Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Titanic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Priser tildelt Titanic (1997)
James Cameron 2010.jpg

Filmregissør James Cameron vant flere bransjepriser for arbeidet med filmen, blant annet Oscar for beste regi.

Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Titanic omfatter tildelinger av og nominasjoner til 12 amerikanske og én britisk filmpris.

Titanic er en amerikansk katastrofefilm fra 1997, regissert, skrevet og produsert av James Cameron. Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Billy Zane, Gloria Stuart, Kathy Bates og Bill Paxton spiller hovedrollene. Filmen hadde verdenspremiere under Tokyo internasjonale filmfestival 1. november 1997 og kinopremiere i Norge 13. februar 1998.[2][3] Titanic ble en stor kinosuksess med en totalomsetning på 2,187 milliarder dollar på verdensbasis i billettinntekter.[4] Den var historiens mest innbringende film i 12 år før Avatar slo rekorden i 2010.[5] Titanic gjorde det også godt blant kritikere: dette gjenspeiles i at filmen har fått 88 % på Rotten Tomatoes.[6]

Titanic ble nominert til 14 Oscar-priser i 1998 og tangerte dermed nominasjonsrekorden til Alt om Eva (1950). Den vant elleve av prisene under den 70. Oscar-utdelingen og tangerte prisrekorden til Ben-Hur (1959).[7] Titanic vant beste film, beste regi, beste kinematografi, beste filmklipp, beste lydmiks, beste lydklipp, beste originalmusikk, beste sang, beste scenografi, beste kostymedesign og beste visuelle effekter.[8] Den ble også nominert til beste kvinnelige hovedrolle, beste kvinnelige birolle og beste sminke.[8]

Filmen vant fire Golden Globe Awards for beste dramafilm, beste regi, beste sang og beste originalmusikk.[9] Winslet, DiCaprio og Stuart ble nominert til Golden Globe-priser for sine rolleskildringer, og Cameron ble også nominert for manuset sitt.[9] Den ble nominert til ti British Academy Film Awards («BAFTA-priser») og to Critics' Choice Movie Awards.[10][11] Stuart vant en Screen Actors Guild Award for beste kvinnelige birolle (delt med Kim Basinger for L.A. Confidential), mens Winslet og resten av ensemblet ble også nominert.[12] Signaturlåten «My Heart Will Go On» vant Grammy Awards for årets innspilling, årets sang og årets filmlåt. Céline Dion vant i tillegg beste kvinnelige popartist for sangarbeidet.[13] Stuart vant en Saturn Award for beste kvinnelige birolle, mens Cameron vant en Directors Guild of America Award for regiarbeidet.[14][15]

Liste[rediger | rediger kilde]

Pris Seremonidato Kategori Mottakere Resultat
Academy Awards («Oscar»)[8] 1998-03-2323. mars 1998 (den 70.) Beste film James Cameron og Jon Landau Vant
Beste regi James Cameron Vant
Beste kvinnelige hovedrolle Kate Winslet Nominert
Beste kvinnelige birolle Gloria Stuart Nominert
Beste kinematografi Russell Carpenter Vant
Beste filmklipp Conrad Buff IV, James Cameron og Richard A. Harris Vant
Beste lydmiks Gary Rydstrom, Tom Johnson, Gary Summers og Mark Ulano Vant
Beste lydklipp Tom Bellfort og Christopher Boyes Vant
Beste originalmusikk James Horner Vant
Beste sang James Horner og Will Jennings (for «My Heart Will Go On») Vant
Beste scenografi Peter Lamont og Michael D. Ford Vant
Beste kostymedesign Deborah Lynn Scott Vant
Beste sminke Tina Earnshaw, Greg Cannom og Simon Thompson Nominert
Beste visuelle effekter Robert Legato, Mark Lasoff, Thomas L. Fisher og Michael Kanfer Vant
British Academy Film Awards («BAFTA»)[16][10] 1998-04-1818. april 1998 Beste film James Cameron og Jon Landau Nominert
Beste filmklipp Conrad Buff IV, James Cameron og Richard A. Harris Nominert
Beste filmmusikk (Anthony Asquith Award) James Horner Nominert
Beste kinematografi Russell Carpenter Nominert
Beste kostymedesign Deborah Lynn Scott Nominert
Beste lyd Gary Rydstrom, Tom Johnson, Gary Summers og Mark Ulano Nominert
Beste scenografi Peter Lamont Nominert
Beste regissør (David Lean Award) James Cameron Nominert
Beste sminke og hår Tina Earnshaw, Simon Thompson og Kay Georgiou Nominert
Critics' Choice Movie Awards[11] 1998-01-2020. januar 1998 Beste film James Cameron og Jon Landau Nominert
Beste regi James Cameron Vant
Directors Guild of America Awards[15] 1998-03-077. mars 1998 Beste regi for en spillefilm James Cameron Vant
Golden Globes[9] 1998-01-1818. januar 1998 Beste dramafilm Titanic Vant
Beste kvinnelige birolle Gloria Stuart Nominert
Beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm Kate Winslet Nominert
Beste mannlige hovedrolle i en dramafilm Leonardo DiCaprio Nominert
Beste sang James Horner og Will Jennings (for «My Heart Will Go On») Vant
Beste originalmanus James Cameron Nominert
Beste originalmusikk James Horner Vant
Beste regi James Cameron Vant
Grammy Awards[13] 1999-02-2424. februar 1999 Årets innspilling Céline Dion (for «My Heart Will Go On») Vant
Årets sang James Horner, Will Jennings og Céline Dion (for «My Heart Will Go On») Vant
Beste kvinnelige popartist Céline Dion (for «My Heart Will Go On») Vant
Beste sang skrevet for film eller TV James Horner og Will Jennings (for «My Heart Will Go On») Vant
Beste instrumentale popinnspilling Kenny G (for «My Heart Will Go On») Nominert
MTV Movie Awards[17] 1998-05-3030. mai 1998 (MTV 1998) Beste film Titanic Vant
Beste actionscene «Titanic» synker Nominert
Beste filmsang Céline Dion (for «My Heart Will Go On») Nominert
Beste kvinnelige rolle Kate Winslet Nominert
Beste kyss Kate Winslet og Leonardo DiCaprio Nominert
Beste mannlige rolle Leonardo DiCaprio Vant
Beste par Kate Winslet og Leonardo DiCaprio Nominert
Beste skurk Billy Zane Nominert
People's Choice Awards[18] 1999-01-1313. januar 1999 Favoritt-dramafilm Titanic Vant
Beste film Titanic Vant
Producers Guild of America Award[19] 1998-03-033. mars 1998 Beste kinofilm James Cameron og Jon Landau Vant
Satellite Awards[11] 1998-02-2222. februar 1998 Beste dramafilm James Cameron og Jon Landau Vant
Beste scenografi Peter Lamont Vant
Beste filmklipp Conrad Buff IV og Richard A. Harris Vant
Beste kinematografi Russell Carpenter Nominert
Beste kostymedesign Deborah Lynn Scott Vant
Beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm Kate Winslet Nominert
Beste mannlige hovedrolle i en dramafilm Leonardo DiCaprio Nominert
Beste originalmanus James Cameron Nominert
Beste originalmusikk James Horner Vant
Beste regi James Cameron Vant
Beste sang James Horner og Will Jennings (for «My Heart Will Go On») Vant
Beste visuelle effekter Robert Legato Nominert
2005-12-1717. desember 2005 Beste DVD-utgivelse Special Collector's Edition Nominert
Beste ekstramateriell på DVD Special Collector's Edition Vant
Beste DVD-utgivelse av en klassiker Special Collector's Edition Nominert
Saturn Awards[11] 1998-06-1010. juni 1998 Beste thriller- eller actionfilm Titanic Nominert
Beste kvinnelige birolle Gloria Stuart Vant
2006-05-022. mai 2006 Beste DVD-utgivelse av en klassiker Special Collector's Edition Nominert
Screen Actors Guild Awards[12] 1998-03-088. mars 1998 Beste ensemble Suzy Amis, Kathy Bates, Leonardo DiCaprio, Frances Fisher, Victor Garber,
Bernard Hill, Jonathan Hyde, Bill Paxton, Gloria Stuart, David Warner,
Kate Winslet, Billy Zane, Danny Nucci og Bernard Fox
Nominert
Beste kvinnelige hovedrolle Kate Winslet Nominert
Beste kvinnelige birolle Gloria Stuart (delt med Kim Basinger) Vant
Writers Guild of America Awards[11] 1998-02-2121. februar 1998 Beste originalmanus James Cameron Nominert

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Ut ifra det som regnes som de største eksisterende filmprisene.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Film awards season's main events BBC. Besøkt 9. mars 2014.
  2. ^ «Big in Japan: 'Titanics premiere». Entertainment Weekly. 14. november 1997. Besøkt 15. juli 2017. 
  3. ^ «Titanic (1997) - Release Info - IMDb». Internet Movie Database. Besøkt 15. juli 2017. 
  4. ^ «Titanic (1997)». Box Office Mojo. Besøkt 26. januar 2010. 
  5. ^ «Cameron does it again as 'Avatar' surpasses 'Titanic'». Newsday. 3. februar 2010. Besøkt 15. juli 2017. 
  6. ^ «Titanic (1997)». Rotten Tomatoes. Besøkt 24. mai 2014. 
  7. ^ Bernard Weinraub (24. mars 1998). «'Titanic' Ties Record With 11 Oscars, Including Best Picture». The New York Times. Besøkt 17. mars 2017. 
  8. ^ a b c «Nominees & Winners for the 70th Academy Awards». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 1998. Besøkt 17. mars 2017. 
  9. ^ a b c «Titanic». Golden Globes. Besøkt 17. mars 2017. 
  10. ^ a b «Søk: Titanic». British Academy of Film og Television Arts. Arkivert fra originalen 31. juli 2017. Besøkt 17. mars 2017. 
  11. ^ a b c d e PrislisteInternet Movie Database. Besøkt 31. juli 2017.
  12. ^ a b «The 4th Annual Screen Actors Guild Awards». Screen Actors Guild Awards. Besøkt 17. mars 2017. 
  13. ^ a b «41st Annual Grammy Awards». Grammy Awards. Besøkt 17. mars 2017. 
  14. ^ «Past Saturn Awards». Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. Arkivert fra originalen 9. februar 2010. Besøkt 17. mars 2017. 
  15. ^ a b Jeffrey Ressner (sommeren 2008). «In Search of the Miraculous». Directors Guild of America. Besøkt 17. mars 2017. 
  16. ^ «Full Monty tops Bafta list». BBC. Besøkt 27. april 2014. 
  17. ^ «1998 MTV Movie Awards». MTV. Besøkt 15. mai 2014. 
  18. ^ «1999». People's Choice Awards. Besøkt 18. mai 2014. 
  19. ^ Sharon Waxman (23. mars 1998). «IN HOLLYWOOD, OUT TO GET OSCAR». The Washington Post. Besøkt 31. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]