Skandinavia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Satellittbilde av Skandinavia

Skandinavia er en geografisk, historisk, kulturell og språklig region som består av Danmark, Norge og Sverige. Skandinavia er kjennetegnet av det skandinaviske dialektkontinuumet, som utgjør gjensidig forståelige nordiske språk. Skandinavia har et samlet folketall på rundt 20 millioner, hvorav det store flertallet bor i det sørlige Skandinavia. Begrepet Skandinavia ble tatt i bruk i dagens betydning av skandinavismebevegelsen, som søkte å forene skandinaver som ett folk politisk og kulturelt. Skandinavia overlapper med, og utgjør størstedelen av, den noe større regionen Norden. I dag skjer skandinavisk politisk samarbeid ofte i en nordisk kontekst.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Skandinavia omfatter Den skandinaviske halvøy, samt Jylland og øyene imellom. og tar sitt navn etter førstnevnte, som antas å være oppkalt etter landskapet Skåne.[trenger referanse]

Ordet nevnes første gang av den romerske naturvitenskapsmann Plinius den eldre (23-79) i formen Scadinauia (eller Scadinavia); det tydes som en sammensetning av germansk *skadin- (skade, (klippe)skjær) og *aujō (øy eller flatt og fruktbart land ved sjø). Det gammelengelske navnet var Scedenîg. Stedsnavnet Skåne (norrønt Skáney), som er navnet på Den skandinaviske halvøys sydspiss, kommer trolig av dette *Skadinaujō. Grønvik tror at førsteleddet kan komme av Skades eller *Skadō i betydningen mannlig kultleder, slik at navnet i såfall tydes som "kultlederens fruktbare flatland ved sjøen.[1]

Den greske geograf Ptolemaios skriver om fire øyer ved navn Skandiai i Østersjøen øst for Jylland, tre små og én stor (Fyn, Lolland, Sjælland og Skåne?) Den gotiske historieskriver Jordanes (ca. 485-552) forteller at goterne stammet fra øya Scandza, som i den nordlige del midt på sommeren hele døgnet har dagslys og omvendt ved midtvinter hele døgnet har natt. Det er uvisst om Skandia er en forkortelse for *Skadinaujō (Grønvik omtaler Scandia som en kortform[1]) eller en selvstendig avledning. I det angelsaksiske Beowulf-kvadet finnes formen Scedenigge. I de eldste samiske joiketekstene beskrives verden på nordsamisk skadesi-suolu og østsamisk skađsuâl i betydningen skades øy (Svennung 1963), dette bekreftes også i andre gamle joiketekster om ulven som suolu gievra – den sterke på øya.

Landområder og byområder[rediger | rediger kilde]

Flagg Land Hovedstad Største byer Folketall Areal Tetthet
Sverige Sverige Stockholm Stockholm, Göteborg, Malmö 9 828 000 449 964 km² 20 pr km²
Danmark Danmark København København, Aarhus, Odense 5 699 000 43 094 km² 128 pr km²
Norge Norge Oslo Oslo, Bergen, Trondheim 5 165 000 323 802 km² 15 pr km²
Totalt Skandinavia Stockholm, København, Oslo 20 692 000 878 219 km² 22 pr km²

Forveksling med Norden[rediger | rediger kilde]

Skandinavia består av Norge, Sverige og Danmark mens Skandinavia, Finland, Færøyene og Island utgjør Norden. Blant land utenfor Skandinavia, og kanskje spesielt i engelskspråklige land, blir Skandinavia noen ganger upresist[2] brukt synonymt med Norden, det vil si at man i tillegg til Skandinavia også inkluderer Finland og Island. Disse landene har begge en lang historisk og kulturell tilknytning til Skandinavia. Island ble befolket av skandinaver i det første årtusen, men språket er ikke lenger gjensidig forståelig med skandinaviske språk slik de snakkes i dag. Finland har historiske bånd til Sverige, har en svenskspråklig minoritetsbefolkning og har både finsk og svensk som offisielle språk. På finske, selvstyrte Åland er 91,2% av innbyggerne svenskspråklige. Det finske språket er derimot ubeslektet med de skandinaviske språkene.

Statshistorie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Skandinavias historie.
Skandinavismen som politisk visjon i en propagandaillustrasjon fra 1848, da norske og svenske frivillige støttet det danske broderfolket i første slesvigske krig mot tyskerne. Både det norske og svenske flagget har unionsmerket.
Århundre Skandinavia og de nordiske land
20. årh. Danmark Island Norge Sverige Finland
19. årh. Danmark Felles konge og utenrikspolitikk Sverige og Norge Storhertugdømmet Finland
18. årh. Oldenborg-staten
Danmark-Norge
Sverige
17. årh.
16. årh.
15. årh. Kalmarunionen
14. årh. Danmark Norge Sverige
13. årh.
12. årh. Island Borgerkrig
Folk Dansker Islendinger¹ Nordmenn, Samer Svensker, Samer Finner, Samer

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Grønvik, Ottar (2000). O̧ndurdís og o̧ndurgoð : studier over den førkristne religion i Norden. Oslo: Det norske videnskaps-akadem. 
  2. ^ Skandinavia i Store norske leksikon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]