Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
søndag
20.
oktober

  rediger Ukas Korea-artikkel
Incheon internasjonale lufthavn.
Incheon internasjonale lufthavn (IATA: ICNICAO: RKSI) er den største flyplassen i Sør-Korea og en av de største i Asia. Den har hvert år 2006 blitt kåret til verdens beste flyplass og har mottatt en fem-stjernes rangering av Skytrax, som er en prestisjefull utmerkelse flyplassen bare deler med to andre; Hongkong internasjonale lufthavn og Singapore Changi Airport.

Flyplassen ligger 30 minutters reise øst for Seoul og er hovedflyplass for de sørkoreanske flyselskapene Korean Air, Asiana Airlines og Polar Air Cargo. Incheon Tiger Airways, som er et nyetablert datterselskap av Tiger Airways i Singapore ønsker å benytte flyplassen som sin base.

Den åpnet 29. mars 2001 og erstattet Gimpo internasjonale lufthavn. Fasilitetene gjør at Incheon internasjonale lufthavn anses som Asias teknogisk mest avanserte flyplass.

Flyplassen er Asias sjette travleste målt etter antall passasjerer, og den femte travleste målt etter godsmengde og den ellevte travleste målt etter antall internasjonale passasjerer.

  rediger Ukas biografi
Lee Kang-Seok (2006).jpg
Lee Kang-seok (født 28. februar 1985 i Uijeongbu i Gyeonggi i Sør-Korea), er en sør–koreansk skøyteløper. I Vinter-OL 2006 tok han bronse på 500 m og med det også sin første olympiske medalje. I 2007 vant han gull på 500 meter under VM enkeltdistanser i Salt Lake City, og satte samtidig ny verdensrekord med tiden 34,25.
   Utvalgt sted
Satellitfoto av Ulsan.

Ulsan er en storby i Sør-Korea. Byen er landets sjuende største by målt etter innbygegrtall og ligger i det sørøstre hjørnet av Koreahalvøya 70 km nord for Busan.

Ulsan er et sørkoreansk industrilokomotiv, og ligger i hjertet av det som kalles Ulsan industriområde, der verdens største bilfabrikk ligger, eid av Hyundai Motor, foruten verdens største skipsverft, Hyundai Heavy Industries, og verdens største oljeraffineri, eid av SK Energy. I 2008 hadde Ulsan et bruttonasjonalprodukt per innbygger på 63,817 USD, som er landets absolutt høyeste (Sør-Korea i 2007: 31.095 USD). Alene ville byen vært verdens tredje mest velstående økonomi, høyere enn Norge, Singapore, USA, Hongkong og Sveits.

Les mer

  rediger Visste du at…
En mann i folkedrakta hanbok vever en korg i Yangdong av Gyeongju
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
1994년 동계 올림픽 은 노르웨이의 릴레함메르에서 개최되었다. 1986년 국제올림픽위원회는 동계 올림픽을 하계 올림픽과 2년 주기로 교차 개최하기로 결정하고 1988년 서울 올림픽 대회 직전에 1994년에 동계 올림픽을 릴레함메르에서 개최하기로 결정하였다. 다른 후보 도시는 미국의 앵커리지, 스웨덴의 외스테르순드, 불가리아의 소피아가 경쟁하였다. 이로써 릴레함메르 대회는 올림픽 사상 하계 올림픽과 다른 해에 열린 첫 대회가 되었다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
  rediger Utvalgt kart
Goryeo.
Goryeorikets utbredelse i år 1347
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker