Portal:RMS «Titanic»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

NewYorkTimes.svg


NEW YORK, TUESDAY, APRIL 16, 1912.–TWENTY-FOUR PAGES,

RMS «Titanic»

RMS (også SS) «Titanic» var et britisk passasjerskip som forliste på sin jomfrutur mellom Southampton i England og New York i USA 14. april 1912, da den traff et isfjell og sank. Forliset, hvor mellom 1 350 og 1 512 personer omkom, og bare rundt 700 overlevde, er en av de største og mest kjente maritime katastrofer i fredstid. Det korrekte tallet på antall omkomne er aldri fastslått. Rederiet (White Star Line/Cunard) oppga ett tall, Handelsdepartementet et annet, og granskingskommisjonen et tredje.

«Titanic» var et passasjerskip i «Olympic»-klassen. Skipet var 269 m langt og 28 m bredt og var i sin tid verdens største passasjerskip. Skipet bar prefikset RMS (Royal Mail Steamer) i tillegg til SS (Steam Ship), førstnevnte fordi det fraktet post under kontrakt med det britiske postverket. Skipet hadde fire skorsteiner, men bare tre av dem var i bruk som eksosrør  – den fjerde var en såkalt «dummy», lagt til for å gi inntrykket av et sterkere skip, og ble kun brukt til avtrekk og ventilasjon fra byssa. Skipet hadde et mannskap på cirka 890 og var bygget for 3 300 passasjerer.

Utvalgt artikkel
Den amerikanske havarikommisjonen etter RMS «Titanic»s forlis

Forliset av RMS «Titanic» 14. til 15. april 1912 resulterte i en havarikommisjon utført av det amerikanske Senatet. Ledet av senator William Alden Smith, var havarikommisjonen et underutvalg av senatets handelkomité. Avhørene begynte i New York 19. april 1912, ble senere flyttet til Washington D. C., og avsluttet 25. mai 1912 med et gjensyn i New York. Siden RMS «Titanic» var et britiskregistrert skip var det forventet at det skulle nedsettes en britisk havarikommisjon, men USAs senat mente at amerikanske myndigheter måtte iverksette sin egen gransking. Kommisjonen ble dermed nedsatt på grunnlag av det høye antall amerikanske passasjerer som var om bord, men også av hensyn til de mange statsborgerne av amerikansk bakgrunn som reiste mellom Europa og USA på denne tiden.

Det var totalt 18 dager med offisiell etterforsking. Smith og sju andre senatorer spurte overlevende passasjerer og mannskap, i tillegg til de som bidro i redningsarbeidet. Mer enn 80 øyevitner ga vitnesbyrd eller skriftlige pressemeldinger. Temaer som ble dekket inkluderte de mottatte isvarslene, det utilstrekkelige antall livbåter og håndteringen av skipet, samt «Titanic»s fart, skipets nødsignaler og evakueringen av passasjerer og mannskap. Komiteens rapport ble representert til det amerikanske Senatet 28. mai 1912, og sammen med rapporten til den britiske havarikommisjonen som avsluttet få måneder senere, ledet dette til forandringer på sjøsikkerhet og havpolitikk som følge av katastrofen.

Nyeste artikler

25.07: James Paul Moody 24.07: Wallace Hartley 16.03: Butt-Millet Memorial Fountain 29.09: Walter Lord · Titanics undergang (film) 02.09: Arthur Rostron 31.08: Harold Cottam 30.08: RMS «Mauretania» 24.02: Karl Albert Midtsjø 18.07: Henry Tingle Wilde

Utvalgt bilde
Minnesmerket i Southampton
Minnesmerket i Southampton over maskinistene som døde på post ombord på RMS «Titanic».

Gode artikler og lister
Utmerket artikkel Utmerkede artikler (0):
Anbefalt artikkel Anbefalte artikler (2): Titanic: Music from the Motion Picture  · RMS «Titanic»s forlis
Gode lister og portaler Gode lister og portaler (0):
Velkommen til RMS «Titanic»-portalen som er en portal relatert til passasjerskipet RMS «Titanic» og forliset som fulgte. Her finner du oversikter over viktige artikler om temaet, gode artikler og lister, kategoristrukturen til faget og interessante fakta.

Utvalgt biografi
Arne Fahlstrøm

Arne Jonas «Joma» Fahlstrøm (født 5. juli 1893 i Kristiania, død 15. april 1912Atlanterhavet) var en norsk skuespiller, men er mer kjent som norsk passasjer ombord på RMS «Titanic» da det forliste på sin jomfrutur. Fahlstrøm vokste opp på Slemdal i Christiania, og var eneste sønn av skuespiller, maler og teatersjef Johan Fahlstrøm og skuespillerinnen Alma Fahlstrøm. Familien var sentrale i Kristianias teaterliv og hadde blant annet drevet Fahlstrøms teater.

Etter å ha tatt artium i 1911 sendte hans foreldre ham avgårde til USA slik at han kunne utvikle sine kunstneriske talenter og studere film. Foreldrene hans spanderte turen på ham på grunn av hans gode resultater. Arne Fahlstrøm tok fatt på en reise til USA den 3. april 1912, da han dro han forlot Christiania med «Dampskipet Oslo» (Wilson Line) og reiste til Hull i England. Senere gikk ferden til Southampton der han skulle gå ombord i RMS «Titanic». Han gikk ombord på skipet den 10. april 1912.


Utvalgt sitat
SitatHistorien til «Titanic» og hennes skjebne virket som et praktfullt grunnlag for en kjærlighetshistorie ... Titanic i all sin fryktinngytende majestet tilbyr dette mer enn noen annen historisk hendelse.Sitat
James Cameron, regissøren bak Titanic (1997).

Visste du at...
  • …det oppstod like etter forliset en myte, at de siste passasjerene, like før skipet sank, hadde sunget salmen «Nærmere deg, min Gud»?
  • …«Titanic» hadde fire skorsteiner? Kun tre var nødvendige for å lede røyken fra fyrkjelene. Den fjerde var montert for å gi inntrykk av stort fartøy med stor fart.
  • …de to telegrafistene på «Titanic», Harold Bride og Jack Philips, ikke var ansatt i rederiet? De var ansatt i Marconi-selskapet som hadde levert radiostasjonen.
Kategorier og lenker

(en) RMS Titanic – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

Kategoritrær