Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
onsdag
24.
august

  rediger Ukas Korea-artikkel

Ryugyong Hotel er en uferdig skyskraper av betong i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. Målet med byggverket var å bruke det som et hotell med planlagt åpning i juni 1989 i anledning Verdensungdomsfestivalen. Bygningen ble inkludert på nordkoreanske kart og frimerker lenge før det var halvferdig.

Hotellets navn kommer fra et av de historiske navnene for Pyongyang; Ryugyŏng, som betyr «Pilhovedstaden». Bygningens 105 etasjer gjør bygningen 330 meter høyt og det inneholder 360.000 m² med golvplass. Selv om byggverket er uferdig, eller kanskje nettopp derfor, utgjør det et landemerke som kan sees fra hele byen og er en del av Pyongyangs skyline. Konstruksjonsarbeidet startet i 1987 og varte fram til 1992 da det ble stanset av økonomiske årsaker.

Planen bak byggingen av hotellet var et svar på at et sør-koreansk selskap ferdigstilte det 226 meter høye Westin Stamford Hotel i Singapore året før. Etter 16 år uten byggeaktivitet, kunne utlendinger i Pyongyang rapportere at det egyptiske teleselskapet Orascom hadde startet vedlikeholdsarbeid i de øverste etasjene i april 2008. En nordkoreansk talsmann har fortalt at bygningen skal stå ferdig i 2012, til 100 årsdagen for Kim Il-sungs fødsel.

  rediger Ukas biografi
KimNamIl.jpg
Kim Nam-il (født 14. mars 1977 i Incheon) er en sørkoreansk fotballspiller som spiller for FC Tom Tomsk i den russiske toppserien. Han spiller som midtbane. Han var ukjent før hans prestasjoner under VM i fotball 2002 på hjemmebane i Sør-Korea. Det var under Guus Hiddink at Kim fikk utviklet sitt talent til å bli en midtbanespiller av internasjonalt format. Kim ble en av stjernene under VM i fotball 2002, og fikk kjælenavnet «The Vacuum Cleaner» for hans evne til å rense sin sone for en hver ball fra motstanderlaget.
   Utvalgt sted
Jeju by

Jeju by er en by i den sørkoreanske provinsen Jeju, som består av øya med samme navn. Antall innbyggere er vel 360 000. I juli 2006 ble det etter en folkeavstemming bestemt at byen Jeju skulle slås sammen med regionen Bukjeju, slik at den nye regionen omfatter hele den nordlige delen av øya Jeju.

Byen er kjent for sine milde vintre. På grunn av den gunstige geografiske plasseringen mottar byen det aller meste av turisttrafikken inn og ut av øya som teller over 4 millioner årlig, i hovedsak fra Korea, Kina og Japan hvert år. Stedet har en godt utviklet tjenestenæring, som blant annet inkluderer flere casinoer.

Grensa mellom Jeju by og Seogwipo som dekker den sørlige delen av øya, krysser blant annet øyas høyeste fjell Hallafjellet.

Blant Jejus viktigste attraksjoner er Samseonghyeol-hulene, Hallafjellet nasjonalpark og verdens største botaniske hage, Bunjae Artpia.

Les mer

  rediger Visste du at…
Jirifjellet nasjonalpark
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
한글은 한국어의 고유 문자로서, 1443년 조선 제4대 임금 세종이 훈민정음(訓民正音)이라는 이름으로 창제하여 1446년에 반포하였다. 이후 한문을 고수하는 사대부들에게는 경시되기도 하였으나, 조선 왕실과 일부 양반층과 서민층을 중심으로 이어지다가 1894년 갑오개혁에서 한국의 공식적인 나라 글자가 되었고, 1910년대에 이르러 한글학자인 주시경이 '한글'이라는 이름을 사용하였다. 갈래는 표음 문자 가운데 음소 문자에 속한다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
534 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/august 2016

  rediger Ukas bilde
Seoul.
Seoul nattestid, sett fra 63 Building og nordover mot Namfjellet
  rediger Utvalgt kart
Panmunjeom ca 1930.
Japansk kart over Keijo (Seoul) fra ca. 1930
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet