Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Første blad, utgitt i 1938.

Tegneserien Fantomet har blitt utgitt sammenhengende i Australia siden serien begynte å gå i USA i 1936. Fra 1936 til 1961 ble den utgitt i kvinnebladet Australian Woman's Mirror, og fra 1948 og fram til i dag har den blitt utgitt av FREW Publications; dette er verdens lengste kontinuerlige utgivelse av Fantomet.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Kevin Michael Rudd.
Kevin Michael Rudd (født 21. september 1957 i Nambour, Queensland) er en australsk politiker og tidligere diplomat. Han har vært leder for Australian Labor Party siden desember 2006. Ved parlamentsvalget 24. november 2007 vant partiet en klar seier, og Rudd etterfulgte John Howard som den 26. i rekken av Australias statsministre.

Kevin Rudd vokste opp på en melkefarm near Eumundi, Queensland. Faren døde da han var elleve år gammel, og familien måtte flytte. Rudd gikk inn i Australian Labor Party i 1972, som 15-åring. Han studerte Asia-studier ved Australian National University i hovedstaden Canberra, og tok masterstudiet i kinesisk språk og historie.

Rudd var partileder i bare 50 uker før han ved første forsøk vant det nasjonale valget mot John Howard. Ved valgseieren 24. november 2007 annonserte Rudd at han vil være en statsminister for alle australienere, ikke minst også aboriginere og innvandrere. 24. juni 2010 sa han fra seg partiledervervet, og dermed også stillingen som statsminister.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Flag of Fiji.svg

Fiji er en øystat i Stillehavet, øst for Vanuatu, vest for Tonga og sør for Tuvalu. Fiji ligger 2000 km nord for New Zealand.

Fiji består av 322 øyer hvorav ca. en tredel er befolket. De to største og viktigste øyene er Viti Levu og Vanua Levu. Hovedstaden Suva ligger på Viti Levu der omtrent tre fjerdedeler av befolkningen bor.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... Australia er et av verdens mest urbaniserte land – omkring 70 prosent av befolkningen på 21 millioner bor i de 8 største byene: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide, Gold Coast, Newcastle og Canberra?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Mikronesia.
Ulithi, en laguneøy ved Karolinene i Mikronesia
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler