Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål. Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...

  rediger Korea i dag
torsdag
18.
august

  rediger Ukas Korea-artikkel
Pyongyangs undergrunnsbane
Pyongyangs undergrunnsbane er en undergrunnsbane i Pyongyang, Nord-Korea. Konstruksjonsarbeidet startet i 1968 i regi av Den koreanske folkearméen med sovjetisk og kinesisk hjelp. En alvorlig ulykke rammet arbeidet da en forsøkte å bygge en tunnel under Taedongelva ved Ponghwa i 1971. Linja ble så lagt om til Puhung vestover. Noen kilder sier at så mange som 100 arbeidere omkom da tunnelen ble oversvømmet. Denne delen av anlegget ble aldri fullført, slik at undergrunnsbanen i dag bare ligger nord og vest for elva. Det meste av arbeidet ble i stor grad utført ved hjep av manuell arbeidskraft, deriblant mange fanger. Detaljer om konstruksjonen anses som statshemmeligheter.

Det var Kim Jong-il som tok initiativ til prosjektet etter et besøk i Beijing i 1966 der han overvar utbyggingen av første del av byens undergrunnssystem.

Pyongyangs undergrunnsbane er verdens dypeste med et gjennomsnitt på 110 meter under bakken. Under enkelte høyder ligger banen 150 meter under bakken. Stasjonene ligger fra 22 til 100 meter under bakken, der Puhung stasjon er den dypeste.

  rediger Ukas biografi
ParkChanwookCannesMay09.jpg
Park Chan-wook (født den 23. august 1963 i Jecheon i Nord-Chungcheong i Sør-Korea) er en sør-koreansk filmregissør og manusforfatter. Han vokste opp i Seoul og studerte filosofi ved Sogang-universitetet, hvor han startet filmgruppen Film Gang, hvorfra han utga en rekke artikler om samtidsfilm. Etter å ha sett Alfred Hitchcocks Vertigo bestemte han seg for å bli filmregissør.
   Utvalgt sted
Busan.

Busan er en storby i Sør-Korea. Byen ligger i det sørøstre hjørnet av Koreahalvøya ved Koreastredet og er landets nest største by med sine vel 3,6 millioner innbyggere.

Busan er landets viktigste og verdens femte travleste havn. De tettest befolkede delene av byen er i smale daler mellom Nakdongelva og Suyeongelva, med mindre fjellkjeder som skiller enkelte bydeler fra hverandre. Byen har en omfattende industri med blant annet bil- og tekstilproduksjon og skipsbyggingsindustri.

Byen var ett av få områder som forble under sørkoreansk kontroll gjennom hele Koreakrigen, og byen var også for en kort stund landets hovedstad.

Busan var vertskap for Asialekene 2002 og APEC Korea 2005, og vertskapsby for Fotball-VM 2002, og er foruten dette et internasjonalt senter for konferanser i landet. 14. november 2005 vedtok byen at den vil søke om å få arrangere Sommer-OL 2020.

Les mer

  rediger Visste du at…
Jirifjellet nasjonalpark
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
한글은 한국어의 고유 문자로서, 1443년 조선 제4대 임금 세종이 훈민정음(訓民正音)이라는 이름으로 창제하여 1446년에 반포하였다. 이후 한문을 고수하는 사대부들에게는 경시되기도 하였으나, 조선 왕실과 일부 양반층과 서민층을 중심으로 이어지다가 1894년 갑오개혁에서 한국의 공식적인 나라 글자가 되었고, 1910년대에 이르러 한글학자인 주시경이 '한글'이라는 이름을 사용하였다. 갈래는 표음 문자 가운데 음소 문자에 속한다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
  rediger Utvalgt kart
Sør-Korea.
Kart over Sør-Korea i nåtid
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker