Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
mandag
24.
oktober

  • 1972: Kim Ji-soo, sørkoreansk skuespiller, blir født.
  • 1974: Journalister i avisa Donga Ilbo lanserer en kampanje for fri fresse, og kritiserer den statlige sensuren og overvåkningen av medieansatte. Nesten 180 av avisas ansatte journalister og fotografer får sparken som en følge av dette.
  • 1994: Krystal Jung, amerikansk-født sørkoreansk sanger, blir født.
  • 1994: Cho Chang-ho, en sørkoreaner som ble tatt til fange under Koreakrigen, rømmer via Kina etter 43 års fangenskap i Nord-Korea. Han er den første fange fra Koreakrigen som klarer å rømme til Sør-Korea.
  • 1997: Park So-Yeon, sørkoreansk kunstløper, blir født.
  • 2002: Sør-Korea og Chile signerer en frihandelsavtale.
  • 2003: Det sørkoreanske forsvarsdepartementet offentliggjor at 1186 sørkoreanske soldater ble holdt i nordkoreansk fangenskap under Koreakrigen.
  • 2005: Nord-Korea offentliggjor at landet vil vende tilbake til sekspartsforhandlingene.
  • 2008: Sør-Korea, Kina, Japan og ti medlemmer av ASEAN blir enige om å etablere et felles fond på 80 milliarder USD for å bekjemte den regionale finanskrisa.
  rediger Ukas Korea-artikkel
Nord-Koreas flagg.
Nord-Koreas flagg ble tatt i bruk 8. september 1948. Den røde stjernen representerer kommunismen og er gjengitt i flagget på en hvit sirkelformet bakgrunn. Stjernen symboliserer også Koreas arbeiderparti. Sirkelen er muligens knyttet til Yin og Yang, hentet fra koreansk kultur. Hvit er den koreanske nasjonalfargen og betyr verdighet. Den røde fargen betyr patriotisme og de blå stripene skal bety «det koreanske folkets bestrebelser etter å slutte opp under hele verdens revolusjonære folk og slåss for seier for ideen om selvstendighet, vennskap og fred».

Nord-Korea tok opprinneliget flagg av typen «taegukki» etter uavhengigheten i 1945 fra de japanske okkupantene, mer likt det sørkoreanske flagget. Flaggbyttet i 1948 kom som en følge av behovet for et flagg som lignet mer på Sovjetunionens flagg.

  rediger Ukas biografi
Kyou Hyuk Lee 2008.jpg
Lee Kyou-hyuk (født 16. mars 1978 i Seoul) er en sørkoreansk skøyteløper. Han har spesialisert seg på sprintdistansene 500 og 1000 meter, og ble sprintverdensmesterHamar i 2007, og har en bronsemedalje fra 1000 meter under VM i Salt Lake City i 2007. Han forsvarte VM-tittelen sin i 2008 og tok sølv på 500 meter under VM enkeltdistanser i Nagano. Lee kunne blitt den første utøveren på 16 år til å vinne tre sprint-VM på rad, men falt på den siste distansen i VM 2009. Han tok et nytt sølv på 500 meter i VM enkeltdistanser samme år. I 2010 vant Lee sprint-VM for tredje gang, og har også vunnet tre av åtte verdenscupløp på 500 meter.
   Utvalgt sted
Satellitfoto av Ulsan.

Ulsan er en storby i Sør-Korea. Byen er landets sjuende største by målt etter innbygegrtall og ligger i det sørøstre hjørnet av Koreahalvøya 70 km nord for Busan.

Ulsan er et sørkoreansk industrilokomotiv, og ligger i hjertet av det som kalles Ulsan industriområde, der verdens største bilfabrikk ligger, eid av Hyundai Motor, foruten verdens største skipsverft, Hyundai Heavy Industries, og verdens største oljeraffineri, eid av SK Energy. I 2008 hadde Ulsan et bruttonasjonalprodukt per innbygger på 63,817 USD, som er landets absolutt høyeste (Sør-Korea i 2007: 31.095 USD). Alene ville byen vært verdens tredje mest velstående økonomi, høyere enn Norge, Singapore, USA, Hongkong og Sveits.

Les mer

  rediger Visste du at…
En mann i folkedrakta hanbok vever en korg i Yangdong av Gyeongju
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
1994년 동계 올림픽 은 노르웨이의 릴레함메르에서 개최되었다. 1986년 국제올림픽위원회는 동계 올림픽을 하계 올림픽과 2년 주기로 교차 개최하기로 결정하고 1988년 서울 올림픽 대회 직전에 1994년에 동계 올림픽을 릴레함메르에서 개최하기로 결정하였다. 다른 후보 도시는 미국의 앵커리지, 스웨덴의 외스테르순드, 불가리아의 소피아가 경쟁하였다. 이로써 릴레함메르 대회는 올림픽 사상 하계 올림픽과 다른 해에 열린 첫 대회가 되었다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
473 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/oktober 2016

  rediger Ukas bilde
Ryugyong Hotel.
Det monumentale og uferdige Ryugyong Hotel i Pyongyang
  rediger Utvalgt kart
Korea.
Koreahalvøya i år 300
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet