Portal:Stavanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


  rediger Stavangerportalen

Stavanger er en by og en kommune på Nord-Jæren i Rogaland. Byen er Norges fjerde største med 125 635 innbyggere pr. 1. oktober 2010, men om man regner med den sammenhengende tettstedsbebyggelsen som går på tvers av kommunegrensen, som omfatter bebyggelse i kommunene Randaberg, Sandnes og Sola, er Stavanger det tredje største byområdet i landet med 224 888 innbyggere (per 1. oktober 2010). Befolkningstilveksten siden kommunesammenslåingen med tidligere Hetland og Madla kommuner i 1965 er på 47 279, fra folketallet på 78 356 i 1965.

Stavanger kommune grenser i nord til Randaberg og Rennesøy, i sør til Sandnes og i vest til Sola. Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel

Båtgravene på Gausel er navnet på tre båtgraver som ligger på høyderyggen nord for Husaberget, Gausel i Stavanger.Da lokale gårdbrukere i 1860 fjernet tre større gravhauger på omkring 13-15 meter i diameter ble det kun funnet en jernøks og et hestekranium. Ved de arkeologiske undersøkelsene på Gausel i 1997-2000 ble restene av haugene gjenfunnet og undersøkt. I den midterste av de tre haugene viste det seg at nesten hele graven fortsatt var bevart, selv om selve haugen over var fjernet. Dette er overaskende siden det har vært et intensivt jordbruk her i over 150 år. To av gravene hadde mange funn, men graven like øst for de to andre var totalt ødelagt av fjerningen i 1860 og en nyere tids vannledning som var gravd tvers gjennom gravresten. Alle de utgravde gravene på Gausel var antatt som fjernet og tapt før arkeologene begynte å grave her. Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Norsk Oljemuseum.
Norsk Oljemuseum.

Bildearkiv

  rediger Visste du at…

...Viking Fotballklubb innehar førsteplass på maratontabellen regnet fra 1948?

  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt biografi
Alexander Kielland i senere år.
Alexander Lange Kielland (født 18. februar 1849 i Stavanger, død 6. april 1906 i Bergen) er en av Norges mest kjente forfattere fra det 19. århundre. Sammen med Ibsen, Bjørnson og Lie markedsføres han av sitt forlag Gyldendal som en av de fire store innen norsk litteratur. Hoveddelen av Kiellands produksjon ble utgitt sent på 1800-tallet. Handlingen i romanene er stort sett lagt til Stavanger og omegn.

Biografiarkiv

  rediger Kategorier