Fyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fyn
Geografi
PlasseringØstersjøen
Areal 3 100,7 km²
Lengde 85 kilometer
Bredde 60 kilometer
Administrasjon
LandDanmarks flagg Danmark
RegionSyddanmark
Største bosetningOdense (180 302)
Demografi
Befolkning469 947 (2020)
Befolkningstetthet151,56 innb./km²
Posisjon
Kart
Fyn
55°21′01″N 10°21′21″Ø

Fyn er Danmarks tredje største øy.

Den er omgitt av det Fynske Øhav, Lillebælt, Kattegat, Storebælt og Lundeborgbæltet. Fyns større byer er: Odense, Bogense, Middelfart, Assens, Faaborg, Svendborg, Nyborg og Kerteminde.[1] Ved Fyn ligger Langeland, Thurø, Tåsinge, Æbelø (når det er høyvann er det en egen øy men når det er lavvann er det en del av Fyn), Ærø og omkring 90 andre øyer.

Det høyeste punktet på Fyn er Frøbjerg Bavnehøj, vest for Tommerup. Toppen når 131 meter over havet.

Fynske dialekter[rediger | rediger kilde]

Fynsk, også kjent som de fynske dialektene, er betegnelsen på de ulike variantene av dansk som snakkes på Fyn og de tilstøtende øyene. På Fyn skjelner man vanligvis mellom minst fire hoveddialekter: Øst-, nord-, sør- og vestfynsk, samt underdialekter som tåsingsk, ærøsk og langelandsk. Vestfynsk kan videre deles inn i nordvest- og sørvestfynsk. Lokalt kan det være betydelige variasjoner, selv innenfor korte avstander, for eksempel mellom nabobyer. De fynske dialektene utgjør sammen med dialektene på Sjælland og Lolland-Falster det som kalles ømål.

Et karakteristisk trekk ved den fynske kulturen er bruken av en spesiell frasering, «mojn mojn»,[2] som ofte brukes som en hilsen når man sier farvel til hverandre.[3]

På Fyn og de omkringliggende øyene har dialektene fortsatt tre grammatikalske kjønn: Hunkjønn, hannkjønn og intetkjønn. Dette gjelder også for lollandsk og falstersk, sannsynligvis på grunn av at fynsk historisk sett har hatt innflytelse på disse dialektene. Odense fungerte som bispesete og administrativt sentrum for Lolland-Falster fra middelalderen til 1803. Sammenlignet med rigsdansk inneholder fynsk kun to grammatikalske kjønn: felleskjønn og intetkjønn.

Hankjønnsartikkelen i ubestemt form er «ei», og endelsen i bestemt form er "-ei(i)": Ei mar, mar'i, ei post, posti, ei vogn, vogni, ei ovn, ovni, ei kat, katti, ei mån*, måni (mann, post, vogn, ovn, katt, måne) osv. Avhengig av trykkgrensen kan visse ord ha trykk eller ikke.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Googlemaps». Arkivert fra originalen 17. januar 2021. Besøkt 2. januar 2017. 
  2. ^ Den store danske: Hilseformer
  3. ^ Ordnet.dk: Mojn

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Funen – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Fyn – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata