Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
fredag
9.
desember

Ingen oppføringer er registrert for i dag.
  rediger Ukas Korea-artikkel
Prosentvis fordeling av de vanligste koreanske etternavnene.

██ Kim, Gim

██ Lee, Yi, Rhee

██ Bak, Park, Pak

██ Choi

██ Jung, Jeong, Chung, Cheong

Kim er det mest benyttede koreanske etternavnet, med nær 10 millioner personer i år 2000, det vil si 21 prosent av befolkningen.

Etter at Sør-Korea reviderte skrivemåten av koreansk på latinske bokstaver i år 2000 er den offisielle rettskrivningen Gim, mens det fremdeles skrives som Kim i Nord-Korea.

Det kinesiske tegnet for navnet (金) betyr «gull». Selv om dette tegnet vanligvis uttales geum (금), så brukes uttalen gim (김) når tegnet brukes som etternavn.

  rediger Ukas biografi
Ko san.jpg
Ko San (født 19. oktober, 1976 i Busan, Sør-Korea) er en sørkoreansk forsker ved Samsung Advanced Institute of Technology. Han ble uteksaminert fra Hanyoung Foreign Language High School og fortsatte med matematikkstudier ved Seoul National University. Han vant bronse i et nasjonalt amatørboksestevne i 2004 og har besteget det 7546 meter høye kinesiske fjellet Muztagh Ata i Xinjiang-provinsen, samme år. 25. desember 2006 var han en av to deltakere i Sør-Koreas astronautprogram.
   Utvalgt sted
Sudogwon med de tettest befolkede områdene som sees som hvitt.

Sudogwon er en region i Sør-Korea, som ligger nordvest i landet. På koreansk refereres det til Sudogwon for å beskrive regionen, som består av Seoul, Incheon og det meste av provinsen Gyeonggi. Etter at Seouls undergrunnsbane ble forlenget til Asan i Sør-Chungcheong og Chuncheon i Gangwon, har enkelte inkludert byene Asan, Cheonan og Chuncheon til storbyområdet og til Stor-Seoul.

De tre provinsene danner det største byområde i Asia etter Tokyo med ca. 24,5 millioner innbyggere og utgjør den nest mest befolkede byregion i verden. Halvparten av den sørkoreanske befolkningen bor i regionen.

Les mer

  rediger Visste du at…
Goguryeo-gravene.
  • ...Haeinsatempelet er et av de fremste buddhist-tempelet i Sør-Korea, blant annet fordi det er hjem for Tripitaka Koreana, den mest komplette samlingen med buddhistskrifter som finnes, nedregnet på 81 340 tretavler.
  • ...Den koreanske folkearmé i Nord-Korea har rundt 1 million mann under våpen, og 7 millioner i reserve.
  • ...9 prosent av alle sørkoreanere har Park eller varianter av dette navnet som etternavn ?
  • ...Det koreanske kongedømmet Silla er ett av de lengstlevende dynastiene i asiatisk historie?
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
헨리크 요한 입센 (Henrik Johan Ibsen, 1828년 3월 20일 ~ 1906년 5월 23일)은 노르웨이의 극작가이자 시인이다. 노르웨이를 대표하는 역사상 가장 중요한 극작가 중의 하나로, 현대의 현실주의극을 세우는 데 공헌하였다. 따라서 그를 "현대극의 아버지"라고 부르기도 한다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
427 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/desember 2016

  rediger Ukas bilde
Geumsan.
Parti fra Geumfjellet i Namhae
  rediger Utvalgt kart
Dokdo.
Liancourt-øyene
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet