Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Sinking of japanese cruiser Mikuma 6 june 1942.jpg

Slaget ved Midway var et sjøslag mellom japanske og amerikanske sjøstridskrefter ved Midwayøyene i Stillehavet. Slaget varte fra 5. til 7. juni 1942. Bare en måned etter slaget i Korallhavet knuste US Navy det japanske angrepet mot Midway. Strategisk ansees slaget for å være et av de viktigste under andre verdenskrig.

Den japanske angrepsplanen mot Midway, som også inkluderte et sekundært angrep mot Aleutene, var en felle fra japanerne for å lure de amerikanske hangarskipene i kamp for så å ødelegge dem. Om krigslisten hadde lyktes ville US Navy vært nøytralisert i Stillehavet inntil slutten av 1943. Ved å erobre Midway ville Japan i tillegg få en fremskutt forsvarslinje. Suksess i dette slaget ville også avgjøre videre japanske angrep mot Fiji, Samoa og Hawaii.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Kaptein James Cook

James Cook (født 27. oktoberjul./ 7. november 1728greg. i Middlesbrough, England, død 14. februar 1779) var en britisk oppdager og navigatør. Han gjorde tre oppdagelsesreiser i Stillehavet der han kartla mesteparten av Stillehavets kyster. Han dro også rundt Atlanterhavet og det Indiske hav. Han er kjent for kartlegging, oppdagelser og observasjonen av Venuspassasjen, som han gjorde for å hjelpe andre sjøfarere. I 1772 krevde han Australia for den engelske kronen.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Flag of the Federated States of Micronesia.svg

Mikronesiaføderasjonen er en forbundsrepublikk i regionen Mikronesia i den nordlige delen av Stillehavet. Den består av øyene i Karolinergruppen (bortsett fra Palau): Yap, Pohnpei, Chuuk, Kosrae og flere mindre øyer. Setet for regjeringen er i Palikir på øya Pohnpei. Øygruppen ble administrert som en del av det USA-styrte UN Trust Territory of the Pacific Islands fra 1947 til 1990. Øyene fikk selvstyre i 1986, og har deretter vært en suveren stat i fri assosiasjon med USA igjennom Compact of Free Association, som sikrer landet både økonomisk og militær bistand fra USA.

Mikronesiaføderasjonen består av 607 øyer som strekker seg ca 2.900 km fra vest til øst og utgjør den største delen av Karolinerne. Området er delt i fire delstater som symboliseres med hver sin stjerne i landets flagg. Hovedøyen Pohnpei ligger ca 3.250 km øst for Filippinene og ca 2 000 km nordøst for Papua Ny-Guinea.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... navnet «Australia» er derivert fra det latinske ordet Australis, som betyr «sørlig» eller «sørlandsk»?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler