Odense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Odense
Odense
Odense domkirke

Våpen

LandDanmark Danmark
RegionRegion Syddanmark
KommuneOdense Kommune
Grunnlagt1355 (Julian)
TidssoneCET
Postnummer5000
Retningsnummer6
Areal304,3 km²
Befolkning176 683[1] (2017)
Bef.tetthet0 innb./kvadratmeter
Høyde over havet13 meter
NettsideNettside
Politikk
BorgermesterJan Boye
Posisjonskart
Odense ligger i Danmark
Odense
Odense
Odense (Danmark)

Odense
55°24′00″N 10°23′00″Ø

Odense Rådhus.

Odense er Danmarks tredje største og Fyns største by, med et innbyggertall på 158 678 (2009). Den er administrasjonssted for Odense kommune og ligger i Region Syddanmark. Fram til 1. januar 2007 var Odense også administrasjonssete for det nå nedlagte Fyns amt.

Domkirken inneholder fire kongegraver: Knut den hellige som kirken er oppkalt etter, Erik Lam – hvis nøyaktige gravsted ikke kjennes – og overført fra den revne Gråbrødrekirke kong Hans og Christian II. Foruten de to førstnevnte døde også Frederik IV i byen, på Odense slott, som i dag er hjemsted for kommunens miljø- og teknikforvaltning og Statsamtet Fyn.

Under Odense ligger restene av en av de seks kjente trelleborger, Nonnebakken.

Dikteren H.C. Andersen er født og oppvokst i Odense. Industrimagnaten C.F. Tietgen likeså.

I Odense ligger et av Danmarks største kjøpesentra, Rosengårdcenteret, som har 125 butikker i et innendørs gågatemiljø.

Historie[rediger | rediger kilde]

Odense er en svært gammel by, trolig blant de 4-5 eldste i Danmark. Utenfor byen ligger Nonnebakken vikingeborg, en trelleborg fra omkring 1000 e.Kr. Fra en annen slik borg, Aggersborg i Nordjylland, flyktet Kong Knud i 1086 til Odense og ble drept i Albani Kirke. Her ble han kanonisert med tilnavnet Knud den hellige.

Transport[rediger | rediger kilde]

Det tar 1 t. og 15 minutter med tog fra Odense til Danmarks hovedstad, København. Odense har et godt togtilbud og et god kollektivtilbud, samt gode veier i alle retninger.

Odense lufthavn[rediger | rediger kilde]

Se Odense lufthavn

Odense lufthavn (ofte kalt Beldringe lufthavn) (IATA: ODE, ICAO: EKOD) er en liten flyplass utenfor den danske byen Odense. Den ligger i tettstedet Beldringe, nordvest for Odense. Flystripen ble bygd for militær bruk på 1940-tallet under den tyske okkupasjonen av Danmark. Færre og færre av innbyggerne velger å reise med fly når de skal noen steder. Da velger de heller å fly fra Københavns lufthavn, noe som har gjort at Odense lufthavn som bare har noen få destinasjoner har gått i minus.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Kjente odenseanere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

danmarkstubbDenne danmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.