Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
søndag
29.
november

Ingen oppføringer er registrert for i dag.
  rediger Ukas Korea-artikkel
Den forente familie (engelsk Unification Church, derav også det norske navnet Enhetskirken) er en nyreligiøs bevegelse som ble grunnlagt av Sun Myung Moon i Korea i 1954. Bevegelsen har siden vokst og blitt verdensomfattende. Det er antatt at bevegelsen i dag teller fra rundt 250 000 til 3 000 000 medlemmer i mer en 180 land, skjønt hovedmengden er i Sør-Korea eller i Japan.

I 1954 ble gruppen formelt og legalt etablert i Seoul, Sør-Korea som The Holy Spirit Association for the Unification of World Christianity (HSA-UWC), og reflekterte således Moons opprinnelige visjon om en økumenisk bevegelse. I møte med opposisjon fra de etablerte kristne kirkesamfunn ble den ikke innlemmet blant øvrige kristne, men utviklet seg som en uavhengig bevegelse som ble kjent som Den forente familie.

I løpet av 1990-tallet begynte Moon å etablere flere ulike fredsorganisasjoner, inkludert Family Federation for World Peace and Unification som overtok mye av den åndelige og organiserte funksjonen til kirken. I mange deler av verden ble bevegelsen kjent som HSA-UWC, hvilket er det navn som går igjen på juridiske papirer.

  rediger Ukas biografi

Choi Hong-hi (født 9. november 1918 i Hwa Dae i Myong Chun i Korea, død 15. juni 2002 i Pyongyang) regnes som grunnleggeren av Taekwon-Do. Selv om han refereres til som general var den egentlige graden hans generalmajor.

   Utvalgt sted
Byen New Songdo er bygd på lang gjenvunnet fra havet.

Incheon er en storby i Sør-Korea. Byen er landets tredje største etter Seoul og Busan og er landets største havneby på landets vestkyst. Byen er også hjemsted for Sør-Koreas største og en av Asias største flyplasser, Incheon internasjonale lufthavn, noe som gjør byen til landets viktigste transportsenter. Byen har utviklet seg til et internasjonalt finanssenter, særlig rundt det high-tech og futuristiske Songdo International City, som er hjem til landets høyeste bygning, den 305 meter høye Northeast Asia Trade Tower.

Incheon er en del av hovedstadsområdet Sudogwon som utgjøres av Seoul og den omkringliggende provinsen Gyeonggi. Incheons undergrunnsbane og Seouls undergrunnsbane er koblet sammen og bidrar til samarbeid over bygrensene.

Byens stadig større betydning har også trukket til seg flere internasjonale arrangement. I februar 2010 var byen vertskap for G20s finansministermøte, som en del av forbredelsene til G20-toppmøtet i Seoul i november 2010. Byen er også utpekt som arrangørsted for Asialekene 2014.

Les mer

  rediger Visste du at…
Sørkoreansk frimerke med Dangun-året 4289 (1956).
  • ...The Daily NK er en nettavis som fokuserer på saker relatert til Nord-Korea og som drives av nordkoreanske avhoppere til Sør-Korea?
  • ...FNs befolkningsfond tror den sørkoreanske befolklningen vil falle fra vel 50 millioner i 2010 til 44 millioner i 2050, i hovedsak som følge av sørkoreanske fødselsraten som er på 1,2.
  • ...En gjennomsnittlig sørkoreaner kan regne med å bli 76,4 år gammel om det er en mann og 82,9 år om det er en kvinne.
  • ...En gjennomsnittlig nordkoreaner kan regne med å bli 65,5 år gammel om det er en mann og 69,7 år om det er en kvinne.
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
하랄 5세 (Harald V, 1937년 2월 21일 ~ )는 노르웨이의 왕(1991년 1월 17일 ~)으로 노르웨이의 슐레스비히-홀슈타인-존더부르크-글뤽스부르크(Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg) 왕가의 수장이다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
803 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/november 2015

  rediger Ukas bilde
Kabelbane.
Kabelbane fra Seoul til Namfjellet
  rediger Utvalgt kart
Dokdo.
Liancourt-øyene
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet