Hopp til innhold

Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

  rediger Introduksjon

Korea.
Korea.
Satellittfoto.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål. Mer om Korea...

  rediger Korea i dag
torsdag
19.
juni

  rediger Ukas Korea-artikkel

Koreakrigen var en væpnet konflikt som varte fra 25. juni 1950, da nordkoreanske styrker over 38. breddegrad og inn i Sør-Korea. Teknisk sett pågår konflikten fremdeles ettersom det aldri ble etablert en varig fredsavtale etter at kamphandlingene opphørte, men en våpenhvileavtale tok til å gjelde 27. juli 1953. En deklarasjon om fred ble signert mellom de to koreanske statene 4. oktober 2007 og målet er å erstatte våpenhvilen med en fredsavtale. Nord-Korea erklærte 27. mai 2009 at de ikke lenger ville rette seg etter våpenhvilen.

Konflikten var geografisk begrenset til Koreahalvøya og omfattet to parter. På den ene siden stod Nord-Korea støttet av Kina og Sovjetunionen, mens den andre siden bestod av Sør-Korea støttet av en USA-ledet FN-styrke. Norge deltok fra 1951 med et mobilt militærsykehus i Normash som en del av FN-styrken.

Flertallet i FNs sikkerhetsråd, med Sovjetunionens representant fraværende - vedtok allerede samme dag som invasjonen fant sted en henstilling til regjeringen i Pyongyang om å trekke sine tropper tilbake. Det skjedde ikke, og samme dag gikk USA til aksjon for å støtte Sør-Korea. I tillegg kom soldater og medisinsk personell fra nær 20 nasjoner.

Tallene for hvor mange som har omkommet under Koreakrigen varierer fra 2 til over 3 millioner. De fleste kildene mener tallet ligger rundt 2,5 millioner. Vel 800 000 soldater døde som følge av krigen (Kina ca. 170 000, Nord-Korea ca. 350 000, Sør-Korea ca. 220 000, FN-styrkene ca. 55 000), mens over halvannen million koreanske sivile ble drept (Nord-Korea mellom 700 000 og 1 000 000 og Sør-Korea ca. 550 000).

Over 7 millioner koreanere lever med kjent eller ukjent familie på den andre siden av grensen. De fleste har ikke hatt kontakt siden våpenhvilen startet.

  rediger Ukas biografi
Rhee Syng-man.
Rhee Syng-man.
Rhee Syng-man (eller Syngman Rhee, født 26. mars 1875 i Hwanghae-provinsen, død 19. juli 1965 i Honolulu, Hawaii, USA). Rhee var Sør-Koreas første president og ledet landet under Koreakrigen. Han måtte gå av 3. mai 1960 og forlate landet etter store folkelige demonstrasjoner og protester mot ham etter et tvilsomt valg.
   Utvalgt sted
Daegu.

Daegu er en storby i Sør-Korea. Byen er landets tredje største målt i folketall (etter Seoul og Busan) og ligger i innlandet sørøst i landet og nordvest for havnebyen Busan. Den har vel 2,6 millioner innbyggere. Daegu har lenge vært det sørøstre Koreas administrative, kulturelle og forretningsmessige tyngdepunkt, og var lenge regionhovedstad.

Under Koreakrigen pågikk det harde kamper i nærheten av byen ved Nakdong-elva, og byen som var innenfor forsvarsverkene i sørøst var på sørkoreanske hender gennom hele krigen. Etter krigen har byen vært igjennom en nærmest eksplosiv vekst med en mangedobling av innbyggertallet. 27. mars 2007 ble Daegu utpekt som arrangørby til VM i friidrett 2011.

Les mer

  rediger Visste du at…
Koreansk Jindo
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
한국 전쟁 (韓國戰爭) 또는 6·25 전쟁은 1950년 6월 25일 새벽 4시에 조선인민군(북한군)의 남침으로부터 발발한 전쟁이다. 1953년 7월 27일에 휴전협정으로 말미암아 휴전선을 사이에 두고 현재까지 서류상으로 휴전 중이지만, 휴전 이후 쌍방 간에 크고 작은 국지적 분쟁이 끊이지 않고있다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
Koreakrigen: FN-styrkene krysser 38. breddegrad mot slutten av 1950 på vei nordover
  rediger Utvalgt kart
Koreakrigen.
Koreakrigen.
Oversiktskart som viser utviklingen i Koreakrigen
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

{{Verdensarven Korea}} {{portaler}} {{Portal|portaler}} __NOTOC__ __NOEDITSECTION__ [[Kategori:{{PAGENAME}}| {{FULLPAGENAME}}]] [[Kategori:Portaler|{{PAGENAME}}]]