Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
onsdag
10.
februar

  rediger Ukas Korea-artikkel
Kumgangfjellet.
Kumgangfjellet turistregion er en av nordkoreas regioner. Den ble opprettet i 2002 etter en fradeling fra Kangwonregionen for å håndtere sørkoreanske turister som reiser på dagsturer til Kumgangfjellet i Nord-Korea.

I 1998 ble sørkoreanske turister tillatt å besøke Kumgangfjellet første gang. De ble først fraktet fra Sør-Korea i skip, men i 2003 ble det åpnet en vei som krysset den demilitariserte sonen som skiller de to koreanske statene. I juni 2005 offentliggjorde Hyundai Asan at besøkende nummer 1 million ble registrert.

Etter en episode om morgenen den 11. juli 2008 der en 58 år gammel sørkoreansk kvinne ble skutt og drept av nordkoreanske soldater ble alle turistreiser til stedet avlyst.

  rediger Ukas biografi
ROKA GEN PAIK.jpg
Paik Sun-yup (født 23. november 1920 i Kangsŏ kun Sør-Pyongan i den nåværende byen Nampo i Nord-Korea, (daværende Keiserriket Japan) er en sørkoreansk general, best kjent for sin tjeneste under Koreakrigen. Han var sørkoreansk samferdselsminister fra 1969 til 1971 og sørget blant annet for at en startet byggearbeidene på Seouls undergrunnsbane.
   Utvalgt sted
Liancourt-øyene eller Dokdo eller Takeshima.

Dokdo (japansk: Takeshima) er en liten ubebodd øygruppe i Japanhavet/Vesthavet. Øyene er under kontroll av Sør-Korea, men Japan krever herredømmet over øyene. Øygruppen ligger 37°14'45"N og 131°52'30"E, vel 49 nautiske mil fra den koreanske øya Ulleung-do og 86 nautiske mil fra den japanske øya Okishima. Franske hvalfangere registrerte øyene i 1849. Øygruppen består av to store klippeøyer foruten mange små. Henholdsvis Vestøya og Østøya, som på koreansk kalles Seo-Do og Tong-Do, reiser seg henholdsvis 174 og 100 meter i været og avstanden mellom dem er vel 200 meter. Øyene er kjent for sitt rike fugleliv, mens plantelivet er heller beskjedent.

Les mer

  rediger Visste du at…
  • ...Geobukseon (bildet) var en type marinefartøy, som i første rekke ble benyttet mot japanske pirater og invasjoner mot Koreas kyst ?
Geobukseon.
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
올레 군나르 솔샤르 (Ole Gunnar Solskjær, 1973년 2월 26일, 노르웨이 크리스티안순)는 노르웨이의 축구 선수이다. 그는 선수 생활의 대부분을 맨체스터 유나이티드에서 보냈다. 그는 맨유의 전성기를 이끌었던 선수들중 하나이다. 또한 그는 선수 시절 '동안의 암살자'라는 별명을 가지고 있었다. 솔샤르는 공격수로써 천부적인 득점력을 가진 선수로 어느 위치에서도 골을 넣을 수 있는 것이 강점이었다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
730 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/februar 2016

  rediger Ukas bilde
Reklame.
Sørkoreansk reklame på hangul
  rediger Utvalgt kart
Veier i Sør-Korea.
Motorveinettet i Sør-Korea
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet