Odense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Odense
Odense
Odense domkirke

Våpen

Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Odense Kommune
Tidssone CET
Areal 304,3 km²
Høyde 13±1 meter
Politikk
Borgermester Jan Boye
Nettside Nettside

Odense Rådhus.

Odense er Danmarks tredje største og Fyns største by, med et innbyggertall på 158 678 (2009). Den er administrasjonssted for Odense kommune og ligger i Region Syddanmark. Fram til 1. januar 2007 var Odense også administrasjonssete for det nå nedlagte Fyns amt.

Domkirken inneholder fire kongegraver: Knut den hellige som kirken er oppkalt etter, Erik Lam – hvis nøyaktige gravsted ikke kjennes – og overført fra den revne Gråbrødrekirke kong Hans og Christian II. Foruten de to førstnevnte døde også Frederik IV i byen, på Odense slott, som i dag er hjemsted for kommunens miljø- og teknikforvaltning og Statsamtet Fyn.

Under Odense ligger restene av en av de seks kjente trelleborger, Nonnebakken.

Dikteren H.C. Andersen er født og oppvokst i Odense. Industrimagnaten C.F. Tietgen likeså.

I Odense ligger et av Danmarks største kjøpesentra, Rosengårdcenteret, som har 125 butikker i et innendørs gågatemiljø.

Historie[rediger | rediger kilde]

Odense er en svært gammel by, trolig blant de 4-5 eldste i Danmark. Utenfor byen ligger Nonnebakken vikingeborg, en trelleborg fra omkring 1000 e.Kr. Fra en annen slik borg, Aggersborg i Nordjylland, flyktet Kong Knud i 1086 til Odense og ble drept i Albani Kirke. Her ble han kanonisert med tilnavnet Knud den Hellige.

Transport[rediger | rediger kilde]

Det tar 1 t. og 15 minutter med tog fra Odense til Danmarks hovedstad, København. Odense har et godt togtilbud og et god kollektivtilbud, samt gode veier i alle retninger.

Odense lufthavn[rediger | rediger kilde]

Se Odense lufthavn

Odense lufthavn (ofte kalt Beldringe lufthavn) (IATA: ODE, ICAO: EKOD) er en liten flyplass utenfor den danske byen Odense. Den ligger i tettstedet Beldringe, nordvest for Odense. Flystripen ble bygd for militær bruk på 1940-tallet under den tyske okkupasjonen av Danmark. Færre og færre av innbyggerne velger å reise med fly når de skal noen steder. Da velger de heller å fly fra Københavns lufthavn, noe som har gjort at Odense lufthavn som bare har noen få destinasjoner har gått i minus.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Kolonner

Kjente odenseanere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

danmarkstubbDenne danmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.