Portal:RMS «Titanic»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

NewYorkTimes.svg

NEW YORK, TUESDAY, APRIL 16, 1912.–TWENTY-FOUR PAGES,

RMS «Titanic»

RMS (også SS) «Titanic» var et britisk passasjerskip som forliste på sin jomfrutur mellom Southampton i England og New York i USA 14. april 1912, da den traff et isfjell og sank. Forliset, hvor mellom 1 350 og 1 512 personer omkom, og bare rundt 700 overlevde, er en av de største og mest kjente maritime katastrofer i fredstid. Det korrekte tallet på antall omkomne er aldri fastslått. Rederiet (White Star Line/Cunard) oppga ett tall, Handelsdepartementet et annet, og granskingskommisjonen et tredje.

«Titanic» var et passasjerskip i «Olympic»-klassen. Skipet var 269 m langt og 28 m bredt og var i sin tid verdens største passasjerskip. Skipet bar prefikset RMS (Royal Mail Steamer) i tillegg til SS (Steam Ship), førstnevnte fordi det fraktet post under kontrakt med det britiske postverket. Skipet hadde fire skorsteiner, men bare tre av dem var i bruk som eksosrør  – den fjerde var en såkalt «dummy», lagt til for å gi inntrykket av et sterkere skip, og ble kun brukt til avtrekk og ventilasjon fra byssa. Skipet hadde et mannskap på cirka 890 og var bygget for 3 300 passasjerer.

Utvalgt artikkel

«Titanics undergang» er en skillingsvise om verdens største skip, RMS «Titanic». På begge sider av Atlanterhavet ble det raskt diktet viser om denne katastrofen. Den norske Titanic-visa ble utgitt av «Viseudsalget Prinsensgade 11, Kristiania». Tittelen på trykket var En Sang om Kjæmpeskibet «Titanic»s Undergang paa Atlanterhavet. På trykket blir det opplyst at teksten er skrevet av Tristian, men hvem som skjuler seg bak dette pseudonymet er ikke kjent. I følge trykket kan visen synges på melodien til «Skjærsommersangen», en populær sang av den danske visedikteren Erik Bøgh, men det er ikke den samme melodien som blir brukt til Titanic-visen nå.

«Titanic» gikk først til Cherbourg i Frankrike, og derfra til Queenstone i England, for å ta med passasjerer. Deretter satte det kurs for USA. Natt til 15. april skjedde det tragiske. Mens skipet befant seg i Nord-Atlanteren, gikk båten med stor fart inn i et isfjell. Det oppsto fullstendig kaos ombord, der de fleste av gjestene hadde gått til ro for natten. Da passasjerene skjønte at skipet ville gå under ble det panikk, og folk sprengte seg i vei til livbåtene. Av de 2200 menneskene som var om bord ble bare 700 reddet, mens 1500 mistet livet. Av 32 nordmenn som var ombord, var det 11 som overlevde, mens 21 mistet livet. Skillingsvisa ble veldig populær, og nådde et høyt opplag.

Nyeste artikler

25.07: James Paul Moody 24.07: Wallace Hartley 16.03: Butt-Millet Memorial Fountain 29.09: Walter Lord · Titanics undergang (film) 02.09: Arthur Rostron 31.08: Harold Cottam 30.08: RMS «Mauretania» 24.02: Karl Albert Midtsjø 18.07: Henry Tingle Wilde

Utvalgt bilde
Publikum oppsøker White Star Line
Publikum oppsøker White Star Lines kontor 15. og 16. april for å få mer informasjon.

Gode artikler og lister
Utmerket artikkel Utmerkede artikler (1): Titanic (1997)
Anbefalt artikkel Anbefalte artikler (2): Titanic: Music from the Motion Picture  · RMS «Titanic»s forlis
Gode lister og portaler Gode lister og portaler (0):
Velkommen til RMS «Titanic»-portalen som er en portal relatert til passasjerskipet RMS «Titanic» og forliset som fulgte. Her finner du oversikter over viktige artikler om temaet, gode artikler og lister, kategoristrukturen til faget og interessante fakta.

Utvalgt biografi
Edward J. Smith

Kaptein Edward John Smith (født 27. januar 1850, død 15. april 1912) var kapteinen på RMS «Titanic» som sank i 1912. Han og kona hadde en datter med navnet Helen Melville Smith. Det finnes en statue av ham i Lichfield, England. Hans foreldre var Edward Smith, en keramiker, og Catherine Hancock født Marsh, som ble gift i 1841 i Wolstanton. Hans foreldre eide senere en forretning. Smith gikk på Etruria British School til han fylte 13, da han dro til Liverpool for å starte en karriere som sjømann. Han ble lært opp med Gibson & Co., Liverpool.


Utvalgt sitat

Laquote.svgIsfjell dukket opp og forsvant igjen aktenfor oss, men vi sakket aldri på farten, selv om vi noen ganger måtte foreta brå kursskifter for ikke å treffe dem.Raquote.svg


Visste du at...
Kategorier og lenker

(en) RMS Titanic – galleri av bilder, video eller lyd på Commons

Kategoritrær