Portal:Energi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Energiportalen
Energiproduksjon.
Energi (fra gresk ενέργεια (energeia), styrke) er evnen til å utføre arbeid, hvor arbeid er definert som kraft anvendt gjennom en strekning. Standard vitenskapelig (SI) måleenhet for energi er joule (J). Energi kan også måles i kalorier (cal) eller kilokalorier (kcal). I sammenheng med elektrisitet brukes målenheten kilowatt-timer (kWh). Energi kan ikke bli borte eller oppstå (jf. termodynamikkens 1. hovedsetning), men bare gå over i en annen energiform. (jf. termodynamikkens 2. hovedsetning).

Nuvola filesystems www.png Mer om Energi...

  rediger Utvalgt artikkel
Hammeren kraftstasjon

Hammeren kraftstasjon er et kraftverk ved Maridalshammeren i Maridalen i Oslo, plassert i fallet mellom Skjærsjøen og Maridalsvannet. Christiania Elektricitetsværk satte stasjonen i drift i 1900. Kraftstasjonen er det eneste kraftverket innenfor Oslo kommunes grenser. Den regnes som et kulturminne, og er Norges eldste vannkraftverk i daglig drift. Stasjonen eies i dag av Oslo Lysverker AS, et datterselskap av E-Co Vannkraft AS.

Kraftverket nytter fallet på 105 m fra Skjærsjøen til Maridalsvannet, og har en maksimal effekt på 5 MW, mens kraftverket har en årsproduksjon på 16 GWh.

  rediger Utvalgt bilde
Skulstadvatnet.
Det nedtappede Skulstadvatnet i Arna i Bergen kommune i Hordaland

Bildearkiv

  rediger Visste du at…
  • ... det finnes 212 kjernekraftverk i verden, fordelt på 31 land, med en energiproduksjon som dekker mellom 15 og 20 prosent av verdens kraftbehov?

Visste du at-arkiv

  rediger Relaterte portaler
  rediger Kategoritre
  rediger Spesifikke Kategorier
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:   Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Kjernefysisk fusjon • Petroleumsvirksomhet i Norge

  Gode lister Gode lister:

Liste over verdens største kjernekraftverk • Liste over verdens største kullkraftverk • Liste over verdens største olje- og gasskraftverk • Liste over verdens største vannkraftverk