Portal:Stavanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Stavangerportalen
NO 1103 Stavanger.svg
Stavanger komm.svg

Stavanger er en by og en kommune på Nord-Jæren i Rogaland. Byen er Norges fjerde største med 125 635 innbyggere pr. 1. oktober 2010, men om man regner med den sammenhengende tettstedsbebyggelsen som går på tvers av kommunegrensen, som omfatter bebyggelse i kommunene Randaberg, Sandnes og Sola, er Stavanger det tredje største byområdet i landet med 224 888 innbyggere (per 1. oktober 2010). Befolkningstilveksten siden kommunesammenslåingen med tidligere Hetland og Madla kommuner i 1965 er på 47 279, fra folketallet på 78 356 i 1965.

Stavanger kommune grenser i nord til Randaberg og Rennesøy, i sør til Sandnes og i vest til Sola. Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel
Vågen i Stavanger sett fra luften. Byfjorden kan sees i nedre høyre billedkant.

Byfjorden er en fjord på østsiden av Randaberg og sørøstover til sentrum av Stavanger. Den har innløp fra Kvitsøyfjorden mellom Tungeneset i Randaberg og Bruholmen vest for Bru i Rennesøy kommune. Fra innløpet og sør til Vågen i sentrum av Stavanger er fjorden omtrent 10,5 km lang.

Fra Randaberg går den nesten 6 km lange Byfjordtunnelen under fjorden og videre til Rennesøy som en del av Rennfastsambandet langs E39. Sør for Bru ligger øyen Hundvåg. Mellom Hundvåg og Bru går Åmøyfjorden østover til Horgefjorden.

Flere bukter og viker ligger langs vestsiden av fjorden. Tungvika ligger like sør for Tungeneset, Randabergbukta ligger like ved Randaberg, Ladbergvika er en annen vik i Randaberg, Harastadvika ligger lenger sør. Dusavika er et industri- og baseområde for petroleumsvirksomheten i Stavanger. Sør for Dusavika ligger Tasta, en bydel i Stavanger. På Buøy, en halvøy på Hundvåg, ligger Rosenberg Verft. Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Visste du at…

...en person fra Stavanger kalles for siddis?

  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt biografi

Vegar Hoel (født i Stavanger 1973) er en norsk skuespiller, aktuell med filmen Død snø hvor han spiller en av hovedrollene som medisinstudenten Martin som er redd for blod. Han har spilt i en rekke kortfilmer, men er kanskje mest kjent for filmen Mongoland. Hoel har også hatt mange roller på TV, blant annet i Melonas. Han har spilt på Rogaland Teater og Haugesund Teater, og utgjør Skamteateret sammen med Jørgen Tjemsland. I 2005 ble han utnevnt til årets Stavangerkunstner av Stavanger kommune. Biografiarkiv

  rediger Kategorier