Portal:Stavanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger Stavangerportalen
NO 1103 Stavanger.svg
Stavanger komm.svg

Stavanger er en by og en kommune på Nord-Jæren i Rogaland. Byen er Norges fjerde største med 125 635 innbyggere pr. 1. oktober 2010, men om man regner med den sammenhengende tettstedsbebyggelsen som går på tvers av kommunegrensen, som omfatter bebyggelse i kommunene Randaberg, Sandnes og Sola, er Stavanger det tredje største byområdet i landet med 224 888 innbyggere (per 1. oktober 2010). Befolkningstilveksten siden kommunesammenslåingen med tidligere Hetland og Madla kommuner i 1965 er på 47 279, fra folketallet på 78 356 i 1965.

Stavanger kommune grenser i nord til Randaberg og Rennesøy, i sør til Sandnes og i vest til Sola. Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel
Stavanger lufthavn, Sola ble åpnet allerede i 1937
Stavanger lufthavn, Sola (IATA: SVG, ICAO: ENZV) er Norges eldste og den tredje største flyplassen i landet (per 2008), og er en stamlufthavn med internasjonal trafikk. Sola flystasjon med 330-skvadronen (Sea King redningsskvadron) holder også til her. Flyplassen ligger i Sola kommune, 15 km sørvest av Stavanger i Rogaland.

Flyplassen hadde 82 118 flybevegelser og 3 742 153 passasjerer i 2008. Fem flyselskaper tilbyr innenriksflyvninger til ni destinasjoner mens ti flyselskaper tilbyr flyvninger til 17 destinasjoner med daglige avganger til Aberdeen, Amsterdam, Billund, Esbjerg, Frankfurt, København og London. Flyplassen har også betydelig helikoptertrafikk til og fra oljeplattformer i Nordsjøen. Størsteparten av trafikken kommer likevel fra ruten til Oslo, som trafikkeres med circa 25 daglige avganger med Boeing 737 fly.

Ved Stavanger Lufthavn, Sola finnes også Sola Kontrolltårn/innflygningskontroll, Stavanger Kontrollsentral og Hovedredningssentralen for Sør-Norge. Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Stavanger Aftenblad.
Stavanger Aftenblads gamle bygg

Bildearkiv

  rediger Visste du at…

...Stavanger ble «oljehovedstaden» da statens oljeselskap Statoil ble opprettet ved et enstemmig stortingsvedtak 14. juni 1972 og hovedkontoret ble lagt til Stavanger?

  rediger Relaterte portaler

Norge · Arendal · Bergen · Bodø · Oslo · Tromsø · Trondheim

  rediger Utvalgt biografi
Siri Kalvig
Siri Margrethe Kalvig (født 6. november 1970 i Stavanger) er gründer og tidligere administrerende direktør i værvarsel-selskapet Storm Weather Center, som ble etablert i 1997. I dag leder hun selskapets Stavangerkontor. Hun har også vært styremedlem ved Universitetet i Stavanger siden 2007.

Kalvig fikk kjendisstatus som værmelderTV 2, der hun begynte i 1992, og har siden jobbet med vær og meteorologi. Hun har en daglig vær-spalte på baksiden av VG. Biografiarkiv

  rediger Kategorier