Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
mandag
24.
juli

  rediger Ukas Korea-artikkel
Taekwondokamp.
Taekwondo (koreansk/hanja: 태권도/跆拳道, refereres også til som Tae Kwon Do, Taekwon-do og Taekwon-Do) er opprinnelig en koreansk selvforsvarsgren og en konkurranseidrett, som i dag er en global internasjonal idrett. Taekwondo er en kampsport med røtter som strekker seg flere tusen år bakover i tiden. Det finnes hovedsakelig to former for taekwondo, organisert i hvert sitt internasjonale forbund: WTF (World Taekwondo Federation) og ITF (International Taekwondo Federation). WTF er offisielt anerkjent av IOC og er det forbundet som organiserer den olympiske grenen. Norges Kampsportforbund er det særforbundet i NIF, som organiserer taekwondo, karate, jujutsu og wushu i Norge, og som arrangerer de offisielle Norgesmesterskapene innenfor de ulike idrettene. Taekwondo er en olympisk sport, og er blant de 10 mest utbredte idretter i verden.
  rediger Ukas biografi
Bankimoon.jpg
Ban Ki-moon (født 13. juni 1944 i Chungju i Nord-Chungcheong i Korea, nå i Sør-Korea) er en sørkoreansk politiker og diplomat. Han fikk en bachelorgrad på Seoul nasjonaluniversitet i 1970 og en mastergrad på Harvard universitet i Boston. Han er gift og har en sønn og to døtre. Han har vært Sør-Koreas utenriksminister siden 2004. Han tiltrådte som FNs generalsekretær 1. januar 2007.
   Utvalgt sted
Satellittfoto av Hamhung.

Hamhŭng er Nord-Koreas nest største by og er regionhovedstad i den nordkoreanske regionen Sør-Hamgyong. Byen er på 330 km² og har en befolkning på 874 000 (2005). I 2005 ble Hungnam organisert som en del av Hamhung.

Hamhung ligger på vestbredden til Songchonelva på østsiden av Hamhungsletta, nordøst i landet. mellom 80 og 90 prosent av byen ble ødelagt som en følge av Koreakrigen. Fra 1955-1962 ble det gjennomført et gigantisk oppbyggingsprogram for byen, utviklet av Øst-Tyskland. I programmet inngikk oppføring av ny industri, samt utdanning av koreanske konstruksjonsarbeidere, ingeniører, byplanleggere og arkitekter. Prosjektet ble avviklet to år før planlagt og uten særlig oppstuss, på grunn av det stadig kjøligere forholdet mellom Folkerepublikken Kina og Sovjetunionen, der Nord-Korea og Øst-Tyskland tok hver sin side.

Les mer

  rediger Visste du at…
  • ...elva Cheonggyecheon (bildet) lenge lå under en motorvei fram til den ble åpnet på begynnelsen av 2000-tallet ?
Cheonggyecheon
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
세종 (世宗, 1397년 음력 4월 10일(양력 5월 7일) ~ 1450년 음력 2월 17일(양력 4월 8일), 재위 1418년~1450년)은 조선의 제4대 왕이다. 성은 이(李), 휘는 도(裪), 자는 원정(元正)이다. 사후 시호는 세종장헌영문예무인성명효대왕(世宗莊憲英文睿武仁聖明孝大王)이며 이후 대한제국 때 명나라에서 내린 시호 장헌(莊憲)을 폐지하여 정식 시호는 세종영문예무인성명효대왕(世宗英文睿武仁聖明孝大王)이다.[출처 필요] 태종과 원경왕후의 셋째 아들이며, 비는 청천부원군(靑川府院君) 심온(沈溫)의 딸 소헌왕후(昭憲王后) 심씨 이다. 흔히 세종대왕(世宗大王)이라 부른다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
200 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
Den koreanske grensa.
Den koreansk-koreanske grensa i Panmunjom; Nord-Korea er gruslagt, mens Sør-Korea består av fin sand
  rediger Utvalgt kart
Nord-Korea.
FN-kart over nåtidig Nord-Korea
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker