Portal:Energi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Energiportalen
Energiproduksjon.
Energi (fra gresk ενέργεια (energeia), styrke) er evnen til å utføre arbeid, hvor arbeid er definert som kraft anvendt gjennom en strekning. Standard vitenskapelig (SI) måleenhet for energi er joule (J). Energi kan også måles i kalorier (cal) eller kilokalorier (kcal). I sammenheng med elektrisitet brukes målenheten kilowatt-timer (kWh). Energi kan ikke bli borte eller oppstå (jf. termodynamikkens 1. hovedsetning), men bare gå over i en annen energiform. (jf. termodynamikkens 2. hovedsetning).
Nuvola filesystems www.png Mer om Energi...
  rediger Utvalgt artikkel
PS10

PS10 er Europas første kommersielle soltårn. Hver av de 624 speilene har en overflate på 120 kvadratmeter, som gir en total reflektiv overflate på 74 880 m² som konsentrerer solstrålene til toppen av det 115 meter høye soltårnet der mottakeren er plassert. Mottakeren er 4 paneler med rør fyllt av vann. Når solen blir fokusert på disse panelen blir vannet omdannet til damp som kan utnyttes til å drive en turbin i en dampsyklus. I PS10 skjer dette under relativt lave temperaturer og trykk, 250°C og 40 bar. Kraften som produseres er tre ganger dyrere enn fra konvensjonelle kilder, men det forventes at prisene skal falle, slik de har gjort med vindkraft, etter hvert som teknologien blir bedre.

  rediger Utvalgt bilde
Under byggingen av De tre kløfters demning i juli 2004.
De tre kløfters demning ligger i Kina (30.827° N 111.000° E) og er et av verdens største vannreservoarer.

Bildearkiv

  rediger Visste du at…
  • ...det genereres omlag 4 300 GW elektrisk kraft i verden i 2007, hvorav omlag 19% kommer fra vannkraft?

Visste du at-arkiv

  rediger Relaterte portaler
  rediger Kategoritre
  rediger Spesifikke Kategorier
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:   Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Kjernefysisk fusjon • Petroleumsvirksomhet i Norge

  Gode lister Gode lister:

Liste over verdens største kjernekraftverk • Liste over verdens største kullkraftverk • Liste over verdens største olje- og gasskraftverk • Liste over verdens største vannkraftverk