Star Wars Episode III: Sithene tar hevn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Star Wars III» omdirigeres hit. For den tredje Star Wars-filmen som ble utgitt, se Jediridderen vender tilbake.
Star Wars Episode III:
Sithene tar hevn
orig. Star Wars: Episode III —
Revenge of the Sith
Generell informasjon
SjangerScience fiction, action, eventyr
Utgivelsesår2005
Prod.landUSA
Lengde2 t. 20 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiGeorge Lucas
ProdusentRick McCallum
George Lucas
ManusforfatterGeorge Lucas
MusikkJohn Williams
SjeffotografDavid Tattersall
KlippRoger Barton
Ben Burtt
Foran kamera
MedvirkendeEwan McGregor
Hayden Christensen
Natalie Portman
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Anthony Daniels
Kenny Baker
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Budsjett$113 000 000[1]
Totalomsetning$848 754 768[1]
Prod.selskap20th Century Fox[a]
Premiere12. mai 2005 (Los Angeles)
19. mai 2005 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Star Wars Episode III: Sithene tar hevn (orig. Star Wars: Episode III — Revenge of the Sith) er en amerikansk science fiction-film fra 2005, regissert av George Lucas. Filmen er den sjette Star Wars-filmen, men er den tredje i Star Wars-sagaen. Handlingen foregår tre år etter klonekrigen, og jediridderne er spredt rundt i galaksen, kjempende mot separatistene. Da det ser ut som om den lyse siden vil vinne krigen, faller demokratiet i Den galaktiske republikken sammen, og Det galaktiske imperiets tid starter, under ledelse av den onde sithherren Darth Sidious. Filmen portretterer også unge Anakin Skywalker, som går fra den lyse til den mørke siden, og forvandles fra en jediridder til sithherren Darth Vader, som er sentral i den originale trilogien. Hovedrollene spilles av Hayden Christensen (Anakin/Darth Vader), Ewan McGregor (Obi-Wan) og Natalie Portman (Padmé).

I motsetning til Den skjulte trussel og Klonene angriper fikk filmen god kritikk både av kritikere og fans da den ble utgitt i 2005. Den slo også en rekke rekorder da den hadde spilt inn 200 millioner amerikanske dollar kun åtte dager etter premièren.[3] Filmen regnes som en av de mest suksessrike innenfor Star Wars-sagaen. Den har oppnådd størst inntjening etter Den skjulte trussel og hadde flest billetter solgt etter Den skjulte trussel, og Jediridderen vender tilbake.

Blant fans blir filmen oftest omtalt som ROTS eller Revenge.[4]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Filmserien Star Wars skildrer en kamp mellom Den galaktiske republikk og Det galaktiske imperiet, ofte omtalt som den lyse og den mørke siden. De originale filmene, utgitt i 1977, 1980 og 1983, viste Darth Vader som en skurk, men han gikk til slutt tilbake til den lyse siden. Da George Lucas ønsket å fortelle en ny historie, ville han fortelle om tiden før det galaktiske imperiets storhet, og hvordan klonekrigen startet, sluttet, og hovedsakelig hvordan Anakin, en liten gutt fra Tatooine, kunne bli «mannen i drakten»,[5] altså Darth Vader. Filmen var ment å gi svar på filmseriens gjenværende hovedspørsmål: Anakins «fall» fra en jediridder til en sithlord.

I et intervju fortalte Lucas at det «morsomme med episode tre var at alt kobles sammen», og at man endelig kunne se «hvordan episode én hører sammen med episode seks».[5] Regissøren fortalte videre at om man ser filmene i kronologisk rekkefølge, vil man se at Anakin er «den utvalgte», selv når han er Darth Vader. Sithene tar hevn var derfor viktig fordi den fortalte hvorfor og hvordan Anakin ble Darth Vader. George Lucas ville understreke at den personen man trodde var skurken, egentlig var offeret. Dette hadde han i tankene da han skrev manuskriptet.

De fleste produksjonsarbeiderne hadde allerede inngått en kontrakt om å arbeide med den tredje filmen, etter at de hadde jobbet med de to første i trilogien. Det var likevel noen skuespillere som hadde en rolle eller en stemme i Sithene tar hevn, som de ikke hadde i de foregående filmene. James Earl Jones (Vaders stemme) og Peter Mayhew (Chewbacca), portretterte rollene sine igjen, for første gang i forløper-trilogien.[6]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med at jediene Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) og Anakin Skywalker (Hayden Christensen) ankommer slaget om Coruscant. De flyr inn og ankommer general Grievous (Matthew Wood) sitt slagskip, hvor kansler Palpatine (Ian McDiarmid) holdes fanget. Ombord på skipet møter de grev Dooku (Christopher Lee) og havner i en duell med ham. Obi-Wan blir slått bevisstløs, men Anakin klarer å drepe Dooku, etter oppfordring fra Palpatine. Mord er ikke jedienes rette vei, når den siktede er uten våpen. Etter at Anakin har reddet Palpatine og brakt Obi-Wan til bevissthet, blir de fanget sammen med Anakins skipsdrioide, R2-D2 (Kenny Baker), og brakt til kommandobroen hvor Grievous venter dem. Når de ankommer klarer de å komme seg løs og overta kommandobroen, men Grievous unnslipper, i tillegg til at han skyter ut alle redningskapslene. Anakin og Obi-Wan blir nødt til å føre skipet ned gjennom atmosfæren og styrte det ned på en flystripe på Coruscant.

Etter redningsaksjonen møter de opp med kansleren i senatet, og Obi-Wan lar Anakin ta æren for det vellykkede oppdraget, mens han selv drar tilbake til jeditempelet. Etter å ha snakket med senator Bail Organa (Jimmy Smits), går Anakin i skjul der han møter sin hemmelige kone, Padmé (Natalie Portman). Hun forteller ham at hun er blitt gravid med hans barn.

Samme natt får Anakin en livaktig drøm om at Padmé dør under fødselen, og han søker råd hos jedimesteren Yoda (Frank Oz). Yoda forteller ham at man ikke må være redd for å miste dem man elsker, fordi frykt kan føre til den mørke siden. Senere drar Anakin til Palpatine som ber ham om å bli hans livvakt og representant i jedirådet. Anakin ber derfor jedirådet om å få bli jedimester og jedirådsmedlem. Mace Windu (Samuel L. Jackson) lar ham bli medlem i rådet, men ikke jedimester. Anakin blir sjokkert, men klarer å beherske seg inntil videre. Etter rådsmøtet blir han bedt av Obi-Wan om å informere rådet om alt kansleren foretar seg, siden de mistenker at han har skjult noe. Han forteller videre at den eneste grunnen til at rådet lot ham bli medlem, var at det ga rådet en mulighet til å holde et øye med kansleren. Anakin nekter likevel å spionere på sin politiske mentor.

Senere diskuterer Mace, Obi-Wan og Yoda om Anakin virkelig er den utvalgte som profetien forteller om, før Yoda drar til Kashyyyk for å kjempe sammen med wookieene mot separatisthæren. Om kvelden møter Anakin Palpatine i et teater, og Palpatine forteller ham om sithherren Darth Plagueis, som kan forhindre død. Anakin blir fristet og ønsker å lære seg slike krefter, slik at han kan unngå at drømmen om Padmés barseldød går i oppfyllelse. Han spør om det er mulig å lære en slik kraft, og Palpatine svarer at det ikke er mulig fra en jedi.

Republikkens etterretning finner General Grievous på planeten Utapau, og Obi-Wan får i oppdrag å drepe ham. Før han drar har han en siste samtale med Anakin som venner. Skywalker drar til Palpatine for å fortelle ham at Obi-Wan har dratt. I tillegg ønsker han å vite mer om sithen og lære seg hvordan man kan forhindre døden. Palpatine forteller Anakin at han må gå i lære hos ham hvis han ønsker å lære seg slike krefter. Da innser Anakin at Palpatine egentlig er sithherren Darth Sidious, som jediene lenge har lett etter. Han beslutter å ikke drepe Palpatine, men å dra til jeditempelet og fortelle Mace Windu hva han har funnet ut. Windu sier at Anakin har steget i respekt i hans øyne, men at han ikke kan være med å arrestere Palpatine fordi han er i følelsesmessig ubalanse. Dette gjør Anakin sint, men han gjør som jedimesteren sier, og venter i jedirådsrommet. Der begynner han å angre på at han meldte Sidious til jediene, og bestemmer seg for å hjelpe Palpatine.

På Utapau er Grievous sammen med en stor droidehær og de øvrige lederne for separatistene. Han forteller dem at han har fått beskjed av Darth Sidious om å flytte dem til lavaplaneten Mustafar, hvor Sidious’ nye lærling, Darth Vader, vil møte dem og de vil være trygge. Akkurat idet de reiser ankommer Obi-Wan og oppsøker Grievous. Grievous angriper med fire lyssabler, men Obi-Wan får hjelp av en hær av klonesoldater. Obi-Wan klarer raskt å få Grievous til miste lyssablene sine, men Grivous stikker av. Etter hvert klarer Obi-Wan å skyte Grievous med en laserpistol, og hans oppdrag er utført.

Mace Windu, Kit Fisto, Saesee Tiin og Agen Kolar drar for å arrestere kansleren, men han angriper dem. Fisto, Tiin og Kolar blir drept raskt, mens Mace klarer å parere Sidious’ angrep inntil han sparker lyssabelen til sitherren ut i Coruscants åpne gater. Sidious skyter kraftlyn mot jedien, men Windu klarer å parere. Mace ser ut til å vinne, men plutselig kommer Anakin løpende inn og hugger av armen hans slik at Sidious får mulighet til å drepe ham med kraftlyn. Anakin blir så tatt som lærling under Palpatine og får sithnavnet Darth Vader. Palpatine sier at jediene nå er blitt fiender av republikken og at Anakin må dra til jeditempelet for drepe alle jediene der, og etterpå dra til Mustafar for å utslette separatistlederne. Selv sender han ut en ordre til alle klonesoldater om å drepe alle jedier forskjellige steder i galaksen.

På Kashyyyk føler Yoda at noe er galt, og klarer å beskytte seg selv mot klonene. Han flykter fra planeten ved hjelp av wookieen Chewbacca (Peter Mayhew). På Utapau blir Obi-Wan skutt ned fra en fjellside, men overlever. Han flykter, og etterhvert blir han plukket opp av Bail Organas skip Tantive IV, hvor Yoda også er. Bail opplevde jedinedslaktingen i tempelet på nært hold, og så en jediunge bli skutt ned av kloner før han selv klarte å flykte. De diskuterer situasjonen før de bestemmer seg for å dra til Coruscant for å prøve å utslette Darth Sidious. Når de kommer dit drar Yoda og Obi-Wan til jeditempelet mens Bail drar til senatet. Der opplyser Palpatine om at krigen er i ferd med å avsluttes, at jediene prøvde å overta republikken, men at opprøret deres ble knust, og at han vil omdanne republikken til et galaktisk imperium. I jeditemplet oppdager Obi-Wan og Yoda at Anakin har blitt en sith, og er gått over til den mørke siden av kraften. Obi-Wan ønsker ikke å kjempe mot sin egen lærling, og ber om å duellere mot Sidious, men Yoda forteller at han ikke er sterk nok. Han drar for å ta keiseren, mens Obi-Wan drar for å finne Vader. Han drar først til Padmé og spør om hun vet hvor Anakin er, og hun sier at han er på oppdrag for republikken, men ikke hvor. Så forteller han henne at Anakin har gått over til den mørke siden, men hun vil ikke tro ham. Hun blir opprørt og ber Obi-Wan om å dra. Etterpå bestemmer hun seg for å dra til Mustafar, uvitende om at Obi-Wan gjemmer seg i skipet hennes.

Når hun ankommer er Anakin ferdig med henrettelsene, og møter henne på landingsplattformen. Hun forteller ham hva Obi-Wan sa. Anakin forteller henne om planene hans om å ta over galaksen, og Padmé nekter å bli med ham. Akkurat da kommer Obi-Wan ut og Anakin blir rasende, og antar at Padmé hadde løyet til ham. Han begynner å kvele Padmé med kraften, men Obi-Wan bryter inn og angriper Vader med en lyssabel.

I mellomtiden er Yoda kommet til keiserens kontor og starter å duellere, en kamp som etterhvert fortsetter inne i senatet. Omsider svekkes Yoda, og han blir til slutt kastet utfor en stor høyde og må gi opp. Han flykter fra senatet ved hjelp av Bail Organa.

På Mustafar fortsetter duellen i en strøm av lava. Obi-Wan klarer til slutt å hugge av begge Anakins bein i tillegg til hans siste naturlige arm. Han lar Anakin ligge igjen nær lavaen og tar med seg lyssabelen hans, som blir Luke Skywalkers våpen i de videre filmene. Vader blir imidlertid reddet av Palpatine en stund senere, kraftig brent. På Coruscant blir kroppen hans bygd opp igjen i en mørk metalldrakt, hvor han blir værende resten av sitt liv. Siden Vader ikke kan puste normalt etter hva som skjedde med ham, er han avhengig av hjelmen for å overleve.

På asteroiden Polis Massa blir de gjenværende jediene samlet igjen. Padmé føder tvillinger, som hun kaller Luke og Leia. Hun dør rett etter fødselen. Obi-Wan, Yoda og Bail bestemmer at barna bør være adskilt, Leia hos Bail og hans kone, og Luke hos sine slektninger på Tatooine. Obi-Wan drar også til Tatooine for å overvåke Lukes oppvekst.

Filmen ender med at Luke overleveres til sine slektninger som så går og ser utover Tatooines solnedgang.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

 • Ewan McGregor som Obi-Wan Kenobi: Obi-Wan er general for den galaktiske republikken og er en jedimester som sitter i jedirådet. Han reiser mye, og utfører oppdrag sammen med sin nærmeste venn venn og tidligere padawan, Anakin. I Sithene tar hevn må Kenobi i store deler av filmen kjempe mot general Grievous, som republikken hadde duellert mye med i klonekrigen. McGregor måtte i denne filmen ligne litt mer på Alec Guinness, som spilte Obi-Wan i den originale trilogien. Hår- og sminkeavdelingen måtte derfor bruke bilder av Guinness for å få ansiktet og håret til McGregor å se mest riktig ut.[7] Produsent Rick McCallum har fortalt at McGregor kanskje var bedre enn det Alec Guinnes var i den originale trilogien.
 • Hayden Christensen som Anakin Skywalker/Darth Vader: Anakin er blitt en ny jedi og er tidligere kjent som helten av klonekrigen. Etter tilbakevendende visjoner om sin døende kone søker han hjelp hos onde krefter, og faller til slutt til den mørke siden, og forvandles til sithen Darth Vader. Hayden Christensen spiller selv Darth Vader i drakten i slutten av filmen, selv om han er mye lavere enn Vader var i de eldste filmene, men innlegg i støvlene løste dette problemet. Ifølge Christensen selv var det han som måtte spørre høflig for å få gjennomført dette.[8] James Earl Jones hadde imidlertid stemmen til Vader i slutten av filmen.
 • Natalie Portman som Padmé Amidala: Padmé er Anakins hemmelige kone, og har nylig blitt gravid med tvillinger. Som senator av Naboo er hun dypt bekymret over Palpatines voksende makt, og hennes ektemanns stadig forstyrrende atferd. I et intervju forteller Portman at Padmé er sentral i denne filmen, og at hun gjør beslutninger ut fra det som skjer rundt henne, og da spesielt med tanke på Anakin.[9] Hun forteller videre at rollen symboliserer den egentlige betydningen av feminisme, siden mange rundt henne går for det mennene deres velger, mens Padmé selv holder fast ved sin medfølelse og sin tro på demokratiet og menneskeheten.
 • Ian McDiarmid som Palpatine/Darth Sidious: Palpatine har den høyeste statusen i den galaktiske republikk som kansler, og etter hvert som han vokser seg mektigere blir han en mentor for Anakin, og manipulerer ham til å se den mørke siden. I virkeligheten er Palpatine den onde sithherren Darth Sidious, som lenge har planlagt å få full makt over hele galaksen. McDiarmid forteller i et intervju at han tror Palpatine «kun er interessert i makt og manipulasjon, og at ingenting annet kan gi ham glede».[10]
 • Frank Oz gir stemme til Yoda: Yoda regnes som den klokeste lederen av jedirådet, og er venn og mentor til en rekke jedier. Da Palpatine ga ordre 66 var Yoda en av de få jediene som rakk å redde seg selv før de ble henrettet av fienden. I filmen må Yoda, som en av de eneste gjenværende jediene, derfor duellere mot Darth Sidious og hans livvakter.
 • Samuel L. Jackson som Mace Windu: Windu er en jedimester som sitter i jedirådet og var også jedienes generalsekretær under klonekrigen. Jackson spurte regissør George Lucas om han kunne bruke en ny farge på lyssabelen hans i denne filmen, og siktet da til fargen lilla. Selv om Lucas ikke var helt sikker, ble det senere lagt til.[9] I et intervju forteller han at han alltid har elsket å duellere med sverd, og at han hadde «trent seg opp til duellen mot Sidious i hele sitt liv».
 • Matthew Wood gir stemme til General Grievous: Grievous er en fryktinngytende kyborg og generalsekretær for separatistenes droidehær. Han var ansvarlig for kidnappingen av Palpatine i begynnelsen av filmen. Han er også dyktig i lyssabeldueller, etter å ha blitt trent opp av grev Dooku. Grievous bruker to grønne og to blå lyssabler.
 • Jimmy Smits som senator Bail Organa: Bail Organa er senator i den galaktiske republikk og er i allianse med jediene, men bekymrer seg over Palpatines voksende makt og styrke.
 • Anthony Daniels og Kenny Baker som C-3PO og R2-D2: C-3PO er Padmé Amidalas personlige protokolldroide som ble skapt av ektemannen Anakin Skywalker da han var en liten gutt. R2-D2 er Anakin Skywalkers tidligere kommandodroide, og er C-3POs motstykke. Disse skuespillerne er de eneste som er med i alle Star Wars-filmene.[11] C-3PO sier det siste ordet i denne filmen og det første ordet i neste film.
 • Silas Carson som Nute Gunray og Ki-Adi-Mundi: Gunray er visekongen av handelføderasjonen og blir senere myrdet av Darth Vader, mens Ki-Adi-Mundi er et medlem av jedirådet. Han er mest synlig mest under blokkaden av Naboo og klonekrigen
 • Temuera Morrison som kommandør Cody og klonesoldater: Cody og klonesoldatene er en del av hæren til den galaktiske republikken. Som sett i Klonene angriper, er de kloner av dusørjegeren Jango Fett.
 • Christopher Lee som grev Dooku: Dooku er en sithlærling under Darth Sidious og general Grievous. Lee fikk filmet alle scenene sine på to dager.[11]
 • Peter Mayhew som Chewbacca: Chewbacca er en wookiee som er nær venn med jedimesteren Yoda, og kjempet sammen med ham i slaget ved Kashyyyk.

I 2004 ble det annonsert at skuespiller Gary Oldman hadde blitt kontaktet for å gi stemme til General Grievous,[12] men komplikasjoner oppstod under kontraktsforhandlinger da Oldman fant ut at filmen skulle produseres utenfor Screen Actors Guild, hvor han er medlem. På grunn av forbundets regler måtte han takke nei til rollen.[13] Matthew Wood, som endte opp med å gi stemme til rollefiguren, fortalte dette på Celebration III, en samling for Sithene tar hevn, holdt i Indianapolis. Ifølge ham er Gary Oldman venn med Rick McCallum, trilogiens produsent, og han spilte inn en lydprøve som en tjeneste til ham, uten at den ble valgt.

Wood, som også var veileder for lydklipperne, hadde ansvaret for alle lydprøvene, og leverte sin anonymt blant 30 andre, under initialene «AS» for Alan Smithee.[14] Noen dager senere fikk han en telefon med spørsmål om det fulle navnet bak initialene.[15] Han ble usikker på hva han skulle gjøre, og trodde et øyeblikk at han hadde gått over streken, men bestemte seg for å si ifra at lydprøven var hans. McCallum ble positivt overrasket, og de kontaktet Lucas, som deretter ønsket innspillinger allerede neste dag.

Cameoopptredener[rediger | rediger kilde]

Han Solo og Chewbaccas romfartøy «Millennium Falcon» kan sees ved senatet etter åpningslaget, idet det skal til å lande.[16][17] Skipet spiller en betydelig rolle i de tre originale filmene: Et nytt håp, Imperiet slår tilbake og Jediridderen vender tilbake. «Millenium Falcon», styrt av Han Solo, berger Anakins sønn, Luke Skywalker, da han skal til å angripe Dødsstjernen i Et nytt håp.

Liam Neeson (som spilte Qui-Gon Jinn i Den skjulte trussel) har fortalt at han hadde en cameoopptreden i filmen, hvor han snakker med Yoda via kraften på Polis Massa.[11] Scenen er verken med i filmen eller blant de utelatte scenene på DVD-utgivelsen, men i Blu-ray-utgivelsen fra 2011 fulgte det med en uferdig versjon av denne scenen.

Regissør George Lucas har selv en cameopptreden i filmen, noe som er den eneste gangen han fysisk er med i noen av Star Wars-filmene.[18] Lucas spiller Baron Papanoida, en blå-maskert figur ved et operahus på planeten Coruscant. Lucas' tre barn har også cameoroller i filmen: sønnene Jett, som er en ung padawan med navn Zett Jukassa, som blir drept når han forsvarer jeditempelet mot klonesoldater, datteren Amanda, som er en rollefigur med navn Terr Taneel, som er sett i et hologram, og datteren Katie, som også er en blå-maskert personlighet.

Den australske skuespilleren Keisha Castle-Hughes hadde en gjesteopptreden som dronning Apailana av Naboo. Keishas rolle er sett i begravelsescenen til Padmé.[19]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Førproduksjon[rediger | rediger kilde]

George Lucas skrev hovedhandlingen for Star Wars-sagaen allerede i 1973. Senere har han sagt at han da ennå ikke hadde noen detaljer, kun hovedpunktene i plottet. Han skrev manuset til denne filmen i 2003 og 2004, og tillot manusforfatteren Tom Stoppard å renskrive dialogen og omskrive manuset. Den var originalt på 126 sider.[5] Herav utgjorde Mustafar-duellen bare tre til fire sider. Produsent Rick McCallium mente at lyssabelduellen var et vendepunkt i filmen og på mange måter for hele sagaen, og at den derfor var veldig vanskelig for Lucas å skrive.[5]

Før undertittelen på filmen ble offentliggjort var blant annet titlene Rise of the Empire, The Creeping Fear og Birth of the Empire populære gjetninger på nettet.[5] Revenge of the Sith, den virkelige undertittelen, var også blant disse, men at denne «gjetningen» kom innenfra selve produksjonsselskapet er sannsynlig. Tittelen var en referanse til Return of the Jedi (Jediridderen vender tilbake), som opprinnelig het Revenge of the Jedi. Lucas byttet tittel kun uker før premièren på den filmen, og understreket at jedier ikke søker hevn.[5]

I det første utkastet av manuset starter filmen med en montasje av ulike slag i klonekrigen, den fiktive krigen i Star Wars-universet. Senere utviklet denne scenen seg til å bli Ordre 66-montasjen.[5]

Etter at førsteutkastet av manuset var ferdig, begynte designavdelingen å tegne utkast til alt som skulle være med i filmen.[5] Lucas valgte ut hundrevis av tegninger med ting som senere skulle bli med i filmen, og skrev om en del sekvenser for at disse skulle passe til tegningene. Etterhvert ble alle scenene i filmen før-visualisert slik at man kunne se hele filmen før den var produsert. Steven Spielberg var tungt involvert i før-visualiseringen av mange av actionscenene.[5]

Filming[rediger | rediger kilde]

Den italienske vulkanen Etna ble brukt til å filme scener fra Mustafar-duellen.

Det første kuttet av filmen var på over fire timer, mens åpningsscenen var alene på over en time. Åpningsklippet ble imidlertid den lengste uklippede sekvensen i en Star Wars-film. Den varer i over 76 sekunder etter at åpningsteksten forsvinner.[5]

I mellomtiden ble Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) og Hayden Christensen (Anakin Skywalker) trent for sin store lyssabelkamp av stuntkoordinator Nick Gillard. Som i de to forrige filmene, ble alle lyssabelkamper med Anakin eller Obi-Wan utført av skuespillerne uten stuntmenn.[5] Som et resultat av intensiv trening gjennom flere måneder kunne kampen mellom Anakin og Obi-Wan utføres uten digital akselerasjon.

I Mustafar-duellen ble foto av den italienske vulkanen Etna brukt.[5] Siden vulkanen hadde utbrudd akkurat mens produksjonen foregikk, dro flere team fra ILM til Etna for å filme. For å lage 49 sekunder av denne duellen trengtes det over 910 personer og 70 441 arbeidstimer.[5] Duellen, med sine 12 minutter, regnes som den lengste duellen i filmhistorien.

Selv om filmens sluttscene ble spilt inn under filmingen av Star Wars Episode II: Klonene angriper, varte opptakene av filmen fra 30. juni til 17. september 2003.[5] Hele filmen ble spilt inn i studioet Fox Studios Australia i Sydney, men kamerateam ble sendt ut for å filme bakgrunnsfoto, blant annet i Phuket i Thailand. I nøkkelscener brukte Lucas «A-kamera og B-kamera» eller «V-teknikken» slik at skuespillet kunne bli filmet fra flere vinkler samtidig, i tillegg gjorde digital-teknologi det mulig at scenen kunne bli sendt rett til klipperne uten å måtte fremkalles først.[5] Innsiden av Bail Organas skip på slutten er derimot et ekte sett, noe som vil si at det ikke er noen digital bakgrunn.

Design og scenografi[rediger | rediger kilde]

George Lucas fortalte i et intervju at filmseriens hovedskurk er keiseren, men at det i hver eneste film er en «høyre hånd»: Darth Vader i de originale filmene, Darth Maul i Den skjulte trussel og grev Dooku i Klonene angriper.[5] Lucas ville at også Sithene tar hevn skulle ha en slik rollefigur, så under produksjonen diskuterte flere produksjonsarbeidere hva som skremte dem mest, og ting som kom fram var blant annet romvesener og insekter. Det ble lagt fram flere forslag, og etter en stund ble disse samlet for Lucas som valgte ut noen av dem han likte best. Han ønsket ikke å rekonstruere Darth Vader, men samtidig at det ikke skulle se for djevelsk ut. Etter en uke med videoutvikling av valgene, valgte Lucas ut det som ble General Grievous. Det endelige valget ble tegnet av konseptillustratøren Warren Fu. George Lucas beskrev Grievous som «et romvesen fanget i et droideskall, noe som reflekterer Anakins skjebne».[5]

Lucas fortalte at hver kultur har sitt eget våpen som reflekterer ideologen til kulturen, og at man dermed vil ende opp med mange ulike typer våpen som kun eksisterer i denne fiktive verdenen.[5] Rekevisittarbeidere måtte tegne våpenet og lage en tredimensjonal kopi av det før de kunne lage det ferdig. Etter at skissene ble ferdige måtte Lucas selv godkjenne de som skulle arbeides videre med. Modellene og rekvisittene var laget av forskjellige materialer som tre, skumplast, harpiks og gummi.[5]

Regissøren fortalte at lyssablene symboliserte en mer romantisk æra, når det var ære og redelighet i galaksen.[5] Teknikken for å lage lukkede lyssabler var å putte harpiks i en plastbeholder, som på innsiden var formet som en lyssabelholder, og så la dette stivne. Etterpå måtte rekvisittene males. Lucas ønsket også et motstykke til disse våpnene, som de ikke hadde produsert tidligere. Derfor kom han på ideen om elektriske staver, som lyssverdene ikke kunne komme igjennom. Selv om dette opprinnelig var planlagt som Grievous sitt våpen i filmen, ble det brukt av vaktene hans i en av de første scenene av filmen.[5]

Spesialeffekter[rediger | rediger kilde]

Hver eneste scene i filmen hadde minst én visuell effekt, og mange hadde dusinvis.[5][20] Spesielt vanskelig var lyssabelduellen mellom Anakin og Obi-Wan, hvor ILM måtte filme i greenscreen-studioer, mens det så ut som om det ble filmet på et ekte sett. John Knoll, veileder for spesialeffektene, har sagt at den største utfordringen med denne scenen var å legge til lava i mange forskjellige størrelser. Etter filmingen av utbruddet til Etna, fikk de imidlertid lettere til å legge lava og røyk i bakgrunnen. Dette ble lagt inn i etterarbeidet.[5]

Før filmingen var ferdig begynte etterproduksjonsavdelingen å lage de endelige effektene, som inkluderte både modeller, CGI og praktiske effekter.[5] Animasjonsavdelingen, ledet av Rob Coleman, hadde ansvaret for de animerte rollefigurene. Hver eneste klonesoldat i filmen var laget av slik animasjon (bortsett fra kommandør Cody). Det samme gjaldt jedimesteren Yoda, og Anakin og Obi-Wan i små klipp under duellen.[5]

Det at størstedelen av filmen var datalaget gjorde at den ble den billigste av alle de tre forløper-filmene, med kun 113 millioner dollar i utgifter.

Klipping[rediger | rediger kilde]

Lucas og redaktørene hans måtte slette seks forskjellige scener og et underplot under produksjonen av filmen.[5]

Scenen Grievous dreper en jedi – flukten fra generalen omhandler Obi-Wan og Anakin, som følger en søkebrikke til en annen jedi, Shaak Ti, for å komme seg til Palpatine, men oppdager at hun er tatt til fange av Grievous. Grievous dreper henne og omringer Anakin og Obi-Wan ved hjelp av droidene hans, men de flykter gjennom gulvet og inn i en drivstofftank. Noen kampdroider følger etter, men drivstoffet blir antent akkurat idet Anakin og Obi-Wan kommer seg ut. Scenen ble kuttet fordi Lucas mente at åpningsscenen ble for lang. Shaak Tis død regnes imidlertid som «falsk», siden hun er bekreftet i livet i spillet The Force Unleashed.[5]

Uro i senatet handler om fødselen av opprøreralliansen, som blir dannet av Padmé, Bail Organa, Mon Mothma og en rekke andre senatorer. Scenen ble utelatt fordi hele underplottet med alliansen ble kuttet. Dette ble utelatt fordi Lucas heller ville fokuserer på Anakins historie.[5]

Spiren til opprør omhandler Padmé som blir mer og mer usikker på Palpatines makt, og ønsker å fortelle Anakin om alliansen. I scenen Kansleren konfronteres ber alliansen Palpatine om gi fra seg makten, men han avslår. «Et komplott for å knuse jediene?» omhandler Mace, Obi-Wan og Yoda, som diskuterer endringene i senatet og Palpatines maktbegjær. Alle disse scenene ble utelatt på grunn av underplottets bortgang.[5]

En scene hvor Yoda ankommer planeten Dagobah, ble kuttet ut fordi Lucas ønsket at han skulle holde fokus på familien Skywalker, først konen, så mannen, og så de to barna.[5] Han ønsket ikke for mange avslutninger, og ville ikke at man måtte følge med for mange rollefigurer. McCallium sa at denne scenen var en av de meste smertefulle scenene å klippe vekk, og at han hadde bønnfalt Lucas å ha den med, men forsto samtidig hvorfor han valgte å gjøre det. McCallium ønsker imidlertid at George kan ta den med i en oppgradert versjon av filmen.[5]

Sitater[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til:

Det kjente Star Wars-sitatet «May the Force be with you» («Må Kraften være med deg») ligger på en 8.-plass på det amerikanske filminstituttets avstemning for å kåre de 100 beste sitatene i film.[21] I Sithene tar hevn blir sitatet brukt mellom Anakin og Obi-Wan, og Mace Windu legger til «May the Force be with us all» («Må Kraften være med oss alle»). Sitatet ble brukt i alle filmene, i likhet med «I have a bad feeling about this» («Jeg har en dårlig følelse om dette»), som i denne filmen også ble brukt av Obi-Wan.[22][23]

Filmen innledes med en introduserende rulletekst, på samme måte som i de andre filmene i serien: «Krig! Republikken bryter sammen under angrep fra den grusomme sith-lorden grev Dooku. Det er helter på begge sider. Ondskapen er overalt. I et forbløffende trekk, har den fryktelige droidelederen, General Grievous, tatt seg inn i republikkens hovedstad og kidnappet det galaktiske senatets leder, kansler Palpatine. Mens separatistenes droidehær prøver å ta seg ut av den beleirede hovedstaden med sitt verdifulle gissel, leder to jedi-riddere et desperat forsøk på å befri den fangede kansleren».[5]

Når kansleren innleder det galaktiske imperiet, forteller han at det vil bli «an empire ruled by the majority... Ruled by a new constitution...» («et imperium styrt av flertallet... Styrt av en ny grunnlov...»). Senatet applauderer til hans tale. Da snur Padmé seg mot Bail Organa og sier «So this is how liberty dies...with thunderous applause.» («Så dette er hvordan frihet dør... med tordnende applaus.») Venstres leder Trine Skei Grande brukte dette sitatet på Stortinget, i forbindelse med saken om datalagringsdirektivet.[24] Referansen ga Venstre en økning med 47 nye medlemmer det neste døgnet.

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Markedsføring[rediger | rediger kilde]

Sithene tar hevns reklamekampanje kostet totalt 33 800 000 amerikanske dollar.[25] Pengene gikk til tradisjonelle reklamer som plakater, TV-reklamer, teaser, trailer, filmklipp, stillbilder og lignende.

Filmens undertittel, Sithene tar hevn («Revenge of the Sith»), ble offentliggjort på den 35. San Diego Comic-Con International i en video som oppsummerte de andre fem filmene.[26][27] Videoen ble vist på slutten av Lucasfilms presentasjon, og gjorde et stort inntrykk på publikum og fans, siden tittelforslaget hadde vært en storfavoritt.[28]

En teaser trailer debuterte på amerikanske kinoer 5. november 2004.[29] Denne ble presentert under premièren av Pixar-filmen De utrolige. En offisiell trailer for filmen ble utgitt kort tid senere, og varte i to og et halvt minutt.[30] Fram til utgivelsen 19. mai 2005 ble det vist elleve reklamefilmer på amerikansk TV for å reklamere ytterligere for filmen.[31] De brukte også uttrykk som «The Saga Is Now Complete» («Sagaen er nå komplett»), «Every Story Has A Hero, Every Hero Has A Destiny, Every Saga Has An End» («Hver historie har en helt, hver helt har en skjebne, hver saga har en ende») og «Who's Your Daddy» («Hvem er din far?») for å lokke seere.

Filmens offisielle plakat ble tegnet av Drew Struzan, som også hadde tegnet plakaten til de andre forløper-filmene, samt spesielle versjoner av de originale filmenes plakater.[32] Mange fans trodde at Lucasfilms hadde endret plakaten underveis i produksjonen, men Struzan selv fortalte senere at den endelige plakaten består av to av hans malerier som er sammensatt digitalt.[33] Han forteller videre at skissene og maleriene en gang vil bli vist, men at den utgitte plakaten ble godkjent av Lucasfilms. I et annet intervju forteller han at den digitale sammenkoblingen av bildene irriterte ham.[34]

Før premièren fortalte Lucas at «brikkene ville falle på plass» og at «sammenhengene ville synes».[35] Han la til at det siste kapittelet «endelig ville bli fortalt».

Aldersgrense[rediger | rediger kilde]

I Norge fikk filmen elleve års aldersgrense, det vil si at det frarådes at mindreårige får se den. «I tillegg til klassiske kamp- og slagscener inneholder filmen enkelte nærgående voldsskildringer. Filmen får allikevel 11-årsgrense da den foregår innenfor et tydelig sciencefictionunivers og har et klart fantasipreg. Filmen frarådes barn under 11 år.»[36] Enkelte mente at aldergrensen i Norge var for mild, spesielt sammenlignet med den amerikanske aldersgrensen, PG-13 (noe innhold kan være uegnet for barn under 13). Sithene tar hevn er den eneste Star Wars-filmen som har fått PG-13, alle de andre har fått PG (noe innhold kan være uegnet for unge barn).

Hjemmeutgivelser[rediger | rediger kilde]

Samleboksen med filmene Den skjulte trussel, Klonene angriper og Sithene tar hevn, som ble utgitt 4. november 2008.

Denne Star Wars-filmen var den første som ikke ble lansert på VHS i USA, men den ble lansert på dette formatet i andre land og regioner,[37] men selgeren amazon.co.uk forteller at de ikke lenger har varen på lageret, og det er sannsynlig at det ikke heller vil komme på lageret. Fans som samlet på både DVD og VHS-utgivelsene klagde da det ikke ble solgt VHS av denne filmen.

Filmen ble utgitt på DVD i Norge 8. november 2005 og 1. november i USA, Storbritannia og Canada. I noen av DVD-utgivelsene var en bonusdisk med. Denne inneholdt forskjellig ekstramateriale og ulike dokumentarer. Det ble lagd en egen trailer for å reklamere for denne.[38] Coveret på DVD-disken, samt enkelte VHS-utgivelser, hadde en feil: I filmen hadde Anakin Skywalker et arr fra klonekrigen ved venstre øye, men dette er fjernet på coveret.

Ekstramateriale som var inkludert var blant annet utelatte scener med introduksjoner av regissør George Lucas og produsent Rick McCallum, musikkvideoen Battle of the Heroes med filmmusikk av John Williams, to kinotrailere, 15 TV-reklamer, kinoplakater, fotogalleri, spilldemo til Xbox (for Star Wars: Battlefront II) og spilltrailere (for Star Wars: Battlefront II og Star Wars: Empire at War).[5] I tillegg til dette inneholdt også utgivelsen flere dokumentarer, som for eksempel «Within a Minute», som gir et innblikk i hvordan man lagde 60 sekunder av filmen, «The Chosen One», som forteller om tragedien og profetien bak Darth Vader og «It's all for Real», som forteller om hvordan stuntene i filmen ble utført. Den inneholder også 15 webdokumentarer om forskjellige sider av filmproduksjonen.

Til tross for Lucasfilms uttalelse om at det ikke var noen endringer fra kinoversjonen av filmen, hadde DVD-utgivelsen en liten endring. Overgangen mellom klippet av Obi-Wan og C3-PO i cockpiten til Padmés skip, idet det forlater Mustafar, og videre til Anakins mekaniske hånd som griper etter vulkansk jord, hadde egentlig en spesiell effekt. I DVD-utgivelsen brukte de likevel et rett snitt istedenfor. Blu-ray-utgaven hadde derimot bevart overgangen.

Den amerikanske detaljistkjeden Walmart, utga også filmen med enda en ekstra disk. Dette var en gjenutgivelse av The Story of Star Wars, sammendraget til de første fem produserte filmene, originalt utgitt i 2004. Den oppgraderte versjonen la til Sithene tar hevns sammendrag, samt noen av filmens trailere og TV-reklamer.

Filmen ble utgitt på ny i en DVD-samleboks sammen med Den skjulte trussel og Klonene angriper. Denne ble utgitt 4. november 2008.[39][40] En lignende boks ble utgitt 16. oktober 2013 i region 2 (Europa).[41][42] 16. september 2011 ble sagaen utgitt i Blu-ray i tre forskjellige versjoner.[43][44][45] Filmpolitiet mente at den «byr på noe av det ypperste innen lyd- og billedkvalitet», og ga terningkast 6 til Star Wars-sagaen på Blu-ray.[46] I forbindelse med denne utgivelsen ble det også lagt inn enn dialog mellom klonene i det de ankommer Utapau. Originalt var de egentlig helt stille da de ankom.

Norsk utgivelser[rediger | rediger kilde]

Samlebokser[rediger | rediger kilde]

Kinovisninger[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde premiere 12. mai 2005 i USA, og senere den 19. mai i Norge kl 00.01.[56]

Ny-utgave i 3D[rediger | rediger kilde]

28. september 2010 ble det annonsert at alle seks Star Wars-filmer skulle bli konvertert til 3D og bli satt opp på kino i kronologisk rekkefølge. Den skjulte trussel skulle bli utgitt 10. februar 2012[57], mens Sithene tar hevn hadde planlagt utgivelse 11. oktober 2013.[58] Denne datoen ble senere flyttet til 4. oktober det samme året. Den 28. januar 2013 medeler Lucasfilm at de midlertidig skrinlegger 3D-utgivelsene og istedefor ønsker å fokusere på de kommende Star Wars-filmen.[59]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Sithene tar hevn ble godt mottatt av både publikum og kritikere da den hadde premiere 19. mai 2005. Den tjente $848 754 768 på verdensbasis og $380 270 577 i USA[1], og er per juni 2015 den 41. mest innbringende filmen gjennom historien. Blant Star Wars-filmene ble den kun slått av Den skjulte trussel.

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske nettsiden Rotten Tomatoes kalkulerte med at 80% av totalt 253 anmeldelser var positive, noe som gjør filmen til den best mottate av forløper-filmene, og den tredje beste totalt i Star Wars-sagaen, etter Et nytt håp og Imperiet slår tilbake.[60] Filmen scoret 17 prosentpoeng bedre enn forløperen Klonene angriper, som fikk 67%. Ifølge siden er 202 kritikere positive, mens 51 er negative. Roger Ebert fra Chicago Sun-Times ga filmen 3½ av fire stjerner, og mente at filmen «gikk tilbake til den klassiske romopera-stilen som lanserte serien.»[61]

De norske kritikerne var også fornøyd med filmen. Aftenposten var svært positiv til den og mente at det var «heseblesende action hele veien», og ga den terningkast 5.[62] Dagsavisen, Se og Hør og «Filmpolitiet» ga også terningkast fem og «Filmpolitiet» mente at regissør George Lucas hadde satt et «kult punktum for sin Star Wars-saga».[63][64] Dagbladet og VG ga begge terningkast 4.[65][66] De var negative til Hayden Christensens opptreden, men roser Yoda. Stavanger Aftenblad var mer negativ, og ga filmen terningkast 3.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Sithene tar hevn holder verdensrekorden i antall scener med visuelle effekter brukt i en film med 2151 klipp.[67] Likevel er det den eneste av forløper-filmene som ikke har blitt nominert til en Academy Award for beste visuelle effekter. Dave Elsey og Nikki Gooley ble nominert til beste sminke for filmen.[68][69] Prisen gikk imidlertid til Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet.

Filmmusikken til filmen ble i 2006 nominert til en Grammy Award for beste filmmusikk til film, TV eller andre visuelle medier.[70] Dette var den tredje gangen filmmusikken til en Star Wars-film hadde blitt nominert i kategorien. Williams tapte prisen til Craig Armstrong, som vant for filmen Ray.

Under MTV Movie Awards i 2006 var Sithene tar hevn nominert til tre priser, beste skurk (Hayden Christensen), beste helt (Ewan McGregor) og beste slåsskamp (Christensen og McGregor).[71] Kun Hayden vant sin pris, i sin rolle som Anakin Skywalker og Darth Vader. McGregor tapte for Christian Bale i Batman Begins, mens begge tapte for Angelina Jolie og Brad Pitt, i beste slåsskamp-kategorien.

Fra før hadde Den skjulte trussel og Klonene angriper mottatt 16 nominasjoner til Golden Raspberry Awards, motstykket til Academy Awards.[72][73] Sithene tar hevn fikk kun en nominasjon, som den også «vant». «Prisen» ble tildelt til Hayden Christensen for verste mannlige birolle.[74]

Under den 32. utdelingen av People's Choice Awards var filmen nominert til to priser, og vant begge.[75] Sithene tar hevn vant prisene for favoritt-film og favoritt-dramafilm, og slo blant annet Christopher Nolans Batman Begins.

Filmen mottok ti Saturn Awards-nominasjoner i 2006, beste science-fiction film, beste filmmusikk, beste regissør, beste skuespiller, beste skuespillerinne, beste mannlige birolle, beste visuelle effekter, beste kostyme og beste sminke.[76][77] Den hadde flest nominasjoner, med Batman Begins som nummer to med ni. Sithene tar hevn vant de to førstnevnte prisene. I science-fictionkategorien slo de filmene The Island, The Jacket, Klodenes kamp og Serenity, mens John Williams slo blant annet Danny Elfman, Hans Zimmer og James Newton Howard i sin kategori.

Etter utgivelsen av Star Wars, den komplette saga, på Blu-ray i 2011, ble Sithene tar hevn, samt Den skjulte trussel, Klonene angriper, Et nytt håp, Imperiet slår tilbake og Jediridderen vender tilbake nominert til Saturn Award for beste filmsamling.[78] Sagaen tapte for en samling av Stanley Kubricks filmer.

Spin off-produkter[rediger | rediger kilde]

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

John Williams stod for filmmusikken, og ble nominert til to Grammy Awards.

Filmmusikken til Star Wars Episode III: Sithene tar hevn ble utgitt av Sony Classical 3. mai 2005, mer enn to uker før filmen hadde kinopremière. Musikken ble komponert og dirigert av John Williams, og ble spilt av London Symphony Orchestra og koret av London Voices. John Williams har også vært komponist og dirigent i de fem andre filmene i sagaen. En bonus-DVD med navn Star Wars: A Musical Journey var inkludert i utgivelsen. Filmmusikken har 15 spor, mens bonusdisken har 16 musikkvideoer fra alle de seks første filmene, flettet sammen til en film på litt over én time. Musikken ble spilt inn i februar 2005.

«Battle of the Heroes» som ble spilt under duellen med Anakin og Obi-Wan har blitt den mest populære sangen fra albumet. Williams skrev stykket etter ønske av filmregissør George Lucas.[5] Musikksporet har også senere blitt spilt i videospillet Star Wars: Battlefront II, som er basert på den tredje filmen.

Videospill[rediger | rediger kilde]

Videospillet fra LucasArts til Xbox, PlayStation 2, Gameboy Advance, Nintendo DS og mobiltelefon ble lansert 2. mai 2005. Spillet har omtrent samme handling som filmen. I spillet spiller man enten Obi-Wan eller Anakin i tredjeperson, og man kan både kjempe med lyssverd og med «krafthandlinger» som for eksempel force push eller force lightning. Spillet inkluderer også en alternativ slutt med Anakin som hersker over galaksen i tillegg til filmens originale slutt.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Den offisielle boken basert på filmen ble skrevet av Matthew Stover og ble lansert 2. april 2005, over en måned før filmen hadde première. Bokens handling er noe forskjellig fra boken, blant annet inkluderer den en lengre duell mellom Obi-Wan, Anakin og Dooku, en voldeligere gjennomføring av ordre 66 og en kortere Mustafar-duell. Den ble tatt godt imot blant kritikere, og har en fire og en halv stjerne i Amazon.com utfra 300 anmeldelser.[79] Også supportere og Star Wars-fans likte boken, og noen mente at det er en av de beste bøkene som omhandler George Lucas' univers.

Samme dag ble det også utgitt en bok med navn The Making of Star Wars Revenge of the Sith, som gir informasjon om filmens produksjon, og hovedsakelig er delt inn i tre deler: førproduksjon, fotografering og digital produksjon.[80] Denne ble skrevet av Jonathan W. Rinzler, og har 224 sider.[81]

Før filmens premiere kom det også ut en bok hvor hendelsene finner sted før Sithene tar hevn. Boken heter Labyrinth of Evil, ble skrevet av James Luceno og utgitt 25. januar 2005 i USA. Luceno utga også en bok etter filmens premiere. Denne omhandler de ulike hendelsene etter at imperiet tok makten og heter Dark Lord: The Rise of Darth Vader. Den fokuserer hovedsakelig på rollefiguren Darth Vader. Utgivelsedato var 22. november 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
 1. ^ Rettighetene vil bli solgt til Walt Disney Studios Motion Pictures og Walt Disney Studios Home Entertainment i løpet av mai 2020.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith Box Office Mojo. Besøkt 8. februar 2014.
 2. ^ Tangled Rights Could Tie Up Ultimate 'Star Wars' Box Set (Analysis) The Hollywood Reporter. Besøkt 16. februar 2014.
 3. ^ Star Wars Performance Comparisons The Numbers. Besøkt 14. februar 2014.
 4. ^ EPISODE III TITLE REVEALED - REVENGE OF THE SITH!!! Arkivert 18. mars 2016 hos Wayback Machine. Nightly.net. Besøkt 16. februar 2014.
 5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae 2 disk DVD-utgivelse av Star Wars: Revenge of the sith. Utgitt 8. november 2005.
 6. ^ Star wars: Episode III - Sithene tar hevn (2005) - Full Cast & Crew Internet Movie Database. Besøkt 25. februar 2014.
 7. ^ Becoming Obi-Wan YouTube. Besøkt 8. februar 2014.
 8. ^ Hayden Christensen Talks About "Star Wars Episode III: Revenge of the Sith" Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine. About.com. Besøkt 7. februar 2014.
 9. ^ a b 9 disk Blu-ray-utgivelse av Star Wars: Revenge of the Sith. Utgitt 16. september 2011.
 10. ^ The Emperor Speaks - Interview with Ian McDiarmid Killermovies.com. Besøkt 8. februar 2014.
 11. ^ a b c Star wars: Episode III - Sithene tar hevn (2005) - Trivia Internet Movie Database. Besøkt 8. februar 2014.
 12. ^ Star Wars Episode 7 casting: Gary Oldman confirms talks for role DigitalSpy. Besøkt 23. februar 2014.
 13. ^ Oldman Out of Sith IGN.com. Besøkt 23. februar 2014.
 14. ^ General Rumblings: Matthew Wood on Grievous and Sound Star Wars.com. (WayBackMachine) Besøkt 23. februar 2014.
 15. ^ MATTHEW WOOD: The voice of GENERAL GRIEVOUS Bigfanboy.com. Besøkt 23. februar 2014.
 16. ^ Millenium Falcon in Episode III YouTube. Besøkt 8. februar 2014.
 17. ^ Episode III Easter Egg Hunt StarWars.com. Besøkt 8. februar 2014.
 18. ^ Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) Moviemistakes.com. Besøkt 8. februar 2014.
 19. ^ Keisha Castle-Hughes Internet Movie Database. Besøkt 8. januar 2014.
 20. ^ Star Wars Episode III - Special Effects YouTube. Besøkt 22. februar 2014.
 21. ^ AFI's 100 Years...100 Movie Quotes Arkivert 19. november 2012 hos Wayback Machine. Afi.com. Besøkt 11. februar 2014.
 22. ^ (en) I have a bad feeling about thisWookieepedia: en Star Wars-wiki
 23. ^ I have a bad feeling about this. YouTube. Besøkt 11. februar 2014.
 24. ^ Datalagring: - So this is how liberty dies Venstre.no. Besøkt 4. mars 2014.
 25. ^ Star Wars Ep. III: Revenge of the Sith The Numbers. Besøkt 12. februar 2014.
 26. ^ 'Sith' unveiling wows Comic-Con crowd Internet Movie Database. Besøkt 8. februar 2014.
 27. ^ EPISODE III TITLE REVEAL StarWars.org. Besøkt 8. februar 2014.
 28. ^ Episode III Title Revealed IGN.com. Besøkt 16. februar 2014.
 29. ^ EPISODE III TEASER TRAILER StarWars.org. Besøkt 11. februar 2014.
 30. ^ EPISODE III RELEASE TRAILER StarWars.org. Besøkt 11. februar 2014.
 31. ^ Brothers, Celebration, End of Wars, To Protect You, An Seducation, Unite, Jedi Action 2, Jedi Action 1, Dark Side Unleashed, Teaser, Tragedy. StarWars.org. Besøkt 11. februar 2014.
 32. ^ (en) Drew StruzanWookieepedia: en Star Wars-wiki Besøkt 13. februar 2014.
 33. ^ Drew Struzan Talks ROTS Poster TheForce.Net. Besøkt 13. februar 2014.
 34. ^ The lost art of Drew Struzan Virgin Media. Besøkt 3. mars 2014.
 35. ^ Star Wars: Episode III - Sithene tar hevn[død lenke] Foxfilm.no. Besøkt 22. februar 2014.
 36. ^ Star Wars: Episode III - Sithene tar hevn (fakta) Filmweb. Besøkt 8. februar 2014.
 37. ^ Star Wars Episode III: Revenge of the Sith [VHS] [2005] Amazon.co.uk. Besøkt 11. februar 2014.
 38. ^ Revenge of the Sith DVD Trailer YouTube. Besøkt 16. februar 2014.
 39. ^ Star Wars Prequel Trilogy (Widescreen Edition) (2008) Amazon.com. Besøkt 8. februar 2014.
 40. ^ Star Wars Prequel Trilogy: The Phantom Menace / Attack Of The Clones / Revenge Of The Sith (Widescreen) Walmart. Besøkt 8. februar 2014.
 41. ^ Star Wars: The Prequel Trilogy (Episodes I-III) [Region 2 DVD] (2013) Amazon.com. Besøkt 8. februar 2014.
 42. ^ Star Wars - The Prequel Trilogy (3 disc) CDON. Besøkt 9. februar 2014.
 43. ^ STAR WARS: THE COMPLETE SAGA StarWars.org. Besøkt 8. februar 2014.
 44. ^ STAR WARS: THE ORIGINAL TRILOGY StarWars.org. Besøkt 9. februar 2014.
 45. ^ STAR WARS: THE PREQUEL TRILOGY StarWars.org. Besøkt 9. februar 2014.
 46. ^ Star Wars: The Complete Saga Filmpolitiet. Besøkt 9. februar 2014.
 47. ^ «Star Wars: The Complete Saga Blu-ray (DigiPack) (Norway)». Besøkt 11. mars 2024. 
 48. ^ «Star Wars The Complete Saga. Blu Ray samleboks.». Eventyrhuset. Besøkt 11. mars 2024. 
 49. ^ «Star Wars: Prequel trilogy (Blu-Ray)». deichman.no. Besøkt 12. mars 2024. 
 50. ^ «Star Wars: The Complete Saga Blu-ray (Norway)». Besøkt 12. mars 2024. 
 51. ^ «Star Wars: The Skywalker Saga - Blu-Ray». www.cdon.no. u.d. Besøkt 11. mars 2024. 
 52. ^ «Star Wars: The Skywalker Saga». film.boba.no. Besøkt 11. mars 2024. 
 53. ^ «Star Wars: The Skywalker Saga 4K Blu-ray (CDON.COM Exclusive) (Norway)». Besøkt 11. mars 2024. 
 54. ^ «Star Wars: The Skywalker Saga (9-Movie Collection) (27-disc) (4K UHD) - Laserdisken.dk - salg af DVD og Blu-ray film.». www.laserdisken.dk. Besøkt 11. mars 2024. 
 55. ^ «Anmeldelse: Star Wars Day: Alle filmene i 4K – May the Fourth be with you!». 4. mai 2020. Besøkt 12. mars 2024. 
 56. ^ Johnsen, Vibeke (15. mai 2005). «Strålende Star Wars». Nettavisen (norsk). Besøkt 12. mars 2024. 
 57. ^ «Star Wars: Episode 1 – Den skjulte trussel 3D». NRK P3 (norsk). 8. februar 2012. Besøkt 12. mars 2024. 
 58. ^ Star Wars 3D Continues Next Fall With Release of Episodes II and III Arkivert 10. oktober 2014 hos Wayback Machine. Spinoff.comicbookresources.com. Besøkt 8. februar 2014.
 59. ^ «FOCUSING ON EPISODE VII, LUCASFILM POSTPONES EPISODES II AND III 3D» (pressemelding). starwars.com. 28. januar 2013. Archived from the original on 31. januar 2013. Besøkt 12. mars 2024. «Lucasfilm has decided to postpone this fall's scheduled release of Star Wars Episodes II and III in 3D. Given the recent development that we are moving forward with a new Star Wars trilogy, we will now focus 100 percent of our efforts on Star Wars: Episode VII in order to ensure the best possible experience for our fans. We will post further information about our 3D release plans at a later date.» 
 60. ^ Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith 3D (2005) Rotten Tomatoes. Besøkt 15. februar 2014.
 61. ^ Star Wars Episode III: Revenge of the Sith Chicago Sun Times. Besøkt 15. februar 2014.
 62. ^ Actionfylt stjernekrig Aftenposten. Besøkt 9. februar 2014.
 63. ^ Ærerik avslutningpå stjernekrigen[død lenke] Dagsavisen. Besøkt 9. februar 2014.
 64. ^ Star Wars Episode III – Sithene tar hevn (5) Filmpolitiet. Besøkt 9. februar 2014.
 65. ^ Mørkt farvel til lyssablene Dagbladet. Besøkt 9. februar 2014.
 66. ^ I begynnelsen var «Star wars» Arkivert 20. august 2013 hos Wayback Machine. Verdens Gang. Besøkt 9. februar 2014.
 67. ^ 'Revenge of the Sith': Part 1 — The Circle is Now Complete Awn.com. Besøkt 8. februar 2014.
 68. ^ The 78th Academy Awards (2006) Nominees and Winners Oscar.org. Besøkt 8. februar 2014.
 69. ^ Star wars: Episode III - Sithene tar hevn (2005) - Awards Internet Movie Database. Besøkt 8. februar 2014.
 70. ^ Awards for 2006 - Grammy Internet Movie Database. Besøkt 8. februar 2014.
 71. ^ 2006 MTV Movie Awards MTV Movie Awards. Besøkt 8. februar 2014.
 72. ^ Razzie Awards (2000) Internet Movie Database. Besøkt 8. februar 2014.
 73. ^ Razzie Awards (2003)Internet Movie Database. Besøkt 8. februar 2014.
 74. ^ Razzie Awards (2006)Internet Movie Database. Besøkt 8. februar 2014.
 75. ^ People's Choice Awards - 2006 Peopleschoice.com. Besøkt 8. februar 2014.
 76. ^ And the winners are... Arkivert 9. juli 2006 hos Wayback Machine. Saturnawards.org. Besøkt 8. februar 2014.
 77. ^ Saturn Award (2006) Internet Movie Database. Besøkt 8. februar 2014.
 78. ^ Saturn Award (2012) Internet Movie Database. Besøkt 8. februar 2014.
 79. ^ Star Wars, Episode III: Revenge of the Sith Mass Market Paperback Amazon.com. Besøkt 9. februar 2014.
 80. ^ (en) The Making of Star Wars Revenge of the SithWookieepedia: en Star Wars-wiki Besøkt 14. februar 2014.
 81. ^ The Making of Star Wars, Episode III - Revenge of the Sith Amazon.com. Besøkt 14. februar 2014.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]