Kreft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kreft
Kreft
Når genmaterialet i normale celler ødelegges så mye at det ikke kan repareres, vil cellen undergå celledød, apoptose (A). Kreftceller unngår apoptose og fortsetter å dele seg ukontrollert (B).
DiseasesDB 28843
MedlinePlus 001289
MeSH C04

Kreft er en fellesbetegnelse på sykdommer som skyldes ukontrollert cellevekst eller deling. I enkelte tilfeller vil en celle dele seg og/eller vokse unormalt, noe som til slutt fører til at det dannes en svulst, celleklump. Godartede (benigne) svulster stopper som regel å vokse etter en stund, mens ondartede (maligne) svulster fortsetter å vokse, og vil etter hvert gjøre alvorlig skade på vev og organer i nærheten.

Kreften kan også spre seg til andre steder i kroppen ved at løse kreftceller blir transportert rundt i kroppen i blodet og lymfesystemet. Disse cellene kan da slå seg til helt andre steder i kroppen og gi såkalte metastaser, dattersvulster. Dette gjelder imidlertid kun ondartede svulster.

Man går ut fra at kreft skyldes både arveanlegg, alder og forskjellige miljøfaktorer, som f.eks. røyking og andre forurensende stoffer.

Omtrent 10 500 dør av kreft hver år, og cirka 6000 av disse dør innen ett år fra diagnosetidspunktet. I Norge fikk 26 121 personer kreft i 2008, 14 000 menn og 12 121 kvinner. Prostatakreft er den hyppigste kreftformen blant menn – med 4 168 nye tilfeller i 2008. Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner – med 2 753 nye tilfeller i 2008. Kvinner og menn sett under ett, er tykk- og endetarmskreft den hyppigste kreftformen med 3 544 tilfeller fordelt på de to kjønn.[1]

Hvert år får om lag 200 norske ungdommer i alderen 15 til 25 år kreft.[2]

Behandlingsmetoder[rediger | rediger kilde]

Barn og kreft[rediger | rediger kilde]

I Norge får cirka 130 barn under femten år en kreftdiagnose. Om lag førti barn dør hvert år av kreft.

Kreft er fremdeles den hyppigste dødsårsak av sykdom mellom ett og femten år i verdens vestlige del.

Krefttyper[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Kreft – bilder, video eller lyd