Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Operahuset i Sydney
Operahuset i Sydney (Sydney Opera House) ligger i Sydney, New South Wales i Australia, og er en av de mest særpregede og berømte bygninger fra 1900-tallet, og et av de mest berømte arenaer for kunstnerlige oppførelser i verden.

Operahuset er tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon og er plassert på Bennelong Point i havnen i Sydney, med en park i sør og nær den enorme broen Sydney Harbour Bridge. Bygningen og dens omgivelser er et ikon for Australia. For noen minner de runde skjell-seksjonene om en flåte av hvite seilskip som man ofte ser i Sydneys havn. Turister som for det meste ikke har noen interesse for opera trykker på mot bygningen i tusentall for å se den.

Foruten å sette opp teater, ballett og musikaler huser Operabygningen kontorene for Opera Australia, Sydney Theatre Company og Sydney Symphony Orchestra. Bygningen blir administrert av Opera House Trust, under New South Wales (NSW) Ministry of the Arts.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Phil Rudd.
Phillip Hugh Norman Rudd (født Phillip Hugh Norman Witschke Rudzevecuis den 19. mai 1954 i Melbourne i Australia) spilte trommer i rockebandet AC/DC fra 1975 til 1983, og igjen fra 1994 til i dag. Han bruker SONOR-trommer og Paiste-cymbaler.

Rudd spilte i flere forskjellige band i Melbourne før han ble med i The Colored Balls med det som skulle bli vokalisten i Rose Tattoo, Angry Anderson. Senere skiftet de navn til Buster Brown, og de lanserte albumet Something To Say før Rudd forlot bandet i midten av 1970-tallet. Han ble da med i AC/DC, og tilpasset seg raskt bandets profil. Rudd tok dødsfallet til vokalist Bon Scott i 1980 tungt, men fortsatte i AC/DC fram til han forlot dem under innspillingen av albumet Flick of the Switch i 1983. Han hadde fullført sitt bidrag til albumet, og selv om trommis B.J. Wilson ble innleid for å fullføre innspillingen, ble kun trommespillet til Rudd brukt i det endelige produktet.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Flag of the Pitcairn Islands.svg
Pitcairnøyene (pitkairnsk: Pitkern Aileen) er en øygruppe på fire øyer i det sørlige Stillehavet, hvorav kun den nest største – Pitcairn – er bebodd. Pitcairn er den siste gjenværende britiske kolonien i Stillehavet. Øyene er mest kjent for å være hjemmet til etterkommerne av deltakerne i mytteriet på Bounty og tahitierne som fulgte dem, en hendelse som er beskrevet i flere bøker og filmer. Denne historien reflekteres fortsatt i etternavna til flere av innbyggerne. Med rundt femti innbyggere (fra ni familier) er Pitcairn også kjent som det minst folkerike landet i verden (selv om det ikke er et selvstendig land).

Pitcairn var opprinnelig bebodd av polynesere som bodde der i flere hundre år, fram til rundt 1500-tallet. Øya var imidlertid ubebodd da Pitcairn ble oppdaget av den portugisiske oppdagelsesreisende Pedro Fernandes de Queirós i 1606. Den ble gjenoppdaget av britene i 1767 og oppkalt etter mannen som først fikk øye på øya.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Nauru.
Satellittbilde av Nauru fra ARM.gov
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler