Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
tirsdag
27.
september

  rediger Ukas Korea-artikkel
Første side av Hunmin Jeongeum.
Hunmin Jeongeum (eller de korrekte lyder til instruksjon av folket) ble nedskrevet i september eller oktober 1446 som et nytt og eget skriftspråk for den koreanske befolkningen. Skriftspråket ble oppkalt etter navnet på publikasjonen, men ble senere kjent som hangul. Språket ble konstruert av Kong Sejong den store slik at folk som ikke var kjent med koreansk med kinesiske tegn (hanja), fikk en korrekt og enkel måte å lese det koreanske språket på. Han møtte sterk opposisjon fra sine egne boklærde i Jiphyeonjeon samt fra de øvrige skriftlærde på denne tiden.

Den antatte publiseringsdagen, 9. oktober, er i dag markert som Hanguldagen i Sør-Korea.

Publikasjonen inneholder et forord av forfatteren, samt bokstavene (jamo) og en enkel beskrivelse av hvordan de høres ut. Dette blir senere supplert med et lengre dokument som kalles Hunmin Jeongeum Haerye

  rediger Ukas biografi
Kwak 2009.jpg
Kwak Min-jung (født 23. januar 1994 i Seoul i Sør-Korea) er en sørkoreansk kunstløper som har kvalifisert seg for å delta i kunstløp under Vinter-OL 2010 i Vancouver i Canada i idrettsgrenen singel kvinner. Kwak er bosatt i Gwacheon i Gyeonggiprovinsen, like sør for Seoul. Hun tok sølv i det sørkoreanske kunstløpmesterskapet i 2010 og gull i juniormesterskapet i 2009.
   Utvalgt sted
Parti fra sentrum.

Kaesŏng er Nord-Koreas femte største by og ligger i den nordkoreanske regionen Nord-Hwanghae. Byen er tidligere hovedstad i det koreanske riket under Goryeo. Byen ligger nær Kaesong industriregion og deler av byen ble fradelt til industriregionen i 2002. Industriregionen er et samarbeid med sørkoreanske myndigheter og bedrifter derfra har etablert seg med produksjon i en egen industripark i regionen. I Kaesong finnes blant annet rester etter Manwoldaepalasset. Da Yi Songgye styrtet Kongedømmet Goryeo i 1392 og etablerte Kongedømmet Joseon, flyttet han samtidig hovedstaden fra Kaesong til Hanyang (i dag Seoul).

Les mer

  rediger Visste du at…
  • ...Sejong by (bildet) er navnet på en by som er under oppføring 120 km sør før Seoul, med plass til 500.000 innbyggere ?
Sejong City
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
스발바르 제도 (Svalbard)는 유럽 본토의 북부, 대서양에 위치한 군도이다. 노르웨이와 북극점의 중간에 자리하고 있다. 북위 76°~81°, 동경 10°~35° 사이의 여러 섬으로 이루어져 있다. 노르웨이 왕국의 영토로 스핏스베르겐 섬, 비에르뇌위아 섬, 호펜 섬의 세 섬만이 유인도로, 가장 인구가 많은 마을은 롱위에아르뷔엔이다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
500 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/september 2016

  rediger Ukas bilde
Incheon internasjonale lufthavn.
Incheon internasjonale lufthavn sett fra lufta
  rediger Utvalgt kart
Goguryeo.
Goguryeorikets største utbredelse i 476
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet