Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Samtidig illustrasjon av mytteriet: Skipssjef, løytnant Bligh og atten lojale mannskapsmedlemmer ble satt i en lettbåt på åpent hav. Av Robert Dodd, 1790.

Mytteriet på Bounty var et mytteri ombord på skipet HMAV «Bounty», om lag 30 nautiske mil av øya Tofua i Stillehavet, den 28. april 1789. Mytteriet ble ledet av Fletcher Christian mot skipets kaptein, William Bligh. Etter at mytteristene hadde overtatt skipet lot de kapteinen og de 18 som var lojale mot han drive avgårde i en 23 fots (ca 7 meter) lettbåt. Bligh og mesteparten av mannskapet overlevde en svært lang seilas fra mytteristedet til Australia (en strekning på 3 600 nautiske mil) i den lille båten, og fikk en heltemottagelse i Storbritannia.

Mytteristene seilte avgårde med «Bounty», og endte tilsist på Pitcairnøyene hvor de bosatte seg og brant skipet. Etterkommere etter mytteristene lever fremdeles på øya.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Marcus Stephen.
Marcus Stephen (født 1. oktober 1969 i Anetan) er Naurus president, og en tidligere vektløfter.

Han spilte først australsk fotball for det lokale laget Aces, men bestemte seg for å satse på vektløfting. I 1989 ble Nauru Weightlifting Federation (NWF) startet, for å la den til da eneste profesjonelle vektløfter, Stephen, drive internasjonalt.

Han deltok for første gang i en internasjonal konkurranse i OL i Barcelona i 1992. Siden det på den tiden ikke var noen olympisk komité i Nauru, løftet han istedet for Samoa. I 1993 ble en komité startet, så Stephen kunne konkurrere for sitt hjemland i OL i Atlanta i 1996 og OL i Sydney i 2000. Stephen fikk bære den olympiske fakkelen på dens stopp i Nauru.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Flag of the Cook Islands.svg

Cookøyene er en øygruppe i Stillehavet, som er et selvstyrt, parlamentarisk demokrati assosiert med New Zealand, som er ansvarlig for forsvarspolitikk og tar seg av deler av utenrikspolitikken. Øygruppen består av 15 små øyer, hvorav Rarotonga er den største. Totalt areal er bare 240 km², og hovedstaden er Avarua.

Cookøyene består av mange øyer, som strekker seg over et område som er like stort som Vest-Europa. Øyene kan deles inn i to grupper av øyer, de nordlige øyene som er lave atoller, dvs koralløyer som såvidt stikker opp av havet, og de sørlige øyene som er "høye" vulkanske, fruktbare øyer med fjell, men også i denne gruppen er det noen atoller. Majoriteten av befolkningen bor på de sørlige øyene.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... Australia er et av verdens mest urbaniserte land – omkring 70 prosent av befolkningen på 21 millioner bor i de 8 største byene: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide, Gold Coast, Newcastle og Canberra?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Bora Bora.
Oversiktsbilde av Bora Bora
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler