Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
lørdag
14.
januar

Ingen oppføringer er registrert for i dag.
  rediger Ukas Korea-artikkel
Juchetårnet skal minne den nordkoreanske befolkningen om Kim Il-sungs filosofi Juche (sjølberging).
Juche er den nordkoreanske statsbærende ideologi, fastslått i landets grunnlov i 1977 da den erstattet marxismen. Direkte oversatt betyr ordet sjølberging, noe som er poenget med ideologien, nemlig å klare seg selv uten hjelp utenfra, og å være uavhengig og opprettholde uavhengighet.

Et annet poeng er at folket både er subjekt og objekt for revolusjonen, noe som betyr at en må endre seg selv for å lede Nord-Korea til det kommunistiske samfunn.

Juche-ideen ble utviklet av Kim Il-sung og anses ikke for å være forbundet med marxismen-leninismen, snarere med stalinismen i kombinasjon med mer tradisjonelle konfusianske idéer og koreansk kultur.

Under den kalde krigen forsøkte Nord-Korea å eksportere Juche til andre stater, i hovedsak i den tredje verden, og Juche skal til en viss grad ha inspirert den rumenske leder Nicolae Ceauşescu.

I Nord-Korea er Juche blitt navnet på en ny tidsregning. Juche 1 er identisk med året da Kim Il-sung ble født, det vil si 1912. 2011 blir dermed Juche 100.

Etter Il-sungs død i 1994, men særlig fra 2003, er Juche ikke lenger alene den viktigste ideologi for det nordkoreanske regimet, men suppleres og til en viss grad erstattes nå av Songun («Militæret først»).

  rediger Ukas biografi
Lee Myung-bak.png
Lee Myung-bak (født 9. desember 1941 i Osaka, Japan) er Sør-Koreas president. Lee ble 19. desember 2007 valgt til vervet som sørkoreansk president og etterfulgte Roh Moo-hyun 25. februar 2008. Han har tidligere vært ordfører i hovedstaden Seoul, og ble da kjent for sine kontroversielle initiativ, blant annet åpningen av byelva Cheonggyecheon, som ble lagt i rør i 1968. Han representerer det konservative partiet Grand National Party og er tilhenger av en hardere linje overfor Nord-Korea og tettere forbindelser med USA.
   Utvalgt sted
Seoul sett fra lufta mot nordvest i juni 2008. Tydelig sees Hanelva som deler byen i en nordlig og en sørlig del.

Seoul er hovedstaden i Sør-Korea. Byen har 10,4 millioner innbyggere, men med forsteder i provinsene Incheon og Gyeonggi er byen det største byområde i Asia etter Tokyo med vel 24,5 millioner innbyggere og det sjuende mest befolkede byområde i verden. Dette betyr også at halvparten av den sørkoreanske befolkningen bor i eller rundt byen. Dette bidrar til å gjøre byen til landets desiderte tyngdepunkt innenfor politikk, økonomi, kultur. Seoul ligger ved Hanelva og har vært koreansk hovedstad siden 1394 under ulike kongedømmer og herskere.

Les mer

  rediger Visste du at…
Fil:GWANGJU-W1.jpg
Guus Hiddink Stadium.
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
옌스 스톨텐베르그 (노르웨이어: Jens Stoltenberg, 1959년 3월 15일 ~ )는 노르웨이의 정치인이다. 노동당 소속으로 2000년부터 2001년 사이에 총리를 지냈고, 2005년 총선에서 승리하여 다시 총리로 재직하고 있다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
391 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/januar 2017

  rediger Ukas bilde
Haeinsa.
Haeinsatempelet i Sør-Gyeongsang
  rediger Utvalgt kart
Topografisk kart over Nord-Korea.
Topografisk kart over Nord-Korea
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet