Lars Løkke Rasmussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars Løkke Rasmussen
Danmarks statsminister Lars Loekke Rasmussen pa Nordiskt globaliseringsforum 2010.jpg
Født15. mai 1964 (54 år)
Vejle, Danmark
Ektefelle Sólrun Løkke Rasmussen
Barn Bergur Løkke Rasmussen
Utdannet ved Københavns Universitet
UtdannelseCand.jur.
Beskjeftigelse Politiker, advokat
Parti Venstre
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelser Kommandør av 1. grad av Dannebrogordenen, kommandør av Dannebrogordenen, storkors av Føniksordenen, Order of Diplomatic Service Merit
Danmarks statsminister
28. juni 2015–
RegjeringLøkke Rasmussen II
ForgjengerHelle Thorning-Schmidt
Venstres formann
17. mai 2009–
ForgjengerAnders Fogh Rasmussen
Danmarks statsminister
5. april 2009–3. oktober 2011
RegjeringLøkke Rasmussen I
ForgjengerAnders Fogh Rasmussen
EtterfølgerHelle Thorning-Schmidt
Danmarks finansminister
23. november 2007–5. april 2009
RegjeringFogh Rasmussen III
ForgjengerThor Pedersen
EtterfølgerClaus Hjort Frederiksen
Danmarks innenriksminister
27. november 2001–23. november 2007
RegjeringFogh Rasmussen I og II
ForgjengerKaren Jespersen
EtterfølgerKaren Jespersen
Danmarks helseminister
27. november 2001–23. november 2007
RegjeringFogh Rasmussen I og II
ForgjengerArne Rolighed
EtterfølgerJakob Axel Nielsen
Venstres nestformann
18. april 1998–17. mai 2009
ForgjengerAnders Fogh Rasmussen
EtterfølgerKristian Jensen
Folketingsmedlem
13. november 2007–
ValgkretsNordsjællands storkrets
21. september 1994–13. november 2007
ValgkretsFrederiksborg amtskrets

Lars Løkke Rasmussen (født 15. mai 1964 i Vejle) en dansk politiker (V). Han er Danmarks statsminister siden 28. juni 2015. Han var også Danmarks statsminister fra 5. april 2009 til 3. oktober 2011, og har vært formann i Venstre siden 17. mai 2009. Frem til 5. april 2009 var han landets finansminister, men tok over statsministerposten da Anders Fogh Rasmussen trakk seg i påvente av å tiltre som NATOs generalsekretær.

Rasmussen ble i 1998 nestformann for partiet Venstre. Det skjedde samtidig med at Anders Fogh Rasmussen overtok formannsposten etter Uffe Ellemann-Jensen. Samme år tiltrådte Lars Løkke Rasmussen posten som amtsborgermester i Frederiksborg amt, en post han hadde inntil regjeringsskiftet i 2001. Han var innenriks- og helseminister i Anders Fogh Rasmussens første og andre regjering 2001–2007, og 23. november 2007 ble han utnevnt til finansminister i Anders Fogh Rasmussens tredje regjering. I 2009 tok han over som statsminister.

Minister[rediger | rediger kilde]

Siden VK-regjeringen kom til i 2001, har Lars Løkke Rasmussen vært sentralt plassert i forhandlingene om regjeringens store politiske reformer. Som «Indenrigs- og Sundhedsminister» stod Lars Løkke Rasmussen i spissen for en rekke reformer av den offentlige sektor i Danmark, bl.a. Kommunal- og Strukturreformen, «Det Udvidede Frie Sygehusvalg» og Udligningsreformen. Under den internasjonale finanskrisen har Rasmussen som finansminister blant annet ledet forhandlingene om en bankpakke til den danske banksektor av januar 2009, en kredittpakke og en skattereform.

«Løkkeposen»[rediger | rediger kilde]

I 2002 stod Lars Løkke Rasmussen i spissen for forhandlingene om ekstra midler til mer aktivitet på sykehusområdet. Formålet var å redusere ventetidene på behandling på sykehusene. Siden 2002 har regjeringen avsatt midler til en statlig aktivitetspulje på sykehusområdet. Puljen ble i den offentlige debatt døpt «Løkkeposen».

«Det udvidede frie sygehusvalg» 2002 og 2007[rediger | rediger kilde]

Rasmussen forhandlet i 2002 avtalen om «Det Udvidede Frie Sygehusvalg» på plass med Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Da dette ble innført i 2002 fikk pasienter rett til behandling i det private etter to måneders ventetid. Rasmussen stod bak endringen av ordningen i 2007 som betyr at pasienter allerede kan benytte seg av det utvidede frie sykehusvalg efter en måneds ventetid på et offentlig sykehus.

Kommunalreformen 2007[rediger | rediger kilde]

Lars Løkke Rasmussen var sjefsarkitekt bak den kommunale strukturreform, en reform hvis formål det var «at skabe et nyt Danmark, hvor en stærk og fremtidssikret offentlig sektor løser opgaverne med høj kvalitet og så tæt på borgerne som muligt. Borgerne i Danmark skal opleve en endnu bedre og mere sammenhængende offentlig service.»[1]

Reformen betydde at landets 271 kommuner gjennom sammenslåinger ble redusert til 98 kommuner. Samtidig ble de 14 amter nedlagt og erstattet med fem regioner. Hovedparten av de gamle amtenes oppgaver ble i forbindelse med reformen flyttet til de nye store kommuner. De nye regioner ivaretar i dag primært sykehusvesenet og den regionale offentlige transport.

De nye kommunal- og regiongrenser trådte i kraft den 1. januar 2007.

Bilagsproblemer[rediger | rediger kilde]

Våren 2008 ble Rasmussen i stigende grad kritisert for både som amtsborgermester og siden som minister i flere tilfeller å ha latt det offentlige dekke utgifter han burde ha dekket av egne midler, f.eks. for restaurantbesøk, sigaretter, taxiturer og hotellopphold. Gjennomgang av bilag førte til, at han betalte noen beløp tilbake eller donerte dem til gode formål. I mai 2008 hevdet TV2 Nyhederne, at Rasmussen i sin tid som innenriks- og helseminister hadde latt sitt ministerium betale for hotellovernatting i København i forbindelse med at han hadde vært på Paul McCartney-konsert i Horsens i 2004. I mai 2008 skrev Ekstra Bladet, at Rasmussen overnattet på hotell på Vesterbrogade (København) under navnet Jensen.[2][3][4][5]

Skattereformen 2009[rediger | rediger kilde]

I februar 2009 var Rasmussen hovedforhandler av den politiske avtale bak skattereformen «Forårspakke 2.0 – Vækst, klima og lavere skat». Reformen var en konkret utforming av VK-regjeringens ambisjon om å senke skatten på arbeid og heve skatten på forurensning. Reformen betydde blant annet at «mellemskatten» ble avskaffet, at bunnskatten ble satt ned og at inntektsgrensen for toppskatt blev hevet. Reformen inneholdt den største senking av marginalskatten siden inntektsskatten ble innført i 1903.

Statsminister[rediger | rediger kilde]

Den 4. april 2009 ble Anders Fogh Rasmussen utpekt som ny generalsekretær for NATO med virkning fra 1. august 2009. I umiddelbar forlengelse av dette ble Lars Løkke Rasmussen foreslått som ny statsminister av den avtroppende Anders Fogh Rasmussen, og han ble så offisielt gitt regjeringsoppdraget av dronning Margrethe II.

På en pressekonferanse holdt umiddelbart etter utnevnelsen annonserte Anders Fogh Rasmussen, at han innen for de nærmeste dager ville levere sin avskjedssøknad som statsminister, og i samme åndedrag sa han at han ville anbefale Lars Løkke Rasmussen som ny statsminister. Allerede dagen etter, 5. april 2009, gikk Anders Fogh Rasmussen av som Danmarks statsminister med avskjedstale, og Lars Løkke Rasmussen ble utnevnt til Danmarks 41. statsminister.

Om enn det fra de danske opposisjonspartier ble framsatt sterke ønsker om et valg i forbindelse med Anders Fogh Rasmussens avgang, ble dette ikke imøtekommet fra den da sittende regjering, hvilket det heller ikke er noe lovgivningsmessig krav om. Flere tidligere statsministerskifter har heller ikke utløst valg.

Familie[rediger | rediger kilde]

Lars Løkke Rasmussen er gift med den færøyskfødte læreren Sólrun Jákupsdóttir Petersen, datter av overlege Jákup Petersen og Bergljót av Skarði. Hennes morfar og morfar Sigurð Joensen og Sigrið av Skarði. Sólrun Petersen flyttet til Danmark for å studere medisin på slutten av 1980-tallet. Lars Løkke Rasmussen og Sólrun Petersen har vært et par siden de møttes på en fest i 1989. Hun er utdannet lærer fra 2005, og underviser i realfag og engelsk. Hun var medlem av Græsted-Gilleleje kommunestyre for Venstre 1998–2006, og har vært formann i den stedlige Venstre-foreningen.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Lars Løkke Rasmussen ble i 2003 utnevnt til kommandør av Dannebrogordenen. Han er også tildelt den greske Føniksordenen.

Diverse[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Foreningshåndbogen, 1994
  • Hvis jeg bli’r gammel, 1997
  • Løkkeland, 2006

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]