Jelling kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jelling kirke
   UNESCOs verdensarv   
Jelling kirke sett fra sydøst
LandDanmarks flagg Danmark
StedJelling
Innskrevet1994
Kriterium III
Se ogsåVerdensarvsteder i Norden
ReferanseUNESCO nr. 697
Jelling kirke ligger i Danmark
Jelling kirke
Jelling kirke (Danmark)

Jelling kirke er en kirke i Jelling på Jylland i Danmark.

Den ligger mellom de store gravhaugene og er en del av Jellingmonumentene som ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1994.

Kirken er en kalkstenskirke hvor de eldste delene er fra 1100-tallet. Tårnet og våpenhuset er tilføyet senere.[1]

Gorm den gamles grav markert i kirkegulvet.
Koret med alteret samt kalkmalerier og mosaikkvinduer i bakgrunnen.

I 1978 ble det funnet en grav under kirken med rester av et skjelett av en mann som man antar kan være Gorm den gamle.[2] Etter en årrekke på Nationalmuseet ble skjelettet gjenbegravet i kirken foran koret i 2000. Stedet er markert med et stykke sterlingsølv innsatt i dekorasjonen i gulvet.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Kirkens opprinnelige kalkmalerier var utført av Jellingverkstedet og datert til siste halvdel av 1000-tallet. Etter at deler av hvelvet styrtet i 1874 dukket en billedfrise med menneskefigurer i nesten full størrelse opp.[1] Tegneren Julius Magnus Petersen utførte flere akvareller av dem før de året etter ble erstattet av kopier av Petersen.

Dagens kalkmalerier på sydveggen er fra 1920-årene og er utført av Johan Thomas Skovgaard.[2]

Ny utsmykking av Jelling kirke ble donert av «År 2000 Fonden» og utført av billedhuggeren Jørn Larsen. Utsmykkingen innbefatter vegger, gulv, ruter, benker og belysning i tillegg til gamle elementer og inventar. Gulvet er av svensk granitt med et innlagt kors hvor armene vender mot alteret. Glassrutene skal bl.a. signalisere vikingenes møte med Hvite-Krist.

Prekestolen er et renessanseverk fra 1650, men Kristusbildene i feltene er av yndre dato. Lydhimmelen har kongelige monogrammer fra Christian V og fremover.

tårnrommets nordvegg henger seks apostelfigurer og Katarina av Alexandria fra ca. 1500. De seks øvrige apostelfigurene er forsvunnet rundt 1900 og er erstattet av seks nye fra 1970-årene, utført av en lokal kunstner. De opprinnelige apostelfigurene har tidligere tilhørt en forsvunnet altertavle.

Kirkens orgel er et Marcussen & Søn-orgel fra 1960.

Jelling kirkes votivskip er en 3-mastet fullrigger, «Minerva», som er bygget av skipstømrer Martin Hansen fra København. Skipet er en modell av en fullrigger han selv seilte med. Skipet ble hengt opp i juni 1944.

Verdensarven[rediger | rediger kilde]

Jelling kirke ble sammen med Jellingsteinene og de to gravhaugene tatt opp på UNESCOs Verdensarvliste i 1994 som det første danske verdensarvsted.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Frådstenskirker i Østjylland fra Jellingprojektet / Nationalmuseet
  2. ^ a b Jelling Kirke fra Den Store Danske

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]