P.O. Brøndsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
P.O. Brøndsted
Peter Oluf Brøndsted.jpg
Maleri av C.A. Jensen
Født17. nov. 1780[1][2][3]Rediger på Wikidata
Fruering[4][3][5]Rediger på Wikidata
Død26. juni 1842[1][6][2][3]Rediger på Wikidata (61 år)
København[4][3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse FilologRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Københavns UniversitetRediger på Wikidata
Barn Augusta Marie HallRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Medlem av Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Accademia delle Scienze di Torino (1809–)Rediger på Wikidata

Peter Oluf Brøndsted egentlig Peter Ole Brøndsted (født 17. november 1780, død 26. juni 1842) var en dansk klassisk arkeolog. Han var født på Fruering Prestegård, hvor faren var sogneprest og prost i Hjelmslev Herred.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Allerede på skolen viste P.O. Brøndsted sin interesse for gresk oldtid. Da han tok eksamen i gresk ved Københavns Universitet i 1796, briljerte han ved å oppgi hele Iliaden av Homer, der det ellers kun krevdes mindre stykker. P.O. Brøndsted meldte seg inn i Livjægerkorpset og deltok i kampen mot engelskmennene i 1801. Han leste teologi og etter at han hadde fått eksamen i dette faget i 1802, begynte han på filologi. Her møtte han Georg Koës, sønn av Georg Frederik Ditlev Koës hvis datter Frederikke Koës han giftet seg med i 1813.

I sine unge år ble han også tilhenger av romantikken etter å ha lest Adam Gottlob Oehlenschlägers dikt. Han var blant annet en velsett gjest i Rahbeks hjem Bakkehuset. Han hadde tidligere vært klassisist av den skolen som sprang ut av 1700-tallets siste halvdel. P.O. Brøndsteds første utgivelse var på tysk. I 1804 skrev han kapittelet om den danske kunst i den tyske litteraturprofessors Johann Gottfried Eichhorns litteraturhistorie Geschichte der Litteratur (utkom 1810).

Reisen til Hellas[rediger | rediger kilde]

P.O. Brøndsteds: Reise i Grækenland, bind 1, 1844.
Tittelbladet til P.O. Brøndsteds Bidrag til den danske historie og til kundskab om Danmarks ældre politiske forhold. Af udenlandske manuscriptsamlinger. 1ste Hefte, fra 1817.

Etter at han hadde oppnådd doktorgraden i filologi i 1806, dro han ut på en lengre reise sammen med vennen Georg Koës, og målet var Hellas. På veien sydover gjorde de sammen med Adam Gottlob Oehlenschläger opphold i forskjellige tyske byer og bevitnet her slaget ved Jena. Etter et lengre opphold i Paris, dro han til Roma i 1809 for endelig i 1810 å ende i Athen. Her var han vitne til de engelske utgravingene av Parthenon. Under oppholdet her fikk han beskjed om at vennen Georg Koës var død på sin videre reise til øya Zante.

I perioden 18111812 sto P.O. Brøndsted selv for en større utgraving på øya Keos og andre mindre utgravinger rundt i Hellas. I 1812 besøkte han den tyrkiske herskeren i Epirus, Ali Pasha og hadde lange samtaler med han som Brøndsted skrev om i brev hjem til familien.

Utarbeidelse av verket[rediger | rediger kilde]

1813 vendte P.O. Brøndsted hjem til Danmark hvor han ble ansatt som professor i filologi på Københanvns Universitet. Samme år giftet han seg med Frederikke Koës. Deres ekteskap varte imidlertid bare til 1818 da Frederikke døde. Samme år reiste P.O. Brøndsted sydover igjen, angivelig for å skrive på sitt store verk om Hellas, men også for å begrave sorgen over tapet av sin hustru i arbeidet med oldtiden. I Roma ble P.O. Brøndsted ansatt som den danske ambassadør i Kirkestaten.

På denne tiden florerte det flere selvstendighetsbevegelser som krevde republikk i mange av de italienske bystatene og P.O. Brøndsted så på disse med stor sympati. Det danske kongedømmet så imidlertid ikke med vennlige øyne på hans sympatier som fremkom i brev hjem til Danmark. Han falt derfor i unåde og ble avskjediget. Brøndsted hadde på sin side en betydelig formue som han hadde arvet etter sin avdøde ektefelle og den satte han i stand til å fortsette å utarbeide sitt verk om reisen til Hellas for egne midler.

I 1825 utkom første bind av Rejse i Grækenland på fransk og tysk, den danske utgaven kom ut først i 1844 etter P.O. Brøndsteds død, redigert av studiekameraten N.V. Dorph. Verket var praktfullt utstyrt og for den tiden ytterst velillustrert med store kobberstikk. I 1830 kom bind nummer to som blant annet tok med studiet av Parthenon metopene etter en reise Brøndsted hadde foretatt til England og British Museum. P.O. Brøndsted hadde planlagt ytterligere 4 bind i sitt verk, men rakk aldri å ferdigstille disse. Kun enkelte kobberstik er bevart som forstudie til et av bindene.

Senere år[rediger | rediger kilde]

I 1832 var P.O. Brøndsted vendt tilbake til Danmark og her ble han utnevnt til direktør for Myntsamlingen og professor i filologi og arkeologi. I de følgende årene utga han kun mindre skrifter og holdt seg til det administrative arbeidet og sine foredrag.

Han døde den 26. juni 1842 etter en rideulykke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 14. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Dansk biografisk leksikon, Dansk Biografisk Leksikon-ID P.O._Brøndsted[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d Dansk Biografisk Leksikon, 3. utgave, besøkt 10. mars 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b www.accademiadellescienze.it, Accademia delle Scienze di Torino ID brondstedt, besøkt 1. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Prevezanika Chronika. Index of vol. 1-50[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Julius Clausen & P. Fr. Rist (red.) – Breve fra P.O. Brøndsted 1801-33, Gyldendal, København, 1926.
  • Jacob Isager (red.) – Interviews with Ali Pacha. , Athens, 1998.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]