Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
  rediger Ukas Korea-artikkel
Koreanske dialekter.
Koreanske dialekter følger i stor grad koreansk geografi og gamle grenser mellom koreas historiske regioner. Koreansk består i hovedsak av ni ulike dialekter som har fått navn fra de tidligere åtte koreanske regionene.

I tillegg kommer de sju regionale dialektene, geografisk fordelt etter de tradisjonelle regionene i Korea, to på begge sider av den koreansk-koreanske grensa.

I tillegg kommer koreanske dialekter utenfor Korea, der en variant benyttes i Russland, en annen i Japan og en tredje i Kina.

  rediger Ukas biografi
Han Myeong Sook 2006.png
Han Myung-sook (født 24. mars 1944 i Pyongyang, den nåværende nordkoreanske hovedstaden) er en sørkoreansk politiker. Hun ble landets første kvinnelige statsminister som er blitt godkjent av nasjonalforsamlingen og regjerte fra 15. mars 2006 til hun kunngjorde sin avgang 7. mars 2007.
   Utvalgt sted
Ganghwa.

Ganghwa er ei øy i fylket Ganghwa i den sørkoreanske provinsen Incheon i Sør-Korea, og ligger sør for utløpet av Hanelva, nær den nordlige grenselinja, som fungerer som den maritime grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Mellom øya og fastlandet går det en smal kanal, der to bruer forbinder øya med byen Gimpo. Nord for Hanelvas utløp ligger den nordkoreanske provinsen Kaesong. Av befolkningen på vel 65 000 holder halvparten til i øyas største by, Ganghwa-eup, nordøst på øya. Høyeste punkt er Manifjellet, 469 moh. Ganghwa er landets fjerde største øy.

Øyas har vært åsted for flere historiske hendelser i Koreas historie. Både Frankrike og USA hadde gjort flere mislykkede forsøk på å etablere handelsforbindelser med Joseon-Korea, i 1866 angrep franske styrker og i 1871 angrep amerikanske styrker, men begge angrepene ble slått tilbake.

På øya finnes flere steindysser i 2000 sammen med tilsvarende i Gochang og Hwasun ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer

  rediger Visste du at…
Goguryeo-gravene.
  • ...Haeinsatempelet er et av de fremste buddhist-tempelet i Sør-Korea, blant annet fordi det er hjem for Tripitaka Koreana, den mest komplette samlingen med buddhistskrifter som finnes, nedregnet på 81 340 tretavler.
  • ...Den koreanske folkearmé i Nord-Korea har rundt 1 million mann under våpen, og 7 millioner i reserve.
  • ...9 prosent av alle sørkoreanere har Park eller varianter av dette navnet som etternavn ?
  • ...Det koreanske kongedømmet Silla er ett av de lengstlevende dynastiene i asiatisk historie?
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
헨리크 요한 입센 (Henrik Johan Ibsen, 1828년 3월 20일 ~ 1906년 5월 23일)은 노르웨이의 극작가이자 시인이다. 노르웨이를 대표하는 역사상 가장 중요한 극작가 중의 하나로, 현대의 현실주의극을 세우는 데 공헌하였다. 따라서 그를 "현대극의 아버지"라고 부르기도 한다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
  rediger Utvalgt kart
Seouls undergrunnsbane.
Linjekartet til Seouls undergrunnsbane (på koreansk)
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker