Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Sydney.
Sydney er hovedstad i den australske delstaten New South Wales og er Australias største og eldste by, etablert i 1788. Med over 4 millioner innbyggere, er Sydney-metropolen den største og mest innflytelsesrike av de to finansielle, transport, handel og kulturelle sentrene i Australia (det andre er Melbourne).

For mange er Sydney selve symbolet på Australia. Over 20 prosent av Australias innbyggere er bosatt i Sydney, og over to tredjedeler av alle turister som besøker landet tar en tur innom denne byen.

Sydney er en betydelig global og nasjonal turistdestinasjon og blir ofte omtalt som en av det flotteste og pulserende byene i verden. Sydney var vertssted for Sommer-OL 2000.

Sydney er også kjent for sine flotte strender som ligger like ved byen, mest kjent er nok Bondi Beach og Manly Beach.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Mary MacKillop.
Mary MacKillop, også kjent som Mother Mary of the Cross (født 15. januar 1842, død 8. august 1909) var en australsk nonne, og hun ble den første australier som ble saligkåret og helligkåret. Dette ble hun da pave Johannes Paul II saligkåret henne i Sydney 19. januar 1995. Hun ble helligkåret i en offisiell seremoni 17. oktober 2010. Sammen med presten Julian Tenison Woods grunnla hun i 1866 kongregasjonen «Søstre av St. Josef av Jesu hellige Hjerte» (Sisters of St Joseph of the Sacred Heart – RSJ), eller Josephites og Brown Joeys som de også blir kalt.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Flag of Palau.svg

Palau (også skrevet Belau) er en øystat i Stillehavet, rundt 650 km øst for Filippinene. Den oppnådde selvstendighet fra USA i 1994, og er med det en av verdens yngste og tynnest befolkede nasjoner.

Den største øya i Palau er Babeldaob, som er en fjelløy, med landets høyeste punktet Mount Ngerchelchuus på 242 moh. På denne øya ligger ti av Palaus seksten delstater, blant dem den nye hovedstaden Melekeok, og Airai som er landets nest største delstat og som har landets eneste internasjonale flyplass. Airai har dessuten broforbindelse til øya og delstaten Koror. De andre øyene i Palau er hovedsakelig korallatoller.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... av New Zealands fire millioner innbyggere bor i overkant av 3 millioner på Nordøya og rundt 1 million på Sørøya?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Uluru.
Ulurus kjente siluett
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler