Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
tirsdag
28.
juni

  rediger Ukas Korea-artikkel
En norsk sykepleier pleier en amerikansk soldat
Norwegian Mobile Army Surgical Hospital (forkortet NORMASH) var det norske feltsykehuset i Korea fra 1951 til 1954, som deltok i FNs internasjonale fredsoperasjon i Korea.

Den 29. desember 1950 fikk Norges Røde Kors forespørsel om å sende et hospital for å bistå de stridende styrker i Korea. I løpet av de første dagene på nyåret 1951, skisserte man et opplegg med et feltsykehus etter modell av det amerikanske Mobile Army Surgical Hospital (MASH) med 60 senger og en bemanning på 83. Sykehuset var tenkt administrert av Norges Røde Kors.

Feltsykehuset ble første gang opprettet ved Uijongbu et par mil nord for Seoul, 8-16 km fra frontlinjen. NORMASH mottok totalt 90 000 pasienter til undersøkelse og behandling. 4 317 ble utskrevet som friske. 10 268 ble overført til andre sykehus. 150 døde på sykehuset. Enheten gjennomførte i gjennomsnitt 8 operasjoner per dag.

2 nordmenn ble drept i forbindelse med NORMASH-innsatsen under Koreakrigen. Totalt tjenestegjorde 623 kvinner og menn ved sykehuset.

  rediger Ukas biografi
Kim Dong-jin
Kim Dong-jin (født 29. januar 1982 i Dongducheon, Gyeonggi) er en sørkoreansk fotballspiller som spiller for Ulsan Hyundai Horang-i i K-League, den øverste fotballdivisjonen i Sør-Korea. Han spiller som forsvarer. 28. juni 2006 meldte han overgang til FK Zenit i St. Petersburg og fulgte dermed treneren Dick Advocaat og lagkameraten Lee Ho. I 2010 flyttet han tilbake til K-League og Ulsan Hyundai Horang-i.
   Utvalgt sted
Byggeplass i Sejong, november 2009.
Sejong by er en by under bygging i Sør-Korea, beliggende nordvest for Daejeon i Sør-Chungcheong, vel 100 km sør for Seoul. Byggearbeidene ble igangsatt i 2008, og første del av den nye byen har offisiell åpning 1. juli 2012. Arbeidet med andre del settes i gang i 2012, mens den tredje delen får anleggsstart sent i 2013 eller 2014. Byen omfatter hele arealet til fylket Yeongi.

Den opprinnelige planen fra 2005 var å etablere landets nye hovedstad i den nye byen, men disse planene er senere moderert. Nå skal den nye byen bare avlaste hovedstaden. I første omgang er det planlagt at 11 departement samt statsministerens kontor og 24 underliggende organisasjoner, direktorat og virksomheter skal flytte til den nye byen mellom 2012 og 2014. Ialt 10440 ansatte omfattes av flytteplanene.

Navnet på den nye byen er etter den tidligere koreanske monarken Sejong den store, som er mest kjent for å ha innført det koreanske skriftspråket Hangul.

Les mer

  rediger Visste du at…
Koreansk Jindo
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
한국 전쟁 (韓國戰爭) 또는 6·25 전쟁은 1950년 6월 25일 새벽 4시에 조선인민군(북한군)의 남침으로부터 발발한 전쟁이다. 1953년 7월 27일에 휴전협정으로 말미암아 휴전선을 사이에 두고 현재까지 서류상으로 휴전 중이지만, 휴전 이후 쌍방 간에 크고 작은 국지적 분쟁이 끊이지 않고있다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
591 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/juni 2016

  rediger Ukas bilde
Koreakrigen.
Koreakrigen: Kamphandlinger i Seoul i september 1950
  rediger Utvalgt kart
Koreakrigen.
Koreakrigen: Frontlinja 15. juli 1950, Seoul nordøst på kartet
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet