Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Operahuset i Sydney
Operahuset i Sydney (Sydney Opera House) ligger i Sydney, New South Wales i Australia, og er en av de mest særpregede og berømte bygninger fra 1900-tallet, og et av de mest berømte arenaer for kunstnerlige oppførelser i verden.

Operahuset er tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon og er plassert på Bennelong Point i havnen i Sydney, med en park i sør og nær den enorme broen Sydney Harbour Bridge. Bygningen og dens omgivelser er et ikon for Australia. For noen minner de runde skjell-seksjonene om en flåte av hvite seilskip som man ofte ser i Sydneys havn. Turister som for det meste ikke har noen interesse for opera trykker på mot bygningen i tusentall for å se den.

Foruten å sette opp teater, ballett og musikaler huser Operabygningen kontorene for Opera Australia, Sydney Theatre Company og Sydney Symphony Orchestra. Bygningen blir administrert av Opera House Trust, under New South Wales (NSW) Ministry of the Arts.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi

Lisa Gerrard (født 12. april 1961 i Melbourne) er en australsk musiker, sanger og komponist som har oppnådd internasjonal berømmelse som del av musikkgruppen Dead Can Dance med sin irske tidligere partner Brendan Perry. Hun er best kjent for sin dype kontraaltstemme. Hennes karriere begynte i 1981 og hun har deltatt i en rekke prosjekter. Gerrard mottok en Golden Globe-pris og en Oscarnominasjon for musikken til filmen Gladiator, som var et samarbeid med Hans Zimmer. Hun synger også selv, og spiller instrumenter på mange av sine låter; som regel benytter hun yangqin (et kinesisk hakkebrett).

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Papua Ny-Guineas flagg
Papua Ny-Guinea, offisielt Den uavhengige staten Papua Ny-Guinea, er et land i Oseania. Det ligger vest i Stillehavet, og omfatter den østlige delen av verdens nest største øy Ny-Guinea, samt en rekke mindre øyer. Den vestlige delen av Ny-Guinea tilhører Indonesia. Landet grenser til Indonesia i vest, og har maritime grenser mot Australia i sør og Salomonøyene i sørøst. Tidligere var den nordlige delen av øya tysk koloni, mens den sørlige var britisk og senere australsk koloni frem til 1975. Forventet levealder for menn er 54 år, for kvinner er det 56 år.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... Oseania er den minste av de sju verdensdelene?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Fiji.
Parti fra Fiji
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler