Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
mandag
5.
oktober

  • 1922: Den koreanske speiderbevegelsen blir grunnlagt.
  • 1976: Song Seung-hun, sørkoreansk skuespiller, blir født.
  rediger Ukas Korea-artikkel
Incheonbrua.
Incheonbrua er ei bru i Sør-Korea, som åpnet 26. oktober 2009, etter fire års konstruksjonsarbeid. Brua ble den andre forbindelsen mellom Yeongjongøya og Incheon, og åpner en direkte transportmulighet mellom Incheon internasjonale lufthavn og New Songdo City. Veiprosjektet på tilsammen 21,38 km, består av offentlig finansierte deler i hver ende og en privatfinansiert del på en lengde av 12,34 km i midten.

Skråkabelbrua er den mest iøynefallende delen av bruprosjektet, men også den delen av prosjektet som var vanskeligst å få til. Hovedtårnet er på 230,5 meter høyde med tilsammen fem spenn, der det lengste er på 800 meter, mens den flankeres av to mindre spenn på henholdsvis 260 og 80 meter. Veiprosjektet kostet 1,4 milliarder USD, og av dette betaler bilistene 5500 won i bompenger for hver passering.

  rediger Ukas biografi
Heung-Chul Choi 1 - WC Zakopane - 27-01-2008.JPG
Choi Heung-chul (født 3. desember 1981 i Muju I Nord-Jeolla, Sør-Korea) er en sørkoreansk skihopper som hopper for klubben Mu-Ju Resort. Han utgjør sammen med Choi Yong-jik det sørkoreanske hopplandslaget. Choi har konkurrert siden 1998 og trenes av den tyske skihopperen Jochen Danneberg. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd i Vinter-OL_2002 i Salt Lake City der han sammen med det sørkoreanske hopplaget ble nummer åtte i laghopp. Han endte på 30. plass i liten bakke individuelt. Hans fremste prestasjoner etter dette var en 10. plass i laghopp i Ski-VM 2005.
   Utvalgt sted
Parti fra sentrum.

Kaesŏng er Nord-Koreas femte største by og ligger i den nordkoreanske regionen Nord-Hwanghae. Byen er tidligere hovedstad i det koreanske riket under Goryeo. Byen ligger nær Kaesong industriregion og deler av byen ble fradelt til industriregionen i 2002. Industriregionen er et samarbeid med sørkoreanske myndigheter og bedrifter derfra har etablert seg med produksjon i en egen industripark i regionen. I Kaesong finnes blant annet rester etter Manwoldaepalasset. Da Yi Songgye styrtet Kongedømmet Goryeo i 1392 og etablerte Kongedømmet Joseon, flyttet han samtidig hovedstaden fra Kaesong til Hanyang (i dag Seoul).

Les mer

  rediger Visste du at…
En mann i folkedrakta hanbok vever en korg i Yangdong av Gyeongju
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
1994년 동계 올림픽 은 노르웨이의 릴레함메르에서 개최되었다. 1986년 국제올림픽위원회는 동계 올림픽을 하계 올림픽과 2년 주기로 교차 개최하기로 결정하고 1988년 서울 올림픽 대회 직전에 1994년에 동계 올림픽을 릴레함메르에서 개최하기로 결정하였다. 다른 후보 도시는 미국의 앵커리지, 스웨덴의 외스테르순드, 불가리아의 소피아가 경쟁하였다. 이로써 릴레함메르 대회는 올림픽 사상 하계 올림픽과 다른 해에 열린 첫 대회가 되었다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
858 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/oktober 2015

  rediger Ukas bilde
Namfjellet og N Seoul Tower i Seoul
  rediger Utvalgt kart
Koreas tre kongedømmer.
Koreas tre kongedømmer rundt år 1
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet