Portal:RMS «Titanic»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


NEW YORK, TUESDAY, APRIL 16, 1912.–TWENTY-FOUR PAGES,

RMS «Titanic»
RMS «Titanic»

RMS (også SS) «Titanic» var et britisk passasjerskip som forliste på sin jomfrutur mellom Southampton i England og New York i USA 14. april 1912, da den traff et isfjell og sank. Forliset, hvor mellom 1 350 og 1 512 personer omkom, og bare rundt 700 overlevde, er en av de største og mest kjente maritime katastrofer i fredstid. Det korrekte tallet på antall omkomne er aldri fastslått. Rederiet (White Star Line/Cunard) oppga ett tall, Handelsdepartementet et annet, og granskingskommisjonen et tredje.

«Titanic» var et passasjerskip i «Olympic»-klassen. Skipet var 269 m langt og 28 m bredt og var i sin tid verdens største passasjerskip. Skipet bar prefikset RMS (Royal Mail Steamer) i tillegg til SS (Steam Ship), førstnevnte fordi det fraktet post under kontrakt med det britiske postverket. Skipet hadde fire skorsteiner, men bare tre av dem var i bruk som eksosrør  – den fjerde var en såkalt «dummy», lagt til for å gi inntrykket av et sterkere skip, og ble kun brukt til avtrekk og ventilasjon fra byssa. Skipet hadde et mannskap på cirka 890 og var bygget for 3 300 passasjerer.

Utvalgt artikkel
Titanic (1997)
Titanic (1997)

Titanic er en amerikansk stor katastrofefilm fra 1997, regissert og skrevet av James Cameron. I hovedrollene møter vi Leonardo DiCaprio og Kate Winslet som fattiggutten Jack Dawson og overklassejenta Rose DeWitt Bukater. Handlingen følger to mennesker fra forskjellige samfunnsklasser som forelsker seg under RMS «Titanic»s dramatiske jomfrutur i april 1912. Filmen har senere fått blockbusterstatus, og vant elleve Oscarpriser under utdelingen i 1998. Dette gjør filmen til den mestvinnende i prisens historie, sammen med Ben-Hur (1959) og Ringenes herre: Atter en konge (2003).

Camerons inspirasjon til å produsere filmen var betinget av hans interesse for skipsvrak; han ønsket å formidle et emosjonelt budskap om tragedien, og følte at en kjærlighetshistorie ispedd menneskelige tap ville være avgjørende for å oppnå dette. Innspillingen av de moderne scene ble gjort på det russiske forskningsfartøyet «Akademik Mstislav Keldysh», som Cameron også utnyttet da han tok opptak av det faktiske vraket i 1995. En rekonstruksjon av skipet ble bygd i Rosarito, Baja California, der skalamodeller og CGI-effekter ble brukt for å gjenskape forliset. Filmen ble delvis finansiert av Paramount Pictures og 20th Century Fox, og var på tiden den dyreste filmen produsert, med et budsjett på 200 millioner amerikanske dollar.

Nyeste artikler

25.07: James Paul Moody 24.07: Wallace Hartley 16.03: Butt-Millet Memorial Fountain 29.09: Walter Lord · Titanics undergang (film) 02.09: Arthur Rostron 31.08: Harold Cottam 30.08: RMS «Mauretania» 24.02: Karl Albert Midtsjø 18.07: Henry Tingle Wilde

Utvalgt bilde
Vraket
Vraket
Vraket av RMS «Titanic» fotografert i juni 2004.

Gode artikler og lister
Utmerket artikkel Utmerkede artikler (1): Titanic (1997)
Anbefalt artikkel Anbefalte artikler (2): Titanic: Music from the Motion Picture  · RMS «Titanic»s forlis
Gode lister og portaler Gode lister og portaler (0):
Velkommen til RMS «Titanic»-portalen som er en portal relatert til passasjerskipet RMS «Titanic» og forliset som fulgte. Her finner du oversikter over viktige artikler om temaet, gode artikler og lister, kategoristrukturen til faget og interessante fakta.

Utvalgt biografi
Edward J. Smith
Edward J. Smith

Kaptein Edward John Smith (født 27. januar 1850, død 15. april 1912) var kapteinen på RMS «Titanic» som sank i 1912. Han og kona hadde en datter med navnet Helen Melville Smith. Det finnes en statue av ham i Lichfield, England. Hans foreldre var Edward Smith, en keramiker, og Catherine Hancock født Marsh, som ble gift i 1841 i Wolstanton. Hans foreldre eide senere en forretning. Smith gikk på Etruria British School til han fylte 13, da han dro til Liverpool for å starte en karriere som sjømann. Han ble lært opp med Gibson & Co., Liverpool.


Utvalgt sitat

Det lød ikke annerledes enn litt ekstra maskinstøy og litt mer enn den vanlige dirringa i madrassen jeg satt på. Ikke noe mer, ingen lyd av støt eller noe som helst. Ingen sjokkartet følelse, ingen opplevelse av risting som når to tunge legemer støter sammen.

Lawrence Beesley, andreklassepassasjer

Visste du at...
Kategorier og lenker

(en) RMS Titanic – galleri av bilder, video eller lyd på Commons

Kategoritrær