Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

  rediger Introduksjon

Korea.
Korea.
Satellittfoto.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål. Mer om Korea...

  rediger Korea i dag
søndag
26.
mai

  rediger Ukas Korea-artikkel
Den nordlige grenselinja vist i rødt, som fungerer som de facto maritim grense mellom Nord-Korea og Sør-Korea.
Nordlig grenselinje (eng. Northern Limit Line) er en omstridt maritim delelinje i Vesthavet mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Den har siden Koreakrigens slutt fungert som de facto grenselinje mellom de to koreanske statene. Grensa ble ensidig satt av den USA-ledede FN-kommandoen 30. august 1953 etter at FN-kommandoen i Korea og nordnoreanske representanter ikke kom til enighet.
  rediger Ukas biografi
Kim Dae-jung.
Kim Dae-jung.
Kim Dae-jung (født 3. desember 1925Haui-do) er en sørkoreansk politiker og tidligere president i landet. Han har fra 1950 og 1960-årene markert seg som en av de fremste opposisjonslederne i Sør-Korea. Han var lenge opposisjonspolitiker og ble valgt til sørkoreansk president i 1998 etter flere forsøk. Da startet han blant annet den etterhvert kjente solskinnspolitikken overfor Nord-Korea.
   Utvalgt sted
Hahoe.
Hahoe er et levende landsbymuseum som ligger i Andong i provinsen Nord-Gyeongsang i Sør-Korea. Byenhar stor betydning for den koreanske kulturen, fordi den har bygninger i Joseon-tidens arkitektur, folketradisjon, verdifulle bøker og gamle tradisjoner av klan-baserte byer.

Byen ligger ved elva Hwachon som er en bielv til Nakdongelva. Nord for byen ligger Buyongdaefjellene, mens Namfjellet ligger i sør. Byen er organisert i henhold til pungsus geomantiske retningslinjer og byen har derfor formen som en lotusblomst eller to sammenkoblete kommaformer.

Yuklanen av Pungsan grunnla byen på 1500-tallet og den har vært et klansamfunn siden da. Byen er kjent for sine mange bevarte orginalbygninger, slik som byens konfucianske skole og har folkekunst som Hahoes maske-dansedrama (Hahoe byeolsingut talnori), som er en shaman som utfører riter til de lokale byåndenes ære.

Les mer

  rediger Visste du at…
Koreas gjenforeningsflagg
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
트론헤임 (Trondheim)은 노르웨이 제3의 도시이다. 울라프 트뤼그바손이 997년에 왕실의 영지(領地)와 교회를 여기에 가지고 있던 것이 이 도시의 기원이라고 한다. 12세기에는 노르웨이 정신(精神)의 중심지가 되기도 했다. 1681년 큰 화재로 도시의 대부분이 타버렸으나 재건되어 아름다운 건축물이 거리에 넘친다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
Det koreanske kjøkken.
Det koreanske kjøkken.
  rediger Utvalgt kart
Koreas provinser.
Koreas provinser.
Korea med provinsgrenser
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker