Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
søndag
1.
mai

  rediger Ukas Korea-artikkel
Sør-Koreas økonomi vokste nesten uavbrutt fra nær null til over en trillion USD på mindre enn 50 år.
Mirakelet ved Hanelva (Koreansk: 한강의 기적, Hangangeui Kijeok) referer til Sør-Koreas sterke økonomiske vekst, blant annet basert på fokus på eksport, rask industrialisering, teknologisk utvikling, sterkt fokus på utdanning, økt levestandard, urbanisering, skyskraperboom, modernisering, det vellykkede Sommer-OL 1988 og VM i fotball 2002, rask demokratisering og globalisering som på en mirakuløs måte har forvandlet landet fra ruiner etter Koreakrigen til en av verdens mest velstående og utviklede land som både har en sterk global økonomi, så vel som velkjente gjobale merkevarer i hovedsak knyttet til chaebolene som Samsung, LG og Hyundai/Kia

Frasen referer mer spesifikt til den økonomiske veksten i Seoul, som Hanelva renner igjennom.

  rediger Ukas biografi
BoA
BoA (borgerlig navn; Kwon Boa, født 5. november 1986 i Guri i Gyeonggi, Sør-Korea) er en sørkoreansk sanger/ikon som er bedre kjent for hennes artistiske navn BoA* (Beat of Angel). Hun har utgitt album i både Sør-Korea og Japan. Hennes koreanske plateselskap, SM Entertainment, har hjulpet henne til å bli et tverrkulturelt ikon for alle i Asia. Hun har utgitt 10 album, tre mini-album, to oppsamlingsalbum, to remix-album og over tretti singler i Sør-Korea og Japan.
   Utvalgt sted
Risåkre i Geochang.

Socotrarevet er et undersjøisk rev 4,6 m under havoverflata ved fjære sjø, som ligger i Østkinahavet. Revet er gjenstand for en grensekonflikt mellom Sør-Korea, som anser den for å ligge innenfor landets økonomiske sone. Det samme gjør Kina. Sør-Korea referer til revet som Ieodo (이어도/離於島; MR: Iŏdo) eller Parangdo (파랑도/波浪島; MR: P'arangdo), mens Kina referer til revet som Suyan Rock (苏岩礁). Revet er i dag fundament for Korean Ieodo Ocean Research Station.

Revet ligger 149 km sørvest for Maradoøya som ligger like ved Jejuøya.

Les mer

  rediger Visste du at…
Koreas gjenforeningsflagg
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
트론헤임 (Trondheim)은 노르웨이 제3의 도시이다. 울라프 트뤼그바손이 997년에 왕실의 영지(領地)와 교회를 여기에 가지고 있던 것이 이 도시의 기원이라고 한다. 12세기에는 노르웨이 정신(精神)의 중심지가 되기도 했다. 1681년 큰 화재로 도시의 대부분이 타버렸으나 재건되어 아름다운 건축물이 거리에 넘친다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
649 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/mai 2016

  rediger Ukas bilde
Bambusdrage.
Drage laget av bambus under et opptog i Seoul
  rediger Utvalgt kart
Første kinesisk-japanske krig.
Kamphandlingene under første kinesisk-japanske krig 1. august 1894 - 17. april 1895
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet