Hopp til innhold

Portal:Natur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

NATURPORTALEN

Med natur menes noe som er i verden som ikke er skapt av mennesker. Det kan bli brukt som motsetning til kultur eller til den åndelige verden. Ordet kommer fra latin natura, som betyr 'fødsel'. Det ble opprinnelig brukt om egenskapene som var medfødt i hver en person eller nedfelt i hver en ting, men i dag blir begrepet natur helst brukt om den utemmede verden rundt oss.

De voldsomme kreftene som styrer jord og hav, liv og klima, blir gjerne kalt for naturkrefter. I mange samfunn har en fryktet disse kreftene og sett på dem som ondskapsfulle eller likegyldige. Først i nyere tid, med den romantiske kulturretningen, tok en til å akte og elske naturen.

Utvalgt artikkel  
Ulven er for tiden omdiskutert.

Gråulv er en art i hundeslekten som tilhører hundefamilien. Arten er den mest vanlige ulvearten i verden og finnes over store deler av den nordlige halvkule. I Norge refererer vi gjerne til både arter og underarter når vi sier ulv, varg, gråbein eller skrubb, men i virkeligheten er vår hjemlige ulv bare en av mange underarter.

Ulven var tidligere vanlig over store deler av verden, men finnes nå kun i deler av Nord-Amerika, Europa, Midtøsten og i Asia. Den regnes som hundens forfar og er i stand til å produsere levedyktig avkom med vanlige hunder. Les mer.

Visste du at...    Relaterte portaler

Portal:Natur/Relaterte portaler

  Utvalgt bilde
Svarttrost (Turdus merula) er en fugl, og er medlem av den europeiske trostefamilien Turdiae. I Europa er den regnet som en av de mest vanlige fuglene i tettbyggelse. Svarttrosten er Sveriges nasjonalfugl.
  Kategorier

Natur · Botanikk · Dyr · Friluftsliv · Livet · Miljøvern · Naturvitenskap · Skoger · Vann

  Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerket artikkel Utmerkede artikler: Bakterier · Hvaler · Mynder · Rødgaupe · Rødrev · Tamhund · Tiger · Ulv
Anbefalt artikkel Anbefalte artikler: Afrikansk villhund · Azawakh · Bjørnefamilien · Blåhval · Brunbjørn · Dingo · Døgnfluer · Edderkopper · Elefanter · Ernst Haeckel · Europeisk honningbie · Fjellrev · Fluer · Fugler · Hoggorm · Humler · Insekter · Kameleoner · Knølhval · Løpebiller · Makrell · Makrellstørje · Maur · Mygg · Ormeøgler · Rein · Slanger · Snøugle · Spedalskhet · Svalestjerter · Svermere
Gode lister og portaler Gode lister og portaler: Bartrær · Bregner · Hundefamilien · Karplanter · Liste over honningetere · Liste over pattedyr i Norge · Liste over Norges høyeste fjell · Liste over norske nasjonalparker · Liste over ramsarområder i Norge · Løvtrær · Spøkelseskreps · Verneområder på Svalbard