Jelling kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jelling kirke
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Jelling Kirke.1.jpg
Jelling kirke sett fra sydøst
LandDanmark Danmark
StedJelling
Innskrevet1994
Kriterium III
Se ogsåVerdensarvsteder i Norden
ReferanseUNESCO nr. 697
Jelling kirke ligger i Danmark
Jelling kirke
Jelling kirke (Danmark)

Jelling kirke er en kirke i Jelling på Jylland i Danmark.

Den ligger mellom de store gravhaugene og er en del av Jellingmonumentene som ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1994.

Kirken er en kalkstenskirke hvor de eldste delene er fra 1100-tallet. Tårnet og våpenhuset er tilføyet senere.[1]

Gorm den gamles grav markert i kirkegulvet.
Koret med alteret samt kalkmalerier og mosaikkvinduer i bakgrunnen.

I 1978 ble det funnet en grav under kirken med rester av et skjelett av en mann som man antar kan være Gorm den gamle.[2] Etter en årrekke på Nationalmuseet ble skjelettet gjenbegravet i kirken foran koret i 2000. Stedet er markert med et stykke sterlingsølv innsatt i dekorasjonen i gulvet.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Kirkens opprinnelige kalkmalerier var utført av Jellingverkstedet og datert til siste halvdel av 1000-tallet. Etter at deler av hvelvet styrtet i 1874 dukket en billedfrise med menneskefigurer i nesten full størrelse opp.[1] Tegneren Julius Magnus Petersen utførte flere akvareller av dem før de året etter ble erstattet av kopier av Petersen.

Dagens kalkmalerier på sydveggen er fra 1920-årene og er utført av Johan Thomas Skovgaard.[2]

Ny utsmykking av Jelling kirke ble donert av «År 2000 Fonden» og utført av billedhuggeren Jørn Larsen. Utsmykkingen innbefatter vegger, gulv, ruter, benker og belysning i tillegg til gamle elementer og inventar. Gulvet er av svensk granitt med et innlagt kors hvor armene vender mot alteret. Glassrutene skal bl.a. signalisere vikingenes møte med Hvite-Krist.

Prekestolen er et renessanseverk fra 1650, men Kristusbildene i feltene er av yndre dato. Lydhimmelen har kongelige monogrammer fra Christian V og fremover.

tårnrommets nordvegg henger seks apostelfigurer og Katarina av Alexandria fra ca. 1500. De seks øvrige apostelfigurene er forsvunnet rundt 1900 og er erstattet av seks nye fra 1970-årene, utført av en lokal kunstner. De opprinnelige apostelfigurene har tidligere tilhørt en forsvunnet altertavle.

Kirkens orgel er et Marcussen & Søn-orgel fra 1960.

Jelling kirkes votivskip er en 3-mastet fullrigger, «Minerva», som er bygget av skipstømrer Martin Hansen fra København. Skipet er en modell av en fullrigger han selv seilte med. Skipet ble hengt opp i juni 1944.

Verdensarven[rediger | rediger kilde]

Jelling kirke ble sammen med Jellingsteinene og de to gravhaugene tatt opp på UNESCOs Verdensarvliste i 1994 som det første danske verdensarvsted.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Frådstenskirker i Østjylland fra Jellingprojektet / Nationalmuseet
  2. ^ a b Jelling Kirke fra Den Store Danske

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]