Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
søndag
16.
juni

  • 1972: John Cho, koreansk-amerikansk skuespiller, blir født.
  rediger Ukas Korea-artikkel
Topografisk kart over Korea.
Koreahalvøya er en halvøy i Øst-Asia. Den strekker seg vel 1100 km fra det kontinentale Asia og sørover inn i Stillehavet og er omkranset av Japanhavet i øst og Gulehavet i vest og Koreastredet i sør. Halvøya har en grense på 1 416 km mot Kina og 19 km mot Russland på fastlandet i nord, og har en maritim grense mot Japan i sørøst. Mot Kina fungerer Yalu som grenseelv og renner ut i Koreabukta. I nordøst er grenseelva Tumen. Innenfor disse grensene utgjør halvøya et areal på 220 874 km².

Den sørlige og vestlige delen av halvøya er flatt jordbruksland, mens det i øst og nord er fjellrikt. Høyeste fjell er Paektufjellet (2744 moh), som også er en del av grensen til Kina. Fjellområder utgjør over 70 prosent av landarealet.

Politisk var halvøya lenge hjem for den koreanske nasjonen, men er siden 1945 delt i Nord-Korea og Sør-Korea. Denne delingen var ment å være midlertidig, men har blitt permanent som en følge av våpenhvileavtalen som gjorde slutt på Koreakrigen.

Koreansk er det offisielle språket i begge landene. Halvøya kalles for Chosŏn Pando (조선반도) i Nord-Korea og Han Bando (한반도) i Sør-Korea basert på hva en kaller sine respektive land.

  rediger Ukas biografi
Park Chu-young
Park Chu-young (født 10. juli 1985 i Daegu) er en sørkoreansk fotballspiller som spiller for AS Monaco. Han spiller som angriper. Han er kjent for sin hurtighet, kreativitet og enve til å sende ballen videre i laget. Han er også dødballsspesialist. Han er en erfaren i å ta frispark, og er den som oftest tar slike på landslaget.
   Utvalgt sted
Daegu.

Daegu er en storby i Sør-Korea. Byen er landets tredje største målt i folketall (etter Seoul og Busan) og ligger i innlandet sørøst i landet og nordvest for havnebyen Busan. Den har vel 2,6 millioner innbyggere. Daegu har lenge vært det sørøstre Koreas administrative, kulturelle og forretningsmessige tyngdepunkt, og var lenge regionhovedstad.

Under Koreakrigen pågikk det harde kamper i nærheten av byen ved Nakdong-elva, og byen som var innenfor forsvarsverkene i sørøst var på sørkoreanske hender gennom hele krigen. Etter krigen har byen vært igjennom en nærmest eksplosiv vekst med en mangedobling av innbyggertallet. 27. mars 2007 ble Daegu utpekt som arrangørby til VM i friidrett 2011.

Les mer

  rediger Visste du at…
Koreansk Jindo
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
한국 전쟁 (韓國戰爭) 또는 6·25 전쟁은 1950년 6월 25일 새벽 4시에 조선인민군(북한군)의 남침으로부터 발발한 전쟁이다. 1953년 7월 27일에 휴전협정으로 말미암아 휴전선을 사이에 두고 현재까지 서류상으로 휴전 중이지만, 휴전 이후 쌍방 간에 크고 작은 국지적 분쟁이 끊이지 않고있다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
  rediger Utvalgt kart
Japansk Koreakart 1929.
Gammelt japansk kart over det da okkuperte Korea (1929), komplett med japanske navn
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker