Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål. Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...

  rediger Korea i dag
  rediger Ukas Korea-artikkel
Incheons undergrunnsbane er den lyseblå vertikale linja til venstre på kartet. Den stiplede linja lengst i sør er en nå åpnet utvidelse. Det øvrige viser Seouls undergrunnsbane.
Incheons undergrunnsbane er en undergrunnsbane i den sørkoreanske byen Incheon i provinsen med samme navn, på vestkysten av Koreahalvøya, vest for Seoul. Banen ble åpnet for trafikk 6. oktober 1999 og er knyttet til Seouls undergrunnsbane ved Bupyeong undergrunnsstasjon.

Incheons undergrunnsbane består foreløpig en linje med 29 stasjoner fordelt på 29,4 km og opereres av Incheon Metro. To nye linjer er under bygging og vil åpne etappevis fra 2014.

Banen er i drift mellom 5:30 og 01:00, med fire og et halvt minutters frekvens i rushtiden, ellers åtte og et halvt minutters frekvens. Prisen starter på 1150 won for 10 km, deretter 100 won for hver nye 5 km. En oppnår en rabatt på 100 won ved bruk av egne kort, som T-money (inkludert Seoul Citypass), Upass og KB; ungdom får en større rabatt. Barn kjører for halv pris, mens pensjonister og kandikapede kjører gratis. AREX krever egen billett.

Hvert tog består av åtte vogner, og operatørselskapet disponerer tilsammen 25 togsett, hvorav fire er reserve. Hver dag foretas 312 avganger, og daglig passasjertall for denne banen er 220 000 (desember 2010).

  rediger Ukas biografi
Park etter CL Semi-finale mot Barcelona 29.04.2008 Foto: Øyvind Vik
Park Ji-sung (født 25. februar 1981 i Seoul) er en sørkoreansk fotballspiller. Han er midtbanespiller på Manchester United og Sør-Koreas landslag. Han er den første koreaner i Premier League. Park kom til United etter to og halvt år i PSV Eindhoven, hvor han spilte under Sør-Koreas tidligere landslagssjef, Guus Hiddink.
   Utvalgt sted
Hahoe.
Hahoe er et levende landsbymuseum som ligger i Andong i provinsen Nord-Gyeongsang i Sør-Korea. Byenhar stor betydning for den koreanske kulturen, fordi den har bygninger i Joseon-tidens arkitektur, folketradisjon, verdifulle bøker og gamle tradisjoner av klan-baserte byer.

Byen ligger ved elva Hwachon som er en bielv til Nakdongelva. Nord for byen ligger Buyongdaefjellene, mens Namfjellet ligger i sør. Byen er organisert i henhold til pungsus geomantiske retningslinjer og byen har derfor formen som en lotusblomst eller to sammenkoblete kommaformer.

Yuklanen av Pungsan grunnla byen på 1500-tallet og den har vært et klansamfunn siden da. Byen er kjent for sine mange bevarte orginalbygninger, slik som byens konfucianske skole og har folkekunst som Hahoes maske-dansedrama (Hahoe byeolsingut talnori), som er en shaman som utfører riter til de lokale byåndenes ære.

Les mer

  rediger Visste du at…
Koreansk Jindo
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
한국 전쟁 (韓國戰爭) 또는 6·25 전쟁은 1950년 6월 25일 새벽 4시에 조선인민군(북한군)의 남침으로부터 발발한 전쟁이다. 1953년 7월 27일에 휴전협정으로 말미암아 휴전선을 사이에 두고 현재까지 서류상으로 휴전 중이지만, 휴전 이후 쌍방 간에 크고 작은 국지적 분쟁이 끊이지 않고있다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
  rediger Utvalgt kart
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker