Den Hirschsprungske Samling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den Hirschsprungske Samling
StedStockholmsgade 20 i København
TypeKunstmuseum
MuseumsdirektørMarianne Saabye[1]
LederGertrud Oelsner
Etablert1911
Åpnet8. juli 1911
Årlig besøkstall21 000
Kart
Den Hirschsprungske Samling
55°41′24″N 12°34′38″Ø
Nettstedhttp://www.hirschsprung.dk/

«Kvinde foran et spejl» av C.W. Eckersberg fra 1841
Olje på lerret
33,5 x 26,0 cm[2]
«Sommeraften ved Skagens strand. Kunstneren og hans hustru» av P.S. Krøyer fra 1899
Olje på lerret
135,0 x 187,0 cm[3]

Den Hirschsprungske Samling er et kunstmuseum som holder til i en bygning ved Østre Anlæg i København, ikke langt fra Statens Museum for Kunst. Museet åpnet i 1911 og inneholder en stor samling dansk kunst fra 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Det er særlig lagt vekt på dansk gullalderkunst fra tidsrommet 1800–1850, men også Skagenmalerne og andre representanter for det moderne gjennombrudd er representert. Kunstverkene er stilt ut sammen med interiører og møbler fra kunstnernes hjem.[4]

Samlingen ble grunnlagt av tobakkfabrikant Heinrich Hirschsprung og ektefellen Pauline, som donerte sin private kunstsamling til den danske stat i 1902.[5]

Bygningen som huser museet er tegnet til formålet av H.B. Storck, den ble påbegynt i 1908 og sto ferdig i 1911.[6]Den ble fredet i 1995.[7]

Historie[rediger | rediger kilde]

Heinrich Hirschsprung malt av vennen Peder Severin Krøyer i 1898
Olje på lerret
92 x 85 cm[8]

Heinrich Hirschsprung og hans ektefelle Pauline Hirschsprung hadde stor interesse for kunst og hadde mange av samtidens fremste kunstnere som sine nære venner, blant annet forfatteren Holger Drachmann og maleren Peder Severin Krøyer, som begge var knyttet til kunstnerkolonien på Skagen. Over en periode på fire desennier; fra 1866, hadde Hirschsprung bygget opp en omfattende samling av dansk kunst fra begynnelsen av 1800-tallet og fremover.

Samlingen ble vist for publikum første gang i forbindelse med Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i København i 1888 hvor den var stilt ut på Charlottenborg.[9] Utstillingskatalogen inkluderte 313 verk av rundt 60 danske kunstnere. Omtrent halvparten var malerier, mens resten var tegninger, akvareller, pasteller og noen skulpturer.

I 1900 bestemte ekteparet Hirschsprung seg for å donere kunstsamlingen til den danske stat. De hadde utarbeidet et gavebrev som ble deponert hos det danske Kulturministeriet. Donasjonen ble imidlertid ikke offentliggjort før to år senere, i 1902, da samlingen ble vist på Charlottenborg igjen. I forbindelse med dette arrangementet ble kunsthistorikeren Emil Hannover satt til å lede katalogiseringen av samlingen. Utstillingen på Charlottenborg viste også utkast til det planlagte museumsbygget, som var tegnet av Hermann Baagøe Storck.

Hirschprung var lite begeistret for historismen som dominerte museumsarkitekturen i København på denne tiden og det var av avgjørende betydning for han at samlingen ble plassert i en egen bygning med et nøkternt utseende. Han ønsket at museet skulle reises på området som var blitt ledig etter at vollene falt og hvor flere andre museer, deriblant Statens Museum for Kunst fra 1899 hadde blitt ført opp.

Wilhelm Bendz: «Interiør fra Amaliegade med kunstnerens brødre» fra ca. 1829
Olje på lerret
32,3 x 49 cm[10]

I betingelsene i gaveskjøtet var den danske stat og byen København pålagt å stille en tomt og en bygning for samlingen. Denne ordningen var lik den som var blitt avtalt i forbindelse med Carl Jacobsens stiftelse av Ny Carlsberg Glyptotek. Hirschsprungs krav om en egen bygning ga allikevel opphav til en politisk debatt om kunstpolitikk som pågikk i flere år og gjorde at planene ble lagt på vent.

Mens diskusjonene pågikk fortsatte Hirschsprung å bygge opp samlingen med oppkjøp av blant annet Joakim Skovgaards utkast til utsmykkingen av Viborg domkirke og en rekke verker av samtidskunstnere som Michael Ancher, Anna Ancher og Vilhelm Hammershøi fra kunstsamleren Alfred Bramsens samling. En rekke privatpersoner lovet også å donere verker til samlingen når den gikk over i offentlig eie, mens andre ble kjøpt av Hirschsprung selv på samme vilkår.

For å gjøre samlingen representativ for det 19. århundres danske kunst, begynte Hirschsprung også å tilføye skulpturer i samlingen ved å bruke billedhuggeren og familievennen Ludvig Brandstrup som rådgiver. På mindre enn et år klarte Hirschsprung å samle de aller fleste av de 180 skulpturene som er inkludert i 1902-katalogen. Samlingen representerer 20 danske billedhuggere.

I 1907 kom man endelig frem til en vellykket avslutning på forhandlingene om plassering av museet og man kunne sette i gang oppføringen av bygningen etter Storcks prosjekt fra 1902. Stedet som til slutt var blitt valgt var Østre Anlæg, en park som var anlagt på området hvor byens gamle festningsverk lå og hvor også Statens Museum for Kunst var reist. Heinrich Hirschsprung døde året etter, i 1908, og fikk dermed aldri sett museet. Kunsthistorikeren Emil Hannover fikk ansvar for interiøret samt selve utstillingen. Han ble også museets første direktør og innehadde stillingen til han døde i 1923.[11]Han hengte maleriene opp i kronologisk rekkefølge etter Hirschsprungs ønske.

Den Hirschsprungske Samling åpnet for publikum i 1911. Pauline Hirschsprung var til stede under den offisielle åpningen 8. juli, men døde året etter.

Samlingen[rediger | rediger kilde]

Museet stiller ut mer enn 700 kunstverk og hovedvekten er lagt på malerier fra den danske gullalderen. Alle de store malerne fra perioden er representert, som C.W. Eckersberg, Christen Købke, Wilhelm Bendz, Wilhelm Marstrand, J. Th. Lundbye, Dankvart Dreyer og Martinus Rørbye m.fl.

Av Skagenmalerne og andre representanter for det moderne gjennombrudd finnes blant annet P.S. Krøyer and Michael og Anna Ancher og Theodor Philipsen i tillegg til flere av kunstnerne fra de såkalte Fynboerne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]