Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger Oseaniaportalen

Oceania (orthographic projection).svg

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
arkiv   Utvalgt artikkel
Moai på Rano raraku

Påskeøya (på polynesisk Te Pito o te Henúa («Verdens navle») eller Mata-ki-te-Rangi («Øyne mot himmelen»); på språket Rapa Nui heter øya Rapa Nui (Store Rapa), på spansk Isla de Pascua) ligger i det østlige Stillehavet, 3515 km vest for det kontinentale Chile, og 2075 km øst for nærmeste befolkede land Pitcairn, noe som gjør øya til et av verdens mest isolerte steder. Påskeøya er under chilensk styre, og er underlagt regionen Valparaiso, sammen med sin nærmeste nabo Sala y Gomez som ligger 400 km øst. Øya er mest kjent for de gamle statuene som kalles moaier, og som finnes rundt hele kystlinjen av øya.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Melanie Lynskey.

Melanie Jayne Lynskey (født 16. mai 1977 i New Plymouth, New Zealand) er en skuespiller best kjent i Norge for rollen som Rose i situasjonskomedien Two and a Half Men. Hun hadde sin skuespillerdebut i 1992 som 15-åring i rollen som Pauline Parker i den kritikerroste filmen Heavenly Creatures mot Kate Winslet. I den Emmy Award-vinnende serien Two and a Half Men spiller hun Rose som er Charlie Harpers (Charlie Sheen) besatte nabo som er sykelig forelsket i ham og stadig bryter seg inn i huset hans, og kommer uanmeldt på besøk inn verandadøra.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område
Flag of Tonga.svg

Kongedømmet Tonga er en øygruppe i det sørlige Stillehavet, omtrent en tredjedels vei mellom New Zealand og Hawaii. Det ligger sør for Samoa og øst for Fiji.

Tonga består av 172 øyer. I øst finnes det mange rekker av lave koraller. Noen av øyene er av vulkansk opprinnelse. Øyene har tropisk havsklima. Gjennomsnittstemperaturen varierer fra 27 °C i nord til 23 °C i sør. Nedbøren varierer også.

Les mer

  rediger Land i Oseania
Selvstendige land:

Australia Australia
Fiji Fiji
Kiribati Kiribati
Marshalløyene Marshalløyene
Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen 

Nauru Nauru
New Zealand New Zealand
Palau Palau
Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 
Samoa Samoa

Salomonøyene Salomonøyene
Tonga Tonga
Tuvalu Tuvalu
Vanuatu Vanuatu

Avhengige områder:

Amerikansk Samoa Amerikansk Samoa
Cookøyene Cookøyene
Fransk Polynesia Fransk Polynesia
Guam Guam

Niue Niue
Ny-Caledonia Ny-Caledonia
Nord-Marianene Nord-Marianene
Norfolkøya Norfolkøya

Pitcairnøyene Pitcairnøyene
Tokelau Tokelau
Wallis og Futuna Wallis og Futuna


  rediger Visste du at…

... rockebandet AC/DC er fra Australia og ble dannet i desember 1973?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Auckland.
Utsikt over New Zealands største by, Auckland
  rediger Ting du kan gjøre
Oppgaver
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Angrepet på Pearl Harbor · Nauru · Naurus historie · Påskeøya

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Australsk fotball på Nauru · Dingo · Fantomet i Australia · Slaget ved Midway · Tuvalu