Portal:Stavanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Stavangerportalen
NO 1103 Stavanger.svg
Stavanger komm.svg

Stavanger er en by og en kommune på Nord-Jæren i Rogaland. Byen er Norges fjerde største med 125 635 innbyggere pr. 1. oktober 2010, men om man regner med den sammenhengende tettstedsbebyggelsen som går på tvers av kommunegrensen, som omfatter bebyggelse i kommunene Randaberg, Sandnes og Sola, er Stavanger det tredje største byområdet i landet med 224 888 innbyggere (per 1. oktober 2010). Befolkningstilveksten siden kommunesammenslåingen med tidligere Hetland og Madla kommuner i 1965 er på 47 279, fra folketallet på 78 356 i 1965.

Stavanger kommune grenser i nord til Randaberg og Rennesøy, i sør til Sandnes og i vest til Sola. Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel

Stavangerdialekten kjennetegnes ved blant annet bruken av bløte konsonanter (p, t, k → b, d, g i inn- og utlyd) og bruken av Skarre-ren. Æ-lyden blir vanligvis byttet ut med en e-lyd (Eksempler: sær → ser, hæl → hel, bær → ber). Spørsmålsformuleringer begynner ofte med ordet «om» (Om du vett ka klåkkå e? Om eg kan få is?). Et annet kjennetegn, som dog ikke er like utbredt overalt, er segmentering, det vil si at doble konsonanter blir gjort ulike, som f. eks. «fjell» som blir til «fjedl» og «alle» som blir til «adle».

Det har tradisjonelt eksistert to bymål i Stavanger, såkalt «gadespråg» og «pent stavangersk». På pent stavangersk blir språket lagt om i retning av dansk språk. Denne sosiolekten har historisk sett vært knyttet til bydelen Eiganes (eller Egenes), men dette er ikke lenger like tydelig. Eksempler på pent stavangersk er «ikke» i stedet for «ikkje», «je» i stedet for «eg», «frem» i stedet for «fram», «sne» i stedet for «snø», «gottene» i stedet for «guttane» og «hytten» i stedet for «hyttå». Det mest kjente verket om Stavanger-dialekten er Stavanger bymål skrevet av rektor Mandius Berentsen og språkforsker Amund Larsen og utgitt i 1925. I 2009 ble boken "Ska sei!" av Erling Jensen utgitt på Commentum Forlag AS. Boken inneholder 850 ord og uttrykk fra Stavanger. Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Misjonshøgskolen.
Det eldste av byggene på Misjonshøgskolen

Bildearkiv

  rediger Visste du at…

...56% av Stavangers areal ligger under 60 moh?

  rediger Relaterte portaler

Norge · Arendal · Bergen · Bodø · Oslo · Tromsø · Trondheim

  rediger Utvalgt biografi

Fartein Valen (født 25. august 1887, død 14. desember 1952 i Sveio) var en norsk komponist. I dag er han høyt respektert, og regnes som en banebryter for moderne musikk i Norge med sine atonale polyfoniske verk. Hans mest kjente komposisjon er orkesterstykket Kirkegården ved havet. Den legendariske kanadiske pianisten Glenn Gould sa en gang om Valen at han for første gang på mange år hadde funnet en ruvende skikkelse i det 20. århundres musikk[trenger referanse].

Fartein Valen vokste opp i en misjonærfamilie, og var hele livet dypt kristen. Biografiarkiv

  rediger Kategorier