Australia, men fra Asia. Grensen mellom hva som kan klassifiseres som en ekte dingo og når den må kalles en hund er fin.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Peter Jackson.

Peter Jackson (født 31. oktober 1961 i Pukerua Bay, New Zealand) er en prisbelønnet filmskaper som først og fremst er kjent for å ha filmatisert Ringenes herre-trilogien (bestående av filmene Ringens brorskap, To tårn og Atter en konge).

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Flag of Tuvalu.svg

Tuvalu ligger i Stillehavet, midtveis mellom Hawaii og Australia. Navnet betyr Åtte som står sammentuvalsk. Med unntak av den lille Vatikanstaten er Tuvalu den uavhengige staten som har færrest innbyggere. Øyene ligger svært lavt (høyeste punkt er 5 moh.), og er dermed sterkt truet av en eventuell fremtidig stigning i havnivået.

Tuvalu er et konstitusjonelt monarki innen Samveldet av nasjoner, med dronning Elizabeth II som statsoverhode. Dronningen er representert i Tuvalu av en generalguvernør, utnevnt av dronning etter anbefaling fra Tuvalus statsminister.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... den australske regjeringen belønnet komponist Peter Dodds McCormick med £100 for komposisjonen av Australias nasjonalsang?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Operahuset i Sydney

Operahuset i Sydney (Sydney Opera House) ligger i Sydney, New South Wales i Australia, og er en av de mest særpregede og berømte bygninger fra 1900-tallet, og et av de mest berømte arenaer for kunstnerlige oppførelser i verden.

  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler