Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
søndag
2.
august

  rediger Ukas Korea-artikkel
Sørkoreansk won-seddler.
Won (eller wŏn) er valutaen i Sør-Korea. En won deles i 100 jeon (eller chŏn). Sørkoreansk won blir utstedt av Sør-Koreas sentralbank.

Navnet er det samme som på valutaen som ble benyttet i Korea mellom 1902 og 1910. Etter den andre verdenskrig ble igjen won benyttet som navn på valutaen i Sør-Korea fram til 1953. Dagens won ble innført i 1962. En won deles videre opp i 100 jeon (전), men jeon benyttes ikke i dag av praktiske årsaker. Det latinske symbolet for won er «» som er laget etter bokstaven «W» med et liktegn («=») over, som som oftest bare skrives med en strek («–»).

Ordet won er et kognat fra kinesisk yuan og japansk yen. Alle de tre ordene betyr «rund form». En wŏn er delt i 100 chŏn (전; 錢; McCune-Reischauer: chŏn; Revidert romanisering: jeon), som betyr «penger».

  rediger Ukas biografi
I Sun-sin (født 28. april 1545, død 19. november 1598) var en koreansk sjømilitær leder, kjent for sine seire over den japanske marinen under Imjinkrigen. Admiral I regnes som en av historiens beste admiraler, og er særlig kjent for sin bruk av geobukesonskipene. Han er en av få asiatiske admiraler som har vunnet hvert eneste sjøslag som marinesjef (til sammen 23). Han ble drept av en kule fra et japansk skip under slaget ved Noryangstredet.
   Utvalgt sted
Satellittfoto av Hamhung.

Hamhŭng er Nord-Koreas nest største by og er regionhovedstad i den nordkoreanske regionen Sør-Hamgyong. Byen er på 330 km² og har en befolkning på 874 000 (2005). I 2005 ble Hungnam organisert som en del av Hamhung.

Hamhung ligger på vestbredden til Songchonelva på østsiden av Hamhungsletta, nordøst i landet. mellom 80 og 90 prosent av byen ble ødelagt som en følge av Koreakrigen. Fra 1955-1962 ble det gjennomført et gigantisk oppbyggingsprogram for byen, utviklet av Øst-Tyskland. I programmet inngikk oppføring av ny industri, samt utdanning av koreanske konstruksjonsarbeidere, ingeniører, byplanleggere og arkitekter. Prosjektet ble avviklet to år før planlagt og uten særlig oppstuss, på grunn av det stadig kjøligere forholdet mellom Folkerepublikken Kina og Sovjetunionen, der Nord-Korea og Øst-Tyskland tok hver sin side.

Les mer

  rediger Visste du at…
Jirifjellet nasjonalpark
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
한글은 한국어의 고유 문자로서, 1443년 조선 제4대 임금 세종이 훈민정음(訓民正音)이라는 이름으로 창제하여 1446년에 반포하였다. 이후 한문을 고수하는 사대부들에게는 경시되기도 하였으나, 조선 왕실과 일부 양반층과 서민층을 중심으로 이어지다가 1894년 갑오개혁에서 한국의 공식적인 나라 글자가 되었고, 1910년대에 이르러 한글학자인 주시경이 '한글'이라는 이름을 사용하였다. 갈래는 표음 문자 가운데 음소 문자에 속한다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
922 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/august 2015

  rediger Ukas bilde
Bibimbap.
Den tradisjonelle koreanske matretten Bibimbap
  rediger Utvalgt kart
Panmunjom ca 1938.
Japansk kart over Hanmonten (Panmunjom) fra ca. 1938
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet