CBS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
CBS
Org.formDatterselskap
BransjeMedieindustrien
Grunnlagt18. september 1927 (New York)
Eier(e)Paramount Global
MorselskapWestinghouse Electric Company (19952000)
CBS Corporation (20052019)
Viacom (20002005)
Paramount Global (2019–)
Datterselskap
7 oppføringer
King World Productions
CBS Theatrical Films
Cinema Center Films
Full Moon Records (–1980)
TriStar Pictures (19821985)
Viacom
Hachette Filipacchi Media U.S. (–ukjent)
Eierandel i
6 oppføringer
Viacom
Cinema Center Films
Showtime Networks
WBWX
WHLM
CBS Telenoticias
HovedkontorCBS Building
LandUSA
Grunnlegger(e)Arthur Judson
Nettstedcbs.com
Kart
CBS
40°45′40″N 73°58′44″V

CBS (tidligere Columbia Broadcasting System; virksomhetsnavn CBS Broadcasting, Inc.) er et amerikansk kringkastingsselskap som eies av ViacomCBS. Selskapet startet med radiosendinger i 1927 og fjernsynssendinger i 1939. CBS er en av de fire store TV-nettverkene i USA, der de andre tre er ABC, NBC og Fox.

Historie[rediger | rediger kilde]

Som en av pionerene innen radio, etablerte CBS seg fra starten et rykte på seg som en kvalitetskringkaster. CBS Radio er kanskje mest kjent for den beryktede episoden 30. oktober 1938, da Orson Welles leste opp radioversjonen av H.G. Wells' Klodenes kamp, som om det var virkelige nyheter, hvilke førte til at mange fikk panikk i frykt av et virkelig angrep fra Mars, til tross for tre notiser under programmet om at det var fiksjon.

CBS var langsomme med å bevege seg til TV-formatet, og hadde bare én TV-kanal så sent som i 1950, og fokuset deres lå fortsatt på radio. Etter hvert økte deres TV-vektlegging mer og mer, og etter en rapport i 1956 om at radiokanalene deres hadde gått i underskudd og TV-kanalene hadde gått med overskudd, ble det klart for dem hvor fremtiden lå.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

CBS er den dag i dag[når?] opphavet for mange av de mest populære TV-seriene og nyhetsprogrammene som sendes også i Norge, deriblant 60 Minutes, Cold Case,Without a Trace, CSI, Kongen av Queens, The Late Show with David Letterman, JAG, Judging Amy, Gunsmoke, Alle Elsker Raymond, I Love Lucy, M*A*S*H, The Nanny, Yes, Dear, How I Met Your Mother, Two and a Half Men, Lykkehjulet, Survivor (Robinsonekspedisjonen), The Oprah Winfrey Show og Big Brother.

CBS har også senderettighetene til en rekke store sportssendinger, blant annet:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]