Hopp til innhold

Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


  rediger Oseaniaportalen

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
arkiv   Utvalgt artikkel
Første blad, utgitt i 1938.

Tegneserien Fantomet har blitt utgitt sammenhengende i Australia siden serien begynte å gå i USA i 1936. Fra 1936 til 1961 ble den utgitt i kvinnebladet Australian Woman's Mirror, og fra 1948 og fram til i dag har den blitt utgitt av FREW Publications; dette er verdens lengste kontinuerlige utgivelse av Fantomet.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Marcus Stephen.
Marcus Stephen (født 1. oktober 1969 i Anetan) er Naurus president, og en tidligere vektløfter.

Han spilte først australsk fotball for det lokale laget Aces, men bestemte seg for å satse på vektløfting. I 1989 ble Nauru Weightlifting Federation (NWF) startet, for å la den til da eneste profesjonelle vektløfter, Stephen, drive internasjonalt.

Han deltok for første gang i en internasjonal konkurranse i OL i Barcelona i 1992. Siden det på den tiden ikke var noen olympisk komité i Nauru, løftet han istedet for Samoa. I 1993 ble en komité startet, så Stephen kunne konkurrere for sitt hjemland i OL i Atlanta i 1996 og OL i Sydney i 2000. Stephen fikk bære den olympiske fakkelen på dens stopp i Nauru.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område

Republikken Marshalløyene er en øystat i Stillehavet, nord for Nauru og Kiribati, øst for Mikronesiaføderasjonen og sør for Wake Island.

Landet består av 29 atoller og fem isolerte øyer. De viktigste atollene og øyene danner to grupper: Ratak-kjeden og Ralik-kjeden, som betyr soloppgang- og solnedgang-kjedene. To tredeler av landets innbyggere bor på øyene Majuro (som også er hovedstad) og Ebeye. De ytre øyene er tynt befolket på grunn av få muligheter for sysselsetting og økonomisk utvikling.

Øyene ble en del av det USA-styrte UN Trust Territory of the Pacific Islands i 1947 og ble en selvstendig stat i 1986, bortsett fra at USA står for forsvarspolitikken og mye av økonomien igjennom medlemskapet deres i Compact of Free Association.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... Australia er et av verdens mest urbaniserte land – omkring 70 prosent av befolkningen på 21 millioner bor i de 8 største byene: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide, Gold Coast, Newcastle og Canberra?

arkiv   Utvalgt bilde
Bora Bora.
Bora Bora.
Oversiktsbilde av Bora Bora
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler