Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Panorama over Wellington med taubanevogn.
Wellington (Te Whanganui-a-Tara eller Poneke) er hovedstaden i New Zealand og landets nest største urbane område. Wellington ligger på sørspissen av Nordøya i det geografiske sentrum av landet.

New Zealands største finansielle institusjoner er delt mellom Wellington og Auckland og noen organisasjoner har kontorer i begge byene. Wellington omtales ofte som New Zealands kulturelle senter. Spesielt kjent er byen for sin film- og teaterindustri. I tillegg har Wellington nasjonalmuseet (Te Papa - Museum of New Zealand), symfoniorkesteret (New Zealand Symphony Orchestra) og den kongelige new zealandske ballett (Royal New Zealand Ballet).

Byens kompakte kjerne rommer alt ifra kunst og kaféliv til et formidabelt natteliv tatt i betraktning byens størrelse.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi

Lisa Gerrard (født 12. april 1961 i Melbourne) er en australsk musiker, sanger og komponist som har oppnådd internasjonal berømmelse som del av musikkgruppen Dead Can Dance med sin irske tidligere partner Brendan Perry. Hun er best kjent for sin dype kontraaltstemme. Hennes karriere begynte i 1981 og hun har deltatt i en rekke prosjekter. Gerrard mottok en Golden Globe-pris og en Oscarnominasjon for musikken til filmen Gladiator, som var et samarbeid med Hans Zimmer. Hun synger også selv, og spiller instrumenter på mange av sine låter; som regel benytter hun yangqin (et kinesisk hakkebrett).

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Flag of the Solomon Islands.svg

Salomonøyene er en stat i det vestlige Stillehavet, øst for Papua Ny-Guinea og nordøst for Australia. De er en del av Samveldet av nasjoner og har Dronning Elizabeth som monark. De ble selvstendig stat i 1978. Nasjonen består av mer enn 990 øyer, som samlet utgjør et areal på 28 400 kvadratkilometer (dvs på størrelse med Hedmark). Tar vi med havarealet, er størrelsen imidlertid over 800 000 kvadratkilometer (altså ca 2,5 ganger Norges landareal). Avstanden fra det vestligste til det østligste punktet er rundt 1500 km. Santa Cruz-øyene er de mest avsidesliggende, mer enn 200 km fra de øvrige øyene.

Les mer

  rediger Land i Oseania
Selvstendige land:

Australia Australia
Fiji Fiji
Kiribati Kiribati
Marshalløyene Marshalløyene
Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen 

Nauru Nauru
New Zealand New Zealand
Palau Palau
Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 
Samoa Samoa

Salomonøyene Salomonøyene
Tonga Tonga
Tuvalu Tuvalu
Vanuatu Vanuatu

Avhengige områder:

Amerikansk Samoa Amerikansk Samoa
Cookøyene Cookøyene
Fransk Polynesia Fransk Polynesia
Guam Guam

Niue Niue
Ny-Caledonia Ny-Caledonia
Nord-Marianene Nord-Marianene
Norfolkøya Norfolkøya

Pitcairnøyene Pitcairnøyene
Tokelau Tokelau
Wallis og Futuna Wallis og Futuna


  rediger Visste du at…

... Oseania er den minste av de sju verdensdelene?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Fiji.
Parti fra Fiji
  rediger Ting du kan gjøre
Oppgaver
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Angrepet på Pearl Harbor · Nauru · Naurus historie · Påskeøya

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Australsk fotball på Nauru · Dingo · Fantomet i Australia · Slaget ved Midway · Tuvalu